Hersenen: gezonde voeding voor de hersenen

Hersenen: gezonde voeding voor de hersenen De basisvoeding voor onze hersenen is glucose. Het is belangrijk om de volgende producten te eten: vers fruit; verse groente, weinig verzadigde vetten; geen suiker; veel vis; een goed ontbijt met fruit, yoghurt en vruchtensap; een lunch met proteïne (zoals salades, garnalen cocktail, kip); voldoende choline (lever, eieren, sojabonen, pinda's); ginkgo biloba; ginseng; smart drinks.

Gezonde voeding

Het is belangrijk om verse (rauwe) producten te eten: fruit en groenten. Hierin zitten veel enzymen die de strijd kunnen aanbinden met vrije radicalen. Dus eet weinig bewerkt voedsel. Daarnaast is het van belang dat u gevarieerd eet. Eet geen dierlijke vetten. Ook suiker is slecht voor uw hersenen. Daar staat tegenover dat vis juist goed is vanwege de onverzadigde vetten. Onderzoek wees uit dat mensen die vis eten, twintig procent sneller leren. Ontbijt is erg belangrijk vooral met veel fruit, yoghurt en muesli. Drink er ook vruchtensap bij. Eet liever vijf keer op een dag kleine porties dan drie grote maaltijden. Voor de lunch is het belangrijk dat er veel proteïne in zit. Ze maakt uw geest helder. Veel proteïne zitten in salades, kip, garnalen. Zorg ook voor veel choline. Dit zit in lever, eieren, sojabonen en pinda's. Studentenhaver is een prima hapje terwijl u veel denkwerk verricht. Een andere goede stof is ginko biloba. Deze zijn in preparaten verkrijgbaar. Hetzelfde geldt voor ginseng dat uw leervermogen, geheugen en concentratievermogen sterk verbetert. Hetzelfde verhaal gaat op voor vitamine B6. Smart drinks zijn ook goed voor de hersenen.

Wat belangrijk is bij het eten is het juist combineren van voedsel. Het is verstandig fruit apart te eten omdat het snel verteert. Meng geen koolhydraten, vetten en eiwitten in één maaltijd. Groene salade kan met alles worden gegeten. Drink niet tijdens of na de maaltijd. Hierdoor verteert uw voedsel slechter. Vetten en oliën gaan prima samen met koolhydraten en groenten. Eiwitten en groenten doen het ook goed samen.

Wat te drinken?

Het belangrijkste voor de hersenen is water. De hersenen bestaan voor 75% uit water. Kraanwater in Nederland is goed. Maar nog beter is bronwater. Hier zitten de minste afvalstoffen in. Te weinig drinken leidt tot hoofdpijn en onze ogen gaan pijn doen.

wat zijn gezonde dranken?

 1. bronwater, mineraalwater, gefilterd water
 2. verse groentesap
 3. verse vruchtensap
 4. kruiden thee
 5. reform groentesap
 6. reform vruchtensap
 7. granen koffie
 8. kraanwater
 9. vruchtensap uit pak zonder suiker
 10. vruchtensap uit blik zonder suiker

wat zijn minder gezonde dranken?

 1. sojamelk
 2. thee
 3. bouillon
 4. cafeïne vrije koffie
 5. karnemelk/yoghurt
 6. koffie
 7. bier/wijn
 8. limonade
 9. cola
 10. sterke drank
 11. melk

Waarom zijn melk, koffie en alcohol slecht voor de hersenen?

melk

Melk is funest voor de vertering van eiwitten die in de maag voor verteerd worden. Zo gaan de eiwitten rotten in de darmen waarbij gifstoffen vrijkomen. Melk irriteert tevens het lichaam door slijmvorming. Bij heel oude mensen wordt de lactose niet afgebroken dat in de melk zit. Dit leidt tot irritatie van de dikke darm. Melk vormt tevens géén calciumbron. Het leidt bovendien tot aderverkalking.

koffie

Koffie is slecht vanwege de cafeïne. Dit leidt tot snellere hartslag en hogere bloeddruk. Slechts één kop koffie is voldoende om ons meer alert te maken.

alcohol

Het gaat vooral om te veel alcohol. Een paar glaasjes en niet iedere dag kan geen kwaad. Het is zelfs positief voor hart en bloedvaten. Een neuroloog zal het afraden, vooral veel alcohol dat funest is voor de hersenen.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slimmer met je voeding omgaanWanneer je wilt gaan afvallen, aankomen of je lichaam wilt behouden in de huidige staat dan moet je weten waar je mee be…
Geheugen: onthouden en gezonde voedingGeheugen: onthouden en gezonde voedingVoeding heeft een grote invloed op het functioneren van je geheugen. Door bepaalde producten te eten verhoog je je conce…
Vetten, alles wat we er over willen wetenVetten bestaan in allerlei verschillende soorten en vormen. Zo heb je harde en vloeibare vetten en plantaardige en dierl…
Vetten, vetzuren en hun functiesVetten, vetzuren en hun functiesVetten hebben, vooral de laatste jaren, een negatieve klank. Veel mensen zijn bezig met gezonde voeding en afvallen en v…

Gezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingGezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingHet inpassen van gezond fruit en groente in het dagelijkse eetpatroon lijkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. P…
Is Stevia de nieuwe natuurlijke gezondere zoetstof?Is Stevia de nieuwe natuurlijke gezondere zoetstof?Momenteel hoor je er steeds vaker over. Stevia…een zoetstof die geen calorieën bevat en 300 keer zoeter is dan gewone su…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Firkin, Openclipart
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 21-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.