Baby's beschermen tegen de zon, wat te doen bij verbranding?

Baby's beschermen tegen de zon, wat te doen bij verbranding? Baby’s en jonge kinderen onder de vier jaar, zijn extra gevoelig en kwetsbaar voor de UV-straling van de zon. Zelfs wanneer jonge kinderen alleen maar in de schaduw verblijven, lopen ze het risico om te verbranden. Verbranden op jonge leeftijd is erg schadelijk voor de gezondheid en kan ook schadelijke gevolgen hebben op latere leeftijd. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat volwassenen en kinderen, die als baby vaak verbrand zijn, meer kans hebben op huidkanker en huidveroudering. Het is dan ook van groot belang om jonge kinderen; baby’s, peuters en kleuters, goed tegen de zon te beschermen.

Baby’s en zon

Probeer kinderen tot één jaar zoveel mogelijk buiten de zon te houden. Vooral voor baby’s tot zes maanden is zonlicht erg ongezond. Dit omdat hun huid nog geen pigment bevat. Hierdoor kan een babyhuid de uv-straling van de zon nog niet kan verdragen. Jonge kinderen verbranden snel, maar doordat de roze kleur van de verbranding pas na ruim tien uur zichtbaar wordt, hebben ouders dit vaak pas te laat door. Het is dan ook belangrijk om jonge kinderen niet alleen, niet in de zon te laten spelen of slapen, maar ook te beschermen wanneer ze in de kinderwagen of buggy zitten. Schaduw kan eenvoudig gecreëerd worden met behulp van een parasolletje.

Auto

Ook wanneer baby’s en jonge kinderen in de auto zitten, is het zinvol de kinderen te beschermen tegen de zon. De uv-straling van de zon kan immers eenvoudig door de autoruit heen dringen. Ook daardoor kunnen ze dan ook heel eenvoudig toch verbranden. Smeer, ondanks dat de baby uit de zon is, hem of haar op dagen met veel felle zon toch in. Gebruik voor het insmeren een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 of hoger. Hiervoor zijn gelukkig speciale merken zonnebrandcrème voor baby’s in de handel. Lees de handleiding en herhaal het insmeren in de regel bij felle zonneschijn om de twee uur.

Kinderen tot 3 jaar

Kinderen vanaf één jaar mogen best af en toe lekker spelen in de zon. Beter is het om het spelen te proberen te beperken tot een halfuurtje. Zorg er wel voor dat de kinderen gewoon gekleed zijn. Laat ze liever niet alleen enkel in een broekje lopen. Smeer de kinderen volledig in, het liefst ook onder de kleding. Een T-shirt biedt slechts bescherming 'ter waarde van' factor 10 zonnebrandmiddel, en een nat T-shirt slechts voor factor 2!. Ook het zweten door het warme weer is gevaarlijk voor de kleine kinderen. Ouders kunnen er ook voor kiezen om speciale uv-werende kleding aan te schaffen. Een T-shirt met deze werking biedt dan bescherming die gelijkstaat aan factor 50.

Help, mijn baby, kleuter of peuter is verbrand door de zon

Ondanks de goede voorzorgen, kan het voorkomen dat de baby, kleuter of peuter toch te maken kan krijgen met verbranding door de zon of door de hitte-uitslag. Verkoel de huid van het kindje in dat geval met een nat washandje of maak een lauwwarm badje voor de kleine klaar. Smeer talkpoeder in de plooitjes bij de nek en de beentjes. Dit helpt bij de kleine verdere irritatie te voorkomen.

Wanneer een kind ernstig verbrand is door de zon of te maken krijgt met vervelende klachten, zoals loomheid, veel zweten of zelfs flauwvallen, dan is het advies direct een arts te raadplegen. Bij lichtere irritatie, als gevolg van een lichte verbranding, kan men ook terecht bij de dienstdoende apotheek.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zonnebrand (verbranden)Zonnebrand (verbranden)Als je verbrandt krijg je een rode pijnlijke reactie op de huid. Dit ontstaat wanneer de huid teveel UV-straling (ultrav…
Zonbescherming voor je babyZonbescherming voor je babyDe zon is elke dag meer dan welkom. De eerste zonnestralen in de lente doen vele mensen erg veel deugd en zorgen voor ee…
Veilig zonnen doe je zo!Veilig zonnen doe je zo!In Nederland krijgen jaarlijks duizenden mensen te horen dat ze huidkanker hebben. Daarom is een goede bescherming tegen…
Kinderen goed beschermen tegen de zonKinderen goed beschermen tegen de zonIn de zomer schijnt de zon veel en dat heeft op veel mensen een positieve invloed op het humeur. We komen weer meer buit…

Zware kinderen later meer kans op obesitasZware kinderen later meer kans op obesitasIn de kindertijd wordt de basis gelegd voor obesitas, blijkt uit onderzoek. Wie als kleuter een dikkerdje is, maakt grot…
Een kind met een angststoornisEen kind met een angststoornisOp school zijn er steeds meer kinderen met een stoornis. Dit is voor de leerkracht, de ouders en het een kind zelf een p…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsbog.be

Reageer op het artikel "Baby's beschermen tegen de zon, wat te doen bij verbranding?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 27-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Special: Hitteplan
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!