De juiste temperatuur voor de babykamer

De juiste temperatuur voor de babykamer Slapen is levensbehoefte nummer één voor een baby, naast drinken, heel veel liefde en voldoende aandacht. Wat voor weer het buiten ook is, leg uw baby op de rug om te slapen en wees zeer alert dat uw kind niet te warm of te koud wordt. Bij ieder weertype is de ideale en veiligste temperatuur voor de babykamer nagenoeg hetzelfde. Om zelf als ouder ook goed uit te kunnen rusten is het van groot belang dat de baby rustig en veilig slaapt. Wat is de juiste temperatuur voor op de babykamer en wat kunt u doen bij warm en koud weer?

Ideale temperatuur

Het is belangrijk dat de temperatuur op de kamer van de baby constant blijft en rond de ideale temperatuur is. U kunt uzelf gemakkelijk wapenen tegen (extreme)hitte door kleding uit te trekken, een ventilator aan te zetten en even onder een koudere douche te stappen. Een baby kan dit allemaal niet zelf en heeft uw hulp hard nodig. Baby’s hebben geen warme temperaturen op hun slaapkamer nodig en een slaapkamer de hele nacht door een kachel te laten verhitten is maar in zeer zeldzame gevallen noodzakelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat een goede temperatuur voor de slaapomgeving van de baby tussen 16 en 20 graden Celsius ligt. De ideale temperatuur is 18 graden Celsius. Dit is over het algemeen een stuk koeler dan de meeste ouders denken. De temperatuur moet daarnaast ook zo constant mogelijk blijven in de kamer en een thermometer is een noodzakelijk apparaat in de babyslaapkamer.

Warm weer

Een airconditioner in de slaapkamer plaatsen is, in tegenstelling tot wat veel ouders denken, niet de juiste oplossing om de temperatuur bij warm weer constant rond de 18 graden Celsius te houden. Om te controleren of uw kind het niet te warm of te koud heeft tijdens de hitte in de zomer moet u niet alleen voelen aan de handen en voeten, maar ook onder de kleding van de baby. Zodra het erg zweterig wordt kunt u één of meerdere lagen kleding verwijderen.

Verkoelend briesje

Als uw baby bij warm weer last heeft van benauwdheid en moeite heeft met het vinden van een juiste houding kunt u de gordijnen dichtdoen en (enkele) ramen opendoen. Er zijn echter dagen in de zomer die te heet zijn en waarbij het onmogelijk is om de ideale constante temperatuur vast te houden in de kamer. Een verkoelend briesje van buiten kan een klein beetje helpen om de baby zo koel mogelijk te houden. Zorg er voor dat uw kind zo ver mogelijk van het raam af slaapt.

Kleding en lakens

U kunt het beste gebruik maken van dunne lakens en kleding voor uw baby. Op deze manier kunt u uw kind meerdere lagen aantrekken en eventueel een laag verwijderen of erbij doen, afhankelijk van de temperatuur en hoe uw baby aanvoelt. Er kan geen juiste hoeveelheid lagen kleding of lakens worden aangeraden, omdat ieder laken en iedere baby anders is. Het is vooral belangrijk om regelmatig, op de juiste manier, te controleren of uw baby het niet te warm of te koud heeft.

Koud weer

Bron: Andrew Vargas, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Andrew Vargas, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Een verwarming aanzetten in de babykamer om zo een gelijke temperatuur te behouden is niet de meest praktische en goedkope optie en door de droge lucht kan de baby last krijgen van de longen en droge plekken op de huid ontwikkelen. Te warm aankleden van uw baby kan een wiegendood veroorzaken, wees dus zeer alert op de temperatuur van uw kind. Een wiegendood komt namelijk over het algemeen eerder in de wintermaanden voor.

Kleding en lakens

In de winter kunt u een combinatie van meerdere lagen kleding en lakens gebruiken om uw baby warm te houden tijdens deze koude nachten. Controleer regelmatig of uw kind het niet te warm of te koud heeft door met uw hand onder de kleding te voelen. Alleen de voeten en handen van de baby controleren is niet de juiste manier, deze kunnen namelijk vaak een stuk kouder aanvoelen dan de rest van het lichaam.

Bed en kamer voorverwarmen

U kunt het bed van de baby en de slaapkamer voorverwarmen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een hete kruik of een fles met heet water. Verwijder altijd, ruim voordat het bedtijd is, de kruik of fles. Maak nooit gebruik van elektrische dekens bij baby’s.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kleuren in de babykamerKleuren in de babykamerDe babykamer inrichten wordt gezien als een leuke activiteit, maar kan ook heel lastig zijn. Want: welke kleuren kies je…
Inrichting van een kinderkamerEen kinderkamer moet door het opgroeien van de kinderen eens in de drie tot vijf jaar veranderd worden. Uw kind zal de k…
Wat kost een baby?Wat kost een baby?Een baby krijgen is een mooie en ingrijpende gebeurtenis in het leven. Het gezin bevat na de geboorte één persoon meer.…
Babykamers vergelijken en kopenBabykamers zijn er in strak hoogglans MDF tot romantisch wit of stoer sloophout. De basis van een complete babykamer bes…

Bijziendheid bij kinderenBijziendheid bij kinderenSteeds meer kinderen in Nederland worden bijziend (dit wordt ook wel myopie genoemd) en de vraag is niet alleen waardoor…
Blijvende geboortereflexen bij kinderen en volwassenenBlijvende geboortereflexen bij kinderen en volwassenenWat zijn geboortereflexen? Reflexen zijn onvermijdelijke reacties die getriggerd worden door bepaalde prikkels die in he…
Bronnen en referenties
  • Wetenschappelijk onderzoek temperatuur: http://www.lullabytrust.org.uk/
  • http://www.slaapbabyslaap.nl/slapen/waaromslaapbelangrijkis
  • http://www.babycenter.com/baby-sleep-safety
  • http://www.babyexpert.com
  • http://www.veiligslapen.info/Veelgestelde%20vragen/Temperatuur%20babykamer
  • Foto: Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: Andrew Vargas, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "De juiste temperatuur voor de babykamer"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hannie, 17-08-2016 19:31 #1
De juiste temperatuur is 18 graden.

Infoteur: Eddwin
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Special: Slapen
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!