Bloedsuikerspiegel: te hoge bloedsuikerwaarden verlagen

Bloedsuikerspiegel: te hoge bloedsuikerwaarden verlagen Voor diabetici kan het beheren van de bloedsuikerspiegel helpen om ernstige complicaties op zowel de korte als lange termijn te voorkomen. Door bloedsuikers op streefwaarden te houden, kunnen mensen met diabetes ernstige complicaties van de ziekte vermijden. Je bloedsuikerspiegel kan te hoog zijn als je je erg dorstig voelt en moe bent, wazig ziet, gewicht verliest en vaak moet plassen. Zeer hoge bloedsuikerspiegels kunnen ervoor zorgen dat je je misselijk voelt, flauwvalt of overgeeft. Het kan ervoor zorgen dat je te veel vocht uit je lichaam verliest. Het is belangrijk om je bloedsuikerwaarden op een stabiel en gezond niveau te houden. Er is een aantal maatregelen die je kunt nemen om je bloedsuikerwaarden te verlagen.
Thuis controleren van de bloedsuikerspiegel / Bron: Istock.com/Highwaystarz-PhotographyThuis controleren van de bloedsuikerspiegel / Bron: Istock.com/Highwaystarz-Photography

Te hoge bloedsuikerspiegel

Het hebben van te hoge bloedsuikerwaarden of een te hoge bloedsuikerspiegel kan op den duur de kleine en grote bloedvaten in verschillende organen en systemen beschadigen, wat ernstige gevolgen kan hebben, zoals:
  • slechtziendheid en blindheid
  • voetzweren, infecties en amputaties
  • nierfalen en nierdialyse
  • hartaanvallen en beroertes
  • perifeer arterieel vaatlijden (PAV), een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de ledematen wordt verminderd
  • schade aan het zenuwstelsel, leidend tot pijn en zwakte

Een normale nuchtere bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4,0 en de 6,0 mmol/l en twee uur na het eten moet je bloedsuikerspiegel onder de 7,8 mmol/l te zijn. Door bloedsuikerspiegel op gezonde waarden te houden kunnen mensen met diabetes het risico op bijwerkingen door de ziekte aanzienlijk verminderen.

Bloedsuikerwaarden verlagen

Er zijn allerlei manieren waarop een persoon met diabetes te hoge bloedsuikerspiegels kan verlagen en het risico op complicaties kan verkleinen.

Houd de bloedsuikerspiegel nauwkeurig in de gaten

Hoge bloedsuikerspiegels veroorzaken vaak geen symptomen totdat ze een bepaalde hoogte hebben bereikt. Daarom is het voor een persoon met diabetes belangrijk om zijn of haar bloedsuikerspiegel meerdere keren per dag te controleren. Hierdoor zal de bloedsuikerspiegel nooit zo hoog oplopen. Een persoon met diabetes kan zelf zijn bloedsuikerspiegel bepalen met een glucosemeter. Hoe vaak je je bloedsuikerwaarden moet bepalen, varieert van persoon tot persoon. Als je diabetes goed is ingesteld kun je met minder zelfcontrole toe.

Verminder de inname van koolhydraten

Het eten van een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet verlaagt de bloedsuikerspiegel. Het lichaam breekt koolhydraten af ​​in suiker die het lichaam als energiebron gebruikt. Sommige koolhydraten zijn nodig in het dieet. Voor mensen met diabetes kan het eten van te veel koolhydraten echter de bloedsuikerspiegel te hoog maken. Het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten die je eet, vermindert de bloedsuikerwaarden.

Havermout met vers fruit en cranberry's / Bron: Annafood, PixabayHavermout met vers fruit en cranberry's / Bron: Annafood, Pixabay

Eet de juiste koolhydraten

De twee belangrijkste soorten koolhydraten, eenvoudig en complex, zijn op een andere manier van invloed op de bloedsuikerspiegel. Eenvoudige koolhydraten bestaan ​​voornamelijk uit één soort suiker. Ze zijn te vinden in voedingsmiddelen, zoals wit brood, witte pasta en snoep. Het lichaam breekt deze koolhydraten zeer snel af in suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Complexe koolhydraten bestaan ​​uit drie of meer suikers die aan elkaar zijn gekoppeld. Omdat de chemische samenstelling van dit soort koolhydraten gecompliceerd is, duurt het langer voordat het lichaam ze afbreekt. Hierdoor wordt suiker geleidelijker in het lichaam afgegeven, wat betekent dat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgt na het eten van complexe koolhydraten. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn:
  • havermout
  • zilvervliesrijst
  • volkorenpasta
  • volkorenbrood
  • volkorengraanproducten
  • volkorencouscous
  • bulgur, haver, quinoa
  • fruit en groenten
  • peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen
  • zoete aardappelen

Hazelnoten en walnoten / Bron: Istock.com/jjovanottiHazelnoten en walnoten / Bron: Istock.com/jjovanotti

Kies voedingsmiddelen met een lage glycemische index

De glycemische index (GI) meet en rangschikt verschillende voedingsmiddelen op hoeveel ze de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Het eten en drinken van voedingsmiddelen met een lage glycemische index leidt tot gewichtsverlies en stabiele bloedsuikerwaarden. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn die met minder dan 55 op de glycemische index. Voorbeelden van voedingsmiddelen met een lage glycemie zijn:
  • zoete aardappelen
  • quinoa
  • peulvruchten
  • magere melk
  • bladgroenten
  • niet-zetmeelrijke groenten
  • noten en zaden
  • vleeswaren
  • vis

Verhoog de inname van voedingsvezels

Het eten van veel fermenteerbare vezels, waaronder volle granen zoals bruine rijst, kan helpen.
Vezels spelen een belangrijke rol bij de beheersing van het bloedsuikergehalte door het tempo te verlagen dat koolhydraten afbreken en de snelheid waarmee het lichaam de suikers absorbeert. De twee soorten vezels zijn fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. Van de twee soorten is fermenteerbare vezel het meest nuttig bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Fermenteerbare vezels zitten in de volgende voedingsmiddelen:
  • groenten
  • peulvruchten
  • volkoren producten
  • fruit

Zorg voor een gezond gewicht als je diabetes hebt / Bron: Istock.com/VladimirFLoydZorg voor een gezond gewicht als je diabetes hebt / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Zorg voor een gezond gewicht

Afvallen helpt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Door overgewicht krijgt je lichaam vaak moeite om de bloedsuiker in balans te houden. Het eten van een gezond en gevarieerd dieet vol fruit en groenten en het krijgen van genoeg beweging, kan je helpen gewicht te verliezen of je huidige gezonde gewicht te behouden.

Maak de porties niet te groot

Bij de meeste maaltijden is het belangrijk de portierichtlijnen van een arts, praktijkondersteuner of voedingsdeskundige te volgen. Te veel eten kan een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Hoewel eenvoudige koolhydraten typisch geassocieerd zijn met verhoogde bloedsuikerspiegels, veroorzaakt alle voedsel een verandering in de bloedsuikerspiegel. Het nemen van kleine van porties kan de bloedsuikerspiegel meer onder controle houden.

Regelmatig bewegen is belangrijk / Bron: Istock.com/FamVeldRegelmatig bewegen is belangrijk / Bron: Istock.com/FamVeld

Regelmatig bewegen

Regelmatig bewegen heeft veel voordelen voor mensen met diabetes, waaronder gewichtsverlies en verhoogde insulinegevoeligheid. Insuline is nodig om glucose in je lichaamscellen te krijgen. Mensen met diabetes maken ofwel niet voldoende of geen insuline aan of ze zijn resistent tegen de insuline die het lichaam produceert.

Beweging helpt ook om de bloedsuikerspiegel te verlagen door de spieren van het lichaam aan te moedigen om suiker voor energie te gebruiken.

Je kunt bewegen door (stevig) te wandelen, te zwemmen, te fietsen, te tuinieren, etc. Beginnen met wandelen naar de supermarkt of gewoon een blokje om, is een natuurlijke manier om meer te gaan bewegen.

Frisdrank vermijden / Bron: Leemonton/Shutterstock.comFrisdrank vermijden / Bron: Leemonton/Shutterstock.com

Voldoende drinken

Een goede hydratatie door voldoende te drinken is de sleutel tot een gezonde leefstijl. Voldoende water drinken voorkomt uitdroging en helpt de nieren om extra suiker uit het lichaam via de urine te verwijderen. Als je je bloedsuikerwaarden wilt verlagen, is het verstandig om water te drinken en om suikerhoudende dranken, zoals vruchtensap of frisdrank, vermijden, die in plaats daarvan de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen.

Mensen met diabetes moeten de alcoholinname verminderen tot het equivalent van één drankje per dag voor vrouwen en twee voor mannen, tenzij andere beperkingen van toepassing zijn.

Probeer kruidenextracten

Kruidenextracten kunnen een positief effect hebben op de behandeling en beheersing van je bloedsuikerspiegel. Je moet proberen om alle voedingsstoffen te halen uit het voedsel dat je eet door gezond en gevarieerd te eten. Supplementen zijn echter vaak nuttig voor mensen die niet genoeg binnenkrijgen van de voedingsstoffen uit natuurlijke bronnen. Sommige supplementen die kunnen helpen om je bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen zijn:

Bidden helpt tegen stress / Bron: Milkovasa/Shutterstock.comBidden helpt tegen stress / Bron: Milkovasa/Shutterstock.com

Vermijd te veel stress

Stress heeft een aanzienlijke invloed op de bloedsuikerspiegel. Het lichaam geeft stresshormonen af ​​onder invloed van stress en spanning, en deze hormonen verhogen vervolgens de bloedsuikerspiegel. Het beheersen van stress door meditatie, bidden en lichaamsbeweging ook helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Zorg voor voldoende slaap

Slaap helpt je om de hoeveelheid suiker in je bloed te verminderen. Elke nacht voldoende slapen is een uitstekende manier om de bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te houden. Slaapgebrek kan een soortgelijk effect hebben als insulineresistentie, wat betekent dat je bloedsuikerniveau aanzienlijk kan toenemen door gebrek aan slaap.

Prognose van bloedsuikerspiegel verlagen

Het beheren en behandelen van een te hoge bloedsuikerspiegel is essentieel om ernstige complicaties door diabetes te voorkomen. Er is een scala aan leefstijlinterventies die je kunt inzetten als je worstelt met een hoge bloedsuikerspiegel teneinde je bloedsuikerwaarden te verlagen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glucose en glucose-testersGlucose en glucose-testersGlucose meten we om te zien of onze bloedsuikerspiegel binnen de referentiewaarden ligt, onder meer als diabetes mellitu…
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lich…
Koolhydraten en de glycemische index van voedingKoolhydraten en de glycemische index van voedingDe glycemische index, ook wel afgekort als GI, is een waarde die aan voedingsmiddelen wordt gegeven die bepaalt hoe snel…
Voordelen van vezelrijk voedselDe voordelen voor de gezondheid van vezelrijk voedsel zijn legio. Het eten van een menu dat rij is aan vezels doet veel…

UV-straling: Soorten, oogproblemen en bescherming van ogenUV-straling: Soorten, oogproblemen en bescherming van ogenDe ogen zijn erg gevoelig en lopen gemakkelijk schade op door blootstelling aan de zon. Wanneer mensen blootgesteld zijn…
Foliumzuur en folaat: Functie & tekort van vorm vitamine B11Foliumzuur en folaat: Functie & tekort van vorm vitamine B11Foliumzuur is een vorm van een in water oplosbaar vitamine B11. Het is een belangrijk component bij het maken van het nu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Rawpixel Ltd
  • https://www.webmd.com/diabetes/blood-sugar-levels
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320738.php
  • https://www.ziektevrijleven.nl/bloedsuikerwaarden/
  • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/wat-zijn-normale-bloedsuikerwaarden
  • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gi-dieet.aspx
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Highwaystarz-Photography
  • Afbeelding bron 2: Annafood, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/jjovanotti
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/VladimirFLoyd
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/FamVeld
  • Afbeelding bron 6: Leemonton/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Milkovasa/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.