InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Zwangere vrouwen & Mexicaanse griep (vaccin, risicogroepen)
nieuws uitgelicht

Zwangere vrouwen & Mexicaanse griep (vaccin, risicogroepen)

Zwangere vrouwen & Mexicaanse griep (vaccin, risicogroepen) Zwangere vrouwen lopen niet meer risico besmet te raken met de Mexicaanse griep, maar ze hebben wel een veel grotere kans op complicaties die de dood tot gevolg kunnen hebben. Dit blijkt uit een op 29 juli 2009 gepreseneert onderzoek van het Amerkaanse Center for Disease Control (CDC), een organisatie die te vergelijken is met het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland. Een aparte richtlijn voor zwangere vrouwen die de Mexicaanse griep hebben, is geboden.

Zwangere vrouwen & Mexicaanse griep (risico's/risicogroep)


Risicogroep Mexicaanse griep: zwangere vrouwen

Uit een studie van het CDC, waarvan de resultaten 29 juli 2009 zijn bekendgemaakt, blijkt dat bij het nieuwe H1N1-virus zwangere vrouwen vier keer meer kans lopen op een ernstige griepinfectie in vergelijking met de rest van de bevolking. Ook is onder zwangere vrouwen het aantal sterfgevallen aanzienlijk hoger. Zwangere vrouwen lopen bij iedere griep altijd een hoger risico op een ernstige griepinfectie en complicaties, maar bij de Mexicaanse griep lijkt het allemaal ernstiger te zijn. Zwangere vrouwen lopen meer risico, doordat ze door hun zwangerschap een verminderde afweer hebben. Dat maakt hen bij iedere griepepidemie extra kwetsbaar voor complicaties zoals een longontsteking.

De onderzochte vrouwen waren volgens het rapport van het CDC allen gezond voordat zij besmet raakten met de Mexicaanse griep. Zij kregen allen als complicatie een longontsteking.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beweert dat vrouwen die in verwachting zijn geen hogere kans hebben de nieuwe griep te krijgen, maar als ze besmet zijn, is de kans op ernstige complicaties wel hoger dan bij niet-zwangeren.

Richtlijnen voor de behandeling van zwangere vrouwen met griepverschijnselen

Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control is de hoogste prioriteit om zwangere vrouwen met influenza-achtige klachten zo snel mogelijk te behandelen en niet te wachten op de resultaten van een influenza-test. Zwangere vrouwen die besmet zijn met het nieuwe influenza A (H1N1) virus of waarbij het vermoeden bestaat dat ze besmet zijn, moeten volgens het CDC gedurende 5 dagen behandeld worden met antivirale middelen, bij voorkeur met het middel Oseltamivir (merknaam Tamiflu). Na de eerste symptomen moet indien mogelijk binnen 48 uur met de behandeling gestart. Dit komt omdat antivirale behandeling het meest effectief is wanneer zo spoedig mogelijk na de eerste ziekteverschijnselen wordt gestart met de behandeling.

In Engeland is men overigens bij de behandeling van zwangere vrouwen overgestapt op Zanamivir (merknaam Relenza). Dit middel wordt namelijk niet in het bloed opgenomen en het heeft derhalve minder gevolgen voor het ongeboren kind. Beide middelen zijn nog nooit eerder op zwangere vrouwen getest. Terughoudendheid in het voorschrijven van deze middelen bij zwangeren is daarom geboden.

Zwangere vrouwen voorrang bij vaccinatie Mexicaanse griep?

Zwangere vrouwen verdienen volgens het CDC voorrang bij vaccinatie als later dit jaar de eerste vaccins beschikbaar komen. De verwachting is dat in Nederland eerst medisch personeel het vaccin krijgt toegediend, vervolgens zwangere vrouwen en mensen met hart- en longziekten. Het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) en de Gezondheidsraad presenteren ijs en weder dienende medio augustus een advies over welke groepen het eerst moeten worden gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep.

RIVM ontwikkelt aparte richtlijn voor Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt aan een aparte richtlijn voor de behandeling van zwangere vrouwen die de Mexicaanse griep hebben opgelopen. Dit is nodig omdat zoals gezegd Zwangere vrouwen meer risico op ernstige complicaties lopen. Maar het gebruik van virusremmers kan nochtans gevaar opleveren voor het ongeboren kind. Dit dilemma vraagt om een heldere richtlijn onder welke omstandigheden zwangere vrouwen een virusremmer mogen krijgen én welk middel voorgeschreven moet worden.

Mexicaanse griep beschouwd als normale griep - 7 augustus 2009

Op 7 augustus maakte het RIVM bekend dat de Mexicaanse griep tot nu toe vaak mild blijkt te verlopen en aangezien antivirale middelen de nodige bijwerkingen geven, hebben de deskundigen besloten de behandeling met deze geneesmiddelen te beperken tot bepaalde risicogroepen. Dit zijn:
  • zwangeren in derde trimester (de laatst drie maanden);
  • mensen die een oproep voor de jaarlijkse griepprik krijgen (zie boven: 'risicogroepen normale griep');
  • kinderen jonger dan 2 jaar; en
  • mensen met een ernstige immuunstoornis of een gecompliceerd verloop.

Moeder met griep kan borstvoeding blijven geven - 7 augustus 2009

Moeders die de Mexicaanse griep hebben en virusremmers gebruiken, kunnen gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding aan hun kind, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Volgens de vereniging is het niet aangetoond dat influenzavirussen via moedermelk kunnen worden overgedragen. Een moeder die in contact komt met het virus geeft hoge concentraties afweerstoffen via de moedermelk af aan het kind, waardoor baby's die geen moedermelk krijgen, volgens de NVL juist vatbaarder zijn voor infecties.

Vaccinatie Mexicaanse griep voor bepaalde risicogroepen

De Gezondheidsraad vindt het niet nodig om alle Nederlanders in te enten tegen de Mexicaanse griep (H1N1). Men adviseert vaccinatie aan te bieden aan risicogroepen, zoals de groep mensen die jaarlijks een oproep krijgt voor de seizoensgriepvaccinatie. Dit betreft mensen met een medisch risico en alle 60-plussers. Op 9 november 2009 is de volgende risicogroep toegevoegd: alle kinderen die geboren zijn in de periode op of na 24 november 2004 tot en met 22 mei 2009, aangezien deze leeftijdsgroep een grote kans heeft op een infectie met de Mexicaanse griep en daardoor ook een grotere kans op complicaties. Baby's tot zes maanden worden niet ingeënt; hun ouders, broers en zussen krijgen wel het advies zich te laten vaccineren.

Ook vaccinatie aan gezonde vrouwen die dertien weken of langer zwanger zijn

De Gezondheidsraad en het RIVM kozen er aanvankelijk voor om niet alle zwangere vrouwen in te enten, omdat er over de bijwerkingen te weinig bekend was. Zwangere vrouwen zouden alleen worden gevaccineerd als ze tot een medische risicogroep behoren, maar niet in de eerste drie maanden van de zwangerschap, zo luidde het advies op 17 augustus 2009. Nu echter bekend is geworden wat de bijwerkingen zijn van de vaccins, worden ook gezonde vrouwen die dertien weken of langer zwanger zijn opgeroepen voor de Mexicaanse griepprik. Op basis van ervaringen met de vaccinatie tegen seizoensgriep, zijn er volgens de RIVM geen aanwijzingen dat vaccinatie risico's oplevert voor het ongeboren kind. Echter, voor het nieuwe vaccin zijn hier nog onvoldoende onderzoeksgegevens over bekend. Vaccinatie in de eerste twaalf weken wordt derhalve ontraden, omdat dan nog niet alle risico’s voor de vrucht kunnen worden uitgesloten. Alle zwangeren die dertien weken of langer zwanger zijn krijgen dus wel vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A aangeboden. Klik hier voor een artikel over de bijwerkingen van de Mexicaanse griepprik.

Lees verder

© 2009 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Desinfecteren, hoe doe ik dat?Desinfecteren. Het is een term die u de laatste tijd vast niet ontgaan is. Omdat de Mexicaanse Griep in opkomst is, is d…
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…
Mexicaanse griep: Grieppandemie + MaatregelenMexicaanse griep: Grieppandemie + MaatregelenDe Mexicaanse griep is door het WHO uitgeroepen tot een pandemie. De Mexicaanse griep heeft zich over de hele wereld ver…
Symptomen varkensgriep en verschil met de Mexicaanse griepSymptomen varkensgriep en verschil met de Mexicaanse griepIn april 2009 is in Mexico een nieuwe griepvariant opgedoken die eerst Varkensgriep en daarna Mexicaanse Griep werd geno…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
  • http://www.cdc.gov/h1n1flu/clinician_pregnant.htm
  • http://www.rivm.nl/cib/actueel/nieuws/advies-grieppandemievaccinatie.jsp
  • http://www.nu.nl/algemeen/2062851/algehele-vaccinatie-mexicaanse-griep-niet-nodig.html

Reageer op het artikel "Zwangere vrouwen & Mexicaanse griep (vaccin, risicogroepen)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jannie, 16-11-2009 00:55 #3
Ik wacht op het vaccin zonder adjuvants waarvan ik hoop dat dit nog komt. Ook omdat niet weet wat de gevolgen zijn van deze stoffen voor het kindje. Niemand (ook grieppandemie.nl) weet echter of dit nog gaat komen. Gezondheidsraad/RIVM zegt dat zo'n vaccin er niet is, maar dat klopt niet. In Dld en Fr hebben ze dit gewoon voor zwangere vrouwen. Reactie infoteur, 16-11-2009
Hallo Jannie,

De vaccins tegen de Mexicaanse griep zijn gebaseerd op reeds bestaande griepvaccins. De heer Van Grootheest, directeur van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb, zei in De Stentor van 3 november 2009 dat deze bestaande griepvaccins veilig zijn. Het enige nieuwe aan dit vaccin zijn de virus-bestanddelen.

mvg, Tartuffel

Mariëlle, 06-11-2009 14:31 #2
Ik ben 26 weken zwanger en ik vind het heel moeilijk om de keuze te maken of ik de prik moet gaan halen. Er zijn nog een aantal punten nog niet getest en mn huisarts kan ook niets zeggen. Is de vaccinatie écht veilig voor mij en de kleine? Je krijgt een beetje van het virus ingespoten. Je kan dus ziek worden wanneer je bent ingeënt. En een normale griepprik mag ik niet, waarom dan wel de mexicaanse griepprik? Reactie infoteur, 06-11-2009
Hallo Mariëlle,

U kunt niet de griep krijgen van het griepvaccin. Wel kunnen er wat bijwerkingen optreden, zoals locale reacties op de plaats van injectie, zoals: pijn, roodheid, zwelling of verharding en algemene klachten. Daarnaast kunnen bijwerkingen optreden door het actief worden van het afweersysteem, zoals: hoofdpijn, moeheid, koorts, en pijn in de spieren of gewrichten. De meeste reacties verdwijnen zonder behandeling, meestal binnen 1 à 2 dagen. (Bron: RIVM)

Het RIVM zegt verder het volgende over de veiligheid van het vaccin voor het ongeboren kind:

"Zwangeren zijn kwetsbaarder voor complicaties door de Mexicaanse griep. Zo staat bijvoorbeeld het middenrif in de laatste fase van de zwangerschap hoog, zodat de longen minder ruimte krijgen. Daardoor kan de ademhaling belemmerd worden.
De risico’s op dergelijke complicaties als gevolg van de Mexicaanse griep zijn groter dan de risico’s van de eventuele bijwerkingen van het vaccin.
Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin schade toebrengt aan het ongeboren kind wanneer de eerste dertien weken voorbij zijn. Het vaccin is echter nog niet uitgebreid getest onder zwangeren."

Ik hoop hiermee uw vragen voldoende te hebben beantwoord. Op de website van het RIVM staat nog meer info.

mvg, Tartuffel

Daphne Doggenaar, 11-08-2009 13:30 #1
Ik heb gelezen dat het virusremmer Relenza beter zou zijn voor zwangere vrouwen dan Tamiflu. Omdat het geinhaleerd dient te worden en zo het bloed dus de baby niet bereikt.
Is dit juist? Reactie infoteur, 13-08-2009
Hallo Daphne,

Met deze vraag kunt u zich het beste wenden tot uw huisarts of apotheek.

mvg, Tartuffel.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 09-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Mexicaanse griep
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 3
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!