Actieve oudere mensen die goed bewegen blijven langer mobiel

Actieve oudere mensen die goed bewegen blijven langer mobiel Actieve oudere mensen hebben een voorsprong op ouderen die hun gemak ervan nemen. Als mensen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken raken ze vaak van de een op de andere dag werkeloos. In het begin voelt dat aan als vakantie, maar na verloop van tijd zakken veel mensen in, staan later op, kijken meer tv, doen alles langzaam aan, maar dat is niet echt gezond. Natuurlijk heeft elke pensioengerechtigde het recht om het wat kalmer aan te doen, maar bewegen blijft nodig. Het hoeft alleen niet allemaal meer in het tempo van onze gejaagde maatschappij. Zelf het huishouden en de tuin verzorgen, de boodschappen doen, fietsen, wat sporten en wandelen is echter verstandig en het is goed om dat vol te houden, zolang het gaat.

Actieve oudere mensen blijven langer mobiel

Actieve ouderen zijn vaak ouderen met veel interesses. Ouderen die actief meedoen in de maatschappij en zich niet aan de kant laten zetten. Wie pensioen krijgt en niet meer dagelijks naar het werk hoeft te gaan, doet er goed aan om al van tevoren te bedenken hoe de dagen daarna ingevuld kunnen worden.

Hobby's helpen u om veel langer actief te blijven

Voor mensen met een paar hobby’s is dat meestal geen probleem. Die krijgen hun tijd gemakkelijk vol en vragen zich na verloop van tijd zelfs af, waar ze vroeger de tijd vandaan haalden om te gaan werken. Dat is natuurlijk gunstig. Die mensen blijven langer mobiel en zullen minder snel ziek worden dan mensen die achter de geraniums gaan zitten of hele dagen tv kijken.

Spieren en gewrichten langer actief houden

Na verloop van tijd worden bij de meeste mensen de spieren en gewrichten vaak wat minder soepel. Dat is goed te merken, want veel mensen van boven de zestig hebben ’s morgens bij het opstaan al “startproblemen”. Alle gewrichten moeten even op gang raken. Het “smeermiddel” tussen het kraakbeen van de gewrichten moet eerst weer soepel worden en het kraakbeen smeren, zodat dit zijn werk als schokdemper weer kan doen. Na verloop van een paar minuten werkt echter alles weer en gaat het bewegen steeds beter.

Weer terug mobiel worden na een periode van bedrust

Het bovenstaande betekent ook dat ouderen die door een breuk van botten of door ziekte een aantal dagen niet meer in beweging zijn geweest, meer moeite hebben om het lichaam weer op gang te krijgen. Wie bijvoorbeeld een been of heup breekt en zes tot acht weken in het gips zit, zal minder gemakkelijk terug op gang komen. Het is echter wel te doen, maar kost meer moeite dan bij jongere mensen.

Het kraakbeen en het smeermiddel daartussen

Veel ouderen hebben echter al gewrichtsproblemen door slijtage vanwege vroegere zware arbeid, door artrose of ook door overgewicht. Als het smeermiddel verdwenen is, het kraakbeen langs elkaar schuurt en langzaam aan slijt, schuiven de botten van het gewricht onbeschermd over elkaar heen, wat enorm veel pijn kan doen. De patiënt probeert die pijn te vermijden, door minder te bewegen, maar daardoor worden niet alleen de gewrichten, maar ook de spieren daaromheen stijver.

Wie pijn krijgt gaat vaak minder bewegen

Van het een komt het ander en de bewegingscirkel van de patiënt wordt daardoor steeds kleiner. Hij/zij gaat minder wandelen, fietsen of zwemmen, doet minder vaak boodschappen en laat dat aan de hulp of aan familieleden over. Het contact met mensen vermindert door een steeds kleinere bewegingscirkel en op die manier kan iemand ook vereenzamen.

Goed bewegen is vooral voor ouder wordende mensen noodzakelijk

Niet alleen voor mensen met gewrichtsproblemen is beweging een noodzaak. Ook mensen met artrose moeten blijven bewegen. De oorzaak van artrose is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het is bekend, dat er bij mensen met reumatoïde artrose vaak ook kleine gewrichtsontstekingen voorkomen, waardoor het kraakbeen langzaam verdwijnt. Het gewricht wordt bij een dergelijke ontsteking rood en warm, waarna de vervorming weer is toegenomen. Vooral aan de knobbels van de gewrichten van de vingers zijn de gevolgen daarvan vaak te zien.

Niets overzetten om langer mobiel te kunnen blijven

Wie pijn heeft bij het bewegen moet er niet stil bij gaan zitten, maar in beweging blijven. Ook bij artrose is het verstandig om te blijven bewegen. Daarbij mag u het echter niet overdrijven. Zwaar tillen, wringen, enzovoort, is niet verstandig, maar regelmatig wat in de tuin werken, zwemmen, fietsen, wandelen of op een andere manier in beweging zijn is prima. Minstens een half uurtje per dag bewegen is een goede manier om mobiel te blijven. Langer is natuurlijk beter, maar niet als u er pijn van krijgt. Overigens zakt de pijn vaak als u eenmaal aan het bewegen bent.

Glucosamine kan helpen om langer mobiel te blijven

Het middel "glucosamine" kan vaak helpen om de pijn draaglijk te maken. Glucosamine is in tabletvorm, maar ook in vloeibare vorm bij drogist en apotheek te verkrijgen. Gebruikt u het dagelijks dan kunt u al na een paar weken verlichting van de pijn merken. Dat kan helpen om beter in beweging te blijven.

Balans zoeken tussen rust en beweging

Sommige ouderen hebben totaal geen last van pijnlijke gewrichten en kunnen lopen, fietsen, zwemmen en wandelen alsof ze twintig zijn. Dat is natuurlijk iets dat iedereen graag zou willen, maar niet iedereen is dat geluk beschoren. Wie echter bij de pakken gaat neerzitten, raakt na verloop van tijd steeds meer gehandicapt. Wie last van artrose of pijnlijk stijve gewrichten heeft doet er dus goed aan om een goede balans te vinden tussen bewegen en rust nemen. Niets overzetten, maar met verstand in beweging blijven.

Deel de dag goed in

Ook al werkt u niet meer en hebt u pensioen, probeer de dag goed in te delen met een verstandige verdeling tussen rustperioden en actieve perioden. Die dagindeling hoeft niet zo strak te zijn als toen u nog werkte, maar een bepaalde regelmaat moet er wel in zitten. Ga bijvoorbeeld elke dag een half uurtje wandelen, fietsen of zwemmen. Op die manier blijft u zo lang mogelijk gezond en actief.

Langer mobiel blijven betekent ook meer sociale contacten onderhouden

Wandelen, fietsen, lopen, boodschappen doen, wekelijks naar de ouderen gym. Het helpt allemaal om langer mobiel te blijven en ook om niet eenzaam te worden. Het oude spreekwoord zegt: "Een vliegende vogel vangt altijd wat". Dat klopt en daarbij gaat het niet alleen om dingen die men kan krijgen, maar ook om contacten.

Probeer er zelf voor te zorgen dat u niet eenzaam wordt

Vooral als u alleen woont is het prettig om zo hier en daar eens tegen een oude bekende aan te lopen. In een winkelcentrum komt u buurtgenoten tegen en op straat ziet u de kinderen uit de buurt spelen. Als u achter de geraniums blijft zitten wordt u niet alleen steeds stijver, maar verliest ook het contact met het leven om u heen. U vereenzaamt dan zonder dat u er in het begin erg in hebt. Probeer dat te voorkomen.

Neem zelf ook het initiatief

Het is leuk om iemand eens op de koffie te nodigen, maar hebt u er wel eens aan gedacht om dat dan in het tuincentrum te doen? Dat is niet alleen leuker, maar u kunt daar ook rondlopen en genieten van de bloemen en de planten. Ook afspreken in een winkelcentrum om daar in een van de gelegenheden samen koffie te drinken, is verstandig. U bent er even uit en ziet weer meer mensen. Zo zijn er tal van mogelijkheden, waardoor u langer mobiel blijft en het leven interessanter blijft.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om af te vallen zonder dieet, zonder veel moeiteTips om af te vallen zonder dieet, zonder veel moeiteAfvallen kan zo makkelijk zijn. Gewicht verliezen hoeft geen drama te zijn. Enkele makkelijke tips die iedereen helpt ge…
Thuiswerken loont en beloontThuiswerken loont en beloontVooroordelen en angst voor het organisatorische gedeelte lijkt vaak de doorslag te zijn om thuiswerken niet te stimulere…
Mobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalen is zeer eenvoudig en heeft vele voordelen. Mobiel bankieren blijft in Nederland aan p…
Aandoening: ArtroseAandoening: ArtroseArtrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel slijtage genoemd en komt vooral bij oude…

Wat is osteoporose?Wat is osteoporose?Voor botbehoud en botopbouw is calcium nodig. Wanneer er niet voldoende calcium is, en bij het verouderen, verliezen de…
De herfst geeft u de kans om van haar pracht te genietenDe herfst geeft u de kans om van haar pracht te genietenDe herfst wordt vaak gezien als voorbode van de winter, maar daarmee doet men de herfst beslist geen recht. Voor wie zic…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.