InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Kinderen > Infectieziekten bij kinderen Mazelen

Infectieziekten bij kinderen Mazelen

Een kindje met hoge koorts, een harde droge hoest, rode ogen (oogschuw) en aan de binnenkant van de wangen rood omrande witte stippen heeft naar alle waarschijnlijkheid Mazelen. Wat houdt deze infectieziekte in en hoe kun je besmet raken?

Mazelen

Mazelen is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De meeste kinderen worden ingeënt tegen deze ziekte, dus hij komt niet zo veel meer voor. De ziekte duurt ongeveer 2 weken en gaat vanzelf weer over.

Incubatietijd

De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. In deze tijd kan een infectieziekte al wel besmettelijk zijn. De incubatietijd bij Mazelen is 8 tot 14 dagen.

Verschijnselen en complicaties

Veel voorkomende verschijnselen bij Mazelen zijn;
 • Hoge koorts,
 • Neusverkouden,
 • Harde, droge hoest,
 • Rode ogen (lichtschuw),
 • Vlak voor de vlekken uitbreken knapt het kind op en zakt de koorts,
 • Nu verschijnen aan de binnenkant van de wangen rood omrande witte stippen,
 • De koorts loopt weer op en er verschijnen rode vlekken achter de oren,
 • De uitslag verspreidt zich over de rest van het lichaam,
 • De vlekken worden groter, donkerder en vloeien in elkaar over.

Voorkomende complicaties bij de Bof;
 • Longontsteking,
 • Hersenontsteking.

Besmetting en gevolgen

Het virus dat Mazelen veroorzaakt verspreidt zich via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes uit de neus, keel en mond van een ziek kindje. Als moeder mazelen heeft gehad of er tegen is ingeënt, is het babytje de eerste 6 maanden ook nog beschermd tegen Mazelen.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Een kindje met Mazelen wordt niet geweerd. Wel is het belangrijk dat de GGD controleert of het echt om de Mazelen gaat.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Een geval van Mazelen moet altijd gemeld worden bij de GGD.
© 2007 - 2019 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Mazelen bij kinderenMazelen bij kinderenMazelen is een kinderziekte die niet onderschat mag worden. Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte, en zeker niet onsc…
Infectieziekten bij kinderen De ziekte van PfeifferIedereen heeft wel eens wat over de Ziekte van Pfeiffer gehoord. Kinderen kunnen deze ziekte ook hebben. Wat houd het in…
Gezonde uitvinding: vaccinatiesGezonde uitvinding: vaccinatiesInfectieziekten bestaan al vele eeuwen en hebben in al die tijd ook vele slachtoffers geëist. Daarom werd er al lang naa…
Mazelen: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakMazelen: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDe kinderziekte mazelen is wereldwijd nog altijd een groot probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 50 tot 60…
Bronnen en referenties
 • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen

Reageer op het artikel "Infectieziekten bij kinderen Mazelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!