Rode bieten of kroten, alles over rode bieten

Rode bieten of kroten, alles over rode bieten Rode bieten worden ook wel kroten genoemd. De wetenschappelijke naam van rode bieten of kroten is Beta vulgaris. Een rode biet is een soort wortel en valt onder de amarantenfamilie. De rode biet is goedkoop en het hele jaar door te koop en bovendien een gezonde groente met daarin redelijk veel vitamines. En zelfs het loof is te eten. Alles over de rode biet of kroot ook die in de pot. En over die rode bieten in pot is ook nog iets opmerkelijks te melden.

Hoe kan het dat je het hele jaar door rode bieten kunt eten?

Je kunt het hele jaar door rode bieten eten, omdat ze ook het hele jaar door geteeld worden. Rode bieten of kroten kunnen al vanaf half februari worden gezaaid. Dat gebeurt dan wel in een verwarmde kas. Tot half maart worden rode bieten op die manier geteeld. Vervolgens gaan de kleine bietjes in perspotten in koude of warme bakken. Begin april gaan de plantjes de volle grond in. De eerste bieten kunnen dan tussen half mei en half juni worden geoogst. Overigens worden rode bieten ook wel direct in de volle grond gezaaid vanaf maart. In dat geval kan worden geoogst tussen half juni en half juli.

Het loof van rode bieten is ook te eten

Het loof van rode bieten is ook te eten. In dat geval moeten de bieten dan wel zo vroeg mogelijk gezaaid worden. Gebeurt het lager dan wordt het loof vaak opgegeten door slakken.

Zomerbieten zaaien

Zomerbieten worden eind maart in de volle grond gezaaid. Ze zijn dan te oogsten vanaf half juli tot eind juli.

Herfstbieten

Wie bietenzaad later in de grond stopt heeft van september tot eind november bieten die hij uit de grond kan halen.

Bieten uit pot of blik

Rode bietjes uit pot of blik worden alleen in juni of juli gezaaid en tussen oktober en november geoogst.

Hoe ziet bietenzaad eruit?

Bietenzaad ziet er heel apart uit. Er zitten een soort stekeltjes aan het zaad.

Ziekten die rode bieten kunnen aantasten

Bieten lijken heel sterke groenten en zijn dat eigenlijk ook wel. De ziekten die wel kunnen voorkomen zijn:
  1. Bietekevertje
  2. Schimmelziekten
  3. Schurft, kan kurkachtige plekken veroorzaken op de bieten. Ze kunnen later ook vergroeiingen veroorzaken die op wratten lijken

Armeluiskost

Rode bieten werden vroeger gezien als armeluiskost, omdat ze vooral in arme grond konden worden geteeld. Rode bieten staan nu tegenwoordig in de meest bijzondere manieren op de kaart van allerlei toprestaurants, maar wie de rode bieten thuis wil eten kan ze nog steeds voor weinig geld kopen. Rode bieten kosten namelijk bijna niets. Bovendien zijn ze vers verkrijgbaar (ze moeten dan eerst worden gekookt en vervolgens moeten de buitenste schillen eraf gehaald worden). Vervolgens kunnen ze gesneden worden en met suiker, azijn, boter en andere kruiden worden gestoofd. Overigens kun je van rode bieten ook carpaccio maken. Rode bieten zijn verder gekookt verkrijgbaar en in pot en in blik. De goedkopere potten rode bieten zijn veel fijner gehakt, dan de duurdere. Die zijn namelijk in ribbelschijfjes gesneden.

Bietenspruiten

Naast volwassen bieten kun je ook bietenspruiten kopen en eten. Die worden geserveerd als garnering, maar kunnen ook in een salade worden verwerkt.

Wat zitten er voor goede stoffen in rode bieten?

In rode bieten zitten de volgende voedingsstoffen per 100 gram:
  • 7 gram koolhydraten
  • 2 gram eiwit
  • 0,2 gram vet
  • 5 milligram vitamine C
  • 30 milligram calcium
  • 1 milligram ijzer
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bietenTuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bietenDe rode biet - in de volksmond ook wel kroot genoemd - behoort tot de wortelgewassen en is niet alleen een lekkere maar…
Rode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten of kroten, vers uit eigen moestuin. Ook vers te kopen in het seizoen (herfst of zomer) bij de groenteboer of…
Natuurlijke borstvergroting met smoothies en sapNatuurlijke borstvergroting met smoothies en sapSap en smoothies zorgen voor een natuurlijke borstvergroting omdat ze je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien.…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…

Quinoa, een uitzonderlijk hoog voedingsmiddelQuinoa, een uitzonderlijk hoog voedingsmiddelQuinoa is een zeer gezond voedingsmiddel dat geschikt is voor zowel de kleinsten tot de oudere mensen. Het bevat vele vi…
Kitchenaid heeft uitgebreide apparatuur op culinair gebiedKitchenaid heeft uitgebreide apparatuur op culinair gebiedKitchenaid is bij ons bekend door haar kwalitatief hoge en goede producten op het gebied van keukenapparatuur. Het bedri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • Friesch Dagblad
  • Wikipedia
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 05-10-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.