InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Stuifmeel voor uw gezondheid

Stuifmeel voor uw gezondheid

Stuifmeel voor uw gezondheid Stuifmeel oftewel pollen wint steeds meer aan populariteit door zijn buitengewoon gunstige effecten op de gezondheid.

Stuifmeel

Stuifmeel wordt ook vaak pollen genoemd. Stuifmeel wordt geproduceerd door de helmknoppen van de mannelijke bloemen van een plant. Stuifmeel kan naar gelang de soort bloem worden overgebracht door, insecten wind, of een speciaal mechanisme wat door de plant zelf is ontwikkelt. Het stuifmeel wat aangeboden wordt voor consumptie is afkomstig van de honingbij.

Stuifmeel oogsten

Bijen verzamelen stuifmeel op de voor honingbijen geschikte bloemen om er hun broednest mee te voeden. Bijen verzamelen het stuifmeel met behulp van korfjes aan de achterpoten. De bijen kunnen met hun harige pootjes het stuifmeel in de korfjes aan de achterpootjes strijken. De imker kan dit stuifmeel oogsten met een zogenaamde pollen val. De bij moet voordat hij de kast in kan door een soort van kam kruipen, hierbij vallen de stuifmeel klompjes van de achterpootjes in een bak je wat eronder zit gemonteerd.
Wij oogsten op deze manier zelf ook stuifmeelklompjes van onze bijen. Voor meer info over het imkersbedrijf kunt u een kijkje nemen op mijn imkerij Het imkersbedrijf De bijenwas van verwerken we tot Bijenwaskaarsen.

Samenstelling van stuifmeel

De samenstelling van stuifmeel varieert naar gelang de soort bloem waar het stuifmeel op is verzamelt. En de streek en grondsoort waar deze plant bloeit. Maar ongeacht bovengenoemde factoren, bevat stuifmeel ten allen tijde een unieke concentratie waardevolle voedingsstoffen, die het stuifmeel zo buiten gewoon gezond maken. Ongeveer 30% van de samenstelling van pollen bestaat uit aminozuren. 50 % van de samenstelling van pollen bestaat uit koolhydraten en 14% van het stuifmeel bestaat uit meervoudig onverzadigde vetten. Tevens bevat pollen een hoog gehalte aan mineralen en spoorelementen. Ook de bekende vitamine A, C, D, E en het vitamine B-complex is rijk vertegenwoordigt in stuifmeel. Ook bevat stuifmeel een hoog gehalte aan bioflavonoïden deze stoffen behoren tot de zogenaamde bioactieve stoffen.

Het eiwit in pollen is compleet en als je het omrekent naar gewicht, dan bevat pollen een rijkere hoeveelheid essentiële aminozuren dan bijvoorbeeld een karbonade of eieren en kaas. Tevens is stuifmeel het enige plantaardige voedsel dat een grote hoeveelheid vitamine B12 bevat. Hierom is pollen ook een ideale aanvulling op de voeding van vegetariërs. Onderzoeken in het verleden hebben aangetoond dat de samenstelling en voedingswaarde van stuifmeel in principe alle bestanddelen bevat om een mens er volledig van te laten leven.

De effecten van pollen op uw gezondheid

De laatste decennia staat stuifmeel volop in de belangstelling van wetenschappers. Onderzoeken naar de werking van pollen op onze gezondheid hebben verbazingwekkende resultaten. Een bekend verhaal over de gezonde werking van pollen, is het verhaal over een dorp in Georgië waar een groot aantal honderdjarigen woont. De bewoners van dit dorp aten honing uit de bijenkorfen met stuifmeel en al. Tegenwoordig is de honing die wordt aangeboden helemaal schoon gefilterd waardoor het nog maar heel weinig stuifmeel bevat. Wanneer je de honing rechtstreeks met stuifmeelraat en al eet dan krijg je behoorlijk wat pollen binnen. De Georgiërs wijten hun hoge ouderdom aan de consumptie van het stuifmeel in hun honing. In Rusland wordt stuifmeel veel gebruikt als suppletie voor topsporters. De Russische atleten vergroten door het gebruik van pollen hun energie en uithoudingsvermogen.

Stuifmeel is ook een uitstekend preventief middel tegen verkoudheid en griep. Ook is er aangetoond dat pollen de weerstand van het lichaam tegen virusinfecties vergroot. Daarnaast bestrijd stuifmeel vermoeidheid en vergroot het de eetlust. Met het gebruik van pollen verbeterd het concentratievermogen. Tevens staat stuifmeel erom bekend dat deze het libido en de vruchtbaarheid vergroot. Ook gaat pollen pijnlijke menstruatie kramp tegen en voorkomt het de opvliegers in de menopauze.

Voor mannen met prostaat klachten kan pollen ook een probaat middel zijn. In een Duits onderzoek, waarbij 172 mannen met prostaatklachten werden behandelt met uitsluitend stuifmeel, trad bij 44% van hen verbetering van de klachten op.

Op cosmetisch vlak is stuifmeel ook populair geworden. Volgens dr. Louis Mucelli, een arts verbonden aan het Bellevue Hospital te New York, heeft het smeren van een zalf van stuifmeel op je huid een buitengewoon positief effect. Door de uitgebalanceerde samenstelling van voedingsstoffen en vitamines stimuleert het leven in de cellen, en het resultaat is een zichtbare verbetering van de textuur en het jeugdige uiterlijk van de huid.

Wat de laatste tijd buitengewoon in de belangstelling staat is de behandeling van allergieën en hooikoorts met stuifmeel.
Hooikoorts wordt veroorzaakt door in de lucht zwevend stuifmeel. Door regelmatig stuifmeel te consumeren raakt het lichaam gewend aan de verschillende soorten pollen, en zal er op een gegeven moment geen allergische reactie meer ontstaan en is het vrij van hooikoorts. Het is hierbij wel belangrijk dat je stuifmeel, of ongefilterde honing koopt bij een imker in die in je eigen regio bijen houd. De allergische reactie wordt immers ook veroorzaakt door het stuifmeel wat in jouw buurt zweeft. Mocht u interesse hebben in Nederlands stuifmeel dan kunt u contact met mij opnemen via:Nederlandse bijenpollen

Gebruik

Om van de vele gunstige effecten van pollen op de gezondheid te profiteren zou men het ten minste een maand moeten consumeren. Wanneer je dagelijks tot 20 gram stuifmeel neemt is dit een normale dosering. Neem je 40 gram pollen of meer per dag dan vormt dit een therapeutische dosering. Stuifmeel is verkrijgbaar in de vorm zoals het wordt geoogst van de bijen maar dan wel gedroogd. Of in de vorm van poeder of tabletten. De smaak van de pollen wordt bepaalt door de bloemsoort waar deze door de bijen op is verzamelt.

Lees verder

© 2011 - 2019 P1234, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Eiwitten en aminozurenAminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Ze vormen lange ketens die door middel van peptide bindingen aan elkaar zitt…
Wat is eiwitpoeder?Wat is eiwitpoeder?De laatste jaren wordt gezond eten steeds populairder. Er is zelfs een speciale term voor, als je gezond en lekker eet b…
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Metabolisme; eiwitstofwisseling, eiwitopbouw en eiwitafbraakEiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Bijna alle weefsels bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitte…
Samenwerking tussen organismenSamenwerking tussen organismenAls je in het bos loopt zal je het niet al te snel opvallen. Maar de natuur heeft op veel dingen een oplossing bedacht.…

Reageer op het artikel "Stuifmeel voor uw gezondheid"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gradie, 23-11-2018 08:04 #2
Elke ochtend 2 theelepels pollen op nuchtere maag. Geeft mij een enorme energieboost.

Ivona S., 06-01-2015 22:45 #1
Bedankt voor een fijne en uitgebreide informatie over stuifmeel. Het heeft mij zeker wijzer gemaakt en aangemoedigd om eindelijk mijn pot (die ik gekregen heb) open te doen en te consumeren :-)

Infoteur: P1234
Laatste update: 06-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Voedingssupplementen
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!