Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort
Rijst is een graansoort die behoort tot de grassoorten Oryza sativa en Oryza glaberrima, ook bekend als respectievelijk Aziatische en Afrikaanse rijst. Het graan bestaat in meer dan 40.000 variëteiten met verschillende vormen, maten, smaken, texturen, aroma’s en kleuren. Verschillende soorten rijst zijn onder andere basmatirijst, witte rijst, bruine rijst, rode rijst, groene rijst, wilde rijst, kleefrijst, jasmijnrijst en sushirijst. Rijst heeft een lange, half lange of korte korrel. Rijst is niet alleen wereldwijd te vinden in keukens. Het is ook te vinden als ingrediënt in cosmetica en in dierenvoeding. Ook in voedingssupplementen en pillen is deze graansoort mogelijk verwerkt. Rijst is een zeer voedzaam voedselproduct dat tal van voordelen voor de gezondheid biedt. Het is een onmiddellijke energiebron voor het lichaam en is bijvoorbeeld goed om gewicht te verliezen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Bescherming tegen kanker
Bruine rijst is rijk aan vezels en beschermt het lichaam mogelijk tegen verschillende soorten
kanker. Rijstvezels fungeren als een schild tegen kankercellen, waardoor het lichaam wordt beschermd tegen kanker. Verder onderzoek is nog wel nodig anno oktober 2020.
Glutenvrij voedsel
Rijst bevat geen gluten en daarom is dit voedingsmiddel gemakkelijk op te nemen in de voeding van mensen die lijden aan
coeliakie (
maag- en
darmproblemen na het eten van gluten) en mensen die allergisch zijn voor eiwitten in tarwe, gerst, rogge en haver.
Grote bron van energie in graansoort
Rijst is een rijke bron van koolhydraten en fungeert daarom als een bron van brandstof voor het lichaam. Rijst bestaat uit lange ketens van complexe koolhydraten die de nodige tijd nodig hebben om af te breken. Koolhydraten aanwezig in rijst verschaffen bijgevolg een constante toevoer van energie. Het zetmeel in rijst is gunstig voor patiënten met
diabetes mellitus (suikerziekte) omdat het een zeer laag koolhydraatgehalte heeft in vergelijking met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan zetmeel.
Hoge voedingswaarde in rijst
De meeste soorten bevatten veel koolhydraten en eiwitten. Het vezelgehalte is wel afhankelijk van het type rijst. Zowel witte als bruine rijst hebben namelijk een unieke voedingswaarde. Witte rijst bevat veel mineralen zoals natrium, kalium, mangaan, selenium, koper, calcium en
ijzer. Het is ook rijk aan vitaminen, zoals pantotheenzuur, niacine, vitamine D, thiamine en riboflavine. Bruine rijst is een goede bron van vezels en verbetert daarom de spijsvertering. Rijst bevat een zeer lage hoeveelheid verzadigde vetten en cholesterol, waardoor het een gezond voedsel voor het hart is. Vanwege zijn hoge voedingswaarde wordt rijst wereldwijd gebruikt in verschillende keukens.
Preventie van constipatie
Rijst is een uitstekende bron van gezonde vezels. Deze helpen bij de groei van nuttige bacteriën waardoor de spijsvertering en het stoelgangspatroon verbetert en
constipatie voorkomen wordt.
Preventie van ziekte van Alzheimer
Bruine rijst bevat hoge niveaus van voedingsstoffen die de groei en de activiteit van neurotransmitters stimuleren en vervolgens helpen om de
ziekte van Alzheimer in aanzienlijke mate te voorkomen. Verschillende soorten wilde rijst stimuleren neuroprotectieve enzymen in de
hersenen, die de effecten van vrije radicalen en andere toxinen (gifstoffen) remmen die
dementie en de ziekte van Alzheimer mogelijk veroorzaken.
Rijst bevat erg veel
vitaminen en mineralen. Deze zijn nodig voor een goed werkend
metabolisme, immuunsysteem en orgaansysteem. Vooral de aanwezigheid van niacine, vitamine D, calcium, vezels, ijzer, thiamine en riboflavine in rijst zorgt voor deze functies.
Verlies van gewicht
Rijst is een goed voedingsmiddel voor mensen die gewicht willen verliezen. Een rijstdieet bevat weinig koolhydraten en vetten en is daarom geweldig voor mensen die willen afvallen.
Verzorging van huid
Poedervormige rijst kan op de huid worden aangebracht om
huidaandoeningen te behandelen. De fenolische verbindingen, met name in bruine of wilde rijst, hebben
ontstekingsremmende eigenschappen, dus ze zijn ook goed voor rustgevende irritatie en
roodheid van de huid. Het antioxiderende vermogen helpt ook het optreden van
rimpels en andere vroegtijdige tekenen van huidveroudering te vertragen.