InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Kinderen > Infectieziekten bij kinderen Difterie

Infectieziekten bij kinderen Difterie

Stel; een kindje is erg hangerig en lusteloos. De temperatuur is al een poosje te hoog en het kind klaagt over keelpijn, vooral bij het slikken De kans is groot dat het kindje difterie heeft. Wat is dit, hoe krijg je het en wat zijn de verschijnselen?

Difterie

Difterie is een infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie. Er zijn verschillende vormen van difterie, namelijk huid-, neus-, en keeldifterie. De ziekte komt in Nederland vrijwel niet meer voor, doordat ieder kind ingeënt wordt tegen difterie.

Verschijnselen en complicaties

Veel voorkomende verschijnselen bij Difterie zijn;
  • Hangerigheid,
  • Lusteloosheid,
  • Keelklachten en pijn bij het slikken,
  • Koorts,
  • Opgezette klieren en zwelling van de keel en hals.

Voorkomende complicaties bij difterie;
  • Ernstige benauwdheid,
  • Ontsteking van het hart.

Besmetting en gevolgen

De bacterie die difterie veroorzaakt kan alleen door langdurig contact met een besmet persoon iemand besmetten. Alleen door hoesten, niezen, kussen, zingen, etc. De besmettelijkheid duurt ongeveer 2 weken. Difterie wordt behandeld met antibiotica.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Een kindje met difterie wordt bijna altijd in het ziekenhuis opgenomen, er wordt overlegd met de GGD wanneer een kindje weer welkom is op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Difterie moet gemeld worden bij de GGD, deze informeert de betrokken kindercentra en houdt hen op de hoogte.
© 2007 - 2019 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Difterie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDifterie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDifterie is een infectie van de luchtwegen en wordt ook wel aangeduid als 'echte kroep'. In Nederland is de ziekte zeldz…
Infectieziekten bij kinderen De ziekte van PfeifferIedereen heeft wel eens wat over de Ziekte van Pfeiffer gehoord. Kinderen kunnen deze ziekte ook hebben. Wat houd het in…
Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof is een besmettelijk ziekte. De bof komt het meest bij kinderen voor. Er wordt ook gevaccineerd bij kinderen tussen d…
Gezonde uitvinding: vaccinatiesGezonde uitvinding: vaccinatiesInfectieziekten bestaan al vele eeuwen en hebben in al die tijd ook vele slachtoffers geëist. Daarom werd er al lang naa…
Infectieziekten bij kinderen Vijfde ziekteStel; een kindje heeft grote en kleine rode vlekken die in het gezicht beginnen en zich verspreiden over het hele lichaa…
Bronnen en referenties
  • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen

Reageer op het artikel "Infectieziekten bij kinderen Difterie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lobke
Laatste update: 01-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!