Backstretcher/Rolastretcher rugoefeningen

Backstretcher/Rolastretcher  rugoefeningen Veel mensen hebben last van chronische rugklachten, RSI-klachten en stress. In Nederland hebben naar schatting zo'n twee miljoen mensen last van rugpijn of nekpijn. Uit cijfers die het RIVM in 2018 naar buiten heeft gebracht blijkt dat in 2017 ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend waren. Met de Backstretcher of Rolastretcher kunt u rug oefeningen doen om deze klachten te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 5 patiënten bij deze apparaten baat hebben. Door het apparaat dagelijks te gebruiken wordt uw rug onderhouden en voelt u dat de pijn minder wordt. In dit artikel een beschrijving van de Backstretcher en Rolastretcher plus een aantal rug oefeningen.

De Backstretcher of Rolastretcher een oefenbankje dat uw rug elke dag masseert, rekt en mobiliseert

Het is zeer belangrijk om uw rug in goede conditie te houden. Veel mensen nemen een slechte houding aan door verkeerd te zitten of door stress. Dit wordt gecorrigeerd door spierspanning in de nek en onderrug. De buik- en bovenrugspiergroepen verslappen zo. Hierdoor ontstaan rug-, nek-, en schouderklachten alsook RSI-klachten. Om deze problemen op te lossen dient u uw rug elke dag te masseren, te rekken en te mobiliseren. Dat kan met de Back- of Rolastretcher. Er is ook nog een Giant Rolastretcher speciaal voor lange personen en sporters.

Backstretcher

Met de Backstretcher worden rugklachten bestreden en voorkomen. U ligt op 30 duimvormige uitsteeksels die er voor zorgen dat de lange rugspieren zich ontspannen. Het oefenbankje is gemaakt van beukenhout (lengte: 60 cm; breedte 25 cm; hoogte 11cm).
Prijs in 2021: 109,00

Rolastretcher

De Rolatretcher masseert uw rug door middel van 20 rollers (2 rijen van 10). U voorkomt en bestrijdt hiermee rugpijn en verbetert de conditie van uw rug. Het oefenbankje is gemaakt van beukenhout en voorzien van comfortabele kunststofrollen (lengte: 60 cm; breedte 25 cm; hoogte 11cm).
Prijs in 2021: 129,00

Giant Rolastretcher

Deze is speciaal voor lange personen en voor sporters. Het oefenbankje masseert uw rug met 28 rollen (2 rijen van 14). U voorkomt en bestrijdt hiermee rugpijn en verbetert de conditie van uw rug. Het oefenbankje is 40 cm langer dan de gewone Rolastretcher. Ook is hij 6 cm hoger.
Prijs in 2021: 174,00

Welke rugklachten?

  • Het gaat om stijve borstwervelkolom die naar voren gebogen is.
  • Te veel beweegbare holle onderrug en bovenrug met versterkte lordose.
  • Schouders zijn naar binnen gebogen.
  • Men heeft de neiging de knieën te over strekken

15 tot 20 minuten per dag liggen op de Back- of Rolastretcher

Begin voorzichtig met 2x5 tot 10 minuten per dag. Zodra u gewend bent kunt u de tijd verlengen. Tweemaal 15 minuten per dag is effectiever dan één keer 30 minuten.

Rugoefeningen met de Backstretcher

eerste oefening

Bouw rustig op tot circa 15-20 minuten per dag. Ga in het begin niet helemaal op de stretcher liggen maar ga steeds een stukje verder liggen.

tweede oefening

Strek armen naar achteren en laat de onderarmen op de vloer achter uw hoofd rusten. Uw lichaam moet stil liggen.

derde oefening

Hou handen vast aan elkaar boven uw borst en beweeg naar rechts totdat uw rechter elleboog de grond raakt.

vierde oefening

Hetzelfde als hierboven maar dan naar links.

vijfde oefening

Strek uw linkerarm naar achteren en trek uw linkerbeen op zodat uw linkervoet plat op de grond staat.

zesde oefening

Hetzelfde als hierboven maar dan met rechterarm en rechterbeen.

zevende oefening

Zet beide voeten op de grond zodat knieën geboden zijn. Trek eerst uw linkerknie tegen uw borst en dan weer op de grond. Vervolgens trekt u uw rechtervoet tegen uw borst en dan weer op de grond.

achtste oefening

Buig uw knieën en strek uw armen gekruist naar achteren. Strek zover mogelijk naar achteren en houdt dit 10 seconden aan.

negende oefening

Zelfde oefening as oefening zeven maar dan uw hoofd naar uw knieën toebuigen.

tiende oefening

Beide knieën tegen uw borst aandrukken.

elfde oefening

Zelfde oefening als nummer tien maar dan uw hoofd naar beide knieën toebuigen.

twaalfde oefening

Adem uit en voel uw onderrug tegen de Backstretcher aandrukken. Herhaal dit vijf keer.

dertiende oefening

Zowel armen als benen languit strekken.

veertiende oefening

Zelfde als oefening twaalf maar dan knieën gebogen houden en bekken langzaam optillen.

Het dode-billen-syndroom aanpakken met de Rolastretcher

De rolastretcher is ook goed tegen het dode-billen-syndroom. Doordat veel mensen lang op een stoel zitten per dag kunnen de bilspieren in een soort ruststand terecht komen. Dat zorgt voor evenwichtsproblemen, heup- en rugpijn. Vooral de spieren in de heup kunnen daar last van krijgen. Het is daarom belangrijk om de billen te trainen zodat deze niet stijf worden. Met de rolastretcher kunnen ook de billen gemasseerd worden. Dit kan door wat verder door te rollen met de rug zodat ook de billen de rolletjes van de bilspieren raken.

Eigen ervaring met de Rolastretcher

Zelf bezit ik de Rolastretcher. Ik gebruik 'm ter voorkoming van rugklachten. Het is zaak de oefeningen langzaam op te bouwen en niets te forceren omdat je dan juist rugklachten krijg. Het is echter verleidelijk om er meteen al lange tijd op te liggen.

Eigenlijk raad ik iedereen aan dit apparaat te kopen, zowel mensen die rugklachten hebben als degenen die hier nog geen last van hebben. Het is zaak uw rug in goede conditie te houden vooral wanneer u ouder wordt en minder actief beweegt. Een gezonde rug zorgt er bovendien voor dat u juist actiever wordt en veel meer gaat bewegen wat ook weer gezond is voor uw rug. Bewegen is niet alleen goed voor lijf en leden maar ook om u geestelijk in goede conditie te houden.

De aanschaf van de apparaten lijkt duur. Het bedrag van elk van de drie toestellen komt boven de 100 euro uit. Maar u bespaart er mogelijk wel kosten mee uit door niet of minder vaak naar de fysiotherapeut te gaan voor rugklachten. En mocht u geen rugklachten hebben dan kunt u met het apparaat juist klachten voorkomen. Uiteindelijk zult u dus het bedrag geheel 'terugverdienen'. Bovendien zijn de stretchers met de hand gemaakt van beukenhout en voelen ze erg sterk aan zodat ze niet zullen bezwijken onder een bepaald gewicht.

Lees verder

© 2012 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neckstretcher: bestrijden en voorkomen van nekklachtenNeckstretcher: bestrijden en voorkomen van nekklachtenTwee miljoen Nederlanders in 2018 hebben last van hun rug of nek. Wie zijn/haar nek wil bevrijden van nekklachten of wie…
Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Een op de drie mensen heeft elk jaar wel eens last van een vervelende rugpijn. De rug is het lichaamsdeel dat ons de mee…
Bij chronische rugklachten kan psycholoog de oplossing zijnBij chronische rugklachten kan psycholoog de oplossing zijnWie chronisch met hardnekkige lage rugklachten kampt, en bijvoorbeeld bij de afdeling revalidatie van een ziekenhuis ter…
Lage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (ook wel pijn aan onderrug genoemd) is een veelvoorkomende aandoening. Lage rugklachten zorgen voor veel be…

Wat maakt een drogisterij een goede drogisterij?Wat is een goede drogisterij? Iedereen komt wel eens bij een drogisterij. Voor bijvoorbeeld haarverf, douchegel, huishou…
Internationale alarmnummersWanneer je de hulpdiensten nodig hebt, dan bel je 112. Dit is in Nederland, en in andere Europese landen, vanzelfspreken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Typographyimages, Pixabay
  • Help Medical bv Backstretcher
  • https://www.gezondheidsnet.nl/spieren-en-gewrichten/het-dode-billen-syndroom-wat-is-dat
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 23-06-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.