Is drop gezond?

Is drop gezond? Drop is een zeer populair snoepje in Nederland dat veelal gezien wordt als ongezond, logisch want snoep is ongezond toch? Of is drop een uitzondering op deze regel? Aangezien wij Nederlanders wel dertig miljoen kilo drop per jaar naar binnen werken zou het mooi zijn als er ook wat voordelen aan drop zitten.

Wat is drop?

Drop is één van de populairste snoepjes onder Nederlanders, iets waar mensen die niet uit Nederland komen zich over blijven verbazen. Samen eten Nederlanders zo’n dertig miljoen kilo drop per jaar. Toch is het zeker geen Nederlandse uitvinding; drop is vele eeuwen ouder dan Nederland is! Drop wordt namelijk gemaakt van een extract van de zoethoutwortel. Dat werd in de tijd van de Grieken en Romeinen al veelvuldig gebruikt omdat het hielp tegen de hoest en maagzweren. De Egyptische farao Toetanchamon kreeg dertig eeuwen geleden al een grote hoeveelheid zoethout mee zijn graf in. Andere heersers namen ook vaak zoethoutextract mee op expedities en veldtochten. Door de eeuwen heen zijn er steeds meer ingrediënten aan het zoethoutextract toegevoegd, en uiteindelijk is hieruit drop ontstaan.

Is drop gezond?

Op het internet kom je aan de ene kant bronnen tegen die aangeven dat drop gezond is en aan de andere kant weer bronnen die aangeven dat er juist veel nadelen aan zitten, hieronder worden de voor- en nadelen op een rijtje gezet om hier duidelijkheid over te creëren.

Voordelen

Het kamp dat van mening is dat drop gezond is, geeft bijvoorbeeld als argument dat drop goed is voor de tanden: Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben in drop bepaalde stofjes ontdekt. Glycyrrhizol A bijvoorbeeld, die bacteriën die gaatjes veroorzaken remmen. Er zijn verder natuurlijk ook positieve effecten van drop waar een mens in het dagelijks leven meer van merkt; zo werkt drop bijvoorbeeld heel goed tegen verkoudheid of keelpijn. Ook de redenen die de oude Grieken en Romeinen al hadden om zoethoutextract te gebruiken, gelden nog steeds voor ons; drop helpt tegen maagzweren en hoesten.

Nadelen

Zoals voor veel dingen geldt, is drop natuurlijk niet gezond in grote hoeveelheden. Te veel drop zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vast gaat houden, en het zout in de drop zorgt voor een hoge bloeddruk. Verder is het zo dat in drop veel suiker zit. Dit is voor één of twee dropjes natuurlijk niet erg, maar vaak blijft het niet bij één of twee dropjes, en dan loopt het aantal calorieën al gauw op tot in de honderden. Voor mensen die een genetische aanleg hebben voor hart- en vaatziekten valt het nog meer tegen hoe gezond drop is; er zijn verscheidene gevallen bekend van mensen die in het ziekenhuis geëindigd zijn na het eten van te veel drop. Deze mensen hadden last van bovenstaande symptomen, meer vocht vasthouden en/of een hogere bloeddruk, maar dan veel extremer dan iemand zonder deze genetische aanleg dat zou hebben.

Zoete vs. zoute drop

Er wordt vaak gezegd dat zoete drop gezonder is dan zoute drop, omdat het zout in drop de verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Zoete drop bevat echter vrijwel net zoveel zout als zoute drop, maar dit is niet te proeven door de grote hoeveelheid suiker. Verder zitten er in beide soorten geen vitaminen, maar wel wat mineralen. Per 100 gram zit er in zoute drop 110 mg kalium, in zoete drop wel 320 mg. Beide beschikken over 20 mg magnesium en 30 mg calcium. Wat ook opvallend is dat er in zoete drop meer natrium zit dan in zoute drop. Je kunt zoute drop dus als gezonder zien.

Nooit meer drop eten?

Kortom, drop is erg ongezond in grote hoeveelheden. In kleine hoeveelheden valt het mee. Het is zeker niet zo dat drop gezond is, maar kleine hoeveelheden drop kunnen wel goed helpen tegen een verkoudheid of vervelende hoest, maar zijn ook zonder verkoudheid gewoon erg lekker!
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drop: een typisch Nederlands snoepjeSnoep kent men overal, maar drop niet. Drop is een typisch Nederlands snoepje wat je bijna nergens in de wereld kunt kri…
Zwanger en dropZwanger en dropDrop is een geliefde lekkernij in Nederland en er wordt jaarlijks gemiddeld twee kilo per persoon van gegeten. De echte…
Alles over dropAlles over dropIn Nederland een van het meest populaire snoepje. Terwijl in het buitenland snoep zoet en vol met felle kleuren moet zij…
Dropshot en hotshotShotjes zijn leuk om te drinken met vrienden. Iedereen een klein glaasje in de hand, proosten op een gezellige avond en…

Is appelmoes gezond?Is appelmoes gezond?Niets lijkt zo gewoon als appelmoes. We eten het met zijn allen bij de friet al dan niet in combinatie met stoverij. Som…
Cheqio: voedingssupplement voor precisiesportenCheqio: voedingssupplement voor precisiesportenCheqio is een voedingssupplement op basis van natuurlijke ingrediënten dat de concentratie en focus bevordert. Diverse s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Psd, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.dropenzo.nl/informatie/feiten
  • http://www.dropenzo.nl/informatie/geschiedenis
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/ongezonde-verwarring
  • http://www.bodyenpower.nl/home/k2-categories/voedingsblog/item/660-is-drop-nu-gezond-of-ongezond-bij-het-afvallen
  • http://www.dropenzo.nl/thema-s/44-drop-en-gezondheid
  • Voedingswaardetabel.nl
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.