Medicijnen: medicijngebruik – antibiotica
Wanneer u een infectie heeft dat veroorzaakt wordt door een bacterie dient u een antibiotica in te nemen. Deze remmen de groei van de bacteriën of doden ze. Niet alle bacteriën zijn schadelijk, sommigen doen zelfs nuttig werk zoals in de darmen of op de huid. Daarnaast kent het lichaam een verdedigingssysteem en kunnen maatregelen getroffen worden om bacteriën te voorkomen.
Antibiotica nodig wanneer het verdedigingssysteem van het lichaam het laat afweten
Wanneer er sprake is van een verminderde weerstand kan een infectie ontstaan. In sommige gevallen kan dit dodelijk zijn als geen antibiotica wordt toegepast, bijvoorbeeld bij tyfus of longontsteking. Afhankelijk van het soort bacterie wordt gekeken welke antibiotica nodig is.
Het gebruik van antibiotica
De hoeveelheid antibioticum die u dient in te nemen hangt af van het soort infectie, de plek van de infectie en uw gewicht. Ook bepaalt dit hoe vaak u het dient in te nemen. De meeste antibiotica worden in de vorm van een tablet of drank versterkt. In sommige gevallen dient u een prik in het ziekenhuis te halen. Een kuur duurt meestal 5 tot 10 dagen. Het is belangrijk de kuur altijd af te ronden ook al heeft u geen klachten meer. Achter gebleven bacteriën kunnen u namelijk opnieuw ziek maken. U dient de medicijnen op een vast tijdstip in te nemen om te voorkomen dat u het vergeet.
Antibiotica en andere medicijnen en alcohol
Sommige medicijnen kunnen niet samengaan met antibiotica. Ze verminderen de werking. Overleg met de arts of apotheek is altijd noodzakelijk. Het drinken van alcohol mag mits met mate omdat de lever zowel de antibiotica als de alcohol dient af te breken.
Bijwerkingen
Er zijn nauwelijks bijwerkingen bij antibiotica. Als dat wel zo is dan staat dat op de bijsluiter. Krijgt u toch problemen schakel dan een arts in of pleeg overleg met een apotheker. In geval van zwangerschap dient u bij sommige antibiotica ook uit te kijken. Ook in dat geval is het verstandig te overleggen met de apotheker of de huisarts.
Resistentie
Bacteriën veranderen zich constant. Dit betekent dat ze resistent worden tegen antibiotica. Op dit moment zijn er nog alternatieve antibiotica beschikbaar. Maar worden ze te vaak gebruikt dan bestaat het gevaar dat ze niet meer geneeskrachtig zijn tegen infecties.
Soorten antibiotica
Er zijn verschillende antibiotica in de omloop. Om er een aantal te noemen:
- Penicillines, tetracyclines en macroliden bij de luchtweginfecties.
- Trimethoprim en nitrofurantoïne bij urineweginfecties.
- Chinolonen bij diverse bacteriële infecties
- Azitromycine bij de luchtwegen
- Claritromycine bij luchtweginfecties, huidinfecties en bij een maag- en darmzweer
- Moxifloxacine bij luchtweginfecties en huidinfecties
- Levofloxacine bij blaasontstekingen, luchtweginfecties, tuberculose en huidinfecties.
- Ofloxacine bij luchtweginfecties, huidinfecties