Wat je kan doen voor personen in quarantaine Joodse visie
Anno 2020 wordt de wereld geteisterd door het coronavirus. Omdat er nog geen vaccin is moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden om elkaar niet te besmetten. Degenen die al wel besmet zijn moeten in isolatie als ze ziek zijn of in quarantaine als ze nog niet ziek zijn maar wel andere mensen kunnen besmetten met het virus. De quarantaineperiode duurt totdat men zeker is dat de mensen niet ziek zijn. Personen die in quarantaine verblijven mogen dus geen bezoekers ontvangen. Binnen het Jodendom is het bezoeken van zieken (bikoer choliem) altijd een belangrijke mitswa (plicht). Maar bij een besmettelijke ziekte moet naar andere mogelijkheden worden gekeken om anderen veilig te helpen. In deze moderne tijd zijn er heel wat technische middelen die hierbij hulp kunnen bieden. Daarnaast is het altijd belangrijk een positieve boodschap te verkondigen terwijl negativiteit en angst vermeden dienen te worden.
Bron: Alexey Hulsov, PixabayWat is in quarantaine verblijven?
Ben je bijvoorbeeld in aanraking geweest met het coronavirus dan mag je wettelijk in quarantaine geplaatst worden. Ben je ook daadwerkelijk ziek dan word je geïsoleerd. Zowel quarantaine als isolatie zijn heftige maatregelen. De vraag is hoe ethisch is het om iemand die niet ziek is in quarantaine te plaatsen. Volgens ethicus André Krom, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, is quarantaine alleen toegestaan als iemand ernstige schade aan iemand anders kan toebrengen. Wanneer iemand in aanraking is geweest met het coronavirus vormt hij in principe een gevaar voor anderen via hoesten, niezen of een hand geven. Als er geen ander middel is dan quarantaine dan moet voor de laatste optie gekozen worden. De quarantaine mag echter niet langer duren dan noodzakelijk, anders wordt het onethisch volgens Krom. Het is een zeer ingrijpende maatregel, zeker voor oudere en kwetsbare mensen. Ze hebben namelijk geen fysiek sociale contacten meer. Dat leidt tot eenzaamheid waar ze normaliter toch ook al vaak last van hebben. Het tast hun welzijn aan. Ook kan het stigmatiserend zijn.
Wat is bikoer choliem?
Bikoer choliem is het bezoek van zieke personen. Dit is een belangrijke mitswa binnen het Jodendom. Tijdens de coronacrisis is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zieke besmettelijke mensen te bezoeken. Ook degenen die in quarantaine zitten en nog niet ziek zijn mogen niet bezocht worden. Er kan dus niet op fysieke wijze voldaan worden aan bikoer choliem. Toch zijn er andere mogelijkheden om sociaal contact te blijven houden met personen die in quarantaine zitten.
Het is belangrijk om contact te houden met de persoon die in quarantaine zit. Dat kan anno 2020 op verschillende manieren veilig op afstand. Naast het gebruik van de gewone telefoon, kan je skypen, kan je WhatsApp, FaceTime of Google Hangouts gebruiken.
Bron: Peggy Marco, PixabayRegel praktische zaken
Doe boodschappen
Bied de persoon in quarantaine aan om boodschappen voor hem of haar te doen. Dat kunnen gewone levensmiddelen zijn, maar ook ander soort boodschappen zoals het kopen of lenen van inspirerende boeken, het ophalen van een pakketje op het postkantoor, etc. Zet de boodschappen voor de deur en bel aan en neem minstens 1,5 meter afstand zodat de persoon de boodschappen binnen kan zetten.
Maak een maaltijd klaar
Maak een koshere maaltijd klaar voor degene die in huis zit en zet deze voor de voordeur en bel aan zodat de persoon de maaltijd zelf binnen kan zetten.
Stuur iets online
Om aandacht te schenken is het leuk online een kaartje te sturen. Ook kan je allerlei links delen van interessante websites. Je kan daarover praten via skype.
Onderneem religieuze activiteiten online of telefonisch
Bid samen
Volgens de Tora hebben gebeden een genezende kracht. Zelfs medische onderzoeken hebben, volgens Chabad, aangetoond dat mensen sneller genezen als ze weten dat er voor hen gebeden wordt. Joden zeggen vooral
Psalmen op in moeilijke tijden. Maar het is ook mogelijk om in eigen woorden een oprecht gebed uit te spreken. Doe dit bijvoorbeeld via de telefoon of Skype.
Doe gezamenlijk Torastudie
Luister op de Chabad website of een andere Joods religieuze site gezamenlijk naar een Torales en ga daarna een discussie erover voeren. Dit geeft iemand die aan huis gebonden is het gevoel productief te zijn.
Laat de thuiszitter productief zijn
Vraag advies
Mensen die hulpbehoevend zijn vinden het meestal ook prettig om nog iets voor de ander te kunnen betekenen. Vraag daarom advies over een bepaald onderwerp waarin ze goed in thuis zijn. Dat geeft een gevoel van productiviteit bij de thuiszitter.
Help de thuiszitter opnieuw te kaderen met positief denken
Ondanks de strenge maatregel kan het in quarantaine plaatsen ook als iets positiefs worden gezien. Wijs personen die aan huis gebonden zijn op de rust die ze nu hebben. Ze kunnen tijd besteden aan zaken waar ze eerder geen tijd voor hadden. Als ze niet alleen wonen maar een gezin hebben kunnen ze tijd samen met hun gezin doorbrengen. Bovendien vervullen ze een mitswa: ze brengen de levens van andere mensen niet in gevaar.
Bron: Kalhh, PixabayHelp de thuiszitter vertrouwen in G'd te hebben
Volgens de Tora heeft G'd de leiding in alles. Hij weet wat Hij doet, ondanks dat mensen het niet begrijpen. G'd houdt van alle mensen. Daarom is het belangrijk om hen het geloof in G'd te doen versterken. Dit bespoedigt het herstel.