De geneeskracht van pruimenpoeder

Sommige mensen vragen zich af waarom je pruimenpoeder moet gaan eten. Verse pruimen zijn toch lekker genoeg? Dat is inderdaad waar. Pruimenpoeder biedt enkele voordelen. Het is snel en gemakkelijk in het gebruik. Het geeft een goede nutritieve aanvulling op ons dieet. Wij westerlingen kunnen dat gebruiken want door bodemverarming krijgt ons voedsel een steeds lagere voedingswaarde.
Pruim / Bron: Fir0002 | flagstaffotos.com.au, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Pruim / Bron: Fir0002 | flagstaffotos.com.au, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Inhoud:


Algemene informatie pruimen

Waarom we Latijnse namen in de wetenschap gebruiken is voor de meeste mensen wel duidelijk. Zo ontstaan er geen misverstanden ten aanzien van over welke plant het gaat. De Latijnse naam van de boom waar de pruimen aan hangen is Prunus domestica. Pruimenbomen groeien prima in Nederland en België. Het is aan te raden om een pruimenboom in de eigen tuin te hebben staan. Zo kun je jaarlijks van de geneeskracht van pruimen genieten. Een pruimenboom vergt weinig omkijk.

Pruimenpoeder als supplement

Pruimenpoeder eten betekent niet dat je voordat pruimen kunt laten staan. Pruimen zijn zeer gezond in het algemeen maar pruimenpoeder kan een functioneel, specifiek supplement zijn. Je kunt het gebruiken om zijn nutritieve, culinaire of medicinale eigenschappen. Met pruimenpoeder kun je alle kanten op. Je kunt het zowel gebruiken voor de bereiding van dranken als voeding.

Pruimenpoeder tegen constipatie

In pruimenpoeder zit onder andere sorbitol, quinidezuur, chlorogeenzuur, vitamine K1, boron, koper en kalium. Allerlei karakteristieke polyfenolen voor pruimen kunnen ook antibacteriële werking hebben voor zowel de urinewegen als de spijsverteringskanelan, zo verhaalt een wetenschappelijk onderzoek uit 2013 dat werd gehouden in de V.S. De pruimen en hun producten zoals pruimenpoeder kunnen allerlei medicinale capaciteiten ten toon spreiden zoals werkzaamheid tegen constipatie en kanker. Er moet meer onderzoek worden gedaan om definitieve conclusies te trekken, zo luidt de eindconclusie. Overigens werkte aan dit onderzoek slechts één Amerikaanse wetenschapper mee. Het is een onderzoek dat gebruik maakt van andere onderzoeken.

Onrijpe gele pruimen / Bron: Fir0002 | flagstaffotos.com.au, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Onrijpe gele pruimen / Bron: Fir0002 | flagstaffotos.com.au, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
Intensieve landbouw put de grond uit en verlaagt voedingswaarde van verse groenten en fruit. Daarom is het een goed idee om natuurlijke supplementen zoals pruimenpoeder in te nemen.

Pruimenpoeder verlaagt kankerrisico

In 2005 deden Amerikaanse onderzoekers naar de effecten van pruimenpoeder op ratten. De onderzoekers zagen dat allerlei parameters die aangeven hoe pruimen werken voor de darmen positief uitvallen voor pruimen. De onderzoekers denken dat het eten van pruimen een van de manieren is om het risico op darmkanker te verkleinen. De onderzoekers geven aan dat er al meerdere onderzoeken zijn gedaan naar het risicoverlagende effect voor kanker wat geldt voor verse pruimen maar zij tonen in hun onderzoek aan dat ook gedroogd pruimenpoeder het risico op kanker verlaagt. Het gaat hierbij om darmkanker.

Pruimenpoeder goed voor hersenen

Taiwanese onderzoekers rondden in 2015 een onderzoek af naar de effecten van pruimenpoeder op de hersenen. Het blijkt dat pruimenpoeder schade van de hersencellen doet herstellen. Men gaf ratten een cholesterolrijk dieet dat gepaard gaat met het ontwikkelen van hersenschade. Dit dieet is eenvoudig te verkrijgen als je veel vlees, gefrituurde producten en margarine eet. Wanneer de ratten hun cholesterolrijke maaltijden gepaard zagen gaan met pruimenpoeder, traden er geen of veel minder schadelijke gevolgen op van cholesterolrijke dieten. In feite zijn cholesterolrijke dieten ontstekingsbevorderende dieten. De reden dat er meer cholesterol in het bloed komt is omdat deze stof de ontstekingsremmende stoffen vervoert in het bloed.

Pruimenpoeder als vershoudmiddel

Uit Venezuelaans onderzoek uit 2008 blijkt dat pruimenpoeder in vlees kan worden gedaan om het wat zoeter te laten smaken en het een meer bruine kleur te geven. Omdat er veel antioxidanten in pruimenpoeder zitten blijft het vlees langer vers.

Eet- en drinktips pruimenpoeder

je hebt misschien nog nooit pruimenpoeder gebruikt in de keuken. Dan kan het handig zijn om hier wat gebruikstoepassingen te lezen. Pruimenpoeder kun je gebruiken in kleine hoeveelheden. Het gaat om een subtiele smaakaanpassing.
 • Pruimenpoeder kun je toevoegen aan een fruitsmoothie.
 • Het poeder van pruimen is uitstekend inmengbaar in een pannenkoekenbeslag.
 • Pruimenpoeder kun je door het deeg doen van bakwaar van zoete producten als taarten, cakes, muffins, brownies en koekjes.
 • pruimenpoeder kun je gebruiken als extra vulling voor gebak.
 • Pruimenpoeder is een goede smaakmaker voor neutraal smakend ijs als vanille-ijs.
 • Je kunt pruimenpoeder als instant poeder gebruiken om het met water aan te lengen tot een drank. Het is ook mogelijk om het poeder te mengen met andere fruitpoeders zoals aardbeipoeder, frambozenpoeder, acaipoeder, blauwebespoeder, appelpoeder, banaanpoeder, peerpoeder, zwartebespoeder en mangopoeder
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De pruim als fytotherapeutisch medicijnDe pruim als fytotherapeutisch medicijnPruimenboom is een bladverliezende, vaak struikachtige boom die rond de 10 meter hoog kan worden. Van oorsprong groeide…
Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen zijn heerlijke, sappige vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ook perziken, abri…
Het geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is bijzonder omvangrijk, het omvat sierbomen die hun blad verliezen, fruitbomen, vaste planten en he…
De gezonde eigenschappen van de pruimEr zijn nieuwe ontdekkingen gedaan over de gezonde eigenschappen van de pruim. De pruim blijkt meer in zich te hebben da…

De geneeskracht van pompoenpoederPompoenen zijn erg gezond als groente maar als poeder zijn ze een nog een stuk gezonder. Je kunt het poeder op meerdere…
De geneeskracht van frambozenpoederFrambozen zijn lekker en gezond. Ze zijn echter niet het hele jaar door verkrijgbaar. Frambozenpoeder kun je wel het hel…
Bronnen en referenties
 • Pruimenpoeder constipatie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24090144
 • Pruimenpoeder darmkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16351514
 • Algemene informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pruim
 • Pruimenpoeder goed voor hersenen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25866056
 • Pruimenpoeder in vlees: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22063828
 • Foto Gele pruimen: "Unripe plums" by Taken by fir0002 | flagstaffotos.com.au -under GFDL 1.2 via Wikimedia
 • Foto Pruim aan boom "Plum on tree" by Taken by fir0002 | flagstaffotos.com.au under GFDL 1.2 via Wikimedia Commons
 • Afbeelding bron 1: Fir0002 | flagstaffotos.com.au, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
 • Afbeelding bron 2: Fir0002 | flagstaffotos.com.au, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van pruimenpoeder"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 28-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!