Waarom wassen Joden hun handen? Hygiëne en verheffing

Waarom wassen Joden hun handen? Hygiëne en verheffing Het handen wassen neemt een belangrijke plaats in binnen het Jodendom anno 2023. De rabbijnen hebben het priesterlijk ritueel van het handen wassen in de Tempel overgebracht naar de huiselijke omgeving. Er zijn talloze voorschriften inzake het handen wassen. Door handen te wassen verheft de mens zich spiritueel. Door het eten ten goede aan te wenden dient men God. Handen wassen, zegenspreuken en de juiste hoeveelheid voedsel eten leidt tot vervulling van spirituele taken.

Handen wassen voor elk mens belangrijk

Handen wassen is een belangrijke manier om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Het is vooral belangrijk om je handen te wassen voor het eten, na het toiletbezoek, na het snuiten van je neus, na het aanraken van dieren en als je handen zichtbaar vuil zijn.

Volg tijdens het handen wassen de volgende stappen:
  • Maak je handen goed nat.
  • Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
  • Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
  • Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
  • Wrijf ook tussen de vingers.
  • Neem ook de polsen mee.
  • Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
  • Droog je handen goed af, vergeet niet de huid tussen de vingers.

Hoe wassen Joden hun handen? Welke stappen volgen ze?

Het water wordt uit een kom over de handen gegoten en het water moet aan bepaalde eisen voldoen: eerst twee maal over de rechterhand, dan tweemaal over de linkerhand waarbij gezegd wordt: ”Geprezen bent U God, Heer der Wereld, die ons heeft geheiligd met zijn geboden en ons opdroeg om de handen te wassen.”

Priesters

Aan de priesters in de Tempel werden hoge eisen gesteld: niet trouwen met vrouwen van lichte zeden, geen alcohol, etc. Vóór de aanvang van Tempelrituelen moesten handen en voeten gewassen worden. Hiervoor werd een wasbekken gebruikt. Sloeg een priester een wasbeurt over dan werd dit als zonde beschouwd.

Huiselijke omgeving

De praktijken uit de Tempel werden later door de rabbijnen naar de huiselijke omgeving gehaald. Vooral het handen wassen vóór de maaltijd wordt als belangrijk beschouwd. Ongewassen handen worden gezien als een bron van onreinheid. Dit is vooral het geval bij vloeistoffen die naar andere vloeistoffen en vaste etenswaren onreinheid kunnen overbrengen. Aanvankelijk gold dit voor gewijd voedsel maar later ook voor ongewijd voedsel.

Ook is het van belang om handen te wassen na de toiletgang. Dit is niet alleen belangrijk uit hygiënische overwegingen maar ook in spiritueel opzicht. Het betreft namelijk contact met eindproducten waaruit al het spirituele is verdwenen. De mens moet zich realiseren dat hij meer is dan het stoffelijke. Reiniging is noodzakelijk om het spirituele traject weer te hervatten.

Handen wassen betekent spirituele verheffing

Door handen te wassen verheft de mens zich spiritueel. Door het eten ten goede aan te wenden dient men God. Handen wassen, zegenspreuken en de juiste hoeveelheid voedsel eten leidt tot vervulling van spirituele taken.

Maimonides over leven heiligen en verheffen

  • Gevoelens en daden aanwenden om alleen God te kennen. Zitten, staan en praten moeten hierop gericht zijn.
  • Alleen werken voor voorzien in fysiek bestaan.
  • Eten, drinken, liefde bedrijven niet alleen uit genot maar om lichaam gezond te houden.

Hygiëne

Lichamelijke hygiëne wordt ook als belangrijk geacht binnen het Jodendom. Zo is het niet hygiënisch om uit de gemeenschappelijke schaal te eten. Voorkomen moet worden om in contact te komen met speeksel van iemand anders. Dus geen hap brood nemen en dat aan iemand anders geven. Niet drinken uit dezelfde beker. Een beker moet voor en na het drinken worden omgespoeld. Geschilde of gepelde voedsel mag niet te lang in de openlucht liggen. Hetzelfde geldt voor vloeistof.

Lichaamsverzorging is belangrijk. Regelmatig douchen of baden is van belang. De bekende geleerde Hillel noemt het baden zelfs een gebod.

Lees verder

© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Was je handen goedWas je handen goedWas jij je handen wel goed? Handen wassen wordt ons al van jongs af aan geleerd. Maar is handen wassen ook echt nuttig e…
Het belang en toepassing van hygiëneHet belang en toepassing van hygiëneNaast het gegeven dat we er allemaal fris uit willen zien en willen ruiken, heeft hygiëne nog een belangrijke rol, nl. z…
Mantelzorg: helpen bij de persoonlijke verzorgingHet kan voorkomen dat de verzorgde persoonlijke verzorging nodig heeft. Denk hierbij aan wassen, aankleden, etc. Er zijn…
Intieme hygiëne: een kwestie van preventieVandaag wordt hygiëne vooral geassocieerd met comfort onfrisheid en denkt men niet meer aan de aanvankelijke definitie,…

Gunstig effect van spiegeltherapieWat is een beroerte en welke gevolgen kan dat hebben? Wat is spiegeltherapie en welke betekenis heeft deze behandelmetho…
Bloed doneren, hoe gaat het in zijn werk?Bloed doneren neemt weinig tijd in beslag, u zult er weinig lichamelijke klachten aan over houden en u red er levens mee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Aan tafel bij bij de rabbijn - Rabbijn mr. drs. Evers en drs. L. Mock
  • RIVM
Jehoeda (500 artikelen)
Laatste update: 30-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.