InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Kinderen > Angsten bij kinderen: afhankelijkheid en zelfvertrouwen

Angsten bij kinderen: afhankelijkheid en zelfvertrouwen

Angsten bij kinderen: afhankelijkheid en zelfvertrouwen De ontwikkeling van angsten bij kinderen komt doordat het kind nog klein is en weinig kracht heeft. Hoe jonger kinderen zijn des te vatbaarder zijn ze voor angsten. Volwassenen (de ouder of opvoeder) kunnen het kind helpen om sterker en verstandiger te worden door ze aan te moedigen, leiden en te helpen bij het verkrijgen van kracht en zelfvertrouwen. De afhankelijkheid bij kinderen moet groeien naar de fase van volwassen zelfvertrouwen. Bangheid bij kinderen is normaal en met de juiste houding van de ouder, is het niets om zorgen om te maken.

Afhankelijkheid bij kinderen en angsten

Er bestaan meerdere redenen waarom kinderen een stuk minder in staat zijn om dreigende situaties met bijvoorbeeld mensen en dieren kunnen relativeren. Een hoofdreden is het gebrek aan kracht bij kinderen. Lichamelijk gezien zijn kinderen veel zwakker en kleiner, ze hebben minder ervaring in het leven en weten minder dan volwassenen gevaren in te schatten. Hoe jonger kinderen zijn, hoe minder kracht ze hebben. Hoe jonger ze zijn, des te meer vatbaar zijn ze voor angsten die ze tegen kunnen komen in hun leven. De tweede reden is hun afhankelijkheid. De behoefte bij kinderen aan het hebben van bondgenoten of gelijken is vele malen groter dan bij volwassenen. Kleine kinderen kunnen niet overleven, tenzij een volwassene zich met hun lot bemoeit en ze voorziet van bijvoorbeeld voedsel en een onderkomen. Het is dus heel natuurlijk dat datgene waar kinderen het meest bang voor zijn, neerkomt op verstoting en overgelaten te worden aan hun lot.

Keuze van situaties

Naast de bovenstaande hoofdredenen waarom kinderen vatbaarder zijn voor angsten zijn ook de situaties waar kinderen zich in bevinden van belang. Kinderen kiezen nooit de situaties uit waar ze zich in bevinden, en kunnen deze evenmin veranderen. Volwassenen kunnen dit wel, ze kunnen ergens anders gaan werken, wonen of een nieuwe relatie aangaan. Kinderen komen echter ter wereld en worden grootgebracht door mensen die ze niet gekozen hebben en worden door deze mensen in soms enge situaties gebracht waar ze bang kunnen worden. Ze moeten naar een nieuwe buurt verhuizen, gaan naar een nieuwe of andere school toe en worden gedwongen een verschillend milieu te betreden zonder dat ze zelf grip hebben op de situatie.

Angsten

Aangezien kinderen van zichzelf weinig macht hebben, kunnen angsten, tenzij ze worden onderdrukt, hun geestelijke gezondheid ernstig benadelen. Iemand met zelfvertrouwen reageert op een gevaar door de krachten te bundelen en een situatie met opgeheven hoofd tegemoet te zien. Een kind kan door een dreigende situatie echter verlamd raken, omdat het weinig zelfvertrouwen, kracht en weinig gevoel voor eigenwaarde heeft. Angstige en bange kinderen nemen vaak hun toevlucht tot een eerder ontwikkelingsstadium, waarin ze zich beter beschermd en veiliger voelden. Een kleuter kan tot babypraat terugvallen, terwijl een kind dat al naar schoolgaat begin met bedplassen.

Angsten verminderen bij opgroeiende kinderen

Elk kind heeft het recht om daadwerkelijk kind te zijn, en heeft het recht op alle ouderlijke bescherming en aanvaarding die het nodig heeft om het een gevoel van veiligheid te bezorgen. Alleen al de aanwezigheid van sterke ouders met zelfvertrouwen (of eventuele plaatsvervangers, voogden en/of opvoeders), vermindert de angsten van het kind aanmerkelijk. Kinderen moeten worden geleid en geholpen bij het groeiproces. Ze moeten worden geholpen sterker en verstandiger te worden, en ze dienen een realistische schatting van hun lichamelijke en geestelijke hulpbronnen te ontwikkelen. Ze moeten worden aangemoedigd in het natuurlijk proces, waarbij voor het afhankelijk zijn van anderen een gevoel van zekerheid en zelfvertrouwen in de plaats komt.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het leven van het 2,5 jarige kind: angsten van de peuterRond de leeftijd van 2,5 jaar oud is het voor iedereen duidelijk: de peuter krijgt steeds meer en meer zelfstandigheid.…
Bang in het donkerBang in het donkerVeel kinderen zijn bang in het donker. Meestal zijn het vooral jonge kinderen die hier last van hebben. Het kan echter o…
Normale angsten bij kinderenNormale angsten bij kinderenKinderen hebben tijdens hun ontwikkeling vaak specifieke angsten, die heel normaal zijn. Iedereen is wel eens bang of an…
Angststoornissen bij kinderenAngststoornissen bij kinderenElk kind is wel eens bang en dat is maar goed ook. Angst zet ons aan tot beweging, het motiveert ons tot het uitvoeren v…
Bachbloesems - vijf bloesems die helpen bij angstAngst werkt verlammend of geeft je stress. Van angst kan je niet slapen of niet meer helder denken. Angst slaat op je ma…
Bronnen en referenties
  • http://www.webmd.com/children/features/childhood-fears-anxieties
  • http://kidshealth.org/parent/emotions/feelings/anxiety.html
  • http://www.childanxiety.net/Fears_Phobias_Anxiety.htm

Reageer op het artikel "Angsten bij kinderen: afhankelijkheid en zelfvertrouwen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 13-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Special: Kinderangst
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!