Solgar: vitamine A van Solgar

Solgar: vitamine A van Solgar Vitamin A 5000 IU (1502 µg) is nodig voor de celgroei, het functioneren van het immuunsysteem, om de huid te onderhouden, en voor de slijmvliezen en het gezichtsvermogen.

Waar is vitamine A goed voor?

Vitamine A is voor verschillende zaken noodzakelijk: de groei, het beendergestelte, huidweefsel, haar en nagels, aanmaak van geslachtshormonen, het in stand houden van een adequaat immuunsysteem. Verder is het belangrijk voor het gezichtsvermogen. Veel televisie en computer kijken kost veel vitamine A.

symptomen tekort

Een tekort aan vitamine A vertoont verschillende symptomen bij verschillende mensen. De één kan last krijgen van pukkels en is veelvuldig verkouden. De ander wordt geplaagd door roos, een droge en kriebelige huid.

kanker bestrijden

Een hoge dosering A helpt om kanker te bestrijden. Dit geldt vooral voor long- en huidkanker. Ook wordt de levensduur verlengd door het slikken van vitamine A.

waar zit vitamine A in?

Vitamine A komt voor in lever en levertraan. Ook zit het in eieren, melk en boter. Vis en wortels zijn eveneens goede bronnen van vitamine A. In groenten en vruchten zit de stof caroteen dat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Caroteen kan pas goed in ons bloed opgenomen worden na hakken, kauwen of koken. Caroteen zit niet alleen in wortels maar ook in abrikozen, perziken, meloenen, spinazie, boerenkool en andijvie. Caroteen is echter minder effectief dan pure vitamine A. Zo moeten suikerziekte patiënten vitamine A halen uit dierlijk voedsel omdat zij caroteen niet om kunnen zetten in vitamine A. Zelfs gezonde mensen kunnen niet alle caroteen omzetten in vitamine A. Overigens werkt vitamine A het beste samen met de vitamines C, D en E en de mineralen zink en kalk. Zink zorgt ervoor dat vitamine A in de lever vrijkomt. Dus bij een gebrek aan zink is ook vaak een gebrek aan vitamine A.

dosering

Vitamine A is vooral belangrijk voor mensen die veel roken, veel binnen zitten of in een grote stad wonen. De normale dosis vitamine A is 10.000 I.E. Bij te veel vitamine A treden de volgende verschijnselen op: droge lippen, een opgezette lever, gebrek aan eetlust. Deze verschijnselen verdwijnen na een paar weken door geen vitamine A meer te gebruiken. Een overdosering komt echter zelden voor. Zelfs 100 vitamine A tabletten van 10.000 I.E. lijdt niet tot de dood.

Vitamin A 5000 IU (1502 µg)

Ingrediënten per tablet

  • Vulstoffen (dibasisch calciumfosfaat, microkristallijne cellulose)
  • Vitamine A (retinyl palmitaat) (5000 IE) (188 % ADH) 1502 µg
  • Vitamine C (ascorbinezuur) 10 mg
  • Anti-klontermiddelen (plantaardig magnesiumstearaat, silicium dioxide)
  • Cellulose gom

Aanbevolen dosering

  • 1 tablet per dag (niet geschikt voor zwangere vrouwen en na de overgang/wel geschikt voor vegetariërs en veganisten).
© 2014 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solgar: producten en verkooppuntenSolgar is een Amerikaanse producent van natuurlijke voedingssupplementen en vitamines. Solgar heeft ruim 300 producten o…
Solgar: vitamine B1, B2 en B3 van SolgarSolgar: vitamine B1, B2 en B3 van SolgarVitamine B1 heeft een gunstige invloed op de werking van het zenuwstelsel en is tevens goed voor het geheugen, de concen…
Ouderenzorg: artrose, osteoporose, diabetes mellitusOuderenzorg: artrose, osteoporose, diabetes mellitusOuderen kennen een aantal typische ziekten die bij hen vaker voorkomt dan bij jongeren. Zo'n 400.000 ouderen hebben last…
Solgar: vitamine choline en inositol van SolgarSolgar: vitamine choline en inositol van SolgarCholine wordt vaak niet geclassificeerd als een vitamine, maar als een voedingsstof met een aminozuur-achtige stofwissel…

Solgar: vitamine B-complex van SolgarSolgar: vitamine B-complex van SolgarVitamine B complex kent talloze functies voor het lichaam. Zo is het betrokken bij de stofwisseling van elke lichaamscel…
Zelf lekker en vers eten koken: de basisZelf lekker en vers eten koken: de basisLekker en vers koken is de basis van een gezond eetpatroon en een goed gevoel. Maar als je net op jezelf gaat wonen en/o…
Bronnen en referenties
  • Solgar
  • Dé vitamine- en mineralengids - Hannah Kohn
Jehoeda (661 artikelen)
Laatste update: 11-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.