InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Medicijnen: medicijngebruik antibiotica

Medicijnen: medicijngebruik antibiotica

Medicijnen: medicijngebruik  antibiotica Wanneer u een infectie heeft dat veroorzaakt wordt door een bacterie dient u een antibiotica in te nemen. Deze remmen de groei van de bacteriën of doden ze. Niet alle bacteriën zijn schadelijk, sommigen doen zelfs nuttig werk zoals in de darmen of op de huid. Daarnaast kent het lichaam een verdedigingssysteem en kunnen maatregelen getroffen worden om bacteriën te voorkomen.

Antibiotica nodig wanneer het verdedigingssysteem van het lichaam het laat afweten

Wanneer er sprake is van een verminderde weerstand kan een infectie ontstaan. In sommige gevallen kan dit dodelijk zijn als geen antibiotica wordt toegepast, bijvoorbeeld bij tyfus of longontsteking. Afhankelijk van het soort bacterie wordt gekeken welke antibiotica nodig is.

Het gebruik van antibiotica

De hoeveelheid antibioticum die u dient in te nemen hangt af van het soort infectie, de plek van de infectie en uw gewicht. Ook bepaalt dit hoe vaak u het dient in te nemen. De meeste antibiotica worden in de vorm van een tablet of drank versterkt. In sommige gevallen dient u een prik in het ziekenhuis te halen. Een kuur duurt meestal 5 tot 10 dagen. Het is belangrijk de kuur altijd af te ronden ook al heeft u geen klachten meer. Achter gebleven bacteriën kunnen u namelijk opnieuw ziek maken. U dient de medicijnen op een vast tijdstip in te nemen om te voorkomen dat u het vergeet.

Antibiotica en andere medicijnen en alcohol

Sommige medicijnen kunnen niet samengaan met antibiotica. Ze verminderen de werking. Overleg met de arts of apotheek is altijd noodzakelijk. Het drinken van alcohol mag mits met mate omdat de lever zowel de antibiotica als de alcohol dient af te breken.

Bijwerkingen

Er zijn nauwelijks bijwerkingen bij antibiotica. Als dat wel zo is dan staat dat op de bijsluiter. Krijgt u toch problemen schakel dan een arts in of pleeg overleg met een apotheker. In geval van zwangerschap dient u bij sommige antibiotica ook uit te kijken. Ook in dat geval is het verstandig te overleggen met de apotheker of de huisarts.

Resistentie

Bacteriën veranderen zich constant. Dit betekent dat ze resistent worden tegen antibiotica. Op dit moment zijn er nog alternatieve antibiotica beschikbaar. Maar worden ze te vaak gebruikt dan bestaat het gevaar dat ze niet meer geneeskrachtig zijn tegen infecties.

Soorten antibiotica

Er zijn verschillende antibiotica in de omloop. Om er een aantal te noemen:
  • Penicillines, tetracyclines en macroliden bij de luchtweginfecties.
  • Trimethoprim en nitrofurantoïne bij urineweginfecties.
  • Chinolonen bij diverse bacteriële infecties
  • Azitromycine bij de luchtwegen
  • Claritromycine bij luchtweginfecties, huidinfecties en bij een maag- en darmzweer
  • Moxifloxacine bij luchtweginfecties en huidinfecties
  • Levofloxacine bij blaasontstekingen, luchtweginfecties, tuberculose en huidinfecties.
  • Ofloxacine bij luchtweginfecties, huidinfecties
© 2010 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Antibiotica, en de werking ervanAntibiotica, en de werking ervanAntibiotica hebben onze levens drastisch veranderd. Door de antibiotica zijn ernstige ziekten, die vroeger dodelijk ware…
Wat zijn antibiotica?Wat zijn antibiotica?Bijna iedereen in Nederland heeft wel eens antibiotica gehad voor het een of ander. Maar wat weten we nu eigenlijk van d…
Antibiotica: bijwerkingen, alcohol, de pil, zon, resistentieAntibiotica: bijwerkingen, alcohol, de pil, zon, resistentieEen antibioticum is een middel dat bacteriën doodt of de groei afremt. Deze wordt gebruikt wanneer er sprake is van een…
Zijn antibiotica wel echt zo goed voor je?Zijn antibiotica wel echt zo goed voor je?Heb je een blaasontsteking? Dan ga je naar de dokter voor een antibioticumkuur. Jaarlijks zijn er ongeveer 4 miljoen Ned…
Antibiotica, werking en soortenAntibiotica zijn organische stoffen die ziekteverwekkers bestrijden. Deze stoffen zijn met name gericht op het bestrijde…

Reageer op het artikel "Medicijnen: medicijngebruik antibiotica"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 08-07-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!