InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Zinktekort: symptomen, klachten en oorzaak tekort aan zink

Zinktekort: symptomen, klachten en oorzaak tekort aan zink

Zinktekort: symptomen, klachten en oorzaak tekort aan zink Zinktekort symptomen ofwel de klachten bij een tekort aan zink zijn onder meer een slecht functionerend immuunsysteem, diarree, haarverlies, verminderde eetlust en huidproblemen. Zink is een belangrijk spoorelement. Zink is betrokken bij allerlei fysiologische processen in het lichaam, zoals wondgenezing, een goede werking van het immuunsysteem, de celdeling, celgroei en een goede smaak- en reukbeleving. Dit belangrijke mineraal speelt ook een rol in stofwisselingsprocessen. Mannen met een tekort aan zink kunnen problemen krijgen met de vruchtbaarheid en het libido, terwijl vrouwen met een tekort aan zink last kunnen krijgen van een verstoorde menstruele cyclus. Een zinktekort komt in Nederland bijna niet voor. Ook is het via voeding bijna onmogelijk om te veel zink binnen te krijgen. Met een test, de zogeheten 'Zincatest', kun je snel en vrij accuraat de zinkstatus van je lichaam bepalen. Een zinktekort kun je aanvullen met supplementen.

Zinktekort


Zinktekort: kernpunten

 • Zink speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem van het lichaam en het neemt deel aan een groot aantal stofwisselingsprocessen.
 • Een zinktekort uit zich onder meer in een slecht functionerend immuunsysteem, diarree, haarverlies, verminderde eetlust en huidproblemen.
 • Zinktekort symptomen zijn aspecifiek en kunnen ook duiden op andere onderliggende oorzaken.
 • De Zincatest is een eenvoudige en vrij accurate test om een zinktekort op te sporen.
 • Een zinktekort kan worden opgeheven met suppletie.

Wat is zink?

Zink is een belangrijk spoorelement. Met het begrip 'spoorelement' wordt bedoeld dat het een stof betreft die slechts in zeer geringe hoeveelheden in het lichaam aanwezig is en noodzakelijk is voor een goede functie van diverse lichaamsprocessen.

Functie van zink

Zink speelt een belangrijke rol in het afweersysteem of immuunsysteem van het lichaam en het neemt deel aan een groot aantal stofwisselingsprocessen. Zink is nodig bij de celdeling, celgroei, wondgenezing, en de afbraak van koolhydraten. Zink is voorts zeer belangrijk voor de smaakontwikkeling en het nachtelijke gezichtsvermogen. Daarnaast is zink betrokken bij de aanmaak van insuline.

Zink zit o.a. in zilvervliesrijst / Bron: DONOT6_STUDIO/ShutterstockZink zit o.a. in zilvervliesrijst / Bron: DONOT6_STUDIO/Shutterstock

Bronnen van zink

Zink komt in slechts kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Zink is nauw verbonden met eiwitrijk voedsel. Men kan er van uitgaan dat de meeste voedingsmiddelen met een hoog zinkgehalte ook eiwitrijk zijn. Goede bronnen van zink zijn rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, krab, kalkoen, kip, kreeft, mosselen en zalm.

Andere voedingsbronnen

Zink komt naast vlees en schaal- en schelpdieren ook voor in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas. Ook komt het voor in pinda's, pindakaas, bonen en volkoren granen, bruine rijst (zilvervliesrijst), volkoren brood, aardappelen, zonnebloempitten en pompoenpitten.

Fruit en groente

Fruit en groenten zijn geen goede bronnen, omdat zink in plantaardige eiwitten niet zo goed beschikbaar is voor gebruik door het lichaam als het zink uit dierlijke eiwitten.

Zonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabellZonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabell

Zinktekort symptomen en klachten

Een zinktekort is volgens het Voedingscentrum een zeldzaam verschijnsel. Volgens het Voedingscentrum zijn er in Nederland geen gevallen bekend van mensen met symptomen van een tekort aan zink. Er zijn natuurartsen die dit betwisten.

Een zinktekort uit zich onder andere in de volgende klachten:
 • afwijkingen van huid, slijmvliezen en skelet;
 • droge en broze nagels, evenals diepe groeven of deuken die transversaal (overdwars) van de ene kant naar de andere kant van de nagel lopen (ook wel lijnen van Beau genoemd);
 • een veranderd reuk en smaakvermogen;
 • diarree;
 • het achterblijven van geslachtelijke ontwikkeling en groei (vertraagde groeiontwikkeling);
 • aantasting van het immuunsysteem: een verminderde afweer tegen infecties, waardoor er frequent infecties optreden;
 • nachtblindheid;
 • mannen met een tekort aan zink kunnen problemen krijgen met de vruchtbaarheid en het libido;
 • vrouwen met een tekort aan zink kunnen last krijgen van een verstoorde menstruele cyclus;
 • haarverlies, haaruitval;
 • slechte of verminderde eetlust;
 • wondjes die langzaam genezen.

De symptomen verdwijnen binnen korte tijd na inname van supplementen.

Het vaststellen van een zinktekort

In de dagelijkse praktijk zijn herkenbare verschijnselen van een zinktekort:
 • de aanwezigheid van meerdere witte vlekken en lijnen op de vingernagels;
 • vermindering van sensorische functies zoals smaak- en reukvermogen;
 • haaruitval;
 • verminderde weerstand;
 • (mentale) lethargie; en
 • trage wondgenezing en aften.

Deze verschijnselen en klachten zijn aspecifiek en kunnen dus ook duiden op diverse andere ziektebeelden.

Bloedtest / Bron: Istock.com/anna1311Bloedtest / Bron: Istock.com/anna1311
Bloedonderzoek en Zincatest
Door middel van een bloedtest kan de hoeveelheid circulerend zink in het lichaam worden bepaald. Deze meting is niet altijd representatief voor de cellulaire zinkstatus en spoort op individueel niveau alleen de zwaardere zinktekorten op. De uitslag kan met zo'n test namelijk nog redelijk binnen de norm liggen, terwijl er (functioneel) toch sprake is van een zinktekort. De uitslag van de bloedwaarde geeft namelijk geen indicatie over de hoeveelheid zink in de depots van het lichaam, die uitgeput kunnen zijn. In dit kader kan Zincatest worden gebruikt. Deze is niet alleen bedoeld als voedingssupplement, maar kan ook worden gebruikt als een snelle en accurate smaaktest ter bepaling van de zinkstatus in het lichaam. De test dien je ten minste een uur na het eten of drinken te doen. Neem een lepel met 5 ml Zincatest, roer dit in 60 ml water en laat onmiddellijk daarna 5 ml van het verdunde mengsel in de mond rondspoelen. Vervolgens doorslikken of uitspugen. De smaaksensatie zal één van de volgende zijn:

Negatief of laagSmaakt als water
Matig negatief of laagEen droge, harige, mineraalachtige of mogelijk zoete smaak ontstaat na enkele seconde
Matig positiefduidelijke smaak die steeds sterker wordt
PositiefOnmiddellijk wordt een sterke, onaangename smaak geproefd

Bij de eerste twee smaaksensaties doorgaan met het aanbevolen dagelijks gebruik van Zincatest of een ander zinksupplement, totdat de derde of vierde smaaksensatie wordt ervaren. Drie tot zes maanden suppletie kan nodig zijn.

Risicogroepen van een tekort aan zink

Een tekort aan zink kan ontstaan doordat je lichaam onvoldoende zink opneemt. Een te lage zinkopname in het spijsverteringsstelsel kan te wijten zijn aan een ongezond voedingspatroon of overmatig alcoholgebruik. Alcohol remt de zinkopname. Voorts kan een aandoening aan het spijsverteringsstelsel ervoor zorgen dat je lichaam onvoldoende zink opneemt. Voorbeelden hiervan zijn chronische darmziekten als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Vegetariërs en veganisten hebben meer kans op een zinktekort, aangezien zink moeilijker opgenomen wordt uit plantaardige voeding dan uit vlees. Ook mensen met diabetes, ouderen en zwangere vrouwen lopen meer risico op het ontwikkelen van een zinktekort.

Gevolgen en effecten van teveel zink

Via voeding is het schier onmogelijk om te veel zink op te nemen. Bij langdurige dagelijkse inname van een hoge dosis zink als supplement, kan een kopertekort ontstaan.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH) zink

De beste manier om de dagelijkse behoefte aan essentiële vitaminen en mineralen binnen te krijgen is door gevarieerd te eten.

De Gezondheidsraad beveelt de volgende inname voor zink aan:
 • Mannen en vrouw 1-18 jaar: geen ADH
 • Mannen 19 jaar en ouder: 10 mg/dag
 • Vrouwen 19 jaar en ouder: 9 mg/dag
 • Zwangeren, 1-3 maanden zwanger: 12
 • Zwangeren, 4-9 maanden zwanger: 15
 • Borstvoedenden, 0-3 maanden: 20
 • Borstvoedenden, >3 maanden: 16

Zink verkort verkoudheid

Volgens onderzoek kan het nemen van zinksupplementen de lengte van een verkoudheid met bijna de helft inkorten. Een dosis van meer dan 75 mg zinkacetaat vermindert de lengte van de verkoudheid met 42 procent. Een dosis lager dan 75 mg heeft geen effect.¹

Cashewnoten bevatten veel zink / Bron: Istock.com/marekuliaszCashewnoten bevatten veel zink / Bron: Istock.com/marekuliasz

Zinktekort aanvullen

Een zinktekort kan door zinksuppletie worden teruggedrongen of voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan zink. De top 10 voedingsmiddelen die veel zink bevatten, zijn:
 • Pompoenzaden;
 • Grasgevoede rundvlees (vlees van koeien die grazen in natuurgebieden);
 • Lamsvlees;
 • Cashewnoten;
 • Kikkererwten;
 • Paddenstoelen;
 • Kip;
 • Kefir of yoghurt;
 • Spinazie; en
 • Cacaopoeder.

Noten:
 1. Hemilä H, et al. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Fam Pract 2015;16:24.

Lees verder

© 2011 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Informatie over zinktekort in het lichaamInformatie over zinktekort in het lichaamEr wordt beweerd dat 31% van de mensen vaak zonder dat ze dat weten een tekort aan zink hebben. Iedereen heeft zink nodi…
Zinktekort bij paardenZinktekort bij paardenTekort aan zink in een dieet bij paarden komt veel vaker voor dan je denkt. Helaas is de bodem redelijk arm aan zink in…
Zink, een levenskrachtig mineraalZink is een belangrijk mineraal. Het zit in elke menselijke lichaamscel. Zink helpt het immuunsysteem. Voldoende zink do…
Het mineraal: ZinkHet mineraal: ZinkZink is een belangrijk mineraal. In eerste instantie natuurlijk voor iedereen maar voor mannen is zink toch weer net iet…
Voedingssupplementen tijdens de zwangerschapVoedingssupplementen tijdens de zwangerschapWil je zwanger worden? “Foliumzuur slikken!” zal dan een veelgehoord advies zijn. Maar waarom is foliumzuur zo belangrij…
Bronnen en referenties
 • Hemilä H, et al. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Fam Pract 2015;16:24.
 • Ulrich Rückert: Vitaal met vitaminen - Hoe natuurlijke vitaminen en mineralen uw gezondheid verbeteren en u volop energie geven; UGN te Elburg, 1993.
 • http://andelapharma.nl/lamberts-zincatest.html
 • http://www.voedingscentrum.nl
 • http://www.vitamine-info.nl
 • https://draxe.com/zinc-deficiency/
 • Afbeelding bron 1: DONOT6_STUDIO/Shutterstock
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/susabell
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/anna1311
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/marekuliasz

Reageer op het artikel "Zinktekort: symptomen, klachten en oorzaak tekort aan zink"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

J. Poelman, 26-02-2013 23:21 #6
Half maart moet mijn vrouw geopereerd worden aan galstenen. Gaarne verneem ik van U wanneer zij nu zou beginnen met de inname van 1 zink--tablet van 10 mg per dag of dit schadelijk kan zijn.
Vr.groet j.poelman

Dave, 12-01-2012 19:37 #5
Wat een herkenning in jullie verhalen! Ik zou graag in contact willen komen met iemand wie dmv zink zijn of haar problemen heeft opgelost of verbeterd. Ikzelf heb enorm veel last van hevig nachtelijk transpireren. Ben al onderzocht door verschillende poli's maar geen enkele arts weet er raad mee. Zink is daarentegen nooit op getest en wat blijkt gisteravond dosis zink genomen en slaap was meteen goed, heel diep. Terwijl ik voorheen heel onrustig en niet vast/diep sliep. Graag reactie alvast bedankt Dave

Riet Caspers, 16-08-2011 11:22 #4
Ook bij mij is kortgeleden een zinktekort vastgesteld. Ik loop sinds eind 2010 met BMS klachten (Burning Mouth Syndrome) en een tekort aan zink zou dit kunnen veroorzaken.
Kan inderdaad ook niet erg veel vinden over zink. Er is iemand die een boekje hierover (Ankertje) heeft geschreven, maar kan ik het nog niet te pakken krijgen. Ik neem nu iedere dag 3x een suspensie van 20 mg. zinksulf en moet 6 september terugkomen bij de KNO arts, maar hoop ik dat ik voor die tijd al resultaten heb en mijn BMS minder wordt. Ik had in 2009 ook al mondklachten (slijmvliezen) en weet dus niet hoelang ik al met een zinktekort loop.

Floor, 11-08-2011 17:29 #3
Naar aanleiding van uw reactie op C. Velzeboer over verdere literatuur over Zink, zou u deze nog steeds willen verstrekken? Ik ben namelijk erg geïntereseerd en elke extra bron is meegenomen. Reactie infoteur, 13-08-2011
Ik heb C. Velzeboer een e-mail verzonden met daarin de vraag of zijn/haar e-mailadres aan u mag verstrekken. Zodra ik meer hoor, zal ik u berichten.

Jeannette, 15-04-2011 14:49 #2
Jarenlang 600 mg zink gebruik per dag is veel te veel. Zoek een goede natuur- of complementaire arts. (www.abng.nl) U kunt ook zelf op internet informatie zoeken voorwat betreft de gevolgen van een zink tekort.

Volgens het Voedingscentrum zijn er in Nederland geen gevallen bekend met symptomen van een tekort aan zink. Zoals gewoonlijk geeft het Voedingscentrum onjuiste informatie! Het Voedingscentrum ontvangt subsidie door de overheid en kan niet objectief hierover oordelen! Reactie infoteur, 15-04-2011
Als we uitgaan van een vrouw van 19 jaar en ouder, dan volstaat 9 mg/dag. 600 mg per dag is dan ong. 66 keer boven de ADH.

C. Velzeboer, 29-03-2011 17:46 #1
Jammer dat er zo weinig bekend is over zink in Nederland. Ik ben bekend met een zinktekort, met op één na (vertraagde groeiontwikkeling) alle gevolgen van een zinktekort. Meer dan op de lijst. Op het moment van ontdekken was ik vwb mijn gezondheid ver heen. Oorzaak waarschijnlijk chronische bloeding die na de bevalling van mijn eerste kind ruim 7 jaar heeft bestaan, naast extreem nachtelijk zweten. Het zinktekort is ook weer waarschijnlijk reden van niet meer zwanger worden (1e keer was direct) echter dit zinktekort is pas 4 jaar na stoppen IUI pogingen en een IVF poging in 2006 ontdekt. Omdat de klachten toen extreem werden. Oplossing zinksuppletie (want zou onschuldig zijn/weinig zink nodig) nu, 5 jaar later, na jarenlang 600 mg per dag zink te suppleren is er sprake van een zinktoxicity. Gevolgen zijn chronische aneamie, koper tekort en daar weer de gevolgen van. Hierover bestaat behoorlijk veel wetenschappelijk (internationaal, weinig tot geen Nederlands) onderzoek. Op verzoek te verkrijgen, ik weet niet of op deze reactie te reageren is. Voor nu modder ik voort om juiste bloedbalans terug te krijgen. Reactie infoteur, 03-04-2011
Indien iemand prijs stelt op deze literatuur kan hij mij een PM verzenden. Ik zal dan deze reactie naar u doorspelen.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Vitaminen & mineralen
Bronnen en referenties: 10
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!