Help, mijn baby huilt zoveel door darmkrampjes

Help, mijn baby huilt zoveel door darmkrampjes Als ouder(s) doe je alles om je baby te beschermen. Een baby maakt pijn en/of ongemak kenbaar door te huilen. De baby geeft aan door te huilen dat het etenstijd is, dat de volle luier vervangen moet worden of dat het moe is en wil slapen. Huilen is ‘praten’ voor de baby en de ouders herkennen al snel de verschillende soorten ‘huiltjes’ en doen wat de baby ‘vraagt’. Maar sommige baby’s huilen érg veel. De baby vertelt iets. Iets heel belangrijks want het ‘vertellen’ duurt wel drie uur achter elkaar en zeker drie keer per dag en nacht. Maar wat? Wat ‘zegt’ mijn baby?

Alle baby’s huilen

Baby’s moeten na de geboorte bijkomen van het harde werken door het geboortekanaal. Van een warme en kleine omgeving (de baarmoeder) met weinig bewegingsruimte dan na gemiddeld negen maanden terechtkomen in een wereld waar het koud kan zijn, licht en groot. Sommige baby’s hebben hier veel moeite mee en de enige manier om dit te ‘zeggen’ is door te huilen. Een moeder weet dit en zal het kleintje troosten. Baby en moeder willen graag dicht bij elkaar zijn na de bevalling. Dit troosten, dit oergevoel is absoluut geen verwennen, zoals zo vaak door de omgeving wordt gesuggereerd. Een baby kún je ook voor het eerste half jaar niet verwennen. Na de geboorte kan een baby alleen door te huilen, kenbaar maken wat er is. Ouders weten al heel snel het verschil tussen een ‘ik heb honger’ huilen of ‘ik wil niet slapen’ huilen. Maar ook ‘er is iets aan de hand’ huilen. Huilen omdat het pijn heeft of ongemak ervaart. Pijn door darmkrampjes.

Huilbaby

Van een huilbaby is sprake wanneer de baby langer dan 3 weken, vaker dan 3 dagen in een week en minstens 3 uur per dag huilt.

Darmkrampjes

Vanaf de derde week tot ongeveer de vierde maand is het normaal dat een baby darmkrampjes heeft. Borst- of flesvoeding, dat maakt niet uit. Het zijn de darmpjes, die nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Voedsel en afvalstoffen worden door ritmisch samentrekken van de darmspieren (peristaltische beweging) voortgestuwd, richting endeldarm om door de anus het lichaam te verlaten. Bij baby’s is het darmstelsel pas na ongeveer 6 maanden goed ontwikkeld. Baby’tjes hebben daarom vaak last van kleine luchtbelletjes die vastzitten in de darmen. Meestal door de lucht die mee ingeslikt wordt tijdens de voeding, maar het kan ook door de voeding zelf komen.

Wat te doen als moeder of vader (waar mogelijk)

De biologische of opvoedouder kan de baby helpen. Wanneer de baby darmkrampjes heeft is dit te voelen. Er zitten namelijk onder de huid van het buikje harde stukjes (luchtbelletjes) die duidelijk te voelen zijn en die bewegen, bij aanraking. Wat te doen:
  • Door zachtjes het buikje te masseren verplaatsen de belletjes richting endeldarm om via de anus te verdwijnen (door een ‘scheet’ te laten). Masseer met de richting van de darmpjes mee (met de klok mee);
  • Leg de baby op de commode en maakt met de beentjes fietsbewegingen. Door de beweging help je mee om de luchtbelletjes te laten verdwijnen (door een ‘scheet’ te laten);
  • Leg de baby over de schouder. Het buikje ligt op de schouder (houd de baby goed vast). Loop zo rond, zing liedjes en laat de baby zachtjes op de maat meebewegen. Dit bevordert de verplaatsing van de luchtbelletjes (door een ‘scheet’ te laten);
  • Voorkom dat er teveel lucht bij het voeden bij zit. Geef de baby halverwege de voeding en na de voeding, de gelegenheid om een boertje doen. Zorg dat de speen bij flesvoeding gevuld blijft zodat er niet teveel lucht wordt mee gehapt;
  • Eet bij borstvoeding en darmkrampjes zelf geen gekruid voedsel zoals: kool, knoflook, ui of scherpe kruiden. Drink niet te veel koffie en eet geen (of beperkt) chocola;
  • Neem de tijd om de baby te voeden. Maak er elke keer samen een genietmomentje van;
  • Leg een warme (niet hete) kruik, warmtebuidel of -kussen op het buikje en blijf erbij. Er is geen wetenschappelijk bewijs waarom het effect kan hebben, maar warmte kan helpen en alleen al het feit dat je wat kunt doen, geeft een extra band met je baby;
  • Draag de babydraagzak op je buik. In de babydraagzak zit je baby met opgetrokken beentjes wat de luchtbellen in de darmpjes doet verplaatsen. Het contact met de buik van de moeder geeft een druk op het babybuikje wat eveneens de luchtbelletjes doet verplaatsen. Huilt de baby al erg lang, dan is dit een heerlijke oplossing om samen kleine huishoudelijke dingetjes te doen;
  • Leg je baby op je buik.

Wanneer er geen oorzaak gevonden wordt waarom de baby een huilbaby is, zoekt je baby (of inmiddels peuter) zijn eigen manier wat hij of zij lekker vindt. Na verloop van tijd (na 14 maand) ontdekte ik dat mijn peuter zelf aangaf wat hij wilde. Hij wilde op mijn buik liggen en de ondergrond waar ik op lag moest hard zijn. Eindelijk viel hij dan in slaap.

Hoe zie je dat het darmkrampjes zijn?

Als ouders weet je gewoon dat er iets is met de baby. Iets waar het last van heeft. Je kunt het ook zien aan de baby. De typische symptomen bij darmkrampen zijn:
  • schril en doordringend huilen, meestal een half uur tot twee uur na de voeding;
  • Het huilen duurt een aantal uren en dat verschillende malen per dag (vaak erger aan het einde van de middag of de avond. Je kindje wordt er zelf ook moe van);
  • De baby trekt afwisselend de beentjes op en strekt ze weer;
  • De kleine hand wordt samengebald tot een vuist;
  • Het overstrekken van het hele lichaampje;
  • Het gezicht wordt tijdens het huilen rood en de ogen zijn vaak gesloten;
  • Opvallend veel winderigheid. Waarna de baby even kan bijkomen omdat de luchtbelletjes opluchting geven wanneer er een flinke ‘scheet’ is geweest;
  • Het terug spugen van de voeding.

Darmkrampjes en koemelkeiwitallergie

De oorzaak wordt vaak niet gevonden bij darmkrampjes maar ook de voeding zelf kan een rol spelen en de krampjes laten ontstaan. Bij krampjes door voedsel is het een akelige vicieuze cirkel: elke keer wanneer de baby de borst of de fles krijgt, geeft dit darmkrampjes. De baby reageert op de melk. En of dit nu borstvoeding is of flesvoeding, dat maakt niet uit. Ongeveer 5% van de baby’s in Nederland reageert op de voeding. Ook wel genoemd koemelkallergie, koemelkovergevoeligheid of koemelkintolerantie. De laatste is een meer algemene term wat betekent dat koemelk niet verdragen wordt, maar het zegt niets over de oorzaak.

Oorzaak mogelijk koemelkallergie

Bij een koemelkallergie is eiwit de grote boosdoener. Eiwit wat normaal gesproken door het lichaam zo geprepareerd wordt dat het door de darmwand heen in het bloed terechtkomt als voedingsstof om te groeien. Ten eerste kan het zijn dat de darmwand van de baby nog niet voldoende ontwikkeld is en té grote stukjes eiwit doorlaat en ten tweede kan het zijn dat het immuunsysteem (afweersysteem) de stukjes eiwit ‘verkeerd’ interpreteert (allergie). Het afweersysteem ziet de grotere stukjes eiwit als niet veilig voor het lichaam, en gaat in de verdediging. De eerste keer van signaleren maakt het afweersysteem antistoffen tegen de ‘indringer’, de eiwitstukjes.

Antistoffen
De antistoffen hechten zich aan mestcellen (gespecialiseerde cellen onder de huid die in contact staan met de buitenwereld en een rol spelen bij het immuunrespons). Na de volgende voeding komen er weer grote stukjes eiwit in het bloed en hechten zich aan de mestcellen. Het lichaamseigen stofje histamine komt vrij en brengt een allergische reactie teweeg, zoals: spugen, darmkrampjes en o.a. eczeem. De meeste kinderen groeien er gelukkig overheen tussen het eerste en derde levensjaar.

Weetje
Huilt je baby veel, geeft het bovengenoemde symptomen: schakel de huisarts in, consultatiebureau-arts of een andere deskundige. Zoek hulp!
© 2015 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infacol, het middel voor darmkrampjes bij baby'sInfacol, het middel voor darmkrampjes bij baby'sWanneer je baby last heeft van darmkrampjes is dit erg vervelend. Je baby kan hier veel pijn van hebben, en aan één stuk…
Baby Reflux of darmkrampjes door Stephanie LamperecensieBaby Reflux of darmkrampjes door Stephanie LampeHelp, mijn baby huilt zoveel! Misschien heeft hij last van darmkrampjes. Of is het toch reflux? Als ouder van een baby d…
Waarom huilen babies?Huilen is voor een baby dé manier om aandacht te vragen. Een baby zal dit dus geregeld doen. Het is belangrijk om de aan…
Huilbaby's: organische oorzakenHuilbaby's: organische oorzakenAlle baby's huilen, maar ongeveer 20% van de baby's huilt extreem veel en aanhoudend. Dit worden vaak huilbaby's genoemd…

Symptomen van benauwdheid herkennen bij baby's en kinderenSymptomen van benauwdheid herkennen bij baby's en kinderenVoor ouders of verzorgers die nog nooit met ademhalingsproblemen te maken hebben gehad, kan het soms lastig zijn om bena…
Keuze van de goede borstkolf om moedermelk te kolvenKeuze van de goede borstkolf om moedermelk te kolvenVeel moeders die borstvoeding geven krijgen ermee te maken, moedermelk kolven. Hiervoor zijn verschillende soorten borst…
Bronnen en referenties
  • https://www.olvg.nl/afdelingen/kindergeneeskunde/medische_informatie/koemelkeiwitallergie_bij_kinderen
  • http://www.koemelkallergie.nl/nl-nl/wat-kan-ik-doen/dieetbehandeling-van-koemelkallergie/borstvoeding-en-koemelkallergie
  • https://www.olvg.nl/afdelingen/kindergeneeskunde/medische_informatie/koemelkeiwitallergie_bij_kinderen
  • http://www.mijnkinderarts.nl/ziekten/allergie/voedselallergie.htm
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 06-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.