Wat te doen bij reanimatie? Enkele tips

Wat te doen bij reanimatie? Enkele tips Het gebeurd wel vaker dat we in aanraking komen met mensen die plotseling in ademnood raken of een hartstilstand krijgen. Vaak gebeurd het dat niemand weet hoe te reageren, het is juist van groot belang dat er overgegaan wordt tot reanimeren om zo het hart en de ademhaling op gang te krijgen. De hartmassage en daarbij horende beademing wordt, met hulp van een AED, uitgevoerd tot de ambulancier of eerste hulp het over neemt.

Het ABC van de reanimatie

Het protocol van de reanimatie hanteert het principe van de ABC
ABC staat voor: Airway (luchtweg), Breathing ( ademhaling) en Circulation (circulatie)
Het is dus erg belangrijk dat de luchtwegen vrij zijn zodat het slachtoffer goed beademd kan worden en zelf weer goed kan ademen.
De circulatie is bij een hartstilstand gestopt en de vitale organen krijgen geen zuurstof meer, door een hartmassage te geven kan deze weer op gang worden gebracht.

Het protocol van de reanimatie

De reanimatie verloopt volgens een vaste procedure die loopt van veiligheid tot de hulpverleners er zijn.

  • Zorg voor je eigen veiligheid, die van de omstanders en van je slachtoffer
  • Ga na of je slachtoffer reageert, dit kan door 'Gaat alles goed?' te zeggen
  • Als hij reageert: leg hem op zijn zij met zijn armen onder zijn hoofd en het bovenste been gebogen, zo kan hij beter ademen, het hoofd naar achter gekanteld
  • Als hij niet reageert: roep om hulp en maak de luchtweg vrij door het hoofd naar achter te kantelen en de kin op te liften
  • Controleer maximum 10 seconden of het slachtoffer ademt: Voel met je wang, Kijk naar zijn borstkas en Luister
  • Start hartmassage: 30 compressies gevolgd door 2 beademingen
  • Doe dit tot de hulpverleners er zijn

Hartmassage wordt het efficiëntste uitgevoerd als het slachtoffer op zijn rug ligt en de borst ontbloot.
Het is belangrijk om bij hartmassage voldoende diep te gaan zodat het hart bereikt wordt. Aangeraden wordt om bij een volwassene tot 5 cm de borstkas in te drukken. Bij obese personen zal dat al iets meer zijn. Bij kinderen wordt dit aangepast naargelang de leeftijd.

Om hartmassage te starten plaats je je handen, vingers in elkaar gestrengeld, 2 cm boven het einde van de borstkas.
Bij het geven van de compressies gebruik je heel gewicht, zo kan je voldoende diep gaan.
Er worden steeds 30 compressies gegeven, tel hardop zodat je helper je kan volgen. Je moet met een snelheid van 100 compressies per minuut gaan. Hartmassage is erg vermoeiend, vraag daarom hulp indien mogelijk.

Bij het beademen kantel je het hoofd goed achterover, en plaats je je lippen rond de mond van het slachtoffer.
Er bestaan beschermingskapjes hiervoor die je kan aanvragen in de ziekenhuizen, apotheek,...
Het is onnodig om hiervoor diep in te ademen, neem normaal adem en blaas rustig uit in de mond van je slachtoffer.
Een beademing is efficiënt als de borstkas omhoog gaat maar de lucht niet in de maag terecht komt omdat je te hard hebt geblazen.

De automatische externe defibrillator (AED)

De AED is een erg eenvoudig apparaat dat kan gebruikt worden bij de reanimatie. Ze zijn in grote getale aanwezig in de supermarkten, bedrijven, scholen en natuurlijk ziekenhuizen. Niet ieder gebouw heeft er één, maar gebruik ze zeker als ze binnen handbereik zijn.

De AED geeft schokken af en werkt zoals een reguliere defibrillator in de ziekenhuizen. Men plaatst de gelpads op de borstkas van het slachtoffer en bij een ventrikelfibrillatie (chaotische schokken van het hart) geeft de AED aan dat er een schok moet toegediend worden. Let hierbij op dat niemand in aanraking komt met het slachtoffer als de shock toegediend wordt!
Het is ook erg belangrijk dat de patiënt ontbloot is en eventuele zware beharing verwijderd wordt.
De AED kan door iedereen gebruikt worden, het toestel geeft aan wanneer de hartcompressies, beademing en eventuele shocks moeten uitgevoerd worden. Hij is dus erg gebruikersvriendelijk. Een shock wordt het best toegediend bij de uitademing omdat lucht een erg slechte geleider is

De reanimatie was succesvol, wat nu?

Het hart is weer op gang en de persoon ademt weer regelmatig. Het is nog even wachten op de ambulance dus wat doe je nu?
Leg de persoon op zijn zij, met het bovenste been gebogen en de handen onder het hoofd. Kantel het hoofd naar achteren zodat de luchtwegen vrij komen te zitten en het slachtoffer goed kan ademen. Hou hem goed in de gaten tot de hulpverleners er zijn.
Leg hen uit hoeveel schokken je hem hebt gegeven en hoelang je bezig bent geweest met de reanimatie, doe dit ook als je nog steeds aan het reanimeren was
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Signalen van een nakende of aankomende hartaanvalSignalen van een nakende of aankomende hartaanvalEen hartaanval kan men omschrijven als een onverwachte en volledige verstopping van een kransslagader. De verstopping on…
Reanimeren in zes stappenWekelijks krijgen ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Bij ongeveer 75% van de slachtoffers van…
Basisuitleg ReanimerenDe basisuitleg van reanimeren. Uitleg van beademen en borstcompressies geven oftewel alles over hoe u moet handelen als…
EHBO - ReanimatieWanneer bij een bewusteloos slachtoffer de ademhaling niet normaal is of u twijfelt hieraan, dan is het nodig om het sla…

Wat is palliatieve zorg?Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, en die nog maar een korte periode te leven hebben. D…
Een vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieEen vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieHet gebruik van anticonceptie wordt in onze huidige maatschappij zo normaal gevonden dat bijna niet voor te stellen is d…
Bronnen en referenties
  • http://www.aed-defibrillator.be/
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.