10 Natuurlijke bloedverdunners

Sommige mensen krijgen van de arts bloedverdunners voorgeschreven. Bloedverdunners kunnen de kans op een hersen- of hartinfarct verminderen. Mensen met een kans hierop moeten soms hun hele leven bloedverdunners innemen. Deze medicijnen hebben echter ook bijwerkingen. In overleg met een fytotherapeut of natuurgeneeskundige kun je ervoor kiezen om natuurlijke middelen zonder bijwerkingen in te nemen. Soms hebben natuurlijke middelen zelfs positieve bijwerkingen.

Inhoud:


Hoe ontstaat dik bloed?

Wanneer iemand te hoge hemocrietwaarden heeft in zijn bloed, wordt het bloed dik en stroperig. In de volksmond spreken we dan van ´dik bloed´. Er zijn bij dik bloed te veel rode bloedlichaampjes in het bloed. Dat kan gevaarlijk zijn omdat het de doorstroming vertraagt. Er is zelfs een kans op verstopping .

Positieve bijwerkingen van geneesplanten

In de beginalinea werd al gerept over positieve bijwerkingen van geneesplanten. Zo verdunt ginkgo biloba (zie hoofdfoto) het bloed en verscherpt dit kruid het denken. Mensen met vergeetachtigheid wordt ginkgo biloba voorgeschreven. Dit is een ongevaarlijk kruid wat het bloed net als aspirine verdunt. Aspirine heeft daarentegen allerlei bijwerkingen waarop de kans slechts toeneemt als je het lang gebruikt.

Lichaamsoefeningen en veel groente en fruit eten

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat middelen innemen niet de enige remedie is. Veel bewegen is van elementair belang om het bloed dun te houden. Veel groente en fruit eten in het algemeen helpt om het bloed niet te dik te laten worden. Je kunt gerust een halve kilo groente en vier tot vijf stuks fruit per dag eten. Dat is een stuk meer dan het Voedingscentrum adviseert. Maar zoals steeds vaker wordt gezegd, lijkt het Voedingscentrum zijn autoriteit deels verloren te hebben. Het is eerder zo dat als het Voedingscentrum iets beweert, je zeker weet dat de waarheid anders is. Overigens wordt het Voedingscentrum gesponsord door Unilever en zijn alle voedingsproducten van deze fabriek af te raden voor wie gezond wil leven omdat er te veel suiker, te veel bloem en witmeelproducten, te veel gemodificeerd zetmeel, te veel zout en te veel transvetten in zitten. Dat zijn stuk voor stuk ziekmakende voedingssoorten. Het zijn bedrijven als Unilever die met hun hypnotiserende reclamecampagnes de westerse mens verleiden om voeding te kopen die tot welvaartsziekten zoals kanker, diabetes, obesitas, hart-en vaatziekten, parkinson, ADHD en alzheimer leiden.

1. Cayennepeper

Cayennepeper maar ook verse rode peper zijn producten die het bloed op natuurlijke wijze verdunnen. Het verlaagt overigens ook de bloeddruk; dat komt omdat de bloedvaten iets wijder worden waardoor het bloed gemakkelijker door de aders stroomt. Wie houdt van scherp eten heeft vrijwel geen kans op het krijgen van te dik bloed. Cayennepeper is niet alleen een voorkomend middel, maar ook een curatief, ofwel genezend middel bij dik bloed. Toch kan het zijn dat je niet elke dag zin hebt in scherp eten. Dat is geen enkel probleem want er zijn legio andere bloedverdunnende voedingssoorten. Overigens schuilt er gevaar in cayennepeper als supplement.

2. Kurkuma

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd. Deze van oorsprong Indiase stof heeft vele geneeskrachtige eigenschappen. Het staat er vooral om bekend dat het kanker kan voorkomen en waarschijnlijk zelfs meehelpen te genezen. Daarnaar wordt in anno 2014 onderzoek gedaan aan het AMC in Amsterdam. In ieder geval is wel bekend dat kurkuma bloedverdunnend werkt.

3. Knoflook

Knoflook is een plantaardig antibioticum. Het schakelt ziekmakende bacteriën effectiever uit dan synthetische antibiotica. Daarbij maakt het de aders schoon. Knoflook is één van de weinige voedingssoorten die geöxideerde cholesterolaanslag aan de binnenkant van de aders doet verdwijnen. Hierdoor gaat het bloed makkelijker stromen en wordt de bloeddruk verlaagd. Een andere manier waarop knoflook ons bloed helpt is dat het bloedverdunnend is.

4. Bromelaïne in ananas

Ananas is een lekkere zoete vrucht. Het kan zwellingen tegen gaan zoals carpal tunnelsyndroom en oedeem. Ananas is daarom met recht een medicinale vrucht. Het heeft eveneens bloedverdunnende werking. Gebruik hiervoor uiteraard nooit de blikananas maar leer jezelf aan slechts verse ananas te kopen. Blikwaar is giftig gevaar. Eén ananas kun je met zijn tweeën makkelijk in één dag opeten. Zet een bordje ananasblokjes op tafel en verbaas je erover hoe snel deze geneeskrachtige vrucht van tafel is verdwenen.

5. Water

Water als medicijn? Jazeker! We drinken te weinig water. Ons lichaam bestaat voor 80% uit water en heeft dagelijks rond de twee liter nodig. De precieze benodigheid hangt van je lichaamsgewicht af. Te weinig water drinken kan tot dik, stroperig bloed leiden en in het kielzog daarvan tot een opeenhoping van giftige stoffen in het bloed waardoor er zelfs een kans is op allerlei bloedziekten. Drink dus elke dag water als de arts heeft gezegd dat je aan de bloedverdunners moet.

6. Kaneel

Kaneel is eveneens een natuurlijke bloedverdunner. Andere producten zoals cayennepeper zijn meer geschikt voor het avondeten maar kaneel kun je uitstekend door een zelf gemaakte muesli of havermout heen doen. Havermout met geraspte appel en kaneel plus een klontje roomboter is een typisch Nederlands, ondergewaardeerd ontbijt.

7. Dille

Dille is een lekker groen kruid dat je over een salade of gekookte aardappel kunt sprenkelen. Daarnaast is dille lekker in de soep. Het past zelfs in een kruidenthee op basis van groene kruiden.

8. Oregano

Oregano is een groen kruid dat je met dille kunt combineren zodat je twee bloedverdunnende kruiden in één soep of salade hebt. Daarnaast zijn zowel dille als oregano een uitstekende aanvulling in een groentensmoothie.

9. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba is in biologische winkels te koop als thee. Dit kruid heeft vooral goede werkingen voor de cognitieve vaardigheden. Het wordt door fytotherapeuten aangeraden bij mensen die zwaar geestelijk werk moeten doen zoals examens maken of een veeleisende studie doen. Een extra voordeel is het gebruik van ginkgo biloba als bloedverdunner. Dat wist Goethe al; hij had hartkrampen of angina pectoris en bemerkte dat als hij ginkgobilobathee dronk deze krampen een stuk minder werden.

10. Gedroogd fruit

In het begin staat al dat vers fruit een goede bloedverdunner is. Daarnaast staat er dat suiker niet moet worden gegeten, als je belang hebt bij een gezond lichaam. Toch willen we als mens soms onszelf verwennen door te genieten van zoete dingen. Dat kan op zich geen kwaad als het een uitzondering is. En als we de zoetheid op natuurlijke manier middels gedroogde vruchten invullen, heeft het zelfs geneeskrachtige waarde. De volgende gedroogd fruitsoorten hebben bloedverdunnende eigenschappen: rozijnen, cranberries, pruimen en kersen. Snoep verstandig, eet geneeskrachtig fruit!
© 2014 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zelf Ginkgo biloba thee makenZelf Ginkgo biloba thee makenGinkgo biloba: de meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat het precies is weet men vaak niet. Zonde! Ginkg…
Ginkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba wordt vaak een levenselixer genoemd. Het gebruik van Ginkgo biloba als voedingssupplement heeft enkele bel…
Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Ginkgo biloba is een gezond kruid dat steeds populairder wordt in de kruidengeneeskunde. Ginkgo heeft namelijk diverse g…
Natuurlijke bloedverdunners: bloedverdunnende middelenNatuurlijke bloedverdunners: bloedverdunnende middelenVeel mensen zijn op zoek naar natuurlijke bloedverdunners of natuurlijke bloedverdunnende middelen, waarmee het bloed be…

Cacao en alkaloïdenCacao en alkaloïdenCacao en chocolade worden niet direct om hun grote gezondheidswaarde gewaardeerd, toch bevat de vrucht van de cacaoboom…
Bloemkoolbladeren kun je etenBloemkoolbladeren kun je etenBloemkoolbladeren eten is economisch verantwoord en het levert gezondheidswinst op. Biodynamische groenten zijn al duur…
Bronnen en referenties
  • http://www.naturalnews.com/036286_blood_thinners_natural_remedies_alternatives.html#ixzz32pZUjduz
  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst

Reageer op het artikel "10 Natuurlijke bloedverdunners"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Michel, 30-10-2019 10:01 #15
Ik moet Asaflow nemen. Mag ik een half nemen en combineren met Cayenne van 1 Mg in capsules. Wat met betr. tot Essentiel Oregano oil & drugs voor hoge bloeddruk?

Louisa55 (infoteur), 23-11-2018 11:17 #14
Heel informatief!
Aangezien ik een alternatief zocht voor bloedverdunners ben ik met dit artikel echt geholpen.

Frans, 05-11-2018 21:59 #13
Ik gebruik Fenprocumon als bloedverdunner.
Is hier met de 10 stoffen bedoeld dat ze de NRI waarde verhogen?
Of hebben ze geen invloed op de NRI waarde maar verdunnen wel het bloed.

Liesbeth Laros, 23-01-2018 13:28 #12
Dag,
ik heb ook bloedverdunners gekregen van de cardioloog, al enige jaren. Prima. Nu zou ik graag Propolis tinktuur gaan gebruiken voor de beginnende arthrose. Kan ik dit wel of niet doen? las dat Propolis bloedverdunners versterkt. Is er bij u iets over bekend?
mvg L.Laros

Nb
ik slik al vanaf 1989 antidepressiva en lithium. Voor depressies is Propolis ook heel goed, dus ik hoop dat u mij wat over de bloedverdunners kunt zeggen.

Joke, 19-01-2018 22:45 #11
Ik lees het artikel over natuurlijke bloedverdunners maar wil weten of hier ook wetenschappelijk bewijs voor bestaat en dus voldoende betrouwbaar is. Want kun je na een hartinfarct je bloedverdunners laten staan zonder risico en overschakelen op deze natuurlijke bloedverdunners?

Miep, 20-11-2016 19:05 #10
Eind 2014 CVA gehad. daarna acetylsalisilzuur 8omg en aprovel 75 mg, deze laatste heb ik al 3 maanden lang gehalveerd. Voor de ogen gebruik ik travatan (staar operatie). Ben mijn hele leven al voor natuurgeneeskunde en gebruik daarvan. Eten van verse kruiden en bloemen (dank zij dr alfred vogel.) Nu heb ik toch moeite met over te stappen op bijv. gingkgo biloba terwijl ik weet de natuur liegt nooit. hoe bouw ik dit af en kan ik dan ook stoppen met bloeddrukverlagers? Heb ook EMGUS een verkeerd eiwit en polyneuropathie in de benen.

Tom van Steensel Sr, 01-11-2016 09:09 #9
L.S. Na een hartoperatie en plaatsing icd pacemaker gebruik ik op voorschrift acenocoumarol 1mg met wisselende dosering. Echter ik neem ook elke dag een kleine theelepel verse kurkuma en gember. Kan dit in combinatie met het medicijngebruik problemen geven? Mijn dank voor uw reactie.

Gf, 26-05-2016 18:11 #8
Sonambuul, als ik alles had geslikt wat artsen mij voorschreven had ik allang dood geweest.
Zelfs medicatie die rechtstreeks schadelijke gevolgen hebben zoals statines na 14 dagen kan ik niet meer lopen en dan te beseffen dat het ook schade veroorzaakt aan synapsys.
Er zijn veel homeopathische geneesmiddelen die beter en veiliger werken. Dus ook met bloedverdunnende middelen zijn er vele alternatieven. Ik heb tot heden Pradaxa gebruikt, je wil niet weten wat al mijn bijwerkingen zijn.

Nee een arts kan misschien diagnose stellen maar ik besef zelf wel welke medicijnen ik inneem. Reactie infoteur, 07-09-2016
Bedankt voor het delen van je ervaring en visie! Dat kan belangrijk zijn voor andere lezers!

Amonteny, 22-02-2016 16:22 #7
Ik gebruik Acenucomarol bloedverdunners sints 25 Januarie sinds die tijd proef ik niet veel meer en zeker geen zout. Al neem ik een paplepel zout dan proef ik het niet, kan dat nog goed komen? Er zijn andere bloedverdunners, maar de hartdokter zeg dat het niet kan dat ik niet goed proef.
Met vriendelijke groeten mevr K Monteny Reactie infoteur, 24-03-2016
Dat is een bijwerking die niet in de bijsluiter staat maar dat zegt nog niets. `in de bijsluiter is namelijk een aparte alinea opgenomen voor het melden van nieuwe bijwerkingen. Uw arts is verplicht mee te werken aan het melden van een nieuwe bijwerking en u kunt hem of haar daarop wijzen. Ook de apotheek is verplicht om een bijwerking te melden.

K., 06-02-2016 16:34 #6
Is er ook bekend van hoe lang deze producten bloedverdunnend werken? Valt dit evt. te controleren?
Ik zit ook levenslang aan de fenprocoumon na 4 tromboses vanwege oa. afwijkingen aan eiwitten (prot. S,C en antitrombine enz).
Ik ben de medicatie na 25 jaar wel zat. Ben op mijn 17e begonnen en ben nu 42.
Merk toch altijd wel de bijwerkingen van de medicatie en dat wil ik niet meer. Reactie infoteur, 09-02-2016
Dit is een medische vraag specifiek op uw situatie afgestemd. Er zijn fytotherapeuten die op medisch verantwoorde wijze u kunnen begeleiden met het overschakelen van medicijnen op medicinale voeding en geneesplanten.

Netty van Pesch, 28-09-2015 11:48 #5
Na een eenmalige boezemfibrulatie heeft de cardioloog mij carbasalaatcalcium als antistolligsmiddel voorgeschreven. Ik heb nauwelijks last meer van hartkloppingen of hartritmestoornissen. Kan ik daarom dit geneesmiddel vervangen door de geneesplanten die in uw artikel genoemd zijn en door het drinken van veel water? Men denkt at de boezemfibrillatie ontstaan is door een langdurige ontsteking in mijn kies die in eerste instantie door de tandarts verwaarloosd was. Alvast mijn dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 17-02-2016
Dit zijn geen vragen die je zomaar in het algemeen kan beantwoorden. Als ik u was zou ik naar een fytotherapeut gaan. Hij heeft veel verstand van interacties van geneesplanten met medicijnen.

M., 26-08-2015 12:41 #4
Bedankt erg goede info,
Ik las ergens anders dat wilgenbastthee (niet te veel) visolie, magnesium citraat, cacao 85%, kiwi's 3 per dag, paars of blauw druivensap en tomatensap ook erg goed helpen. Ook bewezen via diverse studies,
Bedankt en succes allemaal

Somnambuul (infoteur), 17-06-2015 14:16 #3
Het spijt me wel, maar dit is echt gevaarlijke kletskoek!
Ik hoop dat een ieder die door zijn arts antistollingsmiddelen krijgt voorgeschreven, z'n gezonde verstand gebruikt.
Als je iets wilt weten of zaken niet goed begrijpt, vraag het dan gewoon aan je behandelende arts, die heeft er tenminste een wetenschappelijk verantwoorde studie voor gevolgd. Blijf je medicatie gebruiken als je geen trombose/infarcten wil krijgen! Reactie infoteur, 17-06-2015
Er staat nergens dat je het niet in overleg met een arts moet gebruiken. Bovendien weet elke arts dat een synthetische antistollingsmiddel als aspirine gebruikt, dat ernstige bijwerkingen kan veroorzaken zoals maagklachten.

Kimberley Pex, 03-08-2014 07:20 #2
Sophia, is dat 'n rattenverdelgingsmiddel? Heftig. En goed dat je dat heb uitgezocht en op internet plaatst.

Sophia, 09-06-2014 23:02 #1
Zeer goed artikel, ik blijf volgens de arts mijn leven lang aan varfine( bloedverdunnend, rattenverdelgingsmiddel) maar door, kruiden en bovenstaande producten zal ik er zelf van af komen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen lichaam en gezondheid. Reactie infoteur, 10-06-2014
Heel goed, hou het wel scherp in de gaten of je nog warfarine nodig hebt. Te dun bloed kan ook voor problemen zorgen, met name in de hersenen. Laat het goed monitoren.

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 28-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 15
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!