De geneeskracht van zoete aardappelmeel

Zoete aardappelen kun je aantreffen met aan de binnenkant een oranje, gele, paarse of witte kleur. Het poeder van zoete aardappelen dat verkocht wordt, is gelig. Zoete aardappelen zijn een lekkere basisgroente in de keuken maar je kunt het ook in meelvorm aanwenden. Je kunt het door een taartmix doen om deze extra gezondheidswaarde mee te geven. Zoete aardappelpoeder zijn goed voor de darmen en de botten. Er valt voor onderzoekers terreinwinst te behalen als het gaat om erachter te komen wat de exacte medicinale waarde van poeder van zoete aardappel is.
Je kunt zoete aardappelen bakken in een pan. / Bron: Dmitri Lytov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Je kunt zoete aardappelen bakken in een pan. / Bron: Dmitri Lytov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Geografische locatie zoete aardappelen

De oorspronkelijke geografische locatie van de zoete aardappel als groente kun je omschrijven als de Amerika´s, Afrika, Polynesië en Oceanië. Deze groente wordt meer precies van oudsher gegeten in Midden- en Zuid- Amerika, Ryukyu eilanden, Afrika, het Caraïbisch gebied en de De Cook-eilanden. Hawaiianen en Papoea´s, de bewoners van het eiland Nieuw-Guinea, indianen uit Zuid-Amerika en Polynesiërs zijn allemaal groot geworden met het eten van zoete aardappels.

De zoete aardappel kwam wel in West-Papoea voor maar niet in het overige deel van Indonesië, een land dat West-Papoea als kolonie bestuurt.

Naamgeving

Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap? Een kort antwoord is: zodat we zeker weten over welke plant het gaat. Ipomoea batatas is de Latijnse naam van de plant die zoete aardappelen voortbrengt. We zeggen ook wel bataten. In het Nederlands zullen we vaker zoete aardappelmeel tegen dit product zeggen dan zoete aardappelpoeder. In het Engels zegt men ´sweet potato flour´. Van het woord ´batatas´ komt het woord patat, maar dat wordt van een hele andere aardappel gemaakt, uit de nachtschadefamilie. De zoete aardappelplant komt uit de windefamilie.

Voedingstoffen

In zoete aardappelpoeder zitten vele vitaminen en mineralen in gelijkmatige hoeveelheden als je kijkt naar de ADH-percentages. Alleen vitamine A springt er boven uit. Daarvan zit veel meer in. Het is niet goed om te veel vitamine A in te nemen. Ga daarom spaarzaam om met dit poeder. Er zitten naast vitaminen verscheidene flavonoïden in zoete aardappelpoeder.

Zoete aardappelpoeder in vleesproducten

Indiase onderzoekers ontwikkelden met succes een methode om vetten in varkensvlees te vervangen door zoete aardappelpoeder. Ook Koreaanse onderzoekers zagen dat de houdbaarheid en textuur van worstjes langer gewaarborgd blijft als er 0.5% zoete aardappelpoeder door het mengsel heen zit. Dat betekent dat de antioxidanten in dit poeder ervoor zorgen dat het vlees minder snel bederft.

Paarse zoete aardappelen / Bron: Earth100, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Paarse zoete aardappelen / Bron: Earth100, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Papmix voor kinderen

Van het poeder van zoete aardappel is een mix gemaakt voor het maken van kinderpap. De pap is van nature zoet en daarom aangenaam voor kinderen, zo redeneren de onderzoekers. Door de mix zit 50% sojameel en dat is minder gezond. Het is niet verstandig om je kind dagelijks te voeden met sojameel. Dat is te eenzijdig. Wel zitten er veel antioxidanten in deze mix, met name afkomstig van zoete aardappelpoeder. Ook een wetenschappelijk experiment met broodvruchtmix en zoete aardappelmix als papmix blijkt goed te werken.

Vriesdrogen leidt tot vermindering inhoudsstoffen

Er zit veel van de betacarotenoïde betacaroteen in de zoete aardappel. Betacaroteen wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A. Deze vitamine A bevindt zich in het poeder. Het is echter wel zo dat vriesdrogen, een manier om een poeder te verkrijgen, leidt tot verlies aan inhoudsstoffen. Uit Japans onderzoek blijkt dat de polyfenolen in dit poeder door kort koken niet echt kapot gaan. Wel was het zo dat in verse zoete aardappelen meer polyfenolen zitten dan in oudere, lang opgeslagen aardappelen.

Goed voor de darmen

Zoete aardappelen bevatten zeer veel antioxidanten, zo weten onderzoekers. In hun onderzoek uit 2012 schrijven ze dat zoete aardappelpoeder op grond van wetenschappelijk onderzoek de kans heeft om uit te groeien tot een krachtig voedingssupplement. De activiteit van de antioxidanten in de darmen wordt flink verhoogd door dit poeder. Het is bewezen dat zoete aardappelpoeder goed is voor de darmen. Men denkt dat dit poeder een nutraceutical kan worden. Een nutraceutical is een voedingstof met medicinale waarde. Als een een product goed is voor de darmen betekent dat de hele spijsvertering wordt verbeterd. Er worden meer voedingstoffen opgenomen in het lichaam als je dit poeder eet. Dat maakt de kans kleiner om tegen een ziekte op te lopen.

Zoete aardappelpoeder goed voor de botten?

In 2013 werd in China een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat middelmatige toediening van zoete aardappelpoeder aan ratten leidt tot versterking van de botten. Als er te veel poeder werd gegeven leidde dat tot spijsverteringsproblemen. Deze hadden een negatief effect op de toestand van de botten. De onderzoekers hadden gedurende 6 weken poeder van zoete aardappel aan ratten gevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om een maximale dosis voor zoete aardappelpoeder vast te stellen.

Genieten en gezond blijven tegelijk

In India werd in 2012 een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat als je zoete aardappelpoeder mengt met tarwepoeder, er zeer accepteerbare koekjes ontstaan. De onderzoekers maakten mengsel waarbij ze 10%, 20%, 30%, 40% en 50% mixen maakten met tarwemeel. Het bleek dat mensen graag de 50% koekjes nemen. Dat is goed nieuws. Met zoete aardappelkoekjes kunnen we genieten en gezond blijven tegelijk.

Niet alleen de knol bevat medicinale waarde. Ook de bladeren van de aardappelplant kunnen medicinaal worden ingezet. Het blijkt dat deze goed zijn voor de lever.

Eet- en drinktips zoete aardappel

 • Poeder van zoete aardappelen kun je toevoegen aan een bakmix van brood, pannenkoeken, muffins, taarten, brownies, cakes en gebak. Zo maak je iets zoets gezond, helemaal als je suikervervangers gebruikt.
 • Poeder van zoete aardappelen is te gebruiken voor het maken van een drank. Je kunt het mixen met broccolipoeder. Het leuke van de smaak van zoete aardappel is dat je het kunt combineren met groente- en fruitpoeder zoals frambozenpoeder. Daarnaast kun je dit poeder toevoegen aan een smoothie.
 • Poeder van zoete aardappel kun je toevoegen aan een stamppot. Deze is meestal al heel gezond maar het kan geen kwaad om wat extra natuurlijke fytonutriënten eraan toe te voegen.
 • Doe eens een theelepeltje zoete aardappelpoeder door een omeletmix.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…
De lekkere en gezonde zoete aardappelDe lekkere en gezonde zoete aardappelHoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen echte aardappel. De zoete aardappel behoort tot de groe…
Bataat, voedsel voor diabeticiIn de plantenfamilie van de Windeachtigen, vinden we het geslacht Ipomoea, waar we vooral verschillende eenjarige klimme…
De zoete aardappel, een heerlijke groenteDe zoete aardappel, een heerlijke groenteDe zoete aardappel is een heerlijk product uit de tropen. Het voordeel aan de zoete aardappel is dat hij het hele jaar d…

De geneeskracht van appelschilpoederAppels zijn lekker. Je kan er in bijten. Appelschilpoeder kent dat voordeel niet. Dit poeder kun je gebruiken in dranken…
De geneeskracht van uienpoederWaarom zou je uienpoeder willen gebruiken? Omdat het gezond is. Uienpoeder is gezonder dan appelpoeder. Dat blijkt uit w…
Bronnen en referenties
 • Algemene informatie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17425943
 • Varkensvlees zoete aardappelpoeder: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4283171/
 • Worstjes zoete aardappel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25049698
 • Papmix zoete aardappel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22624294
 • Vriesdrogen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16428835
 • Broodvruchtmix zoete aardappel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9498694
 • Zoete aardappel darmen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3430278/
 • Bladeren zoete aardappel lever: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9839835
 • Oete aardappelen botten: http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/27/1_MeetingAbstracts/1053.12
 • Koekjes zoete aardappel: http://omicsonline.org/preparation-and-quality-evaluation-of-flour-and-biscuit-from-sweet-potato-2157-7110.1000192.php?aid=9800
 • Foto paarse aardappel: "Purple Sweet Potato" by Earth100 - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
 • Afbeelding bron 1: Dmitri Lytov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Earth100, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van zoete aardappelmeel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 08-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!