Cantaloupe, de lekkerste meloensoort

Cantaloupe, de lekkerste meloensoort Over smaak valt niet te twisten en dus is de cantaloupe de lekkerste meloensoort die er is. De cantaloupe meloen is vernoemd naar het klein dorpje Cantalupe nabij Rome waar deze vrucht voor het eerst in Europa in grote getale gekweekt werd. Oorspronkelijk is het een tropische vrucht die gecultiveerd is in India, Irak en Afghanistan. De cantaloupe wordt door velen de lekkerste meloensoort gevonden.

De hoge voedingswaarde van cantaloupe

De meloen kent veel mineralen en vitaminen maar vitamine A en C heeft hij extra veel. Slechts 250 gram cantaloupe is genoeg om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) te komen voor het menselijk lichaam. Voor vitamine A geldt dat je 500 gram moet eten om aan de ADH te komen. Overigens zeggen sommige andere onderzoekers dat je na het eten van 160 gram cantaloupe al genoeg vitamine A en C binnen krijgt voor de ADH. Maar dat kan ook komen doordat deze ADH in sommige landen verschilt. In relatief kleinere hoeveelheden bevat de cantaloupe vitamine B1, B2, B5 en vitamine K. Daarnaast zitten er mineralen in: fosfor, magnesium, ijzer, calcium en zink.

Oranje vruchtvlees

Er is een verschil in smaak en uiterlijk tussen de Europese cantaloupe en de Noord-Amerikaanse cantaloupe. De Europese is iets meer geribbeld van structuur. Het belangrijkste kenmerk waaraan je het vruchtvlees kan herkennen is de oranje kleur. Veel fruit en groente met oranje kleur hebben betacaroteen oftewel vitamine A in zich, zo ook de meloen.

Cantaloupe als zomersnack

De cantaloupe heeft een lekkere, frisse smaak en zal niet gauw vervelen. Het is een perfect snackfruitje. Je kunt op een warme dag een meloen schillen en in blokjes op een schaal serveren. Binnen mum van tijd is het weer op. Een meloen kun je serveren met muntblaadjes die erover gestrooid zijn. Verder is het een leuk idee om een schaaltje pure yoghurt als dipsaus te gebruiken.

Cantaloupe als dieetfruit

Er zitten maar heel weinig calorieën in de cantaloupe. De vrucht bevat zeer veel water. Je zult niet snel dorst hebben na het eten van deze meloen. De frisdrank kan even blijven staan. Dat houdt in dat je het prima kunt gebruiken als je vindt dat je moet afvallen op een gezonde manier. Over het algemeen is extra veel fruit eten een goede manier om te diëten. Er zitten veel antioxidanten in de meloen zodat gifstoffen die ter bescherming van het lichaam zijn ingekapseld in vetten afgevoerd kunnen worden uit het lichaam.

Nadelen van industriële landbouwproductie

In 2011 vielen er 30 dodelijke slachtoffers in de VS door een uitbraak van Listeria, een ziekte in dezelfde categorie als menigitis. Normaliter zitten de listeriabacillen in vlees, maar ditmaal werd de bacterie getraceerd in meloenen. Mogelijk zat de bacterie in het drinkwater en het kan dat de gebruikte kweektechnieken een oorzaak zijn. Er was slechts één boerderij verantwoordelijk voor de uitbraak. Wetenschappers weten niet precies hoe het komt dat bacteriën in alledaags voedsel voor ziekte-uitbraken kan zorgen. De industriële vorm van landbouw bedrijven is waarschijnlijk de hoofdoorzaak van ziekte-uitbraken. Listeria is vooral een ziekte die dodelijke slachtoffers maakt onder de bekende risicogroepen: ouderen, pasgeborenen en zwangere vrouwen. Verder is iedereen met een verzwakt immuunsysteem zoals AIDS-patiënten een risicofactor. In Europa is nooit eerder een ziekte-uitbraak door cantaloupe geweest.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Superfood: de cantaloupe meloenSuperfood: de cantaloupe meloenDe naam cantaloupe mag dan wel exotisch klinken, de kans dat ze dit soort meloen niet in je lokale supermarkt verkopen i…
Afvallen met meloenAfvallen met meloenEr wordt wel eens gezegd dat je kunt afvallen met meloen. Is dit inderdaad mogelijk of is het onzinnig? Kan meloen ervoo…
10 oranje, gezonde wedstrijdsnacks10 oranje, gezonde wedstrijdsnacksTijdens een EK of WK is kleurt heel Nederland oranje. Veel mensen vergeten echter de binnenkant van hun lichaam oranje t…
Meloenen zijn lekker en de watermeloen is vooral gezondMeloenen zijn lekker en de watermeloen is vooral gezondIn de gehele wereld worden veel meloenen gegeten. Er zijn dan ook maar liefst zeventig verschillende soorten meloen. Wij…

Sesamzaad, heerlijk en voedzaamSesamzaad, heerlijk en voedzaamSesamzaad is het gezondste zaad wat de mens kent. Deze knapperige lekkernij is ook het oudste zaad. Sesamolie is waarsch…
Hoe schil je paprika´s?Paprika´s lijken voor menigeen onschilbaar. Maar wie de truc kent, doet iedereen verbazen met een heerlijk zoetig vlezig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Joycemay, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=17
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Cantaloupe
  • http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1954/2
  • http://healthland.time.com/2011/09/28/listeria-laced-cantaloupe-6-things-you-need-to-know/
  • http://www.cdc.gov/listeria/causes.html
  • Foto:Tom008

Reageer op het artikel "Cantaloupe, de lekkerste meloensoort"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Maria, 28-12-2016 18:22 #1
Weer een prima artikel, dit keer over één van ons lievelingsfruit!
De kleur van het vruchtvlees is prachtig, de smaak ongeëvenaard, mits de meloen rijp is
Bij de mineralen nog: mangaan, sporenelement/mineraal. Nodig voor energiestofwisseling en botstructuur. En inositol, ook bestanddeel, verlaagt cholesterol en hoort bij de ongenummerde B-stoffen, vitamines.
Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Infoteur: Tom008
Laatste update: 26-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Geneeskrachtig fruit
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!