Sesammelk drinken bij koemelkallergie, lactose-intolerantie

Sesammelk drinken bij koemelkallergie, lactose-intolerantie Is de zuigeling allergisch voor koemelk of ontwikkelt de ouder wordende persoon lactose-intolerantie, dan kan standaard melk niet worden ingenomen. Het immuunsysteem of de darmen reageren er dermate heftig op, dat het kind uitslag krijgt of dat men veel darmpijn heeft. Wat houdt lactose-intolerantie in, waarom is het drinken van sesammelk wel goed en welke noodzakelijke lichaamsstoffen vult deze melk aan?

Sesammelk drinken, lactose-intolerantie


Aanleiding door koemelk

Indien het kind niet tegen koemelk kan, dan merk je dat als ouder vrij snel. Ieder kind of volwassene kan daarnaast met de tijd een allergie ontwikkelen, waardoor een negatieve reactie ontstaat op de inname van koemelk. Enerzijds bestaat de melk uit dier aangemaakte eiwitten, waarop het lichaam abnormaal reageert. Het immuunsysteem accepteert deze vorm van proteïnen niet. Anderzijds kan het zijn dat de persoon niet tegen de specifieke melksuikers kan, waarbij sprake is van lactose-intolerantie. Het kan daardoor levenslang gevolgen hebben voor het dieet.

Voorkomen lactose-intolerantie

Meest kenmerkende is het bij de zuigeling. De darmen zijn nog niet volledig volgroeid, waardoor eiwitten niet compleet worden afgebroken. De iets grotere eiwitdelen kunnen wel door het bloed worden opgenomen. Het immuunsysteem reageert daarop door antistoffen aan te maken, waardoor allergische reacties worden veroorzaakt. Omdat de darmen met de tijd volgroeien en optimaal werken zal de helft van de zuigelingen voor het eerste jaar er geen last meer van hebben. De overige kinderen kunnen voor het vijfde levensjaar koemelk drinken. Bij lactose-intolerantie zal de persoon levenslang geen koemelk kunnen drinken en zullen andere vergelijkbare producten zoals kokos-, rijst-, soja- of sesammelk moeten worden ingenomen.

Symptomen

Door wel koemelk in te nemen kan het lichaam van zowel het kind als volwassene er extreem op reageren. Wat zijn de symptomen daarbij? Eiwit gerelateerde allergie kan bij het kind de volgende allergische reacties opleveren:
 • het hebben van eczeem, rode huiduitslag, uitslag en mogelijk jeukende bultjes;
 • veel last hebben van darmpijn en –kramp, waardoor het overgeven worden gestimuleerd;
 • problemen hebben met de ademhaling door luchtwegklachten;
 • slechte weerstand, vermoeidheid, geen kracht hebben. Deze combinatie kan leiden tot groeiachterstand;
 • onregelmatig slapen, waarbij het kind mogelijk aanhoudend moet huilen.

Bij lactose-intolerantie gaat het primair over de reactie van de darmen op de melkinname. Het kan leiden tot de volgende klachten:
 • dunne darm: de wateropnamesnelheid neemt toe, waardoor het voedsel sneller dan normaal door de darm wordt vervoerd. Het vertaalt zich naar een pijnlijke darm, waarbij men mogelijk misselijk wordt en eventueel moet overgeven. Deze reactie vindt ook plaats bij glutenintolerantie;
 • dikke darm: er ontstaan overmatig veel gassen en zuren, waardoor de druk op de darm toeneemt. Het leidt tot veel winderigheid, buikpijn en eventueel gecombineerd met waterige zurige ontlasting.

Waarom sesammelk drinken?

Eiwitten in koemelk kunnen veel pijnlijk veroorzaken en dus wil je het niet innemen. Toch bevat melk essentiële stoffen zoals calcium, welke we noodzakelijkerwijs moeten binnenkrijgen. Het vormt de basis van een gezond, sterk skelet en botstructuur. Ben je er allergisch voor dan moet je een andere bron vinden om voldoende vitaminen, mineralen en calcium binnen te krijgen. Een goed alternatief voor koemelk is sesammelk. Wat voor gunstig werkende stoffen zitten er zoal in deze melksoort?

Wat zit erin?

Ondanks dat deze melk niet van koemelk is gemaakt bevat het vele stoffen, waarvan het lichaam kan profiteren. Denk aan de volgende meest belangrijke elementen.

Nicotinezuur (vitamine B3)

Het heeft een essentiële rol binnen het metabolisme van energie en eiwitten. Daarnaast vormt het de basis voor goed lopende chemische reacties binnen de zogeheten citroenzuurcyclus, waarbij vele stoffen worden aangemaakt en afgebroken. Het is belangrijk voor het herstel van weefsels, spieren, huid, zenuwen, aderen en DNA.

Foliumzuur (vitamine B11)

Deze stof is noodzakelijk bij de aanmaak van rode bloedcellen. Het vormt tezamen met vitamine B12 en C de basis voor de vorming van hemoglobine, waaraan zuurstof via ijzer- en magnesiumdelen kan worden gekoppeld. Het verzorgt de goede ontwikkeling van de hersenen en ruggenmerg van de ongeboren vrucht en is een essentiële bouwsteen voor DNA.

Eiwitten en vetzuren

Proteïne oftewel eiwitten worden in de maag omgezet in de voor het lichaam noodzakelijke aminozuren. Het is verantwoordelijk voor een groot aantal lichaamsprocessen zoals de stofwisseling. Onverzadigde vetzuren zijn belangrijk voor een goede werking van meerdere lichaamsfuncties. Meest belangrijk zijn omega-3 en omega-6, zoals verkregen uit vette vis. Het heeft een zeer positieve werking op de zenuwen, het geheugen maar ook het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten.
vitamine E: het werkt als antioxidant, beschermt de celwand, aderen, lichaamsweefsels en is belangrijk bij herstel van cellen.

Mineralen

Magnesium wordt gebruikt voor de koppeling van ijzerdeeltjes aan hemoglobine en enkele honderden noodzakelijke lichaamsprocessen. Calcium neutraliseert een overmatige hoeveelheid zuur in het lichaam en is van belang voor de opbouw en aanmaak van botten. Ook fosfor is noodzakelijk voor stevige botten en tanden.

Zelf sesammelk maken

Uiteraard kun je handig de melk in standaard verpakking bij de lokale supermarkt halen, maar je kunt ook overwegen om het zelf te maken. Neem een kop gekookte sesam en eenzelfde deel gekookte rijst en voeg daar driekwart liter warm water aan toe. Dit moet je enkele minuten blenderen, zodat je een goede melkmix hebt. Stimuleer lichaam en geest door bij een allergie koemelk te vermijden en sesammelk in te nemen. Je bevordert vele lichaamsprocessen op een gunstige manier zodat je er beter bij gaat voelen en de darmen niet pijnlijk reageren.

Lees verder

© 2013 - 2021 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intolerantie en overgevoeligheid voor lactoseIntolerantie en overgevoeligheid voor lactoseBij een allergie is er sprake van een te heftige reactie van het lichaam op een normale stof, ook wel allergeen genoemd,…
Hoe gezond is geitenmelk als alternatief voor koemelk?Hoe gezond is geitenmelk als alternatief voor koemelk?Steeds meer landgenoten kampen met een koemelkallergie of met een lactose intolerantie. Beiden mogen nochtans niet met e…
Melk drinken als je alternatieven zoekt voor koemelkMelk drinken als je alternatieven zoekt voor koemelkDe uitdrukking “melk is goed voor elk” geldt niet voor iedereen. De meningen over het drinken van melk van koeien is nog…

Voeding die je vet verbranden!Voeding die je vet verbranden!Een gezond gewicht het hele jaar door! Door bepaalde gezonde voeding te eten kan je een betere resultaat bekomen. De vol…
Waarom het eten van een appel meer dan gezond isWaarom het eten van een appel meer dan gezond isDe uitspraak “An apple a day keeps the doctor away” is niet voor niets ontstaan. Dat het eten van appels gezond is, weet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: http://www.rgbstock.com/images/milk
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Koemelkallergie
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Foliumzuur#Functies_in_het_lichaam
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotinezuur
 • http://plazilla.com/allergisch-voor-koemelk-maak-je-eigen-melk
 • http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/cpindex.pl?ctn=HR2096/00&dct=FAQ&faqview=1&list=aa12_list_partial.html&mid=Link_FAQs&refnr=0093382&scy=BE&slg=NLD&view=aa12_view_partial.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sesam
 • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-e/
 • http://www.voorlichtingmvo.nl/16/vetten-en-vetzuren
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fosfor.aspx
Geinformeerd (1.101 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.