InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Zo gezond zijn paranoten

Zo gezond zijn paranoten

Zo gezond zijn paranoten Daar paranoten gezonde voedingsmiddelen bevatten zoals o.a. selenium, dat een spoorelement is met krachtige antioxidante eigenschappen, is dat een groot nodige dagelijkse aanvulling om onze cellen en weefsels te helpen gezond houden. Paranoten zijn dus belangrijk in ons dagelijks voedingspatroon. Daarom is het goed om regelmatig paranoten te eten voor onze dagelijks behoeften. Ze kunnen zelfs dienst doen als tussendoortje.

Hoeveel paranoten mag men zoal per dag eten?

Omdat paranoten zowel als vele andere noten tamelijk veel vet bevatten: zo'n 67 gram (waarvan 15 verzadigd) en tevens 679 calorieën en 15 gram eiwitten per 100 gram, mag men hiervan zeker niet teveel eten. Wanneer men paranoten gebruikt als tussendoortje, moet men zich wel beperken tot zo'n 70 gram per dag. Door dagelijks twee tot zes paranoten te eten komt men wel tegemoet aan de nodige selenium behoeften. Bewaar deze goed afgesloten en droog, want ze zijn maar enkele weken houdbaar, terwijl andere noten wel drie à vier maanden bewaard kunnen worden. Daarom is het aan te raden om niet teveel paranoten in eens te kopen en beter geen voorraad aan te leggen.

Hoe ziet de paranoot eruit?

De paranoot heeft de vorm van een halve maan. Deze paranoten zitten opgeslagen in een ronde kegelvormige harde hulst, met zo'n tien tot dertig noten naast elkaar. Wanneer deze hulst wordt opengeslagen, liggen de paranoten als sinaasappelpartjes erin opgeslagen. Deze zijn blank met een donkerbruin omhulsel. De herkomst van deze noot was de stad Para in Brazilië. Vandaar de naam paranoot.

Mag men ook geroosterde paranoten kopen?

Koop liever geen geroosterde paranoten. Omdat deze -om ze houdbaar te maken- door hoge temperaturen, de weldadige meervoudige onverzadigde vetzuren omzet in transvetten. Heeft u liever een geroosterde smaak, dan kunt u de noten beter zelf roosteren op bakpapier, 15 tot 20 minuten op 150°C.

Waarvoor kunnen paranoten van dienst zijn?

Omdat paranoten vooral omega-6-vetzuren bevatten, zijn deze een goede bron van bepaalde vitaminen en mineralen. Zoals:
 • Vitamine E
 • Thiamine
 • Niacine
 • Koper
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Calcium
 • Mangaan
 • Selenium

Paranoten kunnen een preventieve rol spelen bij de ontwikkeling van kanker

Zij zijn een goede bron van antioxidanten, omdat zij het mineraal selenium bevatten. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze stoffen een remmende invloed hebben op de cel indeling, en eventueel ook op de vorming van kwaadaardige tumoren. Het hoge gehalte aan selenium in de paranoten is uniek, dat maakt dat de antioxidanten het lichaam beter kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van kankers, zoals: borst- long- en prostaatkanker. Paranoten zijn dus groot nodig om onze cellen en weefsels gezond te houden.

Waarin worden paranoten verwerkt?

Een paar paranoten zijn al een maaltijd op zich, omdat deze veel goede voedingsstoffen bevatten. Ook paranoten, zowel als andere noten, kunnen, mits ongebrand en ongezouten wel gewassen en geweekt voor gebruik in rauwe gerechten. Daarbij kunnen ze niet alleen in hartige gerechten, maar ook in zoete gerechten worden gebruikt. Eet smakelijk en gezond!
© 2012 - 2017 Enza_9o-, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Selenium in de voedingVroeger werd het mineraal selenium als giftig beschouwd tot dat het zowat 50 jaar geleden erkend werd als essentieel spo…
Voedsel voor een mooie en gezonde huidVoedsel voor een mooie en gezonde huidNiet alleen factoren van buitenaf bepalen hoe je eruit ziet, ook gezonde voeding kan er voor zorgen dat je stralend voor…
Het mineraal: SeleniumHet mineraal: SeleniumSelenium is een heel belangrijk spoorelement dat ons moet beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Door verarmin…
Trage schildklier voeding & trage schildklier dieet: tipsTrage schildklier voeding & trage schildklier dieet: tipsEen trage schildklier maakt te weinig schildklierhormoon aan. De medische benaming van een trage schildklier is 'hypothy…
Seleen of selenium: tekort symptomen en selenium in voedingSeleen of selenium: tekort symptomen en selenium in voedingSeleen of selenium is een essentieel spoorelement met een verscheidenheid aan functies. Het element is onder andere betr…
Bronnen en referenties
 • Gezondheid & Wellness.
 • Bodywell.

Reageer op het artikel "Zo gezond zijn paranoten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Enza_9o-
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!