InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Rode urine en ontlasting door het eten van rode biet

Rode urine en ontlasting door het eten van rode biet

Rode urine en ontlasting door het eten van rode biet Rode bieten of krootjes zijn de rode knollen van een bietenplant. Een gezonde groente die het hele jaar door verkrijgbaar is. De zomerbietjes van mei tot september, de winterbietjes van oktober tot april en bij geen vers aanbod, bietjes uit glas of voorverpakt in plastic. Bij ongeveer tien tot veertien procent van de mensen geeft het eten van rode bieten of het drinken van bietensap een rode kleur in de ontlasting of urine. Beeturia heet dit verschijnsel en vooral de betanine in de rode biet is daar de oorzaak van. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel na het eten van bietjes of drinken van bietensap.

Rode biet

Rode bietjes (of krootjes) hebben de wetenschappelijke naam Beta vulgaris en horen bij de familie van de Amaranthaceae (Amarantenfamilie). Tot de Amarantenfamilie kennen we ook de eetbare:
 • Suikerbiet (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima);
 • Snijbiet (Beta vulgaris var. cicla);
 • Quinoa (Chenopodium quinoa);
 • Spinazie (Spinacia oleracea).

Eetbare knollen van de rodebietenplant

De rode wortelknollen van de kruidige rodebietenplant zijn eetbaar, net zoals het blad van de plant. Het prachtige jonge groene blad met rode nerven en rode bladsteel, is heerlijk in salades. De kiemplantjes van de rode bieten (bietenspruiten) worden bedrijfsmatig gekweekt en eveneens gebruikt in salades of als garnering van een gerecht.

De rode kleur van bieten

Rode bieten danken de rode kleur aan de stikstof bevattende pigmenten, de betalaïnen. Er zijn wel vijftig verschillende soorten betalaïnen en die zijn onderverdeeld in twee groepen:
 • betacyanines (de paarsrode kleurstoffen) waaronder betanine;
 • betaxanthines (de oranje-geelachtige kleurstoffen) waaronder vulgaxanthine I en II.

Alle betalaïnen zijn een in water oplosbaar pigment. De naam beta is afkomstig van de wetenschappelijke naam van de rode biet (Beta vulgaris).

Betacyaninen en betanine in de rode biet

De meest voorkomende betacyanine in rode bieten is de kleurstof betanine. Betanine is een paarsrode kleurstof oplosbaar in water en wordt eveneens aangetroffen in de rode en eetbare vrucht van de de cactusvijg (Opuntia ficus-indica) en in de stengels van red chard of snijbiet. Ook wordt een grote hoeveelheid betanine aangetroffen in de paddenstoel Amanita muscaria (vliegenzwam). De kleurstof betanine in de rode biet omvat ongeveer 80 procent van alle aanwezige pigmenten. Betanine of bietenrood is als kleur is een natuurlijke toevoeging in voedingsmiddelen met het E-nummer 162. Het wordt in de industrie gemaakt om kleur te geven aan ijs, kauwgom, yoghurt, soepen, sauzen en jams.

Betaxanthinen en vulgaxanthine

De belangrijkste betaxanthinen uit de groep betalaïnen zijn vulgaxanthine I en II die ook nog in behoorlijke hoeveelheden in de rode biet voorkomen maar niet zoveel als betanine. Vulgaxanthines zijn een groep van stikstof bevattende pigmenten met een natuurlijke geeloranje-achtige kleurstof. De betanine en vulgaxanthine ondersteunen het:
 • ontstekingsremmende mechanismen in een lichaam;
 • bestrijden van vrije radicalen;
 • lichaam bij het ontgiften.

De betanine en vulgaxanthine zitten ook in de rode bladstengels van de rode biet. De variabele rode kleur van rode biet komt door de verschillen in hoeveelheid van betanine en vulgaxanthine I en II.

Betanine ook in de bladstengels van het loof van de rode biet.Betanine ook in de bladstengels van het loof van de rode biet.

De rode kleurstoffen veroorzaken beeturia

Beeturia is het hebben van rode tot rood/roze urine of ontlasting na het eten van rode bieten. De kleur in de urine of ontlasting wordt veroorzaakt door betalaïnen in de rode bieten. 10 tot 14% van de wereldbevolking heeft na het eten van rode biet of drinken van rode bietensap rode urine of ontlasting.

Rood/roze urine
Wanneer de kleurstof betanine en vulgaxanthine niet verkleuren in de maag komen ze in het nierbekken terecht om via de urineleider naar de blaas te worden vervoerd en zo de urine rood te kleuren.

Rood/roze faeces (ontlasting)
De rode kleurstof die zijn kleur nog heeft na het passeren van de maag verlaat via de dunne darm, dikke darm en de endeldarm het lichaam als rode ontlasting.

Waarom de kleurstoffen niet afgebroken worden

De rode bieten of sap met de kleurstoffen, betanine en vulgaxanthine, passeren de mond, de slokdarm en de maag. Bij de meeste personen worden de kleurstoffen in de maag afgebroken en afgegeven aan het lichaam. Niet bij iedereen. Waarom de ene mens beeturia heeft en de ander niet is in 2019 onderwerp van vermoedens. Vermoed wordt dat:
 • de kleurstoffen niet afgebroken worden omdat rode bieten een hoog oxalaatgehalte hebben. Een organisch zuur (oxalaatzuur) dat van nature voorkomt in plantaardig voedsel zoals ook in spinazie, rabarber, spruitjes, bietjes, cacao, noten en bessen;
 • een ijzergebrek (anemie) de kans op beeturia hoger maakt;
 • de probiotica (darmbacteriën) 'lui' zijn.

Is beeturia schadelijk

Beeturia is niet schadelijk. Het is vaak even schrikken wanneer op het toilet de urine of ontlasting rood kleurt, maar als dit na het eten van rode bieten is, wordt dit veroorzaakt door de kleurstoffen van de betalaïnen in de rode biet. Waarom de ene mens dit wel heeft en de andere niet en of er nog verschil in kleur van rode uitscheiding zit in het eten van verse bietjes uit de moestuin of industrieel voorgekookte en bewerkte bieten, is in 2019 niet duidelijk. Er is zelfs gespeculeerd dat het zou liggen aan de genen van de mens. Wat wel duidelijk is, is dat wanneer er geen bietjes op het menu hebben gestaan, de rode uitscheiding een andere oorzaak heeft en het verstandig is om de huisarts te bezoeken.
© 2019 Rieja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Rode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten of kroten, vers uit eigen moestuin. Ook vers te kopen in het seizoen (herfst of zomer) bij de groenteboer of…
Natuurlijke borstvergroting met smoothies en sapNatuurlijke borstvergroting met smoothies en sapSap en smoothies zorgen voor een natuurlijke borstvergroting omdat ze je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien.…
Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, kan wijzen op bepaalde (ernstige) aandoeningen. Het is daarom verstandig a…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Knalgele neon-achtige urine: invloed van B-vit supplementenKnalgele neon-achtige urine: invloed van B-vit supplementenUrine kan in vele kleuren voorkomen! Welke kleur het aanneemt is afhankelijk van hoeveel vloeistof we innemen, wat we et…
Bronnen en referenties
 • https://www.trouw.nl/home/lang-niet-bij-iedereen-zorgt-het-eten-van-rode-bietjes-voor-een-bloedgekleurde-plas-~a9fd0e4a/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Betala%C3%AFne
 • https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/de-rode-biet
 • http://rodebiet.blogspot.nl/2012/12/rode-biet-en-zijn-kleurstoffen.html
 • https://www.ahealthylife.nl/de-bewezen-gezondheidsvoordelen-van-rode-bieten/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27117102
 • http://www.bodyheal.nl/rode-bieten-gezond-voordelen-rode-bieten-rode-bietensap/
 • http://rodebiet.blogspot.com/2012/12/rode-biet-en-zijn-kleurstoffen.html
 • http://www.gezondheidziekte.com/Ziekten-Voorwaard/1003189386.html

Reageer op het artikel "Rode urine en ontlasting door het eten van rode biet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rieja
Gepubliceerd: 04-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!