Het westers dieet maakt ons ziek

Het westers dieet is uiterst ongezond. Het is aangetoond dat moeders die het westerse dieet volgen, grotere kans hebben om kinderen te baren die aan obesitas lijden. Kanker, dementie, hartaanval en diabetes zijn allemaal problemen die verband houden met het westers dieet. Met dit gegeven in het achterhoofd is het goed om in te zien dat landen waar men het oudst wordt, zoals Japan en Italië, men iets minder volledig vast houdt aan het westers dieet. Met andere woorden: het westerse dieet zorgt ervoor dat we ziek worden en dat onze kinderen reeds ziek geboren worden. Maar wat is het westers dieet eigenlijk precies?
Geoxideerde tomatenpuree / Bron: Bill Ebbesen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Geoxideerde tomatenpuree / Bron: Bill Ebbesen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Wat is een gewoon dieet?

Allereerst is het verstandig om te zeggen wat een gewoon dieet is. Een gewoon dieet bestaat uit verse, biologische groente, vers biologisch fruit, granen, rauwe melkproducten, eieren, noten en zaden. Er is veel wetenschappelijke controverse over het feit of de mens van origine het vegetarische dieet volgt. In ieder geval is vlees een overbodige luxe en kan het ziekten veroorzaken.

Wit meel

Ratten die volkoren tarwemeel te eten kregen kregen viermaal zoveel magnesium binnen en tweemaal zoveel ijzer en zink als ratten die wit meel aten, zo zagen Franse onderzoekers in 1999. De onderzoekers melden dat er meer fytinezuur zit in volkorenmeel. Soms wordt gedacht dat fytinezuur mineralen aan zich bindt waardoor ze niet beschikbaar zijn voor de mens maar de Franse onderzoekers toonden juist het tegenovergestelde aan: mineralen worden meer beschikbaar voor het lichaam als ze in combinatie met fytinezuur worden gegeten. Met een mooi woord heet dat biobeschikbaarheid; granen met veel fytinezuur verhogen de biobeschikbaarheid van mineralen.

Blikvoer eten is een ziekmakende hobby. / Bron: Wolfgang Sauber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Blikvoer eten is een ziekmakende hobby. / Bron: Wolfgang Sauber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Blikvoeding

Bij velen leeft het idee dat koken onder andere bestaat uit een blik opentrekken en opwarmen. Dat is echter geen koken maar een luie en ziekmakende hobby. Echt koken doe je met verse spullen. Blikwaar is een giftig gevaar. Een blik doet het eten erin oxideren. Er wordt een reactie, oxidatie, aangegaan met het metaal uit het blikwand. Oxidatie is in feite roestvorming. De blikken zijn roestvrij gemaakt. Toch ontstaat er oxidatie; dat is zichtbaar aan de witte vlekjes in de blikwanden. Zodra het blik open wordt gemaakt en er lucht bijkomt, neemt het oxidatieproces exponentieel toe. Daarnaast weten we al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw dat er tin in blikvoedsel zit. Fabrikanten hebben deze problemen geprobeerd te pareren door een plastic wandbekleding te maken. Blikvoeding zit weken soms maandenlang in het blik en dan kan een chemische reactie met de directe omgeving niet uitblijven. Daarom is het logisch dat er vele onderzoeken zijn die laten zien dat de plastic wandbekleding afgeeft; er komen plasticmoleculen in het eten uit blik. Deze plasticmoleculen hebben een schadelijke werking; ze verstoren het hormonaal stelsel en kunnen ADHD en kanker veroorzaken.

Plofkip

Plofkippen zijn in feite kuikens die in enkele weken worden vetgemest zodat ze beschikbaar komen voor de menselijke consumptiedrang. Elke kip is een plofkip, of je moet biologische kippen kopen of zelf kippen houden. Deze plofkippen bieden vrij waardeloos vlees; er zitten nauwelijks mineralen in. Daarnaast wordt veel vlees waar ook nog eens volgespoten met water. Dat maakt het kippenvlees al helemaal waardeloos als het gaat om de voedingswaarde. De schrijnende houding ten opzichte van het dier betaalt de mens zelf met de sterke achteruitgang in gezondheid door te vertrouwen op kippenvlees als voeding. Uit Amerikaans onderzoek uit 2007 blijkt dat plofkippen veel minder proteïne bevatten. Sinds eind 20e eeuw is kippenvlees een waardeloos vulsel geworden. In een banaan en een paar nootjes zit meer proteïne dan in kippenvlees.

Voedsel in potjes

In een Amerikaans onderzoek uit 1995 bleek dat in babyvoedsel van grote Amerikaanse merken 16 verschillende pesticiden zaten. Daaronder zitten merken die ook in Europa babyvoedsel op de markt brengen. Er is geen aanleiding om te verwachten dat er anno 2014 geen pesticiden in Europese potjes babyvoeding zit, of dat pesticiden sowieso niet in potjesvoedsel zitten. Voedsel uit potjes is niet biologisch dus bevat het pesticiden. Fabrieksmatig groente wassen werkt niet afdoende om de pesticiden van groenten af te spoelen. Daarnaast wordt er ook azodicarbonamide in potjes babyvoedsel aangetroffen; dat is het plastic materiaal waarmee een deksel aan de binnenzijde gecoat is; ook dit is zwaar giftig. In een Duits onderzoek bleek dat de deksels nog een gif kunnen loslaten: 2-ethylhexanoïdezuur. Wie zichzelf en zijn of haar baby´s willen voeden met potjesvoedsel moet dat uiteraard zelf weten.

Fabrieksvlees

Door vlees te eten krijg je veel AGE´s binnen, wat staat voor Advanced Glycation Products. Roosteren, grillen en frituren zorgt voor nog meer AGE´s. Er is ruim wetenschappelijk bewijs dat AGE´s zich ophopen in het lichaam en de hersenen. In de hersenen kan AGE voor dementie zorgen. In de rest van het lichaam zorgt het voor diabetes mellitus of suikerziekte en hart- en vaatziekten. Rood vlees heeft als extra gevaar dat het kankerverwekkend is. Een onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk van 2012 beveelt aan om een plantaardig dieet te eten want dat geeft minder kans op kanker, diabetes, hart-en vaatziekten in vergelijking tot een dieet waarin veel rood vlees wordt gegeten.

Pudding uit blik, dat kan alleen in Engeland. / Bron: Jacob Lundberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)Pudding uit blik, dat kan alleen in Engeland. / Bron: Jacob Lundberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Transvet

Transvetten zorgen voor obesitas, zelfs als je niet een teveel aan calorieën eet. Daarnaast zijn transvetten een belangrijke oorzaak van het krijgen van insulineresistentie waardoor transvetten in feite het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 ruim baan geven. Deze conclusie trekt een Amerikaans onderzoek in 2007. Bovendien heeft Brian Peskin in zijn boek ´Het verzwegen verhaal over kanker´ voldoende aangetoond dat transvettenconsumptie tot kankervorming leiden. Transvetten staan op de verpakking als ´geharde plantaardige olie´ of gewoon ´plantaardige olie´. Het zit verder in chips, margarine, alle soorten fabrieksboter behalve roomboter, frituurvet en zelfs ontbijtgranen.

Zakjes met poeder

Sommige mensen denken dat het openen van een zakje poeder en daar water bij doen valt onder het kopje ´koken´. Sauzen en soepen worden niet zelden verkocht als een zakje waar je water bij moet doen. Deze zakjes zijn totaal nutriëntloos. Ze bevatten te veel natrium waardoor je eventjes wat scherper wordt, maar snel daarna stort je weer in. Een echte soep of saus wordt gemaakt van verswaar.

Cornflakes en ontbijtgranen

Cornflakes mag gemaakt worden van genetisch gemanipuleerde mais zijn zonder dat het op het etiket staat. In de commerciële wereld geldt vaak de volgende stelregel: als iets kan, gebeurt het. Verder zijn cornflakes gemaakt met transvetten. Voor ontbijtgranen geldt hetzelfde. Behalve transvetten bevatten ze ook wit meel en erg veel suiker. Kleurrijk verpakte ontbijtgranen en cornflakes behoren tot de meest ongezonde voedselsoorten ter wereld. Fabrikanten hebben er veel marketinggeld ingestoken om deze producten het aura van ´gezond´ mee te geven. Gezien de hoge verkoopcijfers zijn de marketeers, door de regel afgestudeerde psychologen en daarmee experts op het gebied van menselijke manipulatie, daarin geslaagd.

Magnetron

De magnetron doodt enzymen en maakt vitaminen waardeloos. Er zijn honderden onderzoeken gepubliceerd die ervan uitgaan dat magnetronvoedsel gezond is maar deze onderzoeken zijn zonder uitzondering gedaan door de industrie zelf. Dat is in feite geen wetenschappelijk onderzoek maar marketing; er worden slechts wetenschappers betaald om een ongezonde opwarmvorm gezond te verklaren. Deze magnetrononderzoeken behoren tot een grootschalige vorm van wetenschappelijke fraude. De enkele onafhankelijke onderzoeken die er zijn gedaan wijzen allemaal in de richting van het grote gevaar voor de gezondheid van de magnetron.

Diepvries

Voor diepvriesproducten geldt dat ze allemaal kort gekookt en gestoomd maar ze kunnen ook met de magnetron zijn verwarmd. Daarom is een diepvriesproduct geen optie voor mensen die de magnetron uit hun leven willen weren. Behalve door het koken verliest een groente mogelijk nutritieve waarde door het schillen en de chemische verandering van fytonutriënten tijdens het langdurig vriezen maar daar is weinig wetenschappelijk bewijs voor. Ingevroren kiwi´s bijvoorbeeld verliezen door het invriezen direct 25% van hun vitamine C-waarde maar voor veel groenten kon dit verlies niet gemeten worden. Groente en fruit dat tot -18 graden wordt ingevroren, kent een redelijk constant vitaminegehalte, als het direct erna weer wordt ontdooid. Feit is echter dat de groente vanuit de diepvries tweemaal wordt gekookt of geblancheerd, eenmaal voor het invriezen en eenmaal door het op te warmen. Mineralen zoals kalium lossen snel op in water waardoor groenten aanzienlijk minder gezond worden. Daarnaast is het zo dat langdurig invriezen wel degelijk tot sterke vermindering van vitaminengehalte leidt. Elke maand dat een groente of fruitsoort langer is ingevroren, verliest het vitaminen, zo blijkt uit een meta-studie uit 2010 door het Food Processing Center. Na een half jaar invriezen bevat een fruitsoort slechts de helft van het oorspronkelijke aantal vitaminen.
© 2014 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in groenteAantal calorieën in groenteHoeveel calorieën zitten er in de groentes die je eet? Dit kan handig om te weten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen.…
Dieet en aardappelen: aardappelen ongezond of supervoedsel?Dieet en aardappelen: aardappelen ongezond of supervoedsel?Gaat een dieet en aardappelen wel samen? Zijn aardappelen ongezond of zijn aardappelen een supervoedsel? Diverse dieetgo…
Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie: orthorexia. Het begint met vermijden van vettig eten, altijd de calorieën controleren en tensl…
Aardappel, een groente met geneeskrachtAardappel, een groente met geneeskrachtEr is niet één persoon op aarde die niet van aardappelen houdt. Iedereen raakt door de smaak van aardappel betoverd. Aar…
Bron van vitamine C vaak onbekendBron van vitamine C vaak onbekendVitamine C is onder de bevolking de bekendste vitamine. Al in de tijd van de specerijenhandel over zee, wisten zeelieden…
Bronnen en referenties
 • Fytinezuur vergroot biobeschikbaarheid mineralen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10655952
 • Tin in blikvoedsel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2985534
 • Plastic in blikvoeding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1519121/
 • Plofkippen bevatten minder proteïne: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17878457
 • Babyvoedsel pesticiden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1519247/
 • Babyvoedsel vergif deksels: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16192074
 • Babyvoedsel vergif deksels: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15370833
 • Vlees leidt tot dementie, diabetes en hart-en vaatziekten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2014-02-25-cooking-meat-could-increase-dementia-risk/
 • Vegetarisch is gezonder dan vlees: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22717188
 • Transvetten leiden tot diabetes en obesitas: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636085
 • Invriezen: Nutritional_Comparison_WP.pdf
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Bill Ebbesen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Wolfgang Sauber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Jacob Lundberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Het westers dieet maakt ons ziek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 08-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!