Stofwisseling en verbranding

Stofwisseling en verbranding Stofwisseling (metabolisme) en spijsvertering worden vaak door elkaar gehaald. Men denkt dat stofwisseling en spijsvertering hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Stofwisseling vindt 24 uur per dag plaats, in de lichaamscellen. Stofwisseling verwerkt voedingsstoffen zodat (afval-)stoffen ontstaanspijsvertering in het spijsverteringskanaal. Spijsvertering vindt na de maaltijd plaats, in het spijsverteringskanaal en spijsvertering bewerkt voedingsmiddelen waarbij voedingsstoffen ontstaan. Stofwisseling vindt dus plaats na de spijsvertering. Door de spijsvertering onstaan voedingsstoffen en bij de stofwisseling worden deze voedingsstoffen bewerkt. De naam stofwisseling zegt het eigenlijk al: voedingsstoffen worden omgevormd tot andere stoffen en de stoffen wisselen van karakter. Een trage stofwisseling levert allerlei vervelende problemen op zoals overgewicht en een opgeblazen gevoel. Bij schildklierproblemen,zoals een traag werkende schildklier of een snel werkende schildklier, kan de stofwisseling niet goed verlopen.

Verbranding

In de lichaamscellen vinden reacties plaats, waarbij de energie die in het voedsel was opgeslagen, weer vrijkomt. Dit is de verbranding van voedingsstoffen als vetten, eiwitten en koolhydraten. Voor verbranding is brandstof nodig. Ons voedsel levert die brandstof. Glucose is een belangrijke brandstof voor ons lichaam, zelfs de belangrijkste. Naast brandstof is zuurstof nodig voor de verbranding van voedingsstoffen. Zonder zuurstof vindt er geen verbranding plaats. De zuurstof zit in de lucht die we inademen. De longen geven zuurstof af aan het bloed en het bloed vervoert het naar alle lichaamscellen. Voor een goede verbranding is een goede zuurstofvoorziening dus van belang!

Bij verbranding komt dus energie vrij. Een deel van de energie wordt omgezet in warmte, waarmee we ons lichaam op temperatuur houden. De energie die overblijft gebruiken we voor alle levensverrichtingen zoals hartslag, ademhaling, werking van organen, spijsvertering en activiteiten.

Grondstofwisseling

Stofwisseling is een continu proces. De stofwisseling gaat snel wanneer we sporten, werken of ons op een andere manier inspannen. De stofwisseling gaat traag wanneer we slapen, of regelmatig een lage activiteit hebben. Dan is er sprake van een minimale stofwisseling en dit is de grondstofwisseling. Verbranding van vetten en andere voedingsstoffen in de cellen verloopt traag en bij vrij lage temperateren, omdat ons lichaam niet tegen hoge temperaturen bestand is. Bij de stofwisseling zijn hulpstoffen nodig om het proces goed te laten verlopen, met name enzymen, hormonen, vitamines en zuurstof.

Stofwisseling en enzymen

Enzymen zijn hulpstoffen bij spijsvertering en worden door het lichaam zelf gemaakt. Bij de stofwisseling zijn enzymen eveneens belangrijk. Het lichaam heeft hulpstoffen nodig om vetten en andere voedingsstoffen te verbranden, en deze hulpstoffen zijn dus enzymen. Enzymen laten reacties sneller verlopen, en werken als een katalysator bij de stofwisseling. Een enzym blijft bruikbaar: nadat het enzym een reactie heeft gegeven, blijft het onveranderd en kan het weer opnieuw als katalysator fungeren.

Stofwisseling en hormonen

Ook hormonen worden door het lichaam zelf gemaakt. Hormonen worden door klieren in ons lichaam gemaakt. Eén van die klieren is de alvleesklier. Naast alvleeskliersappen die bij de spijsvertering gebruikt worden, maakt deze klier dus ook hormonen. Deze hormonen spelen een rol bji de stofwisseling van glucose. Het belangrijkste hormoon is insuline. Bij een tekort aan insuline ontstaat diabetes.

De bijnieren maken ook hormonen die nodig zijn voor de stofwisseling van glucose. Eén ervan is adrenaline. Wanneer de bijnieren adrenaline afscheiden gaat de hoeveelheid glucose in het bloed omhoog. Dat komt omdat de voorraad glycogeen die zich in de lever bevindt onder invloed van adrenaline wordt afgebroken tot glucose. De taak van hormonen komt overeen met die van enzymen, ze hebben dus eveneens een belangrijke functie in de stofwisseling. Maar waar enzymen gebruikt kunnen blijven worden, kunnen hormonen maar een keer worden gebruikt.

Stofwisseling en schildklier

De schildklier speelt natuurlijk een hele belangrijke rol bij de stofwisseling. Het schildklier hormoon heeft een grote en directe invloed. Schildklierproblemen beïnvloeden onze intellectuele prestaties en ons gewicht. Want een verhoogde of vertraagde werking van de schildklier heeft grote gevolgen voor de stofwisseling. Het schildklierhormoon beïnvloedt in belangrijke mate de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van een jong kind. Voor de vorming van het schildklierhormoon is jodium heel belangrijk. Wanneer de schildklier goed is voorzien van jodium, kan zij ook goed werken. De voeding moet dus jodium bevatten. Nu bevat de voeding in Nederland niet veel jodium, daarom zit in brood jodium door middel van jozo-zout. In deze tijd eet men vaak vervangende producten voor brood, zoals crackers of cruesli. Hiermee zou een jodiumtekort kunnen ontstaan.

Stofwisseling en vitamines

In de stofwisseling fungeren vitamines ook als hulpstoffen. De werking van vitamines komt overeen met die van hormonen. Vitamines kunnen ook onderdeel zijn van bepaalde enzymen.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oververmoeidheid: Trage of overactieve schildklierEen verkeerd werkende schildklier kan nare klachten zoals extreme vermoeidheid opleveren. Een te traag werkende schildkl…
De werking van de schildklierVele mensen hebben vaag ergens gehoord van de schildklier, maar hebben geen idee wat hiervan de functie is. Dus wat is e…
Stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydratenStofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydratenStofwisseling is iets anders dan spijsvertering. Stofwisseling is namelijk een continu proces en vindt plaats in de lich…
Tips bij trage stofwisseling door schildklierproblemenTips bij trage stofwisseling door schildklierproblemenHeeft u schildklierproblemen dan dient u medicijnen met daarin levothyroxine zoals Thyrax te slikken om het tekort aan n…

Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering is natuurlijk een belangrijk proces. Een goede spijsvertering zorgt voor een goede weerstand doordat b…
Reacties

Laura, 12-07-2014
Ik ben 20 jaar en ben altijd al een forse dame geweest. Ondanks dat sport ik gemiddeld 2 keer per week en let op wat ik eet. Toch gaat afvallen bij mij heel moeilijk en heb ik vaak last van een opgeblazen gevoel/buik( ook als ik niet gegeten heb). Van de huisarts had ik een laxeermiddel gekregen om het ontlasten te stimuleren. Dit heeft vrij weinig geholpen.

Nou ben ik bang om naar de huisarts te gaan voor dit probleem, ook omdat mijn gewicht best veel is terwijl ik er niet zo overwichtig uit zie. Mijn vraag is hoe ik toch nog van dit probleem af kom? Reactie infoteur, 23-09-2014
Hallo Laura,
Heeft u weleens aan HIT training gedacht?
http://goedgezond.info/2014/02/slechts-32-min-high-intensity-krachttraining-naverbranding-van-ruim-400-cal/
Dit is veel effectiever, kost minder tijd en de naverbranding is groter.
Dit kan ook makkelijk thuis, op een home-/roei-/crosstrainer (bij roei: oppassen met de rug)
Succes!
Groeten
Sandra (infoteur)

Dhr I. Garama, 03-03-2014
Na de avondmaaltijd krijg ik het altijd koud. Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen? Reactie infoteur, 17-04-2014
Misschien vraagt uw lichaam wel om een lekkere wandeling na het eten!

Thaha Jemni, 23-05-2013
Ik heb morgen een toets voor mens en natuur (Scheikunde, Natuurkunde) en ik kan deze informatie best wel gebruiken! Goede site trouwens voor ook andere toetsen, gebruik het vaak! Deze info? Ook weer helemaal top! Reactie infoteur, 03-06-2013
Sorry voor de late reactie,
bij vermelding van bron, mag dat altijd.

Vr.gr.
Sandra

Marcel de Vries, 05-01-2012
Hallo,

Ik heb een hele snelle verbranding, verlies daardoor veel energie en moer daarom vaak eten. Ondanks het vele eten blijf ik broodmager en weeg hooguit 59 kilo bij een leeftijd van 64 jaar. Dat heeft dus te maken met die snelle verbranding, dacht ik. Toch zou ik wel wat willen aankomen, moet ik er wat aan doen of moet ik het juist zo laten en niet zeuren?
Dank bij voorbaat voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Marcel de Vries Reactie infoteur, 10-01-2012
Beste Marcel, als u zich er goed bij voelt, uw energielevel en weerstand zijn goed, dan hoeft u zich geen zorgen te maken en kunt u eventueel accepteren dat u niet aan de dikke kant zult raken.

Het is anders wanneer u snel vatbaar bent voor verkoudheden en een laag energieniveau heeft. In dit geval kunt u een diëtiste raadplegen om aan te komen. Aankomen is moeilijker dan afvallen. Om aan te komen, neemt men regelmatig gezonde tussendoortjes die toch energierijk zijn. U kunt dan denken aan fruit: een banaan, of een smoothie met banaan en zoete vruchten erin. (te maken met de staafmixer).
Ook kunt u tussendoor proteïneshakes nemen, als extraatjes, drinkyoghurt of een drinkmaaltijd.

Succes.

G. de Vrij, 01-08-2011
L.S., Ik heb vroeger eens geleerd dat een verbruik van 1 liter zuurstof per minuut overeenkwam met een praktisch energieverbruik van 4,8 cq 3,8 Kcal per minuut voor een man cq vrouw van 40-45 jaar en normaal gewicht (75 kg cq 60 kg) en normaal acterend zonder extra inspanning. Is dit nog steeds correct? Kan ik dit nog steeds hanteren? Reactie infoteur, 10-01-2012
Beste meneer/mevrouw Vrij
Ik ken helaas deze berekening niet, en kan u dus niet verder helpen.
Wel ken ik de berekening die gebaseerd is op calorieverbranding in verhouding tot tijdsduur/soort beweging, deze is globaal genomen als volgt:
Sport Verbr. p/uur (50kg) Verbr. p/uur (60kg) Verbr. p/uur (70kg) Verbr. p/uur (80kg) Verbr. p/uur (90kg) Verbr. p/uur (100kg)
Aerobics, Steps : rustig 370 cal 444 cal 517 cal 591 cal 665 cal 739 cal
Aerobics, Steps: fanatiek 528 cal 634 cal 739 cal 845 cal 950 cal 1056 cal
Aerobics: 370 cal 444 cal 517 cal 591 cal 665 cal 739 cal
Aerobics: water 211 cal 253 cal 296 cal 338 cal 380 cal 422 cal
Basketball: rolstoel 343 cal 412 cal 480 cal 549 cal 618 cal 686 cal
Basketball: wedstrijd 422 cal 507 cal 591 cal 676 cal 760 cal 845 cal
Beach Volleybal 422 cal 507 cal 591 cal 676 cal 760 cal 845 cal
Berg beklimmen: abseilen 422 cal 507 cal 591 cal 676 cal 760 cal 845 cal
Berg beklimmen: omhoog 581 cal 697 cal 813 cal 929 cal 1045 cal 1162 cal
Boksen: sparren 475 cal 570 cal 665 cal 760 cal 855 cal 950 cal
Crosstrainer 383 cal 459 cal 536 cal 612 cal 689 cal 766 cal
Dansen 317 cal 380 cal 444 cal 507 cal 570 cal 634 cal
Fietsen, home-trainer: gemiddeld 370 cal 444 cal 517 cal 591 cal 665 cal 739 cal
Fietsen, home-trainer: krachtig 554 cal 665 cal 776 cal 887 cal 998 cal 1109 cal
Fietsen: 16.1-19.3 km/u 356 cal 428 cal 499 cal 570 cal 642 cal 713 cal
Fietsen: 19.3-22.4 km/u 422 cal 507 cal 591 cal 676 cal 760 cal 845 cal
Fietsen: 22.5-25.6 km/u 528 cal 634 cal 739 cal 845 cal 950 cal 1056 cal
Frisbee 158 cal 190 cal 222 cal 253 cal 285 cal 317 cal
Gewicht heffen: algemeen 158 cal 190 cal 222 cal 253 cal 285 cal 317 cal
Gewicht heffen: krachtig 317 cal 380 cal 444 cal 507 cal 570 cal 634 cal
Golf: met clubs zelf dragen 290 cal 348 cal 407 cal 465 cal 523 cal 581 cal
Golf: met golfkar gebruiken 185 cal 222 cal 259 cal 296 cal 333 cal 370 cal
Gras harken: 211 cal 253 cal 296 cal 338 cal 380 cal 422 cal
Grasmaaien: duwen, elektrisch 238 cal 285 cal 333 cal 380 cal 428 cal 475 cal
Grasmaaien: duwen, niet-elektrisch 290 cal 348 cal 407 cal 465 cal 523 cal 581 cal
Gymnastiek: algemeen 211 cal 253 cal 296 cal 338 cal 380 cal 422 cal
Handbal: algemeen 634 cal 760 cal 887 cal 1014 cal 1140 cal 1267 cal
Houthakken: hout splijten 317 cal 380 cal 444 cal 507 cal 570 cal 634 cal
Huishouden: algemeen 185 cal 222 cal 259 cal 296 cal 333 cal 370 cal
Kinderspellen: twister, etc. 264 cal 317 cal 370 cal 422 cal 475 cal 528 cal
Langlaufen 389 cal 467 cal 545 cal 623 cal 701 cal 779 cal
Lopen/joggen: joggen > 10 min 317 cal 380 cal 444 cal 507 cal 570 cal 634 cal
Lopen: 5.6 km/u (10.7 min/km) 211 cal 253 cal 296 cal 338 cal 380 cal 422 cal
Lopen: 6.4 km/u (9.3 min/km) 238 cal 285 cal 333 cal 380 cal 428 cal 475 cal
Lopen: 7.25 km/u (8.25 min/km) 264 cal 317 cal 370 cal 422 cal 475 cal 528 cal
Mountainbiken 356 cal 428 cal 499 cal 570 cal 642 cal 713 cal
Nordic Walk 389 cal 467 cal 545 cal 623 cal 701 cal 779 cal
Oosterse vechtkunst: algemeen 528 cal 634 cal 739 cal 845 cal 950 cal 1056 cal
Paardrijden: algemeen 211 cal 253 cal 296 cal 338 cal 380 cal 422 cal
Rennen: 10.8 km/u 581 cal 697 cal 813 cal 929 cal 1045 cal 1162 cal
Rennen: 12 km/u 660 cal 792 cal 924 cal 1056 cal 1188 cal 1320 cal
Rennen: 13.8 km/u 766 cal 919 cal 1072 cal 1225 cal 1378 cal 1531 cal
Rennen: 16.1 km/u 871 cal 1045 cal 1220 cal 1394 cal 1568 cal 1742 cal
Rennen: 8 km/u 422 cal 507 cal 591 cal 676 cal 760 cal 845 cal
Rennen: 8.4 km/u 475 cal 570 cal 665 cal 760 cal 855 cal 950 cal
Rennen: 9.7 km/u 528 cal 634 cal 739 cal 845 cal 950 cal 1056 cal
Rennen: cross-country 475 cal 570 cal 665 cal 760 cal 855 cal 950 cal
Roeien, roei-machine: gemiddeld 370 cal 444 cal 517 cal 591 cal 665 cal 739 cal
Roeien, roei-machine: krachtig 449 cal 539 cal 628 cal 718 cal 808 cal 898 cal
Rolstoel, tempo rijden 422 cal 507 cal 591 cal 676 cal 760 cal 845 cal
Schaatsen: algemeen 370 cal 444 cal 517 cal 591 cal 665 cal 739 cal
Sex: gemiddelde inspanning 79 cal 95 cal 111 cal 127 cal 143 cal 158 cal
Skaten 370 cal 444 cal 517 cal 591 cal 665 cal 739 cal
Skeeleren 370 cal 444 cal 517 cal 591 cal 665 cal 739 cal
Skiën: bergafwaarts 317 cal 380 cal 444 cal 507 cal 570 cal 634 cal
Skiën: cross-country 422 cal 507 cal 591 cal 676 cal 760 cal 845 cal
Sneeuwschuiven: met een sneeuwschuiver 317 cal 380 cal 444 cal 507 cal 570 cal 634 cal
Softball: algemeen 264 cal 317 cal 370 cal 422 cal 475 cal 528 cal
Spinnen : normaal 587 cal 705 cal 822 cal 940 cal 1057 cal 1175 cal
Squashen: competitie 528 cal 634 cal 739 cal 845 cal 950 cal 1056 cal
Squashen: vrije-tijds, algemeen 370 cal 444 cal 517 cal 591 cal 665 cal 739 caltd>
Tennis: algemeen 370 cal 444 cal 517 cal 591 cal 665 cal 739 cal
Touwtje springen 528 cal 634 cal 739 cal 845 cal 950 cal 1056 cal
Tuinieren: algemeen 238 cal 285 cal 333 cal 380 cal 428 cal 475 cal
Voetbal: competitie 475 cal 570 cal 665 cal 760 cal 855 cal 950 cal
Voetbal: grensrechter/algemeen 422 cal 507 cal 591 cal 676 cal 760 cal 845 cal
Volleybal: competitie, wedstrijd spel 211 cal 253 cal 296 cal 338 cal 380 cal 422 cal
Volleybal: geen competitie, gemiddeld spel 158 cal 190 cal 222 cal 253 cal 285 cal 317 cal
Wandelen/trekken: bos 317 cal 380 cal 444 cal 507 cal 570 cal 634 cal
Water Polo 528 cal 634 cal 739 cal 845 cal 950 cal 1056 cal
Waterskiën 317 cal 380 cal 444 cal 507 cal 570 cal 634 cal
Wildwater: rafting, kayakken 264 cal 317 cal 370 cal 422 cal 475 cal 528 cal
Yoga 205 cal 246 cal 286 cal 327 cal 368 cal 409 cal
Zumba: gemiddeld 383 cal 459 cal 536 cal 612 cal 689 cal 766 cal
Zwemmen: algemeen 317 cal 380 cal 444 cal 507 cal 570 cal 634 cal

R. Marsman-Harkink, 10-06-2011
Ik heb sommige van de problemen van een te trage schildklier.
Tintelingen in de voeten
duizelig
oogproblemen
dikke enkels
slaapstoornissen
opstipatie
spier en gewrichtspijn
Ik ben een vrouw van 76 jaar en heb al ruim 20 jaar coeliakie
Al deze klachten heb ik steeds aan de coeliakie toegeschreven
Is het verstandig naar de huisarts te gaan of is dit overdreven? Reactie infoteur, 14-06-2011
Hallo mevrouw,
Ja, het is zeker verstandig om naar de huisarts te gaan! Deze klachten hoeven niet door coeliakie te komen.

Irene, 02-03-2010
Ik heb heel snel last van duizeligheid, misselijkheid en sterretjes zien na pak m beet een uur niet eten. Ik ben vanmiddag weer bijna flauw gevallen omdat ik te lang heb gewacht met eten. Door mijn lieve collega's die met een bolletje en een mars aan kwamen zetten voelde ik me even beter maar ging snel weer achter uit. Wat zou dit kunnen zijn en wie kan mij hierbij helpen? Reactie infoteur, 03-03-2010
Op zich hoeft er niet wat aan de hand te zijn, en kan dit verholpen worden door regelmatig tussendoor een klein hapje te eten en hier niet te veel tijd tussen te laten. Klein hapje: fruit, wat yogurt of een koekje. Drinken kan ook: glas vruchtensap of karnemelk. Waarschijnlijk daalt je bloedsuikerspiegel gewoon erg snel.

Wil je echt meer duidelijkheid over een eventueel vitaminetekort, ga dan naar de huisarts en vraag een verwijsbrief zodat je bloed geprikt en bekeken wordt (op bijvoorbeeld ijzertekort).

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.