InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Kinderen > Hoe leg je een moeilijke situatie aan je kind uit?

Hoe leg je een moeilijke situatie aan je kind uit?

Soms weet je niet hoe je bepaalde moeilijke situaties aan je kinderen moet vertellen. Enkele tips om dit wat gemakkelijker te maken.

Tijdstip van vertellen

Het tijdstip van vertellen hangt af van de leeftijd van je kind. Wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen, is het best dit te vertellen aan een jong kind op het moment dat er iets concreet is betreffende de verhuizing: waarnaartoe, welke school, ...
Jonge kinderen willen over het algemeen ingelicht worden over de consequenties van een eventuele verandering. Een ouder kind kan je het wat langer van te voren vertellen, zodat het zich kan voorbereiden. Zij hebben al meer inzicht in oorzaak en gevolg.

Het goeie moment uitkiezen is ook zeer belangrijk. Een zwaar gesprek met een kind moet je voeren wanneer het goed uitgerust is en wanneer je genoeg tijd hebt. Het kan bijvoorbeeld verteld worden tijdens een gezamelijk spelletjes of karweitje.

Emoties

Het is zeer belangrijk om je emoties onder controle te houden. Bepaalde emoties kunnen voor onzekerheid zorgen bij het kind en het zal misschien niet meer op het onderwerp willen terugkomen. Verdriet bij een overlijden mag zeker wel getoond worden, het kind moet begrijpen dat verdriet kan gedeeld worden.

Eerlijkheid en duidelijkheid

Wees steeds zo eerlijk en duidelijk mogelijk op het niveau van uw kind. Een kind heeft een levendige fantasie en onvolledige informatie kan misschien op een foutieve manier geïnterpreteerd worden. Als je bijvoorbeeld na het overlijden van opa vertelt dat hij nu heel lang slaapt, kan het kind misschien bang worden om te gaan slapen. Het kan ook zijn dat er een tweede gesprek nodig is om meer uitleg en geruststelling te verschaffen. Het gedrag van het kind zal dit wel aantonen (bijvoorbeeld boosheid en lastig gedrag).

Je moet ook duidelijk weten of je kind alles goed begrepen heeft. Open vragen zijn hierbij een goed hulpmiddel. Wil je kind er in eerste instantie niet over spreken, respecteer dit dan en probeer het op een ander moment opnieuw of laat iemand anders een keer proberen.

Je kind moet goed beseffen dat emoties zoals verdriet erbij horen en dat deze geuit mogen worden en dat er altijd over gesproken mag worden. Dat komt het verwerkingsproces zeker ten goede.
© 2007 - 2018 Kurtad1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met je kind als een gezinslid komt te overlijdenOmgaan met je kind als een gezinslid komt te overlijdenPraten over de dood is voor veel mensen erg moeilijk. Helemaal moeilijk wordt het als men tegen kleine kinderen moet ver…
Het verwerken van verdrietHet verwerken van verdrietIedereen heeft er wel eens mee te maken, verdriet. Er gebeurt iets in je leven, iets simpels of iets enorm aangrijpends,…
Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Wat is emotionele volwassenheid? Is emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid in ons gedrag en emoties? O…
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…
Als je kind de rekening gepresenteerd krijgt!Als je kind de rekening gepresenteerd krijgt!Als kind groei je ergens op en is dat je veilige thuishaven, althans tot die veilige thuishaven helemaal niet zo veilig…
Bronnen en referenties
  • Psychologie magazine - februari 2005

Reageer op het artikel "Hoe leg je een moeilijke situatie aan je kind uit?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kurtad1
Gepubliceerd: 28-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!