Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatie

Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatie Ben je net voor het eerst ongesteld geworden dan wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over maandverband en tampons. Wat voor producten zijn er voor het opvangen van menstruatiebloed? Wat zijn de voordelen, en wat de nadelen bij gebruik? Welke soorten zijn er? Er bestaan ook duurzamere middelen voor het opvangen van menstruatiebloed. Een overzicht. Naast maandverband, ook wel ouderwets aangeduid als damesverband zijn er nog tampons die je kunt gebruiken als je ongesteld bent. Een alternatief voor deze twee gangbare materialen is de softcup. Wat valt er te weten over deze middelen om menstruatiebloed op te vangen? Een aantal producten met voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Maandverband: het meest gebruikt voor de menstruatie

Maandverband wordt het meest gebruikt voor het opvangen van menstruatiebloed. Waar vrouwen vroeger met zelfgemaakte katoenen lapjes in de weer moesten die werden uitgewassen heb je nu ruime keus uit wegwerpmaandverband. Het bestaat uit vocht-absorberend materiaal, met een plastic laagje erin verwerkt. Je maakt het vast met een plakstrook. Er zijn veel merken, soorten, maten en vormen, en het is een kwestie van uitproberen wat je het beste bevalt. Meestal heb je aan het begin van je menstruatie een maandverband nodig dat wat meer absorbeert en kun je de latere dagen volstaan met een lichter type. Neem de tijd om goed te kijken in het schap bij de drogist. Vraag eventueel aan je moeder, zus of vriendinnen wat zij handig vinden als je het zelf nog niet zo goed weet.

Voordelen van maandverband

  • Je kan niet vergeten om je te verschonen, en je kunt het zien wanneer je aan een nieuwe toe bent
  • Het is simpel te gebruiken
  • Het is de beste keus voor tijdens het slapen
  • Omdat je ziet wat er gebeurt zal doorlekken niet zo snel gebeuren
  • Het is goedkoper dan tampons

Nadelen van maandverband

  • Als je strakke kleding draagt kan je het voelen zitten, en onzeker worden omdat je denkt dat iedereen het ziet
  • Er is een kans op geurtjes waar je niet op zit te wachten
  • Je kunt het niet gebruiken als je wilt zwemmen

Tampons bij de menstruatie: handig als het kan

Als je nog niet zolang te maken hebt met menstruatie zul je meestal eerst maandverband gebruiken. Toch kan het gebruik van tampons ook erg makkelijk zijn. Een tampon is gemaakt van samengeperst absorberend materiaal. Deze wordt in de vagina gebracht en vangt het bloed op. Daarbij kan de tampon twee keer zo groot worden. Via het touwtje aan de onderkant haal je hem er weer uit. Ook van tampons zijn er verschillende soorten en maten te koop. Er is geen reden om het niet te doen, al heeft het gebruik van tampons ook voor- en nadelen.

Bron: Shattonbury, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Bron: Shattonbury, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)

Voordelen van tampons

  • Als de tampon goed is ingebracht voel je hem niet zitten
  • Je hoeft er nauwelijks erg in te hebben dat je ongesteld bent
  • Je kunt ermee zwemmen

Nadelen van tampons

  • De eerste keer inbrengen kan een beetje eng zijn, je moet er eerst wat handigheid in krijgen
  • Je kunt niet zien wannneer je aan een verschoning toe bent
  • Een tampon kan gaan doorlekken als hij te lang blijft zitten
  • Tijdens het slapen is het niet aan te raden tampons te gebruiken

Veel vrouwen gebruiken zowel maandverband en tampons afwisselend. Een idee is om overdag een tampon te combineren met een inlegkruisje tegen eventueel doorlekken. Denk eraan de tampon op tijd te verwisselen, ten minste drie keer per dag. Gebruik 's nachts altijd maandverband. Hiermee verklein je kans op de zogenaamde tamponziekte, ofwel het Toxic Shock Syndroom (TSS). Dit is een aandoening die niet erg vaak voorkomt, maar soms wel dodelijk kan verlopen en wordt veroorzaakt door de bacterie Stafylococcus aureus. De aandoening kan ontstaan bij vrouwen die tampons gebruiken. Wil je meer weten over deze bacterie lees dan hier verder.

Alternatieven voor wegwerp-maanverband en tampons

Als je niet wilt bijdragen aan de afvalberg die ontstaat door al het wegwerpmaandverband zijn er alternatieven op de markt voor wegwerp-maandverband en tampons:

Katoenen maandverband

Er is ook maandverband van katoen te koop. Een beetje terug naar vroeger dus, maar dan wel aangepast aan de moderne tijd. Dit is uit te wassen, duurzaam (het kan jaren mee), vaak van eko-katoen gemaakt en kan ook voordelen hebben voor de gevoelige huid. Er zijn verschillende (web-)winkels die zich in hierin hebben gespecialiseerd.

De menstruatiecup

Een andere manier om menstruatiebloed op te vangen is de menstruatiecup. Dit is een kelkje gemaakt van zacht kunststof (siliconen) dat in de vagina wordt ingebracht tijdens de menstruatie en zo het bloed opvangt. Er bestaan wegwerpcupjes (Softcup) en cupjes die herbruikbaar zijn. Dit laatste type is onder verschillende merknamen te koop, zoals Keeper, DivaCup, Mooncup, LadyCup, FemmeCup, Lunette. Een menstruatiecup kan tot 12 uur gedragen worden en moet dan worden verwisseld (cups voor eenmalig gebruik) of leeggegoten en schoongespoeld (herbruikbare).

DivaCup / Bron: Jip 26, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)DivaCup / Bron: Jip 26, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Voordelen van menstruatiecups:
  • Veel vrouwen vinden het prettiger dragen
  • Hoeft minder vaak verwisseld te worden
  • Het is goedkoper in gebruik, en geven minder afval (geldt voor duurzame cups)

Nadelen van menstruatiecups:
  • Het gebruik ervan moet geleerd worden, daar is oefening voor nodig
  • Wie niet graag tampons draagt omdat die in de vagina zitten zal dit ook niet prettig vinden

Lees verder

© 2011 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Menstruatie en het belang van persoonlijke hygiëneMenstruatie en het belang van persoonlijke hygiëneHygiëne is altijd belangrijk. De goede hygiëne voorkomt ziektes en ongedierte en heeft niet alleen te maken met fris rui…
Softcups, flexibele en zachte menstruatiecupsDe ontwikkeling van producten om het menstruatiebloed op te vangen gaat steeds verder. Zo zijn er tampons, maandverband…
De Keeper: goedkoop 'groen' alternatief voor maandverbandDe Keeper: goedkoop 'groen' alternatief voor maandverbandWie ongesteld wordt, grijpt naar maandverband of tampons. Minder bekend is de Keeper, een groen en goedkoop alternatief…

Wat is de beste houding tijdens een toiletbezoekWat is de beste houding tijdens een toiletbezoekWe gaan elke dag naar het toilet om te plassen en/of te poepen. Maar wat is eigenlijk de beste houding op het toilet? De…
Nachtmerrie: oorzaak, voorkomen en de betekenisNachtmerrie: oorzaak, voorkomen en de betekenisEen nachtmerrie is een benauwende, angstaanjagende droom. Vaak is er het gevoel dat men bezwijkt onder een drukkende las…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Maandverband
  • www.menstruatie.net
  • http://www.always-info.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tampon
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Softcup
  • Afbeelding bron 1: Shattonbury, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)
  • Afbeelding bron 2: Jip 26, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 12-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.