Help! Faalangst bij kinderen

Help! Faalangst bij kinderen Faalangst wordt vooral gezien als een angst die vanaf de puberteit komt optreden. Toch is dit niet altijd het geval. Zelfs peuters kunnen last hebben van faalangst. Het hoeft dus niet te maken met angst om te falen bij bijvoorbeeld schoolprestaties. Hoe pak je faalangst bij kinderen aan? Waar moet je zoal op letten?

Wat is faalangst?

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Vaak associëren we dit met bijvoorbeeld angst op scholen. Leerlingen zijn dan bang om slechte cijfers te halen en door de faalangst klappen ze zodanig dicht, dat ze inderdaad een slecht cijfer krijgen voor het belangrijke proefwerk. Ook in de zakenwereld komt faalangst veelvuldig voor. Het geven van een lezing of het woord houden in een belangrijke bespreking kan erg problematisch zijn. Wat veel mensen meestal niet beseffen is dat faalangst al kan ontstaan op hele jonge leeftijd. Zelfs peuters kunnen al faalangst ontwikkelen.

Faalangst bij kinderen

Kinderen kunnen op jonge leeftijd al bang zijn om te falen. Misschien heb je als ouder een keer een opmerking gemaakt zoals: ‘dat kun je best wel’. Een kind kan dan een behoorlijke druk voelen om iets toch goed te doen, waardoor faalangst ontstaat. Faalangst bij kinderen kan bijvoorbeeld te maken hebben met klusjes die ze in huis moeten doen. Ook kan het bij jonge kinderen te maken hebben met school. Op steeds jongere leeftijd wordt er immers op scholen steeds meer van ze verwacht. Dit kan heel drukkend zijn voor de kinderen in kwestie. Er zijn ook kinderen die faalangst ontwikkelen tijdens bijvoorbeeld de gymles, omdat ze bang zijn dat dankzij hen de wedstrijd wordt verprutst.

Oorzaken

Er zijn talloze oorzaken voor faalangst te bedenken. Het kan te maken hebben met een negatieve ervaring. Misschien heeft iemand het kind een keer uitgelachen in een specifieke situatie, of misschien bezorgen fanatieke vaders tijdens een voetbalwedstrijd het kind het gevoel dat het niet mag falen. Er kunnen ook diepere redenen zijn voor faalangst, die te maken hebben met bijvoorbeeld traumatische ervaringen.

Pas op voor een tunnelvisie

Iemand met faalangst heet al snel last van een tunnelvisie. Het kind focust zich te veel op bepaalde negatieve punten, terwijl het ook zeker goed is in een hoop andere zaken. Kan het kind bijvoorbeeld niet goed voetballen en wil het daar juist in slagen? Dan is het wellicht mogelijk dat het kind wel heel goed kan tekenen, maar dat niet in de gaten heeft. Als ouders kun je je daarom het beste richten op dingen die kinderen goed doen in plaats van de aandacht op de mindere eigenschappen of talenten te richten.

Wat kun je doen tegen faalangst?

Wanneer je kind faalangst heeft, is het heel belangrijk dat dit serieus wordt genomen door de ouders. Veel ouders denken dat het bijvoorbeeld ‘wel weer overwaait’. Als faalangst niet goed wordt aangepakt, kan het op latere leeftijd voor veel problemen zorgen. Zwak het probleem niet af, maar neem het juist serieus en laat goed merken dat het niet erg is om een keer te falen. Let er ook goed op dat je kind niet de activiteiten ontwijkt waar het niet goed in is. Hiermee los je een probleem niet op en leer je een kind juist dat vluchten werkt.

Trainingen

Op veel scholen worden trainingen gegeven om met faalangst om te leren gaan. Als dit niet werkt kun je ook overwegen professionele hulp te nemen. Een maatschappelijk werker zou je hiermee kunnen helpen.
© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…
Faalangst in de praktijkFaalangst in de praktijkFaalangst is de angst of vrees om fouten te maken, en de angst voor mislukkelingen. Hoe ontstaat faalangst en hoe herken…
Wat is faalangst precies?Een op de vijf eindexamenkandidaten heeft last van faalangst. Van de ruim 200.000 leerlingen die examen doen hebben 40.0…

Verveling: oorzaak en tipsVerveling: oorzaak en tipsVerveling is een toestand waarbij iemand zich lusteloos voelt, geen interesse toont, gaat hangen en soms zeurt, dreint o…
Depressiviteit neemt toe, een veranderende wereldDepressiviteit neemt toe, een veranderende wereldWe willen het misschien niet zo “zwaar” noemen, maar de groep mensen met depressieve klachten neemt toe. Dit is volgens…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.