Pubers die zichzelf verwonden

Pubers die zichzelf verwonden Pubers die zichzelf verwonden. Het heeft vaak een onderliggende reden. Automutilatie of zelfbeschadiging begint vaak al op jonge leeftijd. Vooral meisjes snijden zichzelf, branden zichzelf met sigaretten, krabben zichzelf helemaal open, trekken zichzelf de haren uit het hoofd of doen andere dingen waardoor ze geestelijke pijn even kunnen uitdrijven. Zelfbeschadiging of automutilatie bij pubers heeft vaak grote oorzaken. Bovendien beschadigt 5 procent van alle pubers zichzelf.

Pubers: 5 procent verwondt zichzelf

Een onderzoek in 2005 heeft uitgewezen dat zo’n 5 procent van de pubers in de leeftijd van 14 tot 17 jaar zichzelf pijnigt om andere emoties even uit te drijven. Tijdens dit onderzoek werden ruim vierduizend scholieren in Nederland onderzocht. Jongeren die zichzelf beschadigden deden het volgende:
  • Snijden in het eigen lichaam
  • Nemen van een overdosis pillen
  • Het veroorzaken van brandwonden
  • Tegen de muur bonken met het hoofd
  • Zichzelf slaan

Jezelf verwonden drijft geestelijke pijn even uit

Het zichzelf verwonden is bedoeld om andere – geestelijke- pijn minder te voelen. Door de automutilatie werden gevoelens van woede, verdriet, angst en eenzaamheid tijdelijk verdreven.

Het moeten zelfbeschadigen

Vaak ontstaat zelfbeschadiging in een situatie waarin het slecht gaat met een puber. Maar het mondt vaak uit in een bijna heilig MOETEN beschadigen van het eigen lichaam. Daardoor kan het zijn dat de situatie steeds erger wordt. Het vroegtijdig signaleren dat een puber zichzelf verwondt is dan ook erg belangrijk. Dan kan iemand nog leren hoe er wel omgegaan kan worden met geestelijke pijn.

Waarom beschadigen pubers en volwassenen zichzelf?

Pubers, maar ook volwassenen beschadigen zichzelf omdat de lichamelijke pijn die ze daardoor veroorzaken even de plaats inneemt van de psychische pijn. Door het toebrengen van letsel komen bovendien pijnstillende endorfinen vrij. Daardoor voelt iemand zich tijdelijk wat beter. Zelfbeschadiging is ook een manier om je minder “leeg” te voelen zoals jongeren die dat doen dat omschreven.

Zelfbeschadiging is geen ziekte, maar wel vaak een symptoom van een andere ziekte

Zelfbeschadiging is geen officiële psychiatrische stoornis. Het is vaak wel het symptoom van een andere stoornis, zoals
  • Borderlinesyndroom
  • Schizofrenie
  • Posttraumatische stressstoornis (ptss)
  • Dwangstoornis

Zichzelf snijden, krabben, haar uittrekken, zichzelf met een sigaret branden

Veel mensen kennen wel het beeld van iemand die zichzelf met een mes kerft om de pijn even niet te voelen. Toch doet het merendeel van de pubers en de volwassenen niet dat, maar heeft het heel andere methoden om zichzelf van geestelijke pijn te verlossen. Jongeren en volwassenen met borderline of een ernstige dwangstoornis krassen zichzelf veel vaker, trekken hun haren uit of krabben hun huid tot bloedens toe open. Zelfbeschadiging is dus een veel breder begrip dan het beeld dat bestaat van mensen die zichzelf helemaal opensnijden.

Zelfbeschadiging is vaak dwangmatig

Iemand die zichzelf beschadigt, moet dit vaak blijven doen. Zelfbeschadigend gedrag heeft vaak compulsieve en impulsieve symptomen. Pubers en volwassenen weten wel dat ze het niet moeten doen, maar de drang is te sterk en ze moeten er mee doorgaan. Iemand die dwangmatig bezig is met zelfbeschadiging, kan ook aan niets anders denken dan aan dat. Bij anderen is het vaak een impuls die opkomt en waaraan ze geen weerstand kunnen bieden. Pas nadat ze zichzelf beschadigd hebben, komt het besef wat er gebeurd is. Zelfbeschadiging werkt bovendien vaak verslavend. Pubers en volwassenen hebben even een goed gevoel en net als bij een verslaving willen ze dat gevoel voortdurend terug.

Tijdelijk jezelf beschadigen

Hoewel sommige mensen lang zichzelf beschadigen of soms zelfs een levenslang, kan het bij pubers een tijdelijke kwestie zijn. Zij zitten dan even in een fase waarin zij hun gevoelens even niet op een andere manier kunnen uiten. Ze doen dan tijdelijk aan zelfbeschadiging. Overigens is dat nooit zeker en daarom moet bij de eerste signalen van zelfbeschadiging wel direct hulp worden ingeroepen.

Ontdekken dat je kind zichzelf beschadigt

Hulp inroepen is echter nog niet eens zo eenvoudig, want pubers die zichzelf beschadigen, verbergen dat vaak angstvallig. Vaak schamen ze zich ervoor en weten ze wel dat dit geen normaal gedrag is.

Effectieve behandeling voor zelfbeschadiging

Uit een onderzoek in 2008 is ook gebleken dat de beste behandeling van zelfbeschadiging bestaat uit een combinatie van therapieën. Die bestaat uit reguliere hulp van bijvoorbeeld een huisarts of een psycholoog in combinatie met antidepressiva of langdurende therapie in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en cognitieve gedragstherapie. Bij de cognitieve gedragstherapie wordt gekeken naar waarom iemand zichzelf beschadigt, wanneer dit erger wordt en hoe het komt dat het blijft voortbestaan. De emoties die ten grondslag liggen aan de zelfbeschadiging worden bekeken en geanalyseerd en dan wordt gekeken hoe zaken te veranderen zijn. Ook relaties met anderen zoals vrienden en familie worden goed bekeken en waar mogelijk aangepakt.

Speciale therapie voor zelfbeschadiging

Speciale therapieën voor zelfbeschadiging door pubers zijn er bij de GGZinGeest in de regio’s Amsterdam/Haarlem en in Leiden (Rivierduinen).

Stichting Zelfbeschadiging

De landelijke Stichting Zelfbeschadiging is een verband waar lotgenoten met elkaar van gedachten kunnen wisselen over de zelfbeschadiging. Op 13 februari 2010 houdt de organisatie een informatiedag voor familieleden en andere betrokkenen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Automutilatie, wat is dat?In Nederland worden 17.000 mensen jaarlijks op de Eerste Hulp behandeld aan verwondingen die ze zelf opzettelijk hebben…
Automutilatie, zelfverwondingAutomutilatie betekend jezelf opzettelijk verwonden. De mensen die aan automutilatie lijden zijn niet bewust uit op zelf…
Seksueel misbruik... de gevolgenDe gevolgen van seksueel misbruik is bij ieder persoon verschillend. Ieder mens gaat verschillend om met situaties. Het…
Zelfbeschadiging als Sociaal feitZelfbeschadiging vanuit een sociologische benadering. Allereerst zal ik vertellen hoe de socioloog Durkheim het begrip ‘…

Veranderen van persoonlijkheid, persoonlijkheidsstoornissen?Veranderen van persoonlijkheid, persoonlijkheidsstoornissen?Is veranderen van persoonlijkheid mogelijk? De opvatting dat de persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornissen schier on…
Stappenplan voor vergeving ontvangen en anderen vergevenStappenplan voor vergeving ontvangen en anderen vergevenIn de psychologische literatuur wordt vergeving omschreven als een proces dat in stappen verloopt. Het model van Worthin…
Bronnen en referenties
  • Minske en Mear Leeuwarder Courant
  • Landelijke Stichting Zelfbeschadiging
Reacties

Emma, 27-08-2015
Hai ik ben emma ik heb ook een zelfbeschadegings probleem het begon heel klein en maar een paar krasje maar nu kan ik geen dag meer zonder. ik gebruik ook steedst ergere dingen eerst een schaar en nu messen. ik vind het nogal moeilijk om er met mijn ouders over te praten. Reactie infoteur, 25-07-2016
Toch denk ik dat het belangrijk is om hier over te praten, want het betekent dat je een grotere pijn probeert te verdringen. Is er niet een andere vertrouwenspersoon waar je mee kunt praten als het met je ouders niet lukt? Je zelf snijden en beschadigen zorgt nooit voor de oplossing, maar zorgt momenteel wel even voor verlichting van de ïnnerlijke pijn waarschijnlijk.

Lucy Anoniem, 29-06-2015
Hoi ik heet Lucy en ik ben elf jaar. Ik word mishandeld door mijn vader en het is psychische en emotionele mishandeling dat weet ik zeker. Nu ik deze artikels heb gelezen besefte ik dat ik ook deze symptomen heb. Ik huil bijna elke dag en ik vind dat mijn ouders me slecht behandelen. Mijn oude leraar zou me naar gedragstherapie sturen maar mijn nieuwe leraar die vermoedt niks. Ik voel me meer volwassen dan een kind. Ik kijk dingen die ik niet mag mag kijken omdat in die dingen mensen zijn die ik begrijp, daarmee bedoel ik hun slechte levens. Ik ben anders dan andere kinderen dus kom ik hier op de vraag op mijn leven oké is.
Groetjes Lucy Reactie infoteur, 02-07-2015
Beste Lucy. Nee je leven is zo niet oke. Ik denk dat je echt hulp nodig hebt. Is er niemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je mee kan praten? Of kun je met de huisarts afspreken zodat hij je verder helpt? Het is niet goed voor je om zo te leven. Misschien is er ook een mentor die je kan helpen? Niemand hoeft zo te leven. Als je nog wat meer wilt vertellen, stuur me dan maar weer een berichtje.

W. Verdaas Evers, 22-03-2014
Onze dochter gaat met een meisje om. Haar ouders zijn gescheiden, ze doet haar eigen pijn. En sinds dien doet onze dochter dat ook. Ze is heel gevoelig. Ik weet niet of haar ouders dat weten. Wij hadden dat meteen in gaten en school ook. De school van Melanie had een verwijsbrief geschreven. Maar die had Melanie al open gemaakt voor dat thuis kwam. Ze hoorde dat ik thuis kwam. En liep meteen boos naar mijn toe.ze zij ik ga echt niet naar een dokter toe. En wij gingen haar vriendin ophalen. Haar vriendin had aan beide armen krassen zitten. Wat kan je aan ouders zijnde nou doen. En of het verstandig is om haar ouders ook met haar ouders te over hebben. Hoe moeten wij dat oplossen. Wij als ouders van Melanie zijn echt radeloos. En sprakeloos. En weten niet hoe wij dat aan moeten pakken. Helpt Uw A.U.B. met vriendelijke groet ouders van Melanie Reactie infoteur, 04-04-2014
Treedt op als de ouder die u bent. U bent verantwoordelijk voor uw kind en zij kan wel niet willen dat ze naar een dokter moet of een andere hulpverlener, maar u bent toch nog altijd de baas neem ik aan. Zorg voor hulp van uw eigen dochter. Ga desnoods eerst alleen naar uw eigen huisarts en laat u voorlichten over de mogelijkheden die er zijn over behandeling.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 24-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.