Eetbuien of vreetbuien: ontstaan, oorzaken & emoties

Eetbuien of vreetbuien: ontstaan, oorzaken & emoties Mensen die zich in een emotionele bui plots en ongecontroleerd op lekkernijen storten: in de moderne samenleving gebeurt het meer en meer, alle goede bedoelingen van diëten en gezondheidsvoorschriften ten spijt. Vaak liggen stress en verveling aan de basis van vreetbuien. Een grondig onderzoek naar de oorzaken van deze vreetbuien kan helpen om het probleem aan te pakken. Eventueel kunnen eetlustremmers en vetbinders nuttig zijn als aanvullende behandeling om het hongergevoel tegen te gaan en eetbuien in te perken. Wat zijn de mogelijke oorzaken van vreetbuien en welke emoties kunnen aan de basis liggen van dit zogenaamde "binge eating"?

Eetbuien of vreetbuien: ontstaan

Afwijkend voedingspatroon

Eetstoornissen worden over het algemeen gezien als afwijkingen in een normaal voedingspatroon. Het kan gaan om te weinig eten (anorexia nervosa), te veel eten (boulimia nervosa) of het emotioneel eten. Deze laatste vorm van eetstoornis komt neer op het plots en veel eten als reactie op een positieve of negatieve gebeurtenis. Dit wordt ook wel binge eating genoemd: voedsel eten dat je op dat moment eigenlijk niet nodig hebt. Dit binge eating betekent dat mensen zich in een vreetbui als het ware "op voeding storten" om zich snel beter te voelen.

Eten zonder zelfbeheersing

Waarom iemand plots vreetbuien krijgt, kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Het gaat hierbij om het opkomen van emoties die het gevolg zijn van wat je meemaakt. Vaak zijn "binge eaters" personen die een zekere mate van zelfbeheersing missen en zich sterk door hun emoties laten leiden. Het onnodig eten is dan een uitwerking van die gevoelens en lijkt meer op "vreten" dan op eten.

Oorzaken: positieve emoties

Eetbuien kunnen ontstaan als een reactie op een positieve gebeurtenis in iemands leven. Het gaat dan doorgaans om een opluchting na een stressmoment of een positief resultaat na een examen dat aangegrepen wordt om eens lekker te vreten. Het is als het zoeken naar een reden om een feestje te bouwen of de bloemetjes buiten te zetten. Goed nieuws wordt dan een voorwendsel om veel te eten en geluk is de bijhorende emotie. Vaak beloon je jezelf dan met zoetigheden zoals gebak of chocolade.

Negatieve emoties

Stress

Stress op zich kan al een reden zijn voor de binge eater om zich in eetbuien te storten. Momenten van stress moeten altijd op de een of andere manier door iemand beheerst worden en het plots eten is een van de mogelijkheden om daarmee om te gaan. Door zich in een vreetbui te storten wordt de aandacht van stress even afgeleid en voelt men zich tijdelijk beter.

Slecht nieuws

Net zoals mensen bij het horen van slecht nieuws soms een borrel nodig hebben, zullen mensen met een eetstoornis gaan verlangen naar iets lekkers, zoals een hamburger, een zakje chips of een lekker zoet gebakje. Wie te maken krijgt met een negatief bericht, zoals het verlies van je baan of het beëindigen van een relatie, kan het emotioneel even moeilijk krijgen. Ontgoocheling, triestheid en zelfmedelijden kunnen dan tijdelijk opgevangen worden door een vreetbui.

Verveling

Door de welvaart en de hoogtechnologische maatschappij, lijkt het alsof we altijd wel iets moeten te doen hebben: surfen op het internet, social networking en nog veel meer. Toch zijn deze bezigheden vaak oppervlakkig en zelden bevredigend, waardoor we met een gevoel van leegte kunnen blijven zitten. In deze drukke tijden kunnen we moeilijker periodes van rust verdragen. We gaan daarom op zoek naar iets om toch te kunnen doen om de leegte en de verveling te verdrijven: onnodig eten is een van de oplossingen daarvoor.

Eetlustremmers tegen hongergevoel

Ongecontroleerd eten kan eventueel aangepakt worden via psychotherapie, waarbij men zich richt op een analyse van de psychologische redenen van de vreetbuien. Een andere, eerder drastische, oplossing is een maagverkleinende operatie, die ook in het kader van overgewicht wordt uitgevoerd. Maar je kan ook op een andere manier proberen om je vreetbuien aan te pakken, namelijk door middel van eetlustremmers en vetbinders. Eetlustremmers gaan het hongergevoel tegen waardoor je minder geneigd zal zijn om je in een vreetbui te storten. Vetbinders zijn geneesmiddelen die het vet dat je via maaltijden inneemt letterlijk binden. Hierdoor kan je lichaam veel minder calorieën opnemen, waardoor je gewicht kan verliezen.
Enkele voorbeelden van nuttige eetlustremmers en vetbinders:
  • XLS-Medical
  • Davaslim
  • Glucomannan Eetlustremmer
  • Novashops Detox
© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetbuien: de vicieuze cirkelEetbuien: de vicieuze cirkelEetbuien, veel vrouwen hebben er last van. Bij sommigen ontwikkelt zich een eetstoornis: boulimia of Binge Eating Disord…
Afvallen: wat te doen tegen eetbuien in de avond?Afvallen: wat te doen tegen eetbuien in de avond?Eetbuien zijn erg vervelend wanneer je wilt afvallen. Heel veel mensen hebben hier vooral in de avond last van. Ze ligge…
Eetbuistoornis: Binge eating DisorderEetbuistoornis: Binge eating DisorderEetbuiten: voorkomen, overwinnen, stoppen en onder controle. Een eetbuistoornis lijkt sterk op boulimia nervosa. Een eet…
Hoe kom je van je eetbuien af als je wilt afvallen?Hoe kom je van je eetbuien af als je wilt afvallen?Afvallen blijft moeilijk, zeker als je ook nog eens te maken hebt met eetbuien. Tijdens een eetbui eet je alles wat los…

De geneeskracht van Ginkgo BilobaDe geneeskracht van Ginkgo BilobaGinkgo is een boom met een ontzettend grote kracht. Hij overleeft atoomexplosies, helpt tegen MS, hart- en vaatziekten,…
De functie van probioticaDe functie van probioticaEen probioticum is een voedingsmiddel dat levende organismen, zoals bijvoorbeeld melkzuurbacteriën bevat die een gezondh…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/eten-drinken/31949/5-emoties-die-aanzetten-tot-onnodig-eten (bron geraadpleegd op 13/08/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.