InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Kinderen > Infectieziekten bij kinderen Schurft

Infectieziekten bij kinderen Schurft

Schurft is een vervelende huidziekte. Hierbij treedt veel jeuk op en de ziekte gaat niet vanzelf weer over. Er is een behandeling nodig. Schurft komt niet erg veel bij kinderen voor, meer bij volwassenen. Wat is dit voor infectieziekte en hoe ontstaat het?

Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes in. Deze gangetjes kun je zien, ze zijn tot 1,5 cm lang. De voorkeursplaatsen voor deze mijt zijn tussen de vingers, binnenkant van de polsen, oksels, rondom de navel, geslachtsdelen en zijkant van de voetzolen. Er treedt ondragelijke jeuk op, vooral s avonds en s nachts, in de warmte en in bed. De plaats van de jeuk hoeft niet overeen te komen met de plaats waar de mijt zich bevindt. Schurft is gelukkig goed te behandelen met een speciale zalf.

Incubatietijd

De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. In deze tijd kan een infectieziekte al wel besmettelijk zijn. De incubatietijd van Schurft is 2 tot 6 weken.

Verschijnselen

Het enige verschijnsel bij Schurft is de ondragelijke jeuk.

Besmetting en gevolgen

Je kunt Schurft krijgen door langdurig huidcontact met iemand met schurft, of door te slapen in een bed met besmet beddengoed.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Een kind met Schurft wordt niet geweerd.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Als er 3 mogelijke of bewezen gevallen van Schurft in een kindercentrum zijn is het kindercentrum verplicht dit te melden bij de GGD.
© 2007 - 2019 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen De ziekte van PfeifferIedereen heeft wel eens wat over de Ziekte van Pfeiffer gehoord. Kinderen kunnen deze ziekte ook hebben. Wat houd het in…
Infectieziekten bij kinderen Vijfde ziekteStel; een kindje heeft grote en kleine rode vlekken die in het gezicht beginnen en zich verspreiden over het hele lichaa…
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Infectieziekten bij kinderen DysenterieAls een kindje papperige diarree heeft, vaak met bloed- of slijmbijmenging en daarnaast ook last van buikpijn, koorts en…
InfectieziektenDe meeste ziekten die voorkomen, zijn infectieziekten. Deze worden veroorzaakt door micro-organismen. Deze zijn onder te…
Bronnen en referenties
  • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen

Reageer op het artikel "Infectieziekten bij kinderen Schurft"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!