Kosher: eten Joden kosher uit gezondheidsoverwegingen?

Kosher: eten Joden kosher uit gezondheidsoverwegingen? Niet-Joden hebben veel problemen om de kosher wetten van de Joden te begrijpen c.q. te verklaren. Of ze wijzen de kasjroet regels totaal van de hand omdat die ouderwets of onzinnig zijn of ze gaan onjuiste redenen verzinnen om deze regels te kunnen verklaren. Zo is één van de meest gehoorde redenen dat kosher voedsel gezond zou zijn. Nu blijkt kosher eten inderdaad gezonder te zijn dan niet-kosher voedsel, maar dit is totaal niet de reden waarom Joden kosher eten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een plakje ham mogelijk gezonder is dan een koshere chocoladereep. Bovendien zijn Joden die kosher eten fysiek gezien niet gezonder dan niet-Joden die niet-kosher eten. Waarom heeft G'd de Joden dan toch opgedragen om kosher te eten? Simpelweg omdat G'd dit wil. Er is geen uitleg voor. Kosher regels behoren tot de choekiem wetten die onverklaarbaar zijn.

Wat is kosher eten?

Geschikt voedsel

Kasher/kosher is het Hebreeuws woord voor 'geschikt'. Kosher voedsel is eten dat geschikt is voor Joden. Hoewel niet-Joden ook kosher mogen eten als ze dat willen, hebben zij hiertoe niet de plicht zoals wel voor Joden geldt. Voor niet-Joden gelden de Tora wetten namelijk niet. Zij moeten volgens de Noachidische geboden leven en daarbij gelden de kosher wetten niet.

Kosher wetten onverklaarbaar

Er zijn evenwel veel gelovige niet-Joden1 die menen dat de Tora wetten ook voor hen bestemd zijn ondanks dat de Tora duidelijk alleen bedoeld is voor het Joodse volk. Deze gelovigen weten echter niet goed wat ze met de Tora aanmoeten. Velen zeggen dat naleving niet noodzakelijk is omdat J.C. de Wet al vervuld zou hebben. Andere niet-Joodse gelovigen zeggen dat naleving van de Tora wel noodzakelijk is, maar zij doen dit op aangepaste manier door er een eigen invulling aan te geven die niet overeenkomt met het traditionele Jodendom. In het geval van de kosher wetten stellen zij bijvoorbeeld dat het eten van varkensvlees ongezond is en dat om die reden G'd dit verboden heeft.2 Zij geven dus een rationele verklaring voor choekiem wetten die in werkelijkheid onverklaarbaar zijn en waar Joden en niet-Joden geen vragen over mogen stellen aan G'd.

Welk voedsel is kosher?

Al het groente en fruit is kosher. Bepaalde groente zoals sla moet wel goed gewassen worden zodat er geen insecten in blijven zitten. Vlees mag alleen gegeten worden als het van herkauwende zoogdieren is waarvan de hoeven gespleten zijn. Bovendien moet het vlees ritueel geslacht zijn en op een koshere manier bereid worden. Pluimvee is beperkt tot kippen, eenden en bepaalde andere niet-roofvogels. Ook pluimvee moet ritueel geslacht en kosher bereid worden. Alleen vis met schubben en vinnen mag gegeten worden. Granen, bonen en peulvruchten zijn ook kosher. Drank en frisdranken mogen alleen gedronken worden als ze het keurmerk kosher bevatten. Verder mogen melk en vlees niet gemengd worden. Wanneer een Jood melk drinkt mag hij zes uur lang geen vlees eten en omgekeerd is de tijd korter.

Mag je imitatievoedsel eten dat smaakt naar niet-koosjer voedsel?

Als algemene regel geldt dat zelfs als de Tora een bepaald voedsel verbiedt, het nog steeds toegestaan is om koosjer voedsel te eten dat kunstmatig is gearomatiseerd om te smaken zoals dat niet-koosjere voedsel. Als het echter sterk lijkt op het werkelijke niet-koosjere voedsel, kan het nodig zijn om het als een imitatie te markeren, zodat niemand in de war raakt.

Wat zijn choekiem wetten?

Er staan twee soorten wetten in de Tora. Er zijn rationele wetten die duidelijk verklaarbaar zijn, denk hierbij aan de Tien Geboden. En er zijn wetten die supra-rationeel zijn (door G'd bepaald en niet door de mens rationeel te verklaren). Die laatste worden choekiem genoemd. Ze zijn onverklaarbaar en niemand weet waarom G'd deze aan de Joden heeft opgedragen. Joden hebben noch het recht noch het vermogen om hierover aan G'd vragen te stellen. Joden kunnen dus niet aan G'd vragen of Hij de kosher wetten heeft ingesteld vanwege gezondheidsredenen. Bovendien worden deze wetten door Satan en niet-Joden gebruikt om Joden te bespotten. Waarom zouden Joden onlogische wetten moeten opvolgen van G'd, zo dagen zij Joden uit? Maar Joden weten dat choekiem regels met gevoel en intellectuele betrokkenheid nageleefd moeten worden.

Kosher eten, voedsel voor de ziel

Terwijl Joden kosher voedsel niet eten omdat het gezonder is dan niet-kosher eten, is kosher voedsel wel belangrijk voor de ziel. Joden eten vlees van een herkauwer om de ziel zuiver te houden, zo staat in de Talmoed te lezen. Een herkauwer is tevreden met wat hij heeft en leeft niet in weelde. Zij eten hun voedsel wat in hun maag is geweest nogmaals op wat een uiting is van tevredenheid. Het eten van voedsel beïnvloedt de ziel van de mens. Dus de ziel van een Jood die vlees eet van een herkauwer wordt positief beïnvloed in de zin dat hij tevreden is met wat hij heeft en niet streeft naar overdaad.

Wat is de Joodse visie ten aan zien van varkens?

Joden eten geen varkensvlees omdat G'd dit niet wil

Er zijn mensen die denken dat Joden geen varkensvlees eten omdat dit niet gezond zou zijn. Om die reden zou G'd volgens hen bepaald hebben dat Joden geen varkensvlees mogen eten. Zoals echter al eerder in dit artikel aangegeven heeft kosher eten niets met gezondheid te maken.

Varken is symbool van afschuw

Hoe kijken Joden dan wel tegen varkens aan? Varkens zijn de meest afschuwelijke dieren voor Joden van alle dieren. En dat is niet alleen omdat ze niet kosher zijn. Er zijn immers nog meer dieren die niet kosher zijn. Varkens vormen het meest ultieme symbool van afschuw. Varkens hebben wel gesleten hoeven maar zijn geen herkauwers.

Er zijn drie redenen waarom Joden vol van afschuw zijn ten aanzien van het varken.
 1. Het varken draagt ziektes bij zich.
 2. Het varken verspreidt vuiligheid.
 3. En het varken is het symbool van hypocrisie door zich voor te doen als een kosher dier met gespleten hoeven.

In Messiaanse tijd zullen Joden wel varkensvlees eten

Ondanks deze slechte eigenschappen zullen Joden in de toekomst wel varkensvlees gaan eten. Een varken wordt in het Hebreeuws 'chazir' genoemd. Waarom? Omdat G'd in de toekomst het varken zal teruggeven (le hachazir) aan Israël. Dat zal zijn in de tijd dat de Messias komt en de wereld in een hogere spirituele toestand zal verkeren. Varkensvlees mag dan wel gegeten worden. Hoe kan dit? De Tora verandert immers nooit. Daarom zal G'd er voor zorgen dat het varken een herkauwer wordt en dus kosher is zodat het conform de Tora wel opgegeten mag worden.

Voetnoten

1 Een bekende gelovige niet-Jood die kosher eet is popdiva Madonna. Zij is katholiek, wil zich niet tot het Jodendom bekeren, maar wil wel graag Joodse rituelen naleven. Zo is ze ook al lange tijd geïnteresseerd in Kabbala (Joodse mystiek). In oktober 2018 werd bekend dat ze op zoek is naar een privé kok die koshere maaltijden voor haar en haar familie klaarmaakt. Opvallend is dat de keuken van Madonna niet volledig kosher is maar dat ze toch koshere maaltijden verlangt.

Het komt veel vaker voor dat niet-Joden de Joodse traditie volgen. Maar volgens de Tanya, een kabbalistisch boek van de Joodse Chabad, hebben Joden en niet-Joden een verschillende ziel. Joden dienen G'd zonder eigenbelang, terwijl niet-Joden G'd dienen uit eigenbelang.


2 Het drinken van Coca Cola is ook niet bepaald gezond. Toch is het sinds 1935 kosher. Dit toont aan dat de kosher wetten geen betrekking hebben op de gezondheid.
© 2016 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jodendom en voeding: filosofie kosher voedselKosher voedsel heeft drie betekenissen: spiritueel, hygiënisch en bevorderen zelfdiscipline. Er zijn drie vormen van voe…
Wat is een Koosjer restaurant? Restaurants in AmsterdamWat is een Koosjer restaurant? Restaurants in AmsterdamKoosjere restaurants staan onder rabbinaal toezicht en voldoen aan de eisen die de Tora stelt aan het eten van voedsel d…
Gezond avondetenGezond avondetenDe belangstelling voor gezond eten neemt toe. Gezond en lekker eten gaan prima samen. Hoe kun je een gezond diner op taf…

Hartnupziekte: Stofwisselingsziekte met huiduitslagHartnupziekte: Stofwisselingsziekte met huiduitslagDe Hartnupziekte is een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij een afwijking ontstaat aan het aminozuurmetabolisme. Amin…
Detoxen met een sapvastenkuurDetoxen met een sapvastenkuurEen populaire methode om te detoxen is de sapvastenkuur. Gedurende een periode van ongeveer zeven dagen neem je geen vas…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pete Unseth, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • http://www.askmoses.com/en/article/553,88172/Is-it-true-that-we-eat-kosher-for-health-reasons.html
 • http://www.askmoses.com/en/article/553,48/What-is-Kosher.html
 • http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/1148059/jewish/Why-Does-Judaism-Make-No-Sense.htm
 • http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/2376474/jewish/Pigs-Judaism.htm
 • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/112319-torastudie-186-supra-rationeel-leviticus-263.html
 • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/filosofie/64956-jodendom-en-voeding-filosofie-kosher-voedsel.html
 • http://eten-en-drinken.infonu.nl/bereiding/11120-kasjroet-kosher-voedsel.html
 • http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/3907949/jewish/Are-Imitation-Crab-Pork-and-Cheeseburgers-Kosher.htm
 • https://www.niw.nl/madonna-zoekt-koosjere-chef/
Jehoeda (504 artikelen)
Laatste update: 04-12-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.