Trimbos instituut

Trimbos instituut Wanneer je de term Trimbos instituut hoort gaat er mogelijk een belletje rinkelen. Mogelijk ook niet, de kans hierop is vrij groot wanneer je nooit (in)direct te maken hebt gehad met psychische en/of verslavingsproblemen. Het Trimbos instituur wil mensen informeren over de geestelijke gezondheidzorg, de verslavingszorg en de maatschappelijke zorg.

Wat is het Trimbos instituut?

Het Trimbos instituut is een nationale kennisbank voor de geestelijke gezondheidzorg, de verslavingszorg en de maatschappelijke zorg. Het Trimbos instituut wil de kennis over deze zorg verbeteren door het ontwikkelen en toepassen van kennis door onder andere onderzoeken.

De missie van het Trimbos instituut

De missie van het Trimbos instituut is het vergroten van kennis van hulpverleners en hulpbehoevenden over de geestelijke gezondheidszorg, de verslavingszorg en de maatschappelijke zorg. Dit doet Trimbos door het monitoren en signalen van psychische en verslavingsproblemen, onderzoek te verrichten, cursussen te geven en voor te lichten.

Monitoren en signaleren van psychische en verslavingsproblemen

Een van de grootste programma's van het Trimbos instituut is het programma Epidemiologie en Nationale Monitor Geestelijke Gezondheid. Onder de hoed van dit programma voert Trimbos diverse wetenschappelijke onderzoeken uit om zo cijfers te verkrijgen over onder andere de trends, het voor komen, de gemiddelde leeftijd en de gemiddelde duur van diverse psychische en verslavingsproblemen. Aan de hand van deze onderzoeksgegevens kan men nieuwe behandelingen en interventies ontwikkelen.

Cursussen

Aan de hand van onderzoeksrapporten ontwikkeld Trimbos soms een cursusprogramma voor leraren, maatschappelijk werkers, beleidsmakers, politici en andere professionals. Hierdoor kan men de strijd tegen bepaalde psychische en verslavingsproblematiek met beide handen aanpakken.

Voorlichten

Het Trimbos Instituut geeft ook voorlichting op andere scholen, recreatiecentra en buurthuizen over de psychische en verslavingsproblemen waar men mee te maken kan krijgen, bij zichzelf of in de naaste omgeving. Trimbos biedt de mensen een aantal handvatten om adequaat met zich mogelijk voordoenende problemen om te gaan. Men biedt bijvoorbeeld drugsinfo om excessief drugsgebruik vroegtijdig onder ogen te zien en er iets aan te doen.

Special

Bezoek ook mijn special Alcoholprobleem oplossen voor meer informatie.

Lees verder

© 2008 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Problemen met drank en (soft)drugs bij jongerenProblemen met drank en (soft)drugs bij jongerenJongeren die in de jeugdzorg zitten en jongeren afkomstig uit speciaal onderwijs blijken veel vaker te roken, te drinken…
Alcohol onder jongeren: opvallende ontwikkelingenSteeds meer jongeren gebruiken alcohol, er wordt meer alcohol gedronken en jongere jongeren drinken alcohol. In westerse…
Welzijnszorg Vlaanderen: de verschillende sectorenWelzijnszorg Vlaanderen: de verschillende sectorenIn de welzijnszorg van Vlaanderen kunnen we vijf belangrijke sectoren onderscheiden. Het Vlaams Agentschap voor personen…
GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…

Pre Menopauze Signalen en SymptomenPre Menopauze Signalen en SymptomenWe spreken over de menopauze indien een vrouw gedurende een periode van 1 jaar geen menstruatie meer heeft gehad. Er zij…
Bewegen en gezondheidBewegen en gezondheidBewegen is gezond! Deze zin, of eigenlijk meer slogan tegenwoordig, vliegt je van alle kanten om de oren. Diëtisten, art…

Reageer op het artikel "Trimbos instituut"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Melod
Laatste update: 04-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Alcoholverslaving
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!