InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Kinderen > Infectieziekten bij kinderen – Rode hond

Infectieziekten bij kinderen – Rode hond

Rode hond is een ziekte die niet meer veel voor komt, omdat alle kinderen er tegen ingeënt worden. Voor kinderen is het ook niet extreem vervelend, omdat er bij Rode hond eigenlijk geen sprake is van een algemeen ziektegevoel.

Rode hond

Rode hond wordt veroorzaakt door een virus. Bijna alle kinderen worden er tegen ingeënt. De ziekte is onschuldig, maar bij zwangere vrouwen die zelf de ziekte nooit hebben gehad of nooit zijn ingeënt kan het leiden tot de geboorte van een kindje met ernstige afwijkingen.

Incubatietijd

De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. In deze tijd kan een infectieziekte al wel besmettelijk zijn. Bij Rode hond is de incubatietijd 2 tot 3 weken.

Verschijnselen

Veel voorkomende verschijnselen bij Rode hond zijn;
  • Het kind is nauwelijks ziek, meestal alleen wat verkouden,
  • De rode uitslag begint in het gezicht en breidt zich snel uit over de rest van het lichaam. De vlekken lopen zo in elkaar over, het lijkt alsof het kind een egaal rode kleur heeft,
  • De uitslag duurt een paar dagen,
  • De klieren in de nek zijn opgezet,
  • Meestal heeft het kind geen koorts.

Besmetting en gevolgen

Rode hond is besmettelijk van 5 dagen vóór tot 5 dagen na het verschijnen van de uitslag. Het virus verspreidt zich door druppeltjes in de lucht uit neus, mond en keel van zieke kinderen.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Bij Rode hond mag een kindje gewoon komen.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Kindercentra zijn wettelijk verplicht om ‘vlekjesziekten’ te melden bij de GGD als er binnen 2 weken 2 gevallen zijn in dezelfde groep.
© 2007 - 2019 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bloedonderzoek bij zwangerschap: infectieziektenBloedonderzoek bij zwangerschap: infectieziektenAls je zwanger bent wordt je bloed in de derde maand onderzocht op een aantal infectieziekten. Dit wordt gedaan om ziekt…
Help, mijn kind heeft rode hond!Help, mijn kind heeft rode hond!Vooral kinderen krijgen te maken met kinderziektes. Rode hond, of rubella, is een zo'n kinderziekte, veroorzaakt door ee…
Infectieziekten bij kinderen – Vijfde ziekteStel; een kindje heeft grote en kleine rode vlekken die in het gezicht beginnen en zich verspreiden over het hele lichaa…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Bronnen en referenties
  • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen

Reageer op het artikel "Infectieziekten bij kinderen – Rode hond"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!