InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Veilig zonnen en bruin worden

Veilig zonnen en bruin worden

Lekker in de zon liggen en bruin worden. Het kan heerlijk ontspannend zijn als het mooi weer is. De zon zorgt niet alleen voor verkleuring van de huid, maar ook voor de aanmaak van vitamine D, essentieel voor botten en tanden. Maar zonbescherming is belangrijk, om te voorkomen dat je verbrandt. Naast warmte, zendt de zon namelijk UV-A-stralen uit die schadelijk zijn voor de huid.

Huidkanker

Het aantal gevallen met huidkanker stijgt in Nederland met 75%, een zorgwekkende ontwikkeling. Mensen die een huid hebben die makkelijk verbrandt (een lichte huid) lopen de meeste risico. Die mensen hebben vaak blond of rossig haar.

Risicoís zon

Naast huidkanker brengt overmatig zonnen ook andere risicoís met zich mee. De huid verliest haar elasticiteit en veroudert.

Tips om veilig te zonnen

Je kunt zelf veel doen tegen de schadelijke effecten van de zon.
  • Blijf niet te lang niet in de zon.
  • Ga niet tussen 12.00 en 15.00 zonnen. De zon is dan op zín heetst en zendt UV-A-straling uit. Wolken en zee houden de straling niet tegen, dus ook als het bewolkt is of als je gaat zwemmen, is bescherming nodig.
  • Draag in de volle zon een petje of hoed en beschermende kleding.

Zonnebrandcrème

Insmeren is het belangrijkste advies om jezelf tegen de zon te beschermen. Maar let wel op: insmeren beschermt je huid tegen verbranding door de zon, maar niet tegen huidkanker. Hieronder volgt een aantal tips. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe groter de bescherming en hoe kleiner de kans op huidkanker. Smeer je een half uur van tevoren in. De werking is dan optimaal. Opnieuw insmeren verlengt de zontijd niet. Bij zweten of zwemmen verliest de werking (ook bij waterproof crèmes). Plekken op de huid die vaker verbrand zijn, hebben extra bescherming nodig.

Beschermingsfactor zonnebrand

Zonnebrandcremes zijn er in allerlei soorten en maten, met verschillende beschermingsfactoren. Hoe bepaal je nu welke je nodig hebt?

FactorBeschermingHuidtype
30-50HoogZeer licht, gevoelig
20MiddenLicht, langzaam bruin worden
10Laag Licht getint
6-10LaagGetint

Water drinken

Drink extra water als het zonnig weer is.
© 2010 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het belang van een goede zonnebrandcrèmeHet belang van een goede zonnebrandcrèmeTijdens de zomer kunnen we weer lekker genieten van de zon. Uiteraard is het heel belangrijk om de huid goed te bescherm…
Zonnen: verstandig gebruik van zonnebrandcremeZonnen: verstandig gebruik van zonnebrandcremeGoed beschermt zonnen vraagt om een verstandig gebruik van zonnebrand en van de zonnebrandcreme. Over het gebruik van zo…
Zonnecreme voor kinderen, welke factor?Zonnecreme voor kinderen, welke factor?Wat zijn de regels voor verstandig zonnen? Welke zonnecrème kies je voor je kinderen? De meeste zonnebrandcrème kun je o…
Misverstanden van zonbeschermingMisverstanden van zonbeschermingDe zon kan veel schade aanrichten en veel mensen weten dit niet. Vooral wanneer je naar het buitenland gaat moet je goed…
Je huid beschermen in de zon door een zonnebrandcrèmeJe huid beschermen in de zon door een zonnebrandcrèmeHuidkanker komt steeds vaker voor, doordat mensen steeds vaker en langer in de zon komen. Meer mensen gaan vaker op wint…

Reageer op het artikel "Veilig zonnen en bruin worden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Johan, 18-05-2014 13:12 #1
Is VOLLEDIG achter een neergelaten zonnescherm zitten ongevaarlijk of moet ik mij dan ook insmeren?

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 29-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!