Joods medische ethiek: plastische en cosmetische chirurgie
Wanneer we spreken over plastische chirurgie bedoelen we dat weefseldefecten hersteld worden voor zowel de vorm als de functie. Onder cosmetische chirurgie verstaan we het wijzigen van anatomische toestanden die binnen de normale variatiemogelijkheden vallen, maar voor de desbetreffende persoon als onaangenaam worden beschouwd. Hoe kijkt het Jodendom tegen deze beide vormen van chirurgie aan? Ik doe dit aan de hand van het boek 'Uitverkoren voor het leven' van rabbijn R. Evers e.a.
Een casus
Stel er wordt een persoon geboren met een bepaalde afwijking, bijvoorbeeld drie armen. Mag er doen operatief worden ingegrepen? Ja stellen Joodse rabbijnen. Dit wordt gezien als genezing (refoe'a). Daarnaast heeft de ingreep zin omdat het het kind veel baat geeft in
psychologische en
sociologische zin. Het kan voorkomen dat het kind wordt gepest.
Zelfconcept
Ieder mens heeft een bepaald beeld van zichzelf. Dit is een subjectieve zelfervaring. Dit beeld kan in de loop der tijd veranderen door eigen gedrag en denken en meningen van anderen. Naast dit beeld bestaat er ook een lichaamsidee. Dit is een idee over het lichaam wat mooi, lelijk, gezond, aantrekkelijk is. In elke cultuur en elke tijdsperiode is dit weer ander. Bij vrouwen speelt het lichaamsidee een sterkere rol dan bij mannen, hoewel dat beeld ook aan het schuiven is de laatste jaren. Het lichaamsidee kan zo sterk zijn dat iemand wil dat zijn uiterlijk wordt veranderd omdat het niet voldoet aan zijn/haar wensen. Ze voelen zich ongelukkig in hun eigen lichaam.
Joodse visie ten aanzien van cosmetische en plastische chirurgie
Wanneer we spreken over plastische chirurgie bedoelen we dat weefseldefecten hersteld worden voor zowel de vorm als de functie. Onder cosmetische chirurgie verstaan we het wijzigen van anatomische toestanden die binnen de normale variatiemogelijkheden vallen, maar voor de desbetreffende persoon als onaangenaam worden beschouwd.
cosmetische chirurgie
Volgens de Joodse wet is dit toegestaan op voorwaarde
- dat het lichaam niet nodeloos wordt geschaad;
- dat het risico van de operatie niet te groot is.
Volgens rabbijn Klein is cosmetische chirurgie ter verfraaiing toegestaan in geval van psychische nood. Wat is psychische nood? Wanneer iemand zich niet meer onder de mensen durft te begeven vanwege de lichamelijke afwijkingen is er sprake van psychische nood.
Dit impliceert dat het Jodendom geen voorstander is van cosmetische chirurgie als luxe
modeverschijnsel.