Mythe: B12 komt alleen van vlees

Mythe: B12 komt alleen van vlees Uit planten kan de mens vitamine B12 halen, net als uit vlees. Het ligt er alleen aan hoe je ze laat groeien. Vitamine B12 komt voor in de aarde waar de plant op groeit. Als deze aarde goed bemest is dan komt vitamine B12 gewoon in de plant terecht. Maar sommige planten hebben van nature een hoog gehalte aan componenten die voor aanmaak van vitamine B12 zorgen; bijvoorbeeld peterselie, frambozen, gist, tempeh, smeerwortel en zeewier. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vitamine B12 zit niet in vlees

Vitamine B12 zit in feite niet in vlees noch in planten. Het zijn bacteriën die de aanmaak van vitamine B12 in het eigen lichaam bevorderen. Ja, je leest het goed: jouw eigen lichaam maakt vitamine B12 aan. Microben in de maag zetten voedingsstoffen om in vitamine B12. De mens heeft slechts weinig vitamine B12 nodig. Alle B12 die het lichaam wordt aanmaakt, wordt in de lever en nieren opgeslagen. Wanneer het lichaam een vitamine B12 tekort heeft, dan wordt het aangevuld met het opgeslagen B12.

Cyanocobalamine, wat door sommige mensen wordt aangezien voor B12, is in feite een gifstof, zo zegt By Dr Vivian V. Vetrano.

Dierproducten voor vegetariërs

In de wetenschapsliteratuur wordt gesproken over afwijkingen ten gevolge van vitamine B12 tekort. Direct wordt erbij gezegd dat vegetariërs daar het meeste last van hebben; ze moeten pillen eten om hun B12 aan te vullen. Maar vegetariërs eten wel eieren, kaas en yoghurt en drinken melk. Uit deze melkproducten kan het lichaam gewoon vitamine B12 genereren. Voor veganisten is dat anders; zij eten geen producten die zijn voorgebracht door dieren. Veganisten prikkelen hun vitamine B12 productie door gist te eten, wat heel goed op de boterham kan worden gesmeerd. Gist smaakt lekker in combinatie met kaas, pindakaas en aardappelsalade op brood.

Peterselie

Peterselie heeft componenten die de aanmaak van B12 in het lichaam bevorderen. Peterselie is sowieso een erg gezonde plant; er zit relatief meer ijzer in dan in spinazie. Peterselie werd van oudsher gebruikt als medicijn maar pas de laatste honderden jaren zij mensen het gaan eten als kruid. De aanmaak van B12 in het lichaam wordt overigens tegen gehouden door inname van medicijnen zoals de anti-conceptiepil en antibiotica. Hormoonpillen zoals de anti-conceptiepil schopt de balans van bacteriën in de maag en darmkanaal helemaal in de war. Hierdoor krijgen vrouwen niet alleen allerlei opvliegers maar kunnen ook lichaamsfuncties verminderen, zoals de aanmaak van B12.

Tempeh uit derde wereld heeft wel B12

Verder is aangetoond dat veel producten in derde wereld landen zoals India en Indonesië meer vitamine B12 genereren in het lichaam. In Nederland wordt in tempeh geen vitamine B12 aangetroffen maar in Indonesië juist wel. Wetenschappers vegen deze kennis al te makkelijk van tafel door te stellen dat er vast insecten zitten tussen de gemaakte tempeh. Het zou ook zo kunnen zijn dat traditionele bereidingsmethoden ervoor zorgen dat tempeh voedzamer is. In een fabriek voedsel bereiden is eerder tegennatuurlijk en kan erg goed de oorzaak zijn dat eten minder voedzaam is.

Frambozen bevorderen de aanmaak van B12 in het menselijk lichaam.

Frambozen

Vitamine B12 zit in frambozen. In Amerika heeft een groot bedrijf, Tesco, vermeld dat 100 gram frambozen genoeg is voor 30% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan B12. Ook is er onderzoek gedaan naar vitamine E in combinatie met B12. Vitamine E inname lijkt de opname van B12 te vergemakkelijken. In cranberries zit veel vitamine E. Wanneer je uit andere voedingsstoffen B12 haalt, dan vindt de aanmaak van B12 in het lichaam efficiënter plaats.

Zeewier

Vitamine B12 kan ook worden verkregen uit zeewier. In de Noordzee wordt er zeewier gevangen voor de consumptie. In Japan en de VS wordt er ook veel zeewier gegeten met namen als kelp, arame, kombu, nori en wakame. Zeewier is niet algemeen populair. Dat is gek want het is een zeer smaakvolle groente en erg gezond bovendien.

Gistextract

Gist heeft vele microben in zich die goed zijn voor het lichaam. Vitamine B12 wordt aangemaakt door gist. In natuurvoedingswinkels kan met gistextract kopen. In gewone supermarkten is gistextract verkrijgbaar waaraan kunstmatige B12-componenten zijn toegevoegd. Verder kun je bij veel bakkers het heerlijke bakkersgist kopen. Dit kun je gebruiken om zelf brood te bakken, of om het op brood te smeren.

Belgisch bier

In Belgisch bier zit gist en B12, maar de alcohol breekt meer B12 af dan dat er bij komt. Het is echter wel zo dat er minder B12 wordt afgebroken in vergelijking met gistloze alcoholbrouwsels. Aangezien alcohol B12 in het lichaam afbreekt is de alcoholische versnapering een groter gevaar voor vegetariërs dan voor vleeseters die hun B12 met vlees sneller aanvullen omdat in vlees over het algemeen meer B12 zit. Echter heeft het lichaam maar weinig B12 nodig dus als men geen alcohol drinkt is er geen probleem met B12 voor vegetariërs.

Roken

Het is op zich waar dat in dierlijke producten meer bacteriën zitten die de vitamine B12 aanmaak in het eigen lichaam bevorderen. Doch aangezien er weinig nodig is, is het beter erop te letten welke stoffen tot een vitamine B12 tekort zouden kunnen leiden. Een belangrijke stof die B12 afbreekt is cyanide; dat zit in tabaksrook. Iedereen weet dat roken een grotere kans geeft op Alzheimer en dementie. Rokers die vegetariërs zijn hebben een grotere kans op vitamine B12-tekort dan vleesetende rokers. Nu is het zo dat de wetenschap heeft ontdekt dat vegetariërs veel minder vaak roken dan vleeseters. Dat komt omdat vegetariërs bewuster leven en dus ongezonde gewoontes zoals roken achterwege laten.

Het dementie-argument

Dementie wordt als het meest ernstigste verschijnsel beschouwd van vitamine B12-tekort. In de praktijk hebben vleeseters vaker dementie dan vegetariërs. Hierdoor is de redenering dat het niet eten van B12-supplementen door vegetariërs en veganisten tot dementie leidt wetenschappelijk gezien onhoudbaar.

Lees verder

© 2011 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Met vitamines B minder longkankerOnderzoek door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft uitgewezen dat mensen met veel vitamine B6 in het bloed mogelijk…
Vitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12 hebben we nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen, die hemoglobine bevatten die zorgen voor het transport…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Miskraam en vitamine B12Miskraam en vitamine B12Een miskraam kan allerlei redenen hebben. Vaak heeft dit te maken met een aanlegfout. Maar ook een tekort van vitamine B…

Peterselie; kruid met geneeskrachtPeterselie; kruid met geneeskrachtPeterselie is lekker bij sla of in sauzen. Daarnaast is het supergezond! Het geneest oorontsteking, diarree, bloedarmoed…
Het Bill-Clinton dieetHet Bill-Clinton dieetHoe komt het dat een slankere Bill Clinton (geboren in 1946) zich tegenwoordig beter voelt dan ooit? Wat motiveerde deze…
Bronnen en referenties
  • http://www.thefreelibrary.com/Parsley%2BOne%2Bof%2Bthe%2BWorld%27s%2BSeven%2BMost%2BPotent%2BDisease-Fighting%2BSpices...-a01073746410
  • http://www.levenmetalzheimer.nl/
  • http://libaware.economads.com/b12issue.php
  • http://www.livestrong.com/article/449142-what-plants-provide-vitamin-b12/
  • http://www.pamrotella.com/health/b12.html
  • http://www.tcolincampbell.org/courses-resources/article/b12-breakthrough-missing-nutrient-found-in-plants/?tx_ttnews[backPid]=76&cHash=135f525da5
  • http://www.veganhealth.org/b12/plant

Reageer op het artikel "Mythe: B12 komt alleen van vlees"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tom, 23-01-2020 17:57 #28
Het siert je dat je onder de meeste berichten een reactie plaatst. Het lijken vooral mensen die perse vlees willen eten met tegen geluid komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik twijfelde om B12 te supplementen te nemen. Wat ik vooral erg raar vind is dat wetenschappers zeggen dat B12 in de laatste darm wordt aangemaakt maar dat het dan niet wordt opgenomen. Waarom wordt een zetpil dan wel opgenomen? Of een tampon met wodka;-). De bloedvaatjes zitten daar juist heel dicht aan de buitenkant. Ik ben zelf vegan omdat ik geloof dat we een evolutie van de aap zijn. Een Orang oetang heeft dezelfde tanden, maag en darmen als de mens en eet vooral veel fruit, peulvruchten en noten.

Marja, 25-11-2019 12:38 #27
Schokkend om te lezen hoe met foute informatie de gezondheid van vegetariërs en met name vegans op het spel wordt gezet.
Ik hoop dat ieder zich verder verdiept in het B12 verhaal want veel van de problemen van een B12 tekort zijn niet terug te draaien.

Kees van Poortvliet, 04-07-2018 07:12 #26
Het is niet zonder reden dat aan veel soyaprodukten (waaronder vleesvervangers) B12 is toegevoegd. En echte deskundigen die er zelf een plantaardig dieet op na houden ( o.m. van Forksoverknives and Nutritionfacts) adviseren extra B12 in te nemen. Het is goedkoper, makkelijker en betrouwbaarder.

Bernadette Hiddes, 11-12-2017 23:42 #25
Als dieren -koeien, varkens etc- vit B in hun darmen kunnen vormen uit het voedsel dat ze eten, aan welk voedsel moet ik dan denken…
gras of de wortels daarvan, paardenbloemen en hun wortels, en vele andere akkerbloemen?

Monique, 31-10-2017 07:46 #24
Die laatste zin ook in de door jullie vermelde bron van NCBI onderzoek… 'These results indicate that vitamin B12 in dried purple laver is bioavailable to rats.' Enig idee hoe complex B12 is? Er staat niet voor niets bij in ratten.

Ik lees eigenlijk alleen maar aannames en reacties worden beantwoord met de wetenschap is er nog niet uit. Misschien is het beter iets te plaatsen waar de wetenschap wel al over uit is. Zie hiervoor de site van de B12 researcher group.

U zegt B12 tekort is geen ziekte. Begin eerst even met Wikipedia erop na te slaan https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pernicieuze_anemie

Anne, 22-09-2016 09:57 #23
Wat u zegt klopt gedeeltelijk, maar dus ook voor een groot deel niet. Mensen hebben inderdaad bacteriën en schimmels die B12 maken. Echter zitten die aan het eind van de dikke darm. De vitamine B12 kan daar niet meer worden opgenomen in het lichaam. Het is voor veganisten dan ook zeer aan te raden rekening te houden met een eventueel vitamine B12 tekort, en dit niet te bagatelliseren! Een tekort kan namelijk voor ernstige problemen zorgen zoals bloedarmoede en stoornissen aan het zenuwstelsel. Door dit niet serieus te nemen en onware informatie te verkondigen brengt u uzelf en anderen mogelijk in gevaar. Reactie infoteur, 22-09-2016
Dat noem ik: de wetenschap is NOG niet in staat om aan te tonen dat B12, aangemaakt in onze darmen, wordt opgenomen. Dat is veel logischer dan het verhaal ´het zit alleen aan de eind van de dikke darm´. Het is namelijk zo dat er veganisten zijn zonder B12-tekort (en zonder synthetische B12-consumptie). Dus dan moet ons lichaam het wel zelf aanmaken.

L., 18-09-2016 14:27 #22
Beste,

Kunt u mij onderstaande uitleggen?

Bron: https://www.vegetariers.nl/gezond/veelgestelde-vragen/bevatten-zeewier-en-superfoods-als-bijenpollen-en-spirulina-vitamine-b12

Voor zeewier en spirulina is duidelijk dat het geen voor de mens bruikbare B12 bevat. De B12 die er in zit is namelijk analoog of pseudo B12. Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens.
Voor bijenpollen geldt dit mogelijk ook. Daarnaast is het onduidelijk, als het niet om analoge B12 gaat, hoeveel B12 de pollen bevatten en of in de door fabrikanten aanbevolen hoeveelheid pollen per dag de hoeveelheid B12 voldoende is. Reactie infoteur, 20-09-2016
En hoe kan de vegetariërsbond dit onderzoek dan uitleggen, waaruit blijkt dat B12 uit zeewier goed wordt opgenomen door het lichaam?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11430774

Het verhaal dat er B12 bestaat die niet goed wordt opgenomen, gaat alleen op voor kunstmatige B12 uit supplementen en kunstmatige B12 die soms aan voedingsproducten wordt toegevoegd, zoals de Israëlisch Tivall-producent. Zij voeren een propaganda-campagne om mensen van het tegenovergestelde te doen overtuigen. Uit die hoek (Tivall en vegetariërsbond) komen de verhalen dat synthetische B12 gezond is en plantaardige B12 niet wordt opgenomen. Echter, deze verhalen zijn niet op wetenschappelijke feiten gebaseerd.

R., 15-01-2016 21:07 #21
Mensen kijk de documentaire Forks over Knives op Netflix het heeft mij leven veranderd.
Deze dokters eten al 25 jaar veganistisch (ook geen geraffinerde suikers en oliën)en zijn nog kern gezond.

Ben van 2 medicijnen af.

Maar nu hoor ik iedereen zeggen en je leest dat je bepaalde dingen tekort komt, vooral B12 en vitamine D.
Vitamine D slick ik wel een klein beetje omdat wij in Nederland te weinig zon hebben in de winter, en wat betreft B12 ga ik denk proberen een tijdje zonder te doen en elk jaar me bloedwaardes te laten controleren, kijken of het goed blijft.

Ik wou gewoon even kwijt dat echte gezonde voeding je gezondheid en je gestel enorm verbeterd. Reactie infoteur, 01-02-2016
Dus je slikt alleen vitamine D en B12 omdat je leest dat je het tekort komt? Dat is niet verstandig. Een supplement moet je alleen nemen als je zeker weet dat je het nodig hebt.

Lees anders dit: Er zijn legio veganisten die geen B12 slikken. Ergo: Algemene kennis over B12 is waardeloos. Waarom? Ons lichaam maakt zelf B12 aan, net zoals dieren… (het zit immers in vlees en wij bestaan voor een deel uit vlees.)

Yolande, 14-08-2015 11:33 #20
Dit artikel is inmiddels al een jaar oud, maar ik heb nu een vraag.
Je zegt dat we vitamine b12 zelf aanmaken.
En vervolgens noem je groenten en fruit die je moet eten omdat ze vol b12 zitten? Wil je dat misschien uitleggen? Reactie infoteur, 14-08-2015
De mythe dat je alleen aan B12 kan komen door vlees te eten wordt op 2 manieren ontkracht:
Ten eerste omdat in plantaardig voedsel ook B12 zit,
Ten tweede omdat de mens het zelf aanmaakt in zijn darmen.

N., 29-07-2015 14:02 #19
Hallo Thomas!
Wat een mooi en verhelderend artikel heb je geplaatst zeg, dank daarvoor! Laat hem vooral staan wat de mensen ook zeggen want, hier kunnen mensen tenminste iets mee (de waarheid). Ik ben al jaren veganist en laat mijn bloed 1 a 2 x per jaar controleren, puur voor 'the fun', en ik zit altijd goed in mijn waardes. Maar veel belangrijker nog: ik voel mij SUPER! Mijn lijf geeft aan wat goed is en niets anders. Wat jij schrijft komt mij alleen maar heel logisch over. Mensen (of moet ik zeggen sheeple…), gaan klakkeloos uit van wat ze ooit is geleerd, door wie dan ook? en met welk bewijs!?, dat geloven ze allemaal wel haha. Het wordt tijd dat de mensen wat flexibeler gaan worden in hun denken en open gaan staan voor andere oplossingen, en dan bedoel ik anders dan gemakzucht (tabletje/pilletje/drankje haha). En ze mogen pas gaan roepen en oordelen wanneer ze zelf iets ervaren hebben. Voor mensen die problemen hebben met B-12 zou ik zeggen laat je melk vlees kaas en geraffineerde suikers en al die shit maar eens staan en geef je lichaam de kans het tegendeel te bewijzen van wat die industrie (werkelijke martelgang voor dieren ook nog) je wijsmaakt wat gezond is! En nee, niet 1 weekje proberen en dan zeggen dat het niet werkt (ja dat doen veel mensen helaas), maar minimaal een jaar, en dan mag iemand mij vertellen dat ze achteruit gegaan zijn. Maar, ik weet dat deze dag ECHT zal aanbreken, maar uit pure ego zullen mensen wellicht bereid zijn te zeggen dat dit niet waar is ;-) onderwijs jezelf, verdiep jezelf in veganisme zoveel als je kan en genees jezelf! Reactie infoteur, 29-07-2015
Mooi gezegd! Uiteraard zeggen anderen dat het niet waar is wat je zegt. Dat is niet belangrijk. Jij bent het bewijs dat de mythe dat je dierlijke producten moet eten om B12 binnen te krijgen, niet klopt.

B., 14-05-2015 22:09 #18
B12 komt alleen van vlees. dieren en mensen hebben allemaal B12-producerende bacteriën in hun darmen. bij mensen zitten ze echter pas in het laatste stuk van de darmen waardoor we het niet meer op kunnen nemen, en we het dus van dierlijke bronnen moeten hebben. in gist kan inderdaad ook B12 zitten, maar niet in fruit of groente. de pil verstoort de aanmaak dus niet, want die heeft geen nut bij mensen. wel kan de pil de waarde in het bloed iets verlagen, maar het kan in zijn eentje geen tekort veroorzaken. Reactie infoteur, 19-05-2015
Voor mensen als jij, die volzitten met misverstanden tav B12, heb ik dit artikel geschreven. Medicijnen verstoren wel degelijk de niveaus van B!2 bij mensen; dat is bekend uit medischde onderzoeken.

Hoe kan het dat veganistische kinderen nooit een B12-tekort hebben? Ik geef toe dat er verschillende groepen wetenschappers zijn maar er is eigenlijk nog nooit objectief onderzoek verricht naar de oorzaak van het bestaan van veganistische kinderen zonder B12-tekort. Tot die tijd kunnen we er vanuit gaan dat mensen zelf B12 aanmaken, hoewel dit feit een indicatie is en geen bewijs.

Marie, 16-03-2015 19:46 #17
Dat medicatie de opname of aanmaak van vitamine b12 en andere vitamine verstoren dat zou niemand hier moeten ontkennen dat is gewoon zo en staat ook in bijsluiters of is te vinden in wetenschappelijke literatuur indien je echt bewijs wil vinden. Echter vraag ik me dan af hoe je dat het best kan aanpakken. Als je dus bijv. protonpompremmers nodig hebt (zoals nexium tegen maagzuur), hoe kun je dan het best vitamine b12 tot je nemen. Even dit combineren met een aantal voedselallergieën waardoor je ook minder rundvlees kan eten of melk kan drinken. En mogelijk ook gewoon een verstoorde opname hebt. Is het dan niet het beste om een supplement te nemen van methylcobalamine? (zuigtablet voor onder de tong en hoeveel moet erin zitten qua hoeveelheid? Want inderdaad van Cyanocobalamine is bekend dat het goedkope troep is en zelfs nog gif is inderdaad. Maar methyl is toch de goede variant? Of zijn er betere alternatieven? Reactie infoteur, 29-04-2015
Beste Marie, ik zou me eerder afvragen: hebben we allerlei medicijnen wel echt nodig? Bijvoorbeeld maagzuurremmers; het helpt ook om dagelijks een paar glazen water meer te drinken.

Truus, 20-02-2015 21:21 #16
Hoi Thomas, mijn Vitamine B12 tekort komt zeker niet van medicijnen, omdat ik die zelden of nooit gebruik, maar van een auto-immuunziekte die antistoffen tegen de intrinsieke factor in de maag maakt, die B12 normaal gesproken opneemt. Ik ben blij dat er injecties bestaan, wel te verstaan de methylcobalamine, en zuigtabletten. Anders zou ik al lang niet meer normaal kunnen functioneren. Ik ben al 40 jaar vegetariër, eet nu zelfs bijna volledig veganistisch en heb altijd zo gezond mogelijk gegeten en eet voornamelijk biologisch. Ik vind ook dat er nogal wat verwarrende en volgens mij onjuiste dingen in deze blog staan. Reactie infoteur, 02-05-2015
Als je kunt genezen van de auto-immuunziekte heb je geen problemen met B12.

Mj, 16-12-2014 17:24 #15
Beste Thomas,

als jij zo zeker bent dat het officiele verhaal niet klopt, kan je dit dan ook eens met wetenschappelijke literatuur onderbouwen. Het is nl. nogal iets wat je hier beweert.

De reden dat veel mensen deze mening aanhangen komt doordat er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan die hier ook bewijzen voor leveren! Daarnaast zijn er ook nog zeer veel case report gepubliceerd die dit verhaal bevestigen.

Je moet wel met sterke bewijzen komen wil je dit allemaal onderuit halen. Reactie infoteur, 03-05-2015
Neem bv deze bron over nori, een zeealg die in vele natuurwinkels te koop is en die vol B12 zit: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042564/
De case reports houden geen rekening met antibiotica gebruik dat zorgt dat B12 niet wordt opgenomen. Die kun je dus de prullenbak ingooien.

Mj, 11-12-2014 17:18 #14
Het klopt niet helemaal dat het menselijk lichaam zelf B12 aanmaakt. Het zijn de bacteriën in onze darmen die dat doen. Helaas gebeurt dit op een punt waar we het zelf niet meer op kunnen nemen. Bij konijnen is dit vergelijkbaar, maar zij eten hun ontlasting op en krijgen zo alsnog hun B12 binnen. Dus als je een B12 tekort op een veganistische manier wilt voorkomen kan je natuurlijk je eigen ontlasting opeten (ik geloof dat gorilla's dit ook doen). Bij koeien gaat het weer anders. Daar leven de bacteriën in een ander deel van hun spijsverteringskanaal waardoor koeien de door de bacteriën gevormde B12 wel op kunnen nemen.
Dat veganistische baby's geen B12 tekort hebben kan komen doordat ze tijdens zwangerschap een grote voorraad opgebouwd hebben. Daar komt bij dat ze waarschijnlijk door borstvoeding of babymelk na de geboorte nog wat binnenkrijgen. Uiteindelijk zullen ze zeer waarschijnlijk toch een tekort krijgen, tenzij ze ongemerkt (aangereikte voeding) toch nog genoeg binnen zullen krijgen.

En nog even commentaar op je antwoord op de vraag van Kris. Dat Kris ondanks dat hij vlees eet een B12 tekort heeft bewijst absoluut niet dat B12 altijd uit vlees gehaald wordt. Er zijn genoeg aandoeningen waarbij mensen niet voldoende B12 uit hun voedsel kunnen halen. Vandaar de injecties! Reactie infoteur, 12-12-2014
Beste,
Wat jij schetst is het officiële verhaal wat dus niet klopt. Omdat te veel mensen dezelfde mening als jij aanhangen, heb ik dit artikel geschreven,
Hartelijk groet,
Thomas Dijkman

Kris, 28-11-2014 11:44 #13
Ik ben zeventien jaar en heb al mijn helen leven last van b12 tekort. En het is dus een aangeboren tekort en mijn moeder heeft het ook en het komt meer voor in mijn familie. Ik heb rondgevraagd en 9 van de tien keer blijkt het dat het iets is wat vaak in de hele familie voor komt. Ik zelf heb nog nooit medicijnen gehad, zelfs geen inenting. En ik eet vlees en heb een erg gezonde voeding met voldoende groente eiwitten en koolhydraten. Ik ben al lang onderzoek aan het doen naar B12 en vraag me dus af. Hoe denk jij (de schrijver) dat dit kan, want ik begrijp uit jou conclusies dat een kind alleen een tekort kan krijgen door medicijnen of een slechte voeding. Ik sport trouwens ook nog eens veel dus in principe ben ik gewoon gezond. Waar zou mijn tekort aan kunnen liggen en kan het kloppen dat het dus erfelijk is of is het gewoon toeval dat ik dat van veel mensen terug hoor? Reactie infoteur, 29-11-2014
Ten eerste is het zo dat als iets in de familie vaker voorkomt, het niet aangeboren is of hoeft te zijn. Iedereen eet namelijk hetzelfde in een familie. Daarom kan voeding de oorzaak zijn. Dat geldt overigens voor erg veel ziekten waar men tegenwoordig haastig het label ´erfelijk´ op plakt.

Jouw verhaal is in feite een ontkrachting van het denkbeeld dat B12 per sé uit vlees moet worden gehaald.

Om te weten waar het aan ligt zou iemand (natuurarts, fytotherapeut, onderzoeker) een persoonlijk consult kunnen afnemen en het voedingspatroon plus medicijngebruik in kaart brengen.

Tegenwoordig kun je denken dat je heel gezond eet terwijl je allemaal rommel naar binnen werkt. Denk aan frisdrank, koekjes, snoep, snoeprepen, mueslirepen, sauzen uit een potje of zakje, soep uit blik, melk, goedkope kaas, groenten en fruit met pesticiden, plakjes vlees die met vleeslijm aan elkaar zijn geplakt(geldt voor alle boterhambeleg), chips, snacks, wit meel, supermarktbrood, alcohol, frituurwaar, margarine (dus ook nepbroodsmeersels), keukenzout, suiker, cruesli, cornflakes, thee met kunstmatige smaken, yoghurt met synthetische smaken, en ga zo maar door… Als deze kunstmatigheden kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen zoals ontstekingen en daardoor verminderde opname van allerlei voedingsstoffen, zo ook B12.

Daarnaast zijn wetenschappers er nog niet helemaal over uit maar omdat B12 in vlees zit, en de mens ook uit vlees bestaat, is de kans bijzonder groot dat de mens zelf B12 aanmaakt, net als de dieren die mensen denken dat ze moeten eten, Sterker nog, dat is 100% zeker, alleen denken tot dusver de meeste wetenschappers dat de B12-aanmaak in een deel van het spijsverteringstelsel gebeurd waar niks wordt opgenomen. Laten we het er maar op houden dat men nog niet alles weet.
Thomas Dijkman

Karin, 06-09-2014 11:21 #12
Wat een onzin dit artikel zeg! En gevaarlijk ook. Niet allen het artikel staan vol tegenstrijdigheden, ook je reacties.
Een vitamine b12 tekort komt alleen bij ouderen voor? Waar haal je die informatie vandaan? Je beredeneert dat een vitamine B12 tekort ontstaat door medicijn gebruik. Hoe weet je of alle mensen met een tekort medicijnen gebruiken?
Je zegt dat de mens zelf vitamine B12 aanmaakt en vervolgens zeg je dat de wetenschap dit alleen nog niet heeft aangetoond? Dus hoe weet je nu zeker dat de mens B12 aanmaakt? Dat dieren B12 aanmaken wil nog niet zeggen dat de mens dit ook kan. Je argumenten en conclusies kloppen van geen kant.
"Dit is weer een voorbeeld van iemand met een mening die niet wordt onderbouwd door wetenschap'' en vervolgens onderbouw je je eigen overtuiging (dat de mens zelf b12 aan maakt) met een argument dat de wetenschap dit nog niet heeft aangetoond.
Je zegt in de onderstaande reactie dat kinderen pas een tekort krijgen als ze medicijnen moeten slikken, waarom moeten ze medicijnen slikken? Ze hebben toch geen tekort volgens jou? Reactie infoteur, 08-09-2014
Jammer dat je het artikel kennelijk niet goed gelezen hebt.
-Het is bewezen dat medicijnen de darmflora verstoren en daarom de aanmaak van B12 verstoren.
- De wetenschap heeft wel aangetoond dat de mens B12 maakt alleen zegt dat het op een plaats in de darmen wordt gemaakt waar B12 niet wordt opgenomen. Dat kan niet kloppen want veganistisch opgevoede kinderen hebben geen B12 tekort.
-Waarom kinderen medicijnen slikken? Omdat er een ziekte wordt geconstateerd. Vervolgens wordt na het slikken van medicijnen geconstateerd dat deze kinderen een B12 tekort hebben. De reguliere geneeskunde legt geen relatie met het slikken van medicijnen als oorzaak van B12-tekort maar de natuurgeneeskunde weet wel beter.

Sabine, 14-08-2014 01:50 #11
De titel van dit artikel luidt:B12 komt alleen van vlees.
Echter wordt dit toch niet beweerd door de wetenschap?
Deze zegt toch dat B12 behalve van vlees ook van vis, eieren, zuivel en kaas komt.
Tevens van zeewieren, marmite, etc, echter is de vit B12 uit de plantaardige prod niet actief in het lichaam.

Dit is wat ik in myn opleiding tot diëtist heb geleerd.
Echter lees ik helaas zoveel verwarrende tegenstrijdigheden, dat ik nu niet meer precies weet wat ik moet geloven.

Maar ik vind het erg jammer om de onaardige reacties te lezen van niet alleen de lezers, maar ook de schrijver zelf. Dat siert het artikel ij elk geval niet! Reactie infoteur, 17-08-2014
Het menselijk lichaam maakt zelf B12 aan. Dat valt af te leiden uiit het feit dat vrijwel alle kinderen die veganistisch worden opgevoed gaan B12-tekort hebben totdat ze medicijnen moeten slikken. medicijnen zorgen namelijk voor een verslechterde darmflora waardoor het lichaam geen B12 meer aanmaakt.

Wim Bakker, 31-07-2014 14:00 #10
Wat een hoop onzin staat in dit artikel. Het zou de schrijver sieren als ie eerst eens wat research naar vitamine B-12 zou doen, en wat "echte" vitamine B-12 is en wat "analogen" van vitamine B-12, en daardoor onbruikbaar, zijn. Er gaat/is een hoop mis in de voedingsindustrie, maar dit soort artikelen helpen niet echt mee om dat op te lossen. Reactie infoteur, 04-08-2014
Echte vitamine B12 maakt de mens zelf aan. Alles wat gesupplementeerd op B12-gebied is kunstmatig en zorgt voor een immuunreactie van het lichaam. Zegt dat niet genoeg?

Verder zijn plantaardige B12 een prima aanvulling omdat ze natuurlijk zijn. We hebben A: niet veel B12 nmofdig en maken het B: zelf aan. Het probleem is vaak met mensen die antibiotica of teveel aspirine en paracetamol of andere medicijnen gebruiken; hun darmflora is door de synthetische medicatie dermate verstoord dat B12 niert meer kan worden aangemaakt.

Herma, 19-07-2014 11:35 #9
Ik sluit me aan bij onderstaande reactie van Hans2. Dit artikel bevat veel onjuiste informatie en tegenstrijdigheden en zou beter verwijderd worden, aangezien lezers met een B12-probleem op een verkeerd spoor worden gezet, terwijl een B12-tekort ernstige consequenties kan hebben. Reactie infoteur, 20-07-2014
Dit is weer een voorbeeld van iemand met een mening die niet wordt onderbouwd door wetenschap. B12 wordt uitsluitend veroorzaakt door verstoorde darmflora ten gevolge van te veel medicijnen en antibioticakuur. Het is zelfs zo dat suppletie met B12 gevaarlijk is aangezien het lichaam deze synthetische B12 als lichaamsvreemde stof ziet. Het lichaam zal het immuunsysteem hard laten werken om deze synthetische B12 uit het lichaam te voeren. het feit dat hierbij meer witte bloedcellen worden aangemaakt, kan voor een tijdelijk verhoogd energieniveau zorgen, maar dit is een gevolg van een averechts effect. Uiteindelijk zal vitamine B12-suppletie bijdragen aan vergiftiginmg van het lichaam. Hans2 is lid van een site die de belangen van vitamine B12-producenten behartigen. Deze site moet niet serieus worden genomen; het is slechts een extra aansporing om mensen bewust te maken van alle onzin die over B12 op internet staat. De mens maakt B12 zelf aan, net als dieren. Ik geloof in de goede bedoelingen van Hans2 maar ik zou iedereen willen aanmoedigen zelf onderzoek te gaan doen en niet één site te geloven op hun woord, uitsluitend omdat zij B12 als enige onderwerp hebben.

Hans2 (infoteur), 24-06-2014 13:18 #8
Beste Thomas Dijkman,

Over B12 bestaan veel misverstanden. Er lopen waarschijnlijk honderdduizenden mensen rond met een niet-ontdekt B12-tekort. Van degenen bij wie het wel ontdekt is, wordt een flink deel verkeerd behandeld, namelijk sterk ondergedoseerd. Het onderliggende probleem is dat heel veel artsen nauwelijks verstand van B12 hebben.

Een artikel als dit zou helderheid en inzicht kunnen bieden. Maar dat doet het niet. Bepaald niet. Sterker nog, het staat bol van de stellingen die werkelijk als een tang op een varken slaan. Ik noem er een paar:
- "Vitamine B12 zit niet in vlees". Het zit wél in vlees, en ook in zuivel en eieren. Mensen maken niet zelf B12 aan. Veel dieren doen dat wel, althans, gisten (niet bacteriën) in hun darmflora doen dat.
- "Veganisten prikkelen hun vitamine B12 productie door gist te eten." Mensen kunnen geen B12 aanmaken. Alleen sommige dieren hebben daar de juiste darmflora voor. Veganisten moeten B12 slikken, anders lopen ze een tekort op.
- "Peterselie heeft componenten die de aanmaak van B12 in het lichaam bevorderen.". Peterselie is inderdaad erg gezond, maar doet niets voor de aanmaak van B12 in het lichaam, want het menselijk lichaam kan geen B12 aanmaken.
- "Vitamine B12 zit in frambozen". Welnee, frambozen zijn lekker en gezond, maar B12 zit er totaal niet in. Kijk zelf maar eens in de voedselsamenstellingsdatabase van het RIVM: http://nevo-online.rivm.nl/
- "Vitamine B12 kan ook worden verkregen uit zeewier". In zeegroenten zit een analogon van B12, dat een andere werking heeft dan de B12 uit dierlijke producten. Mensen met een B12-tekort moeten zeegroenten juist mijden, omdat dit B12-analogon 'concurreert' met de schaarse B12 die nog in het lichaam aanwezig is. Afgezien daarvan is zeegroente erg gezond. Het bevat bijvoorbeeld enorm veel magnesium.

Zo is het wel even genoeg denk ik. Het beeld is wel duidelijk.

Thomas, ik raad je aan om dit artikel van de site te halen, omdat het in deze vorm alleen maar bijdraagt aan de grote hoeveelheid misverstanden die al over B12 bestaan. Hou je voet bij stuk, vermeld dan duidelijk op welke bronnen je je uitspraken baseert. Nu spreek je je bronnen soms tegen, zoals de reactie van de Stichting B12 Tekort al laat zien. En als je van reacties zegt dat ze 'aantoonbaar onjuist' zijn, toon dan ook aan dat ze onjuist zijn. Reactie infoteur, 24-06-2014
Hans, voor iemand die zoveel kritiek heeft, is het heel bijzonder dat je verkeerd uit het artikel citeert. Ik ga niet al je fouten corrigeren aangezien ik aanneem dat andere lezers dat ook zal opvallen. Laat ik allen jouw misvatting bewijzen ten aanzien van het produceren van B12. mensen maken wel B12 aan, maar volgens wetenschappers gebeurt dat op een plek in de darmen waar het niet kan worden opgenomen: http://www.nature.com/nature/journal/v283/n5749/abs/283781a0.html

We moeten uiteraard in dit geval zeggen: wetenschappers kunnen nog niet bewijzen waar B12 precies wordt aangemaakt in de darmen. Er lopen genoeg levende bewijzen van veganisten rond die nooit een B12 tekort hebben of hebben gehad. Op dat argument ga je niet in. Logisch, want het ondergraaft je hele visie!
Thomas Dijkman

Stichting B12 Tekort, 24-06-2014 11:08 #7
Beste Thomas,

Graag zou ik dan ook het bewijs van deze "feiten" willen zien.
>>Kortom: Wetenschappers en ook de stichting B12-tekort maken er een potje van. Hun redeneringen zijn aantoonbaar >>onjuist. Laten we ons bij de feiten houden.

Wanneer je de link gevolgd had die ik gegeven heb: http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/ik-heb-een-b12-tekort-wat-nu/oorzaken/ dan had je kunnen lezen dat er bij de oorzaken daadwerkelijk ook bepaalde medicijnen genoemd zijn waarvan bekend is dat ze de opname van B12 verstoren.
Opname van medicijnen uit zetpillen gebeurd dmv passieve diffusie door de darmwand. Dit is overigens niet mogelijk voor alle soorten van moleculen/medicijnen, vandaar dat ook niet alle soorten medicijnen als zetpil beschikbaar zijn.

Zou je ook willen reageren op het feit dat je eigen bron: http://www.veganhealth.org/b12/plant nadrukkelijk afraadt om te vertrouwen op "B12" uit plantaardige bron.

Met vriendelijke groet,
Stichting B12 Tekort Reactie infoteur, 24-06-2014
Het is niet zo dat elke bron volledig achter het artikel staat, ik gebruik bronnen om deelaspecten te behandelen.

Voor de rest zie ook het antwoord dat ik aan Hans heb gegeven, aangezien dat uit dezelfde hoek komt. Het is namelijk geen toeval dat op dit artikel 4 keer in twee dagen wordt gereageerd terwijl er normaal zeer sporadisch op wordt gereageerd.

Stichting B12 Tekort, 23-06-2014 14:40 #6
Allereerst er zijn vele verschillende redenen waarom een persoon last kan krijgen van een B12 deficiëntie, een zeer strikt langdurig veganistisch dieet is daar slechts één van. Het merendeel van de patiënten met een B12 deficiëntie heeft last van een verstoorde opname. Feit blijft wel dat wanneer er geen B12 binnen komt, er uiteindelijk een tekort zal ontstaan. Nu wordt er gelukkig aan veel vleesvervangers en andere producten voor vegetariërs/veganisten al B12 toegevoegd, waardoor de kans in NL klein is op een tekort door te sec weinig inname.

Wat betreft B12 van niet dierlijke oorsprong. Op dit moment bestaat er onvoldoende bewijs dat de eventueel in plantaardige bronnen aanwezige cobalamines (noot ik gebruik hier bewust niet het woord B12, omdat dit vaak analogen betreft) voor de mens biologisch bruikbaar zijn, dit staat ook zo beschreven in uw eigen bron: http://www.veganhealth.org/b12/plant. Bij geen van daar beschreven onderzoeken wordt een biologische activiteit gevonden (het verlagen van de MMA status) Deze bron benadrukt dan ook dat veganisten ook niet op deze voedingstoffen moeten vertrouwen voor hun B12 inname.

Babies krijgen voor de geboorte al een voorraad B12 mee van de moeder, en daarna vanuit de moedermelk, hierdoor hebben zij niet direct een B12 deficiëntie wanneer bij de overgang naar een strikt veganistisch dieet van vast voedsel wordt over gegaan. Maar ook voor deze kinderen geldt, wanneer er volstrekt geen inname is zal er op den duur een B12 tekort ontstaan. Een tekort direct bij de geboorte komt eigenlijk alleen voor bij ernstige stofwisselingsstoornissen, óf wanneer de moeder tijdens de zwangerschap/borstvoedingsperiode een ernstig onbehandeld B12 deficiëntie heeft.

Voor meer informatie, en wetenschappelijke artikelen, verwijs ik graag naar de website van de Stichting B12 Tekort: http://stichtingb12tekort.nl/
http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/ik-heb-een-b12-tekort-wat-nu/oorzaken/
http://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/

Met vriendelijk groet,
De Stichting B12 Tekort Reactie infoteur, 24-06-2014
Wat deze stichting B12 beweert is een ernstige misvatting.

Ten eerste is synthetisch B12 eerder schadelijk dan gezond. Ik raad aan om alle producten waar B12 aan is toegevoegd niet te kopen.

Teb tweede zijn er erg veel veganisten die nog nooit een B12 tekort hebben gekregen. Ik raad daarom aan om gewoon te vertrouwen op plantaardige B12 uit bijvoorbeeld zeewier.

Ten derde ken ik vele mensen die vegetarisch/veganistisch zijn opgevoed en nog nooit een B12-tekort hebben gehad, ook niet na 60 jaar. Ik raad aan om niet in het fabeltje te geloven dat je B12-deficiéntie kan oplopen van een vegetarisch dieet.

B12-deficiëntie komt door medicijngebruik. Door medicijnen wordt de darmflora verstoort zodat mensen geen B12 meer opnemen en: geen B12 meer aanmaken. Want dat vergeet de stichting hierboven te melden: Mensen maken gewoon zelf B12 aan. Dat is wetenschappelijk bewezen. Alleen melden wetenschappers dat dit gebeurt in een deel van de darmen waar geen voedingsstoffen worden opgenomen. Dat laatste is weer klinklare onzin omdat volgens dezelfde redenering medicijnen uit zetpillen ook niet zouden worden opgenomen.

Kortom: Wetenschappers en ook de stichting B12-tekort maken er een potje van. Hun redeneringen zijn aantoonbaar onjuist. Laten we ons bij de feiten houden. En de belangrijkste feiten in deze zijn:
De mens maakt B12 aan
Verstoorde darmflora door medicijngebruik verstoort de opname en aanmaak van B12.

Lang leve gezond verstand,
Met hartelijke groet,
Thomas Dijkman

Christina, 20-06-2014 20:24 #5
Dit is echt de grootste onzin die ik ooit heb gelezen. Indien dit "verhaal" een mening/visie is dient dit erbij te staan. Wat al helemaal lachwekkend is zijn de linkjes, bijvoorbeeld die naar frambozen. Hier wordt gezegd dat er b12 in zit en wanneer je op het linkje klikt staan er veel vitamines bij, behalve b12! Leuk hè jezelf tegenspreken! Dit artikel is niet meer dan een slecht, zeer slecht onderbouwde mening! Reactie infoteur, 21-06-2014
Je reactie behoort tot de meest vreemde die ik ooit heb gehad.

Ten eerste staat er bij de bronnen geen link naar iets over frambozen.
Ten tweede is de mythe dat B12 alleen in vlees zou zitten volop doorgeprikt. Er zijn namelijk allerlei planten die B12 hebben als vitamine en bovendien maakt de mens zelf B12 aan.

Ik zou inderdaad je reactie kunnen laten verwijderen maar ik laat het staan als voorbeeld van iemand die zonder ratio en alleen vanuit onderbuikgevoel reageert.

Mireille Capiteijns, 17-06-2014 11:02 #4
Daar ben ik het helemaal niet mee eens… Ik eet nooit vlees en zuivelproducten en heb een teveel aan B12 in mij. Gisteren uitslag bloedonderzoek gekregen. Ik eet iedere dag zeewier, eet macrobiotisch Reactie infoteur, 17-06-2014
Je bent het levende bewijs dat het idee dat B12 alleen van vlees komt een mythe is! Volgens mij kun je overigens niet echt te veel B12 hebben, in ieder geval is dat geen ziekte ofzo. Het lichaam slaat het gewoomn op voor later gebruik.

Martine, 30-05-2014 12:48 #3
Dit artikel gaat in tegen alles wat er wetenschappelijk bekend is over B12. Heel gevaarlijke misinformatie! Je hoeft inderdaad geen vlees of melk en eieren te eten, maar je moet wel regelmatig een deugdelijk B12 supplement nemen en/of verrijkte voeding eten. Die B12 wordt door bacteriën gemaakt. Er zijn nog nooit bewezen plantaardige bronnen van B12 gevonden. Reactie infoteur, 01-06-2014
Het staat je vrij om een artikel te schrijven over jouw visie op B12. Ik zeg dat suppletie met synthetische B12 grote onzin is en zelfs averechts werkt. Er zijn genoeg plantaardige bronnen van B12 en bovendien maakt ons lichaam zelf B12 aan. Dat zijn harde feiten.

Jules, 12-03-2014 11:54 #2
Reactie op: "In Nederland wordt in tempeh geen vitamine B12 aangetroffen maar in Indonesië juist wel.''
Ik denk dat het te maken heeft met het fermenteren van de tempeh. Reactie infoteur, 18-03-2014
Dat denk ik ook. In Nederland gebruikt men chemicalién die de vorming van B12 voorkomen.

Beck, 01-11-2013 23:32 #1
In verschijdene planten, groente en fruit zit een stof die op vitamine b12 lijkt.
deze stof heeft niet dezelfde werking als vitamine in het menselijk lichaam, dus kan je er nog zoveel van eten, je haalt er geen vitamine b12 uit… Reactie infoteur, 04-11-2013
Je zou moeten zeggen: de wetenschap weet nog niet hoe de mens vitamine B12 uit verscheidene planten haalt. Daarnaast is er nog een ander feit: De mens maakt zelf vitamine B12 aan, alleen de wetenschap is er ook nog niet in geslaagd deze kennis te bevestigen. Dat dit een ware stelling is bewijst dat kinderen die van baby af aan vegetarisch worden opgevoed nooit over een vitamine B12-tekort beschikken. Een vitamine B12 tekort komt pas voor bij ouderen, die zoveel chemische medicijnen innemen dat het lichaam niet meer in staat is B12 aan te maken. Denk hier maar eens over na: als in dierlijk vlees B12 zit, kunnen dieren B12 aanmaken. Dan is er dus een gerede kans dat mensen ook B12 aanmaken. Sterker nog: de wetenschap weet al wel dat de mens B12 aanmaakt maar denkt dat dit in een deel van de darmen gebeurt waar geen voedingsstoffen meer worden opgenomen. Wetenschappers zouden eigenlijk moeten zeggen: we kunnen nog niet aantonen dat B12 wordt opgenomen door de darmen. Wat een vrij onzinnige conclusie is. Kortom: het is slechts wachten op de eerste wetenschappers die aankondigen dat de mens heel goed in staat is om zelf B12 te maken, mits we niet te veel medicijnen slikken. want daardoor wordt de balans van de maagbacterién verstoord en kan B12 niet meer worden aangemaakt.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Vegetarisch culinair
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 28
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!