InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Eet jij te veel zout? Test jezelf!

Eet jij te veel zout? Test jezelf!

Eet jij te veel zout? Test jezelf! Zelfs als je je niet dagelijks vol stopt met chips, oude kaas, zoutjes en zoute drop, ligt je zoutgebruik al snel te hoog. Dit komt omdat praktisch alle producten in de winkel zout bevatten. Zelfs brood of zuivel. Hoe test je je zoutgebruik? En als je te veel zout eet, wat doe je er dan aan? De feiten, tips en trucs. Chips, zoute sausjes, zoute drop, augurken. Het lijkt het meest logisch dat dat de dingen zijn die ervoor zorgen dat je te veel zout naar binnen krijgt. Dat valt helaas een beetje tegen. Te veel zout eten doe je al snel. De maatstaf voor te zout eten ligt tussen de 5 en 6 gram per dag. Er zijn diverse tests die je antwoord geven op de vraag of je te zout eet. Bijvoorbeeld de zouttest van de Nierstichting.

Misvattingen over zout

Als het niet zout smaakt, is het toch niet zout? Dat denken we al snel. Maar zout is een verborgen smaak in bepaalde voedingsmiddelen. Ook zoete drop of zoete augurken bevatten (te) veel zout voor regelmatig gebruik. Brood wordt door de gemiddelde bakker opgeleukt met zout. En wist je dat zelfs zuivel een forse leverancier van zout kan zijn? Het tikt snel aan. De kans is groot dat jij ook tot de ontdekking komt dat je te zout eet.

Te zout gegeten! Wat nu?

Als blijkt dat je te veel zout eet, is er gelukkig wel heel wat dat je eraan kunt doen. Ten eerste is zout een smaakmaker, je smaakpapillen krijgen een welkom opdondertje van zout. Dat kun je compenseren met een andere stevige smaak. Citroensap is een van de mogelijke vervangers. Zo ook kruiden, maar dan net weer niet die handige kruidenmix uit een potje, want daar zit (check de verpakking maar) vaak toegevoegd zout in.

Mineraalzout is minder zout

Er zijn mensen die helemaal geen zout meer mogen eten. Zij kunnen getuigen van een fijn feit: minder of geen zout eten went. Onze smaak is gewend aan zout in van alles en nog wat. Een alternatief als je wilt minderen met zout, is mineraalzout. Een mineraalzout als LoSalt is precies hetzelfde te gebruiken als keukenzout, maar het bevat een minimum aan natrium en een hogere hoeveelheid kalium. Dit laatste mineraal mag je lichaam in meerdere mate hebben dan zout, zo weet Lo Salt ons te vertellen.

Natuur is puur

Wil je met zout minderen? Dan kan een test zoals de bovenvermelde, je laten zien waar je hoogste zoutgebruik in zit. Zout aan eten toevoegen is al een gewoonte waarmee je kunt minderen. Maar minder zout eten gaat ook hand in hand met natuurlijker eten. Denk aan groente en fruit. Eens geen kaas op brood maar een banaan, bijvoorbeeld. Of smaakmakers als paprika, ui, knoflook of selderij aan eten toevoegen voor een pikante smaak. Er zijn ook mensen die zelf hun brood gaan bakken. Maar dat is misschien meer iets voor de fanatiekelingen onder ons. Voor de gewone zielen die wat willen minderen met zout: bedenk dat elke stap er één is. Leg jezelf niets onhaalbaars op. Begin met deze tips en word creatief in het minderen met zout. Elk beetje minder komt je gezondheid ten goede!
© 2012 - 2020 Mariawrites, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Minder zout en toch smakelijke gerechtenMinder zout en toch smakelijke gerechtenZout is niet alleen een smaakmaker maar ook een stof die ons lichaam nodig heeft. Maar een hoeveelheid van 1 tot 3 gram…
Nadelen van zoutgebruik: tips om minder zout te etenNadelen van zoutgebruik: tips om minder zout te etenZout is onmisbaar voor de gezondheid van de mens. Zo zorgt het onder meer voor de vochtregeling van je lichaam. De aanbe…
Waarom te zout eten slecht voor je gezondheid isTe veel zout in je eten is ongezond, we weten het allemaal. Maar zout heeft ook goede functies voor je lichaam. Zo wordt…
Alles over zoutAlles over zoutDe mens heeft per dag zo'n 2 gram zout nodig, echter in Nederland nuttigen we al gauw zo'n 10 gram per dag omdat zout in…
Wat kan je doen met zoutZout is lekker voor over de patatjes of om extra smaak te geven aan de soep, maar wist je dat er zoveel andere doeleinde…
Bronnen en referenties
  • Milner
  • Unilever
  • Lo Salt

Reageer op het artikel "Eet jij te veel zout? Test jezelf!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mariawrites
Gepubliceerd: 25-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!