InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Aambeien: symptomen en behandeling

Aambeien: symptomen en behandeling

Opgezette aderen in de endeldarm en rond de anus aambeien. Aambeien zijn een veel voorkomend probleem dat de helft van alle mensen op een zeker moment treft. Bij deze aandoening zetten de aderen in het zachte weefsel bij de anus en in het onderste deel van de endeldarm op. Komen ze buiten de anus voor, dan worden ze uitwendige aambeien genoemd; die in de endeldarm heten inwendige aambeien. Aambeien veroorzaken vaak bloedingen, jeuk en ongemak; deze symptomen zijn op zich niet ernstig.

De oorzaken

Aambeien zijn meestal het gevolg van obstipatie als men bij de stoelgang hard moet persen. Door het persen wordt de druk in de buik groter, met als gevolg dat de bloedvaten rond de endeldarm opzetten. Obstipatie is vaak het gevolg van een vezelarm dieet. Ook door overgewicht wordt de druk op bloedvaten groter, en daarmee het risico op aambeien. Tijdens de zwangerschap kan de groeiende foetus hetzelfde effect hebben.

De symptomen

De klachten volgen gewoonlijk op obstipatie. Het kunnen zijn:
  • vers bloed op het wc-papier of in het toilet na de stoelgang;
  • toenemende last van een naar gevoel bij de stoelgang;
  • afscheiding van slijm uit de anus, wat soms tot jeuk leidt;
  • zichtbare zwelling rond de anus;
  • het gevoel dat de darmen niet helemaal leeg zijn.

Een uitpuilende aambei kan na de stoelgang uit de anus steken en zich dan weer terugtrekken of met een vinger teruggeduwd worden. In sommige gevallen kan zich in de uitstulpende aambei een bloedprop (trombus) vormen die erge pijn veroorzaakt, en een zichtbare, pijnlijke, blauwe zwelling ter grootte van een druif. Als u bloedverlies via de anus hebt, raadpleeg dan uw huisarts, zeker als u ouder bent dan veertig, omdat het op een ernstiger aandoening kan wijzen zoals dikke-darmkanker.

De behandeling

Uw huisarts zal uw endeldarm vermoedelijk onderzoeken met een gehandschoende vinger, en als zich een bloeding heeft voorgedaan die het gevolg kan zijn van een onderliggende, ernstige oorzaak, u doorverwijzen voor een endoscopie. Kleine aambeien hoeven gewoonlijk niet behandeld te worden. Aambeien die door zwangerschap worden veroorzaakt, verdwijnen meestal snel na de geboorte.

Een vezelrijk dieet helpt om obstipatie te voorkomen, en laxeermiddelen kunnen de stoelgang vergemakkelijken. Corticosteroícrémes en -zetpillen kunnen de zwelling en de jeuk verminderen, en lokaal aan te brengen pijnstillers kunnen de pijn verlichten. Kleine inwendige aambeien kunnen behandeld worden door middel van sclerotherapie, waarbij het aangetaste deel wordt ingespoten met een oplossing die de opgezette aderen doet slinken.

Grote of uitstulpende aambeien kunnen met succes worden bestreden door ze af te binden met een elastiekje rond de basis van de aambei. Ten gevolge daarvan slinkt de aambei langzaam en valt er na enkele dagen af. Voordat de procedure wordt toegepast, krijgt u een laxeermiddel, zodat de endeldarm leeg is. De behandeling wordt in het ziekenhuis uitgevoerd en is gewoonlijk pijnloos.

Aanhoudende, pijnlijke, bloedende aambeien kunnen operatief worden verwijderd. Aambeien kunnen terugkomen, al is de behandeling gewoonlijk succesvol.
© 2007 - 2019 Yasmijn, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Aambeien: een genante kwestieAambeien: een genante kwestieVeel mensen schamen zich diep over aambeien, dit is echt niet nodig. Naar een schatting krijgt zelfs ruim 70% van alle m…
Aambeien zijn vervelendEr zijn veel mensen die last hebben van aambeien. Hieronder wordt beschreven wat aambeien zijn, waar ze zitten en hoe u…
Aandoening: AambeienAandoening: AambeienIedereen krijgt er ooit mee te maken. Er wordt onder de mensen weinig over gepraat dus het is logisch als je er niks ove…

Reageer op het artikel "Aambeien: symptomen en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Yasmijn
Laatste update: 09-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!