Lactoferrine: ondersteunt darmflora en bestrijdt bacteriën

Lactoferrine: ondersteunt darmflora en bestrijdt bacteriën Lactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit dat helpt om de darmflora gezond te houden. Extra inname van lactoferrine in de vorm van een supplement kan raadzaam zijn als aanvullende behandeling van chronische ontstekingsziekten en terugkerende infectieziekten zoals maagdarminfecties, keelontstekingen en luchtweginfecties. Door zich aan ijzerdeeltjes te binden en daarmee ijzer weg te vangen verkleint lactoferrine de overlevingskans van de slechte bacteriën die deze aandoeningen veroorzaken. Ook kan het preventief worden ingenomen tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Lactoferrine


Goede en slechte bacteriën in het maag-darmkanaal

Het maag-darmkanaal kun je zien als een soort ecologisch systeem op zich. Het verwerkt de voeding die je inneemt, zorgt dat je hieruit alle nodige voedingsstoffen opneemt en het zorgt voor een afscheiding van wat overblijft in de vorm van ontlasting. Om al deze processen in goede banen te kunnen leiden zijn bacteriën nodig. Bacteriën mogen dan een slechte naam hebben, er zijn ook veel 'goede bacteriën' en deze spelen een essentiële rol in de spijsvertering. Als het goed is houden de goede bacteriën in het maag-darmkanaal de overhand ten opzichte van de slechte bacteriën die hier ook in grote getale passeren. Op die manier wordt onder meer voorkomen dat de slechte bacteriën ontstekingsreacties opwekken met allerlei fysieke malaise als buikpijn, diarree, een beperkte opname van voedingsstoffen en een verminderde weerstand tot gevolg.

Wat is lactoferrine?

Lactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit dat voorkomt in vooral moedermelk en koemelk, maar ook in zekere mate in paardenmelk. De hoogste concentratie lactoferrine wordt aangetroffen in colostrum. Het mooie van lactoferrine is dat inname ervan de hoeveelheid goede bacteriën in de darmen enorm kan laten toenemen terwijl het tevens de slechte bacteriën bestrijdt. Lacteroferrine bindt zich in het lichaam aan ijzer en wordt gesynthetiseerd door witte bloedcellen en het slijmvliesepitheel. Het wegvangen van ijzerdeeltjes in precies hetgeen dat lactoferrine voor mensen zo nuttig maakt. Wanneer ijzer wordt weggevangen dan remt dit bacteriën in hun groei. Dit komt omdat in dit proces het buitenste membraan van gramnegatieve bacteriën ernstig wordt beschadigd. Tevens is lactoferrine in staat om hechting van bacteriën aan gastheercellen te verhinderen. Dit is bijvoorbeeld erg belangrijk in de strijd tegen chronische infecties, die erom bekend staan dikke lagen van bacteriën te vormen op slijmvliesoppervlakken.

Waarom extra lactoferrine innemen?

Mensen krijgen lactoferrine normaliter alleen kort na de geboorte in grote hoeveelheden binnen, namelijk via de moedermelk, die voor circa 15% uit het eiwit bestaat. Het is echter ook mogelijk om je dieet te supplementeren met lactoferrine in capsulevorm. Dit kan raadzaam zijn wanneer je infecties, virussen en schimmels wilt bestrijden. Door ijzer weg te vangen en buiten het bereik te houden van onder meer de Heliobacter pylori, Streptococcus, E.coli, Clostridium en Stafylococcus geef je deze bacteriën veel minder kans om te overleven en hun verwoestende werk voort te zetten. De goede darmbacteriën zoals lactobacillus bifidus en lactobacillus acidofilus lijken veel minder geraakt te worden door het werk van lactoferrine. Op die manier kun je dus je darmflora ondersteunen door extra lactroferrine in te nemen. Dit blijkt onder meer uit onderzoek gedaan aan de Rijksuniversiteit Groningen (Van der Strate, c.s., 2001).

Indicaties inname extra lactoferrine

Indicaties voor het innemen van extra lactoferrine zijn:
  • Het voorkomen van infectieziekten veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels en parasieten
  • Bestrijding van orale en intestinale dysbiose (overgroei van bacteriën)
  • Als aanvullende behandeling van terugkerende infectieziekten als maagdarminfecties, keelontstekingen, luchtweginfecties en griep
  • Als aanvullende behandeling van chronische ontstekingsziekten

Hoe neem je lactoferrine in?

Lactoferrine is verkrijgbaar in capsulevorm. Capsules dienen een half uur voor de maaltijd met een glas water te worden ingenomen. Volg voor de dagelijkse dosering altijd de instructies op de verpakking of uit de bijsluiter op.

Verkrijgbaarheid

Pure lactoferrine-supplementen zijn onder meer verkrijgbaar van de merken AOV en Bonusan. Van het merk Springfield is een lactoferrine-supplement verkrijgbaar met extra toegevoegde vitamine C en zink. Vitamine C en zink dragen op zichzelf al bij aan het immuunsysteem maar vitamine C draagt daarnaast ook nog bij aan een optimale opname van ijzer.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is geitenmelk als alternatief voor koemelk?Hoe gezond is geitenmelk als alternatief voor koemelk?Steeds meer landgenoten kampen met een koemelkallergie of met een lactose intolerantie. Beiden mogen nochtans niet met e…
Whey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey (in het nederlands wei) eiwit wordt verkocht als een voedingssupplement en is populair onder krachtsporters en body…
Kamelenmelk lijkt goed voor mensen met diabetesOnderzoek heeft uitgewezen dat mensen met diabetes resultaat hebben bij het drinken van kamelenmelk. Nederland telt 1 ka…

Patisson, een onbekende veelzijdige vruchtPatisson, een onbekende veelzijdige vruchtDe patisson is een kleine vrucht die familie is van onder meer de pompoen en de courgette. Het is een kleine vrucht die…
Magnesium, veelzijdig mineraal, supplement van het jaar 2018Magnesium, veelzijdig mineraal, supplement van het jaar 2018Van de stoffen die het meeste op aarde voorkomen, staat het mineraal magnesium op een achtste plaats. In menselijke cell…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=334
  • http://www.naturafoundation.nl/monografie/lactoferrine.html
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18842395
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11675140 (Van der Strate, c.s., 2001)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.