Teken gevaarlijker dan je denkt

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken voorkomen. Ze leven van het bloed dat ze opzuigen bij dieren en mensen. Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken voorkomen. Ze leven van het bloed dat ze opzuigen bij dieren en mensen.

Teken hechten zich aan mensen maar ook aan honden, katten, paarden, koeien of knaagdieren. Deze hechting kan enkele dagen tot 3 weken duren hierna valt de teek van de gastheer.

Ziekte van Lyme

Voor mensen kan een teek ook gevaarlijk zijn, sommige teken zijn namelijk besmet met een bacterie, die via een beet kan worden overgebracht op mensen. Mensen kunnen zo de ziekte van Lyme (Lyme's disease) oplopen. De ziekte van Lyme komt in Nederland best vaak voor., ongeveer 14% van de teken is namelijk besmet met Lyme. Hoe langer de teek op de huid doorbrengt hoe groter de kans op besmetting. Een teek moet dus zo snel mogelijk verwijderd worden.

Het gebeurt wel dat een teek uit zichzelf loslaat als u een hete douche of een heet bad neemt, maar deze methode is niet betrouwbaar. Heel belangrijk is dat u de teek nooit verdoofd met alcohol, ether of andere middelen. De kans is groot dat de teek gaat braken en zo zijn ziektekiemen alsnog aan u overdraagt. Veel mensen trekken de teek los met duim en wijsvinger. Op deze manier drukt u de teek echter plat ook weer met als gevolg dat de bacteriën in uw lichaam komen.

Tekentangen

Het beste is om een speciale tekentang te gebruiken. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar
  • Teek it easy. Met deze tang pakt u de teek in zijn 'nek' vast en draait net zolang rond totdat hij loslaat. Soms blijft de kop van de teek achter. Dat is geen probleem. Het restant komt er, net als een splinter, na een paar dagen vanzelf wel uit.
  • TRIX Tick Remover Pen van CODA Producten BV. Dit pincet bevat een 'lasso' waarmee u de teek bij de nek kunt vastpakken en wegdraaien.
  • TickedOFF ook wel Teekweg genoemd. De Teekweg ziet eruit als een plastic maatlepeltje met een scherpe inkeping. Met het lepeltje kunt u in één beweging teken opscheppen, die dankzij de inkeping pijnloos worden losgetrokken van de huid.
  • Een gewone pincet, maar dit is wat gevaarlijker, doordat een volgezogen teek een dik achterlijf heeft, is het lastig om hem goed in zijn nek vast te pakken zonder het lijf plat te drukken.

Ontsmet, zodra de teek is verwijderd, de plek altijd met jodium of alcohol

Het is natuurlijk het allerbeste om ervoor te zorgen dat uw huisdieren helemaal geen teken krijgen. Dit kan door Frontline te gebruiken en/of een Scalibor tekenband. Het duurt 2 weken voordat deze laatste band werkt maar daarna werkt hij wel een half jaar.
© 2007 - 2020 Bettyhores, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De gevolgen van een tekenbeetDe gevolgen van een tekenbeetTekenbeten zijn vaak onschuldig. Toch is ongeveer 10-25 % van de teken, afhankelijk van het leefgebied, drager van een b…
Worminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderenWorminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderenZodra de letter R weer uit de maand is, krijgt onze gezondheid vaak een goede impuls. Maar het mooie zomerweer kent ook…
Wat is Q koortsQ-koorts komt voornamelijk voor in het Zuiden van Nederland. Mensen kunnen via dieren besmet raken met deze bacterie. Me…
Spoelwormen bij mensen: symptomen en behandelingSpoelwormen bij mensen: symptomen en behandelingSpoelwormen zijn wormen die zich in de dunne darm ophouden en vaak verloopt een infectie bij mensen zonder noemenswaardi…

Waarom eten wij?Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. Niet alleen omdat we voedsel nodig hebben om gezond te blijven en omdat…
De gevaren van de zonDe gevaren van de zonDe zon, een ster die het dichtst bij de aarde bevindt en het helderste object is aan de hemel. Een energiebron, maar hel…

Reageer op het artikel "Teken gevaarlijker dan je denkt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bettyhores
Gepubliceerd: Juni 2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!