Oorontsteking bij kind: oorzaken en behandeling

Oorontsteking bij kind: oorzaken en behandeling Een ontsteking van het middenoor of een oorontsteking bij een kind is een frequente ziekte. Vaak gaat het gepaard met pijn ter hoogte van het oor en kan er koorts en algemene malaise optreden. Een goede weerstand opbouwen kan een oorontsteking helpen voorkomen. De oorzaak van een oorontsteking is een geblokkeerde buis van Eustachius, waardoor er onderdruk in het middenoor ontstaat. Door deze zuigkracht zullen microben in de neus worden aangezogen. Deze microben gaan zich vervolgens verspreiden in het middenoor. Deze ontsteking heeft geen nadelig gevolg voor het gehoor achteraf. Uiteraard dien je je ziek kind goed te verzorgen door het advies van de arts nauwkeurig op te volgen.

Een sterke gezondheid voorkomt vele ziekten

Een goede gezondheid is de basis om gespaard te blijven van allerhande ziekten. De weerstand om te vechten tegen microben en bacteriën speelt hierbij een grote rol. Jonge kindjes zijn extra gevoelig voor virussen en bacteriën omdat hun afweersysteem nog niet voldoende ontwikkeld is, waardoor ze nog geen afweerstoffen hebben kunnen opbouwen. Verkoudheden ontstaan meestal uit virale infecties waardoor de neus wat loopt of af en toe een hoestje ontstaat. Het gevaar bestaat dat je er een extra bacteriële besmetting bij krijgt. De kleur van de neusloop zal veranderen naar geel of groen en de amandelen en poliepen in de keelholte zwellen op waardoor ze een rode kleur krijgen.

Preventie van een oorontsteking bij een kind

Een middenoorontsteking start quasi altijd met een verkoudheid en een neus die niet goed vrij is. Het is dus zeker aan te raden om de neus van je kindje heel goed vrij te maken waardoor een goede ademhaling mogelijk is. Bij de apotheek kan je een zoutoplossing in kleine flesjes (fysiologisch serum) verkrijgen, dat je kan aanbrengen in de neusholte van je kindje.

Bron: TaniaVdB, PixabayBron: TaniaVdB, Pixabay

De geblokkeerde buis van Eustachius

De oorzaak van een oorontsteking zit in de blokkering van de buis van Eustachius. Deze verbinding tussen de neus en de oren kan door zwelling en neusloop verstopt geraken. De buis van Eustachius zorgt voor verluchting en vochtafvoer van het middenoor. Door de verstopte buis gaat er een onderdruk ontstaan in het middenoor, met gevolg dat er door de zuigkracht microben worden aangezogen uit de neus. Deze microben hebben vrij spel in het middenoor en leiden uiteindelijk tot een oorontsteking. Bij een kind wordt dit als pijnlijk ervaren en zijn er ook symptomen van koorts en verminderde eetlust en algemene malaise mogelijk. Je kind zal ook wat vaker huilen door de pijn die de oorontsteking met zich meebrengt.

De behandeling

In de meeste gevallen geneest een oorontsteking vanzelf. Uitzonderlijk kan het trommelvlies barsten en stroomt er een klein beetje bloed of etter uit het oor. Deze barst leidt uiteindelijk tot drukvermindering waardoor de genezing van de oorontsteking kan starten. De scheur die ontstaan is na de barst, groeit gewoon opnieuw toe. Indien je merkt dat het allemaal niet vlot verloopt en je kindje blijvende pijn en koorts heeft, dan ga je toch best langs bij de huisarts. De arts zal je dan adviseren welke behandeling er moet worden gevolgd. Bij meerdere oorontstekingen is het mogelijk dat er vocht in het middenoor aanwezig blijft, waardoor het gehoor vermindert. Dit kan dan weer een effect hebben op de latere ontwikkeling van de taal van je kind. De zogenaamde “buisjes”, die men in het oor zal aanbrengen bij heel frequente oorontstekingen, kunnen ervoor zorgen dat de druk tussen het middenoor en het buitenoor gelijk blijft.

De invloed van neus- en oordruppels

Bij een oorontsteking moet de neus vrij blijven. De huisarts zal dan ook eerder neusdruppels voorschrijven dan oordruppels. De arts zal adviseren welke neusdruppels noodzakelijk zijn. Denk eraan dat je neusdruppels niet langer dan een week mag geven aan je kind. Oordruppels worden niet vaak voorgeschreven door de artsen. Artsen zullen eerder pijnstillers aanraden in siroop- of zetpil/suppovorm.

Is een oorontsteking schadelijk voor het latere gehoor?

Enkele maanden na de geboorte wordt je kindje onderworpen aan een eerste gehoortest. Nochtans is dit geen garantie dat het gehoor van je kindje perfect is. Er kunnen namelijk achteraf nog gehoorproblemen optreden. Indien je als ouder merkt dat er problemen kunnen zijn, dan moet je niet aarzelen om langs te gaan bij de huisarts.

Belangrijke tip

Bij een oorontsteking is het niet aan te raden om te reizen met het vliegtuig. Door de grote luchtdrukverschillen, bij het opstijgen en landen van het vliegtuig, is dit zeer pijnlijk aan de oortjes van je kind. Het is ook aangewezen om de oortjes even te laten checken door de arts alvorens het vertrek. Zo zijn jullie er zeker van dat er zich geen onaangename verrassingen zullen afspelen op het vliegtuig.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Middenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking komt zowel bij volwassenen, kinderen als bij baby's voor. Voornamelijk kinderen hebben hier vaker la…
Downsyndroom en het gehoorKinderen met het Syndroom van Down hebben vaker gehoorproblemen dan normaal ontwikkelende kinderen van dezelfde leeftijd…
Oorontsteking bij volwassenenOorontsteking bij volwassenenEen oorontsteking bij volwassenen komt minder vaak voor dan bij kinderen. De duur van een oorontsteking is even lang als…

Watergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadWatergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadGewend raken aan het water verloopt voor iedere baby anders. Er zijn baby’s die vanaf het begin graag in bad zitten en s…
Obstipatie bij baby’sObstipatie bij baby’sEen veelgehoord probleem bij pasgeboren baby’s is obstipatie. Veel ouders maken zich hierom zorgen, toch is het een veel…
Bronnen en referenties
  • Cm.be, http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/oorontsteking/index.jsp, 28januari 2015
  • Oorontsteking.info, http://oorontsteking.info/, 28 januari 2015
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/oorontsteking/, 28 januari 2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Middenoorontsteking, 28 januari 2015
  • Afbeelding bron 1: TaniaVdB, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.