Legale doping: 10 soorten plantaardige doping

Legale doping: 10 soorten plantaardige doping Het grote publiek is het dopinggebruik van de wielrenwereld inmiddels beu. In sommige andere sporten zoals voetbal en tennis gaat nog veel meer geld om. Het is te verwachten dat sportlieden aan deze takken van sport doping gebruik die aan het oog van de controleurs onttrokken is. Dopinggebruik heeft risico´s; veel sporters worden niet oud. Dat is niet het geval met natuurlijke dopingmiddelen in de vorm van plantaardige doping. Sommige plantdelen verlengen juist het leven!

Inhoud:


Toelichting

Hieronder staat een genummerde lijst met plantaardige producten die het prestatievermogen van het fysieke lichaam vergroten zonder dat de nare bijwerkingen van doping om de hoek komen kijken. Plantaardige doping bestaat soms uit voedsel of uit een kruid dat gewoon in vele winkels te koop is. Voor andere kruiden zul je naar een ecologische winkel of natuurdrogist moeten gaan. Voor Chinese kruiden als cordyceps en ginseng kun je bij een Chinese supermarkt of Chinese apotheek terecht. Uiteraard zijn kruiden per internet bestelbaar. Wanneer je meer over een kruid of plantaardig product te weten wilt komen, kun je op de link klikken in het eerste woord van de alinea. Dan kom je uit bij een achtergrondartikel over dat plantaardig middel.

1. Alfalfa

Orale inname van alfalfa werkt uitstekend tegen spierkrampen. Door de vele fytonutriënten, vitaminen, mineralen en aminozuren is alfafa bij uitstek geschikt bij zware inspanningen. Wanneer mensen zich inspannen, bijvoorbeeld door lichamelijke zware arbeid of tijdens sport, dan ontstaan er relatief meer vrije radicalen. Deze worden op microscopisch niveau ´gevangen´ door antioxidanten. Daarvan bevat alfalfa zeer veel; daarom wordt deze lekkere groente aanbevolen voor topsporters en mensen die fysiek zwaar werk hebben geleverd.

2 Guarana

Guarana is een Zuid-Amerikaanse bes die door de Indianen werd gegeten voordat ze een fysieke strijd gingen uitvechten met een stam waarmee ze op slechte voet stonden. Daarnaast werd guarana gegeten om de lange oerwoudtochten beter aan te kunnen. Op dezelfde manier kunnen sporters guarana gebruiken; ter versterking van de algehele lichaamsconditie.

3. Cordyceps

Cordyceps is goed voor het uithoudingsvermogen. Cordyceps is een plant die ervoor zorgt dat de longen beter werken. Er wordt meer zuurstof opgenomen door het bloed. Daardoor is het uithoudingsvermogen groter. Daarnaast is zuurstoftoevoer belangrijk voor de hersenen. Cordycps versterkt op deze manier zowel het denkvermogen als de fysieke lichaamsconditie.

4. Panax ginseng

Panax ginseng is een millenniaoud middel dat wordt gebruikt voor een verbeterde conditie en denkvermogen. Zeker in sporten is het belangrijk scherp te blijven. Niet zelden zal een fysieke uitputtingsslag zijn weerslag hebben op de scherpte. Een foutje kan een wedstrijd doen omkeren; daarom is het innemen van plantaardige middelen een goed optie voor topsporters.

5. Siberische ginseng

Siberische ginseng is een kruid dat zowel goed is voor de cognitieve als de lichamelijke prestaties. Het lijkt wat dat betreft op panax ginseng. Ook de spierkracht kan toenemen door gebruik van dit kruid. Daarnaast is het een adpatogeen; je kunt beter tegen allerlei veranderingen om je heen die normaal gesproken lichte stress veroorzaken.

6. Tijm, thymus vulgaris

Tijm kennen de meeste mensen als lekker smakend, groen kruid met een heerlijk aroma. In tijm zit zeer veel vitamine A, C en ijzer. 100 Gram tijm bevat voor vitamine C en ijzer zelfs meer dan 200% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Mede daardoor kun je door tijm grote fysieke inspanningen beter aan. Daarnaast zitten er fytonutriënten zoals thymol in. En ze zijn goed voor de longen. Je kunt door het gebruik van tijm beter ademhalen; daardoor wordt zuurstof effectiever opgenomen en het uithoudingsvermogen vergroot.

7. Avena sativa, onrijpe vrucht

Avena sativa is de officiële naam van haver. Haver geeft je energie. Het is echt krachtvoer. Niet voor niets wordt het aan paarden gegeven. De antieke Romeinen gaven hun paarden speciaal voor een veldslag extra haver. In plaats van een supplement kopen kun je zelf haversap maken maar dan moet je dat wel van de verse aren doen. Je zou ook havermout of ontkiemde havervlokken kunnen eten. Dat laatste is ook nog gezonder dan haver of havermout en bovendien zeer smaakvol.

8. Stekelige muizedoorn of ruscus aculeatus

Stekelige muizendoorn is niet zozeer een conditieverhogend middel. Het is een middel wat vooral goed is voor de bloedsomloop. Het zorgt ervoor dat alle stoffen waar het lichaam om vraagt efficiënter op hun plek komen. Sommige mensen hebben last van vermoeide of zware benen; in de fytotherapie wordt er stekelige muizendoorn gebruikt als remedie.

9. Fenegriek

Fenegriek bevordert de ijzeraanmaak in rode bloedcellen. Hierdoor wordt bloedarmoede en ook vermoeidheid tegen gegaan. Fenegriek wordt gebruikt door bodybuilders die niet teveel synthetische stoffen willen gebruiken om hun spieren op te bouwen. Er zitten namelijk natuurlijke anabolen in fenegriek.

10. Rozenwortel of rhodolia

Rozenwortel wordt speciaal ingezet bij zware fysieke inspanningen. Wanneer mensen een verminderd prestatievermogen hebben, is deze plant een uitkomst. Het is onder andere met succes tegen de ziekte van Lyme ingezet. Ook in de sport kan deze plant uitkomst bieden. Het geeft meer uithoudingsvermogen en vermindert stress. Rhodolia wordt in Scandinavische landen gebruikt. In Rusland heeft men na de Tweede Wereldoorlog veel onderzoek naar de plant gedaan. Oorspronkelijk werd de plant door Siberische sjamanen gebruikt om de stressverlagende en conditieverbeterende eigenschappen. Deze werkingen zijn door wetenschappers bevestigd.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Doping in de sportmijn kijk opDoping in de sportMensen zijn altijd bezig om betere en hogere sportprestaties te leveren. Is het niet om het financiële gewin, dan is er…
Uiteenzetting: DopinggebruikUiteenzetting: DopinggebruikDeze uiteenzetting heeft als onderwerp dopinggebruik. In dit voorbeeld worden argumenten, tegenargumenten en weerlegging…
Legale doping en gezond: Bietensap!Legale doping en gezond: Bietensap!Bietensap geeft voor de meeste mensen niet direct een associatie met lekker drinken. Toch heeft bietensap erg veel voord…
Recensie: Doping  Jean NelissenrecensieRecensie: Doping Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…

De invloed van gezonde voeding op je huidDe invloed van gezonde voeding op je huidDe huid weerspiegelt je gezondheid. Voeding heeft niet alleen invloed op hoe je jezelf voelt en hoeveel energie je hebt,…
Kruiden in de schaduw; 13 eetbare schaduwplantenKruiden in de schaduw; 13 eetbare schaduwplantenNiet alle kruiden willen per sé in de volle zon staan. Sommige tuinliefhebbers willen graag eetbare planten kweken maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Miroro, Pixabay
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Voedingswaarde tijm: http://www.nutrition-and-you.com/thyme-herb.html
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=77
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=OO1HSI5G

Reageer op het artikel "Legale doping: 10 soorten plantaardige doping"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 17-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!