De geneeskracht van banaan

De geneeskracht van banaan Banaan is niet alleen lekker en gezond. Het biedt eveneens geneeskracht tegen sommige ziekten. Zo kun je een detox uitvoeren met banaan, is het een goede vrucht om obesitas permanent te lijf mee te gaan en kun je de groene banaan als antidiarreemedicijn gebruiken. Daarnaast zeggen sommige wetenschappers dat je een vitamine-A-tekort kan voorkomen met banaan. Verder kun je als je diabetespatiënt bent wel onrijpe bananen eten maar liefst niet te rijpe bananen.

Inhoud:


Naamgeving

Waarom gebruiken we Latijnse woorden in de wetenschap? Omdat we dan zeker weten over welke plant het gaat. Er zijn veel soorten bananen. De banaan is tropisch en gezond fruit. De Latijnse naam van de commerciële banaan die we vaak in de supermarkt vinden is Musa cavendishii.

Inhoudstoffen banaan

In de banaan zitten veel antioxidanten, zo blijkt uit Japans onderzoek uit 2000. Ten eerste is er de catecholamine dopamine. Dan zijn er de flavonoïden luteoline, quercetine en catechine. Ook gallocatechine en ascorbinezuur, ofwel vitamine C, in banaan werken als antioxidant. Ook zit er veel vitamine A in de banaan, zo melden Australische onderzoekers in 2013. De Australiërs denken dat met eenvoudig voedsel zoals de banaan vitamine-A-tekorten kunnen worden opgelost.

Banaan en diabetes

Deense onderzoekers deden in 1992 een onderzoek naar de banaan en zijn invloed op mensen met suikerziekte of diabetes. Het eten van bananen wordt door de officiële geneeskunde vaak afgeraden aan mensen met diabetes mellitus. Onrijpe bananen reguleren de bloedsuikerspiegel beter dan rijpe bananen. Overrijpe bananen zijn nog een stuk slechter in het reguleren van de bloedsuiker. De onderzoekers zeggen dat er meer vrij beschikbare suikers in de banaan komen gedurende het rijpingsproces. Ook een Nieuw-Zeelands onderzoek uit 2011 zegt dat groene, onrijpe bananen goed zijn voor mensen met diabetes mellitus. Er zit veel ´resistant starch´ ofwel ´resistent meel´, meel dat niet verteerd wordt, in banaan. Dit meel wordt niet verteerd door zijn vezelgehalte.

Banaan tegen obesitas

Het eten van bananen heeft een prebiotisch effect, zo concluderen Griekse onderzoekers in 2011. Sommige onverteerbare vezels in banaan zijn verantwoordelijk voor dit prebiotisch effect. Prebiotisch betekent dat het de groei van gezonde bacteriën in de maag stimuleert. Omdat obesitas soms te maken heeft met een verkeerde darmflora en spijsvertering, verwachten de onderzoekers dat bananen eten kan helpen bij obesitas.

Het bananendieet

Sommige mensen geloven in het bananendieet of het bananeneiland. Dat houdt in dat je 10 dagen lang alleen maar bananen eet, wel 30 per dag. In het begin lijkt het moeilijk maar uiteindelijk schoont het hele lichaam er door op. Om dagelijks te kunnen genieten van het bananendieet kun je ook één maaltijd vervangen door het eten van vier of vijf bananen. Dat kun je het halve-bananendieet noemen. Bananen zorgen voor een goede detox. Je wordt ontgift van allerlei overbodige en ziekmakende metalen en pesticiden. Deze stoffen belemmeren de werking van de nieren en de lever. Bovendien zullen vetcellen proberen de gifstoffen onschadelijk te maken door ze in te kapselen. Je krijgt dus meer vetweefsel van gifstoffen. Door de detox met bananen komen deze gifstoffen weer vrij en worden ze afgevoerd. Daarom kun je je bij een detox zelf wat moe voelen. Drink gewoon veel water om de detox te bevorderen.

Verstopping in Laos

In Laos wordt nog vaak wilde banaan gegeten. Deze wilde bananen zijn echter iets moeilijker te verteren. Ze hebben een verstoppend effect. Daarom is verstopping door het eten van te veel wilde bananen in Laos een probleem. Vooral het banaanzaad, wat in wilde banaan volop zit maar in commerciële banaan niet, is moeilijk te vereren.

Sport en banaan

Soms zie je sporters veel bananen eten. Ze doen dit omdat er veel kalium in zit wat spierpijn na hevige sportprestaties zou verkleinen. Nu blijkt uit Amerikaans onderzoek uit 2012 dat er geen bewijs is voor deze stelling. De ene onderzoeker die deelnam aan het onderzoek zegt zelfs dat het onwaarschijnlijk is dat bananen helpen bij het voorkomen van spierpijn. Omdat de banaan ook goed is in het voorkomen van uitdroging en het alle vitaminen en mineralen in kleine hoeveelheden biest, kan het echter toch heel gezond zijn om bananen te eten tijdens het sporten.

Groene banaan tegen diarree

Groene bananen werken goed tegen diarree. Een wetenschappelijk onderzoek uit Bangladesh uit 2010 toont aan dat het eten van onrijpe bananen diarree bij kinderen tegengaat. Men deed het onderzoek onder bijna 3000 kinderen uit Bangladesh. De onderzoekers vinden de onrijpe banaan een prima thiusremedie tegen kinderdiarree. De onrijpe bananen moeten eerst gekookt worden voordat ze aan kinderen worden gegeven. Het bleek dat als moeders hun kinderen preventief onrijpe gekookte banaan geven, er minder sprake is van diarree onder de kinderen. Onderzoekers uit Bangladesh hadden in 2004 al eens pectine aangewezen als stof die medicinaal werkt tegen diarree. Korteketenvetzuren bevorderen de opname van vocht zorgen dat de darmperistaltiek vermindert.

Bananen / Bron: Topicchio, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bananen / Bron: Topicchio, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Naast banaan kun je ook genieten van banaanpoeder.

Banaan en melatonine

Het eten van ananas, sinaasappel en banaan doet de melatonineniveaus bij mensen verhogen. Melatonine regelt onder andere het slaap- en waakritme. Daarnaast blijken de antioxidanten in banaan bescherming te kunnen bieden voor de hersenen en kanker. Dat schrijven Thaise onderzoekers in 2013. Antioxidanten zijn goed in het algemeen voor het immuunsysteem en zijn derhalve nodig voor het bestrijden van elke ziekte.

Eettips bananen

 • De banaan is het ideale tussendoortje, snel, gemakkelijk en voedzaam!
 • Kookbananen en bakbananen kun je lekker klaarmaken en als bijgerecht bij de rijst serveren. Bak ze na het koken nog even op met wat massala kerriepoeder.
 • Gewone bananen kun je door een smoothie heen doen.
 • Bananen kunnen een havermout of zelf gemaakte muesli op natuurlijke wijze zoet maken.
 • Bananen zijn een uitstekende vrucht voor een milkshake.
 • Bananen kun je op een pannenkoek doen.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Groene spinazie smoothieGroene spinazie smoothieEr zijn talloze recepten voor overheerlijke smoothies, maar heb jij de spinazie smoothie al geprobeerd? Alle ingrediënte…
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Smoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarSmoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarMooi, soepel, vol en glanzend haar krijg je door het eten van proteïnen en vitamine B. Deze bevinden zich onder andere i…
Banaan met eetbare schil: Mongee banaanBanaan met eetbare schil: Mongee banaanDe Mongee banaan is een zoete banaan met een eetbare schil. De fruitsoort is ontwikkeld door een bedrijf in Japan. Door…

De geneeskracht van mangoDe geneeskracht van mangoMango is een heerlijk zoetsappige vrucht. Het is voor velen de favoriete vrucht. Daarom is het goed om te weten dat mang…
De geneeskracht van meelEr zijn verschillende soorten melen. Daarom is het gek dat de meeste mensen slechts tarwemeel eten. Brood kun je van all…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • Banaan diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1395467
 • Banaan antioxidanten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10725161
 • Banaan darmflora: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21524710
 • Banaan resistent meel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20968236
 • Banaan sport: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23182013
 • Groene banaan diarree: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20831671
 • Vitamine A banaan: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14870618
 • Banaan melatonine: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23137025
 • Banaan diaree: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15139502
 • Verstopping Laos: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21421885
 • Foto met veel bananen: publiek domein, wikipedia
 • Overige foto´s: Thomas Dijkman
 • Afbeelding bron 1: Topicchio, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van banaan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 03-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 14
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!