Jodendom en voeding: ascetisme onthouding

Voor veel religieuze mensen is het de kunst de balans te vinden tussen wat een mens nodig heeft en hedonisme. In dit verband zijn vooral eten, drinken, seksualiteit en lichaamsverzorging een probleem. Het spanningsveld ligt 'm in het feit dat een mens nu eenmaal moet eten en zich voort moet planten. In dit artikel aandacht voor ascetisme binnen het Jodendom voorgaand door ascetisme in de (Griekse) oudheid.

Grieks ascetisme

Griekse filosofen predikten ascetisme. Een voorbeeld is Pythagoras die zeer strikte leefregels naleefde: weinig eten (geen vlees) en drinken en alleen de liefde bedrijven in de winter. Tevens droeg hij een eenvoudig wit gewaad en beperkte hij zijn lichaamsverzorging.

Ascetisme in de Late Oudheid

Van de 4de tot de 6de eeuw bestond een ascetische beweging in Egypte, Israël en Syrië. De mensen leefden in de woestijn als kluizenaar of monnik. Ze hadden extreme voedingsgewoonten. Ook onthielden ze zich van seksueel contact, sliepen weinig en waren schaars gekleed. Doel was om de lust van het lichaam te breken.

Ascetisme binnen het Jodendom

De Tora kent strenge leefregels maar geldt geen genotsverbod. Er zijn een beperkt aantal vastendagen die jaarlijks terugkeren. Ook seksualiteit wordt positief beleefd (zie special). Alleen Mozes onthield zich na zijn hoogste wijding als profeet van seksuele contacten. Mozes en Elia zijn profeten die 40 dagen hebben gevast. Het Nazireeër-schap (bijvoorbeeld Simson) kent het principe van het onthouden van wijn. Ook moet de Nazireeër zijn haar laten groeien gedurende de periode van zijn gelofte. Hij mag ook geen dode lichaam aanraken wat evenzeer geldt voor een priester.

Joodse sekten

De bekendste ascetische Joodse sekten vormden de Essenen. Zij zagen plezier als iets slechts. Onthouding werd gewaardeerd en het overwinnen van de lusten werd gezien als een verdienste. De maaltijden waren sober en de kleding was eenvoudig. Schoeisel en kleding werden pas vernieuwd als ze versleten waren. Ook op seksueel gebied waren ze behouden. En andere Joodse sekte 'de Therapeuten' waren nog strenger: geen wijn of druivensap en geen vlees.

Het Rabbijnse Jodendom

De Rabbijnen waren tegen ascetisme. Mensen die vasten zijn zondaars, zelf een Nazireeër. Het is onwenselijk om iets extra aan de Tora toe te voegen. Toch is het goed om het genotsaspect te beteugelen. Doel is om een extra dimensie van heiligheid aan te brengen en om lust en verlangens beter te controleren. Dit vermindert de kans op gebodsovertreding. Dit kwam vooral in de Middeleeuwen voor. Moralistische mystieke geschriften propageerden dit. Het werd tevens gezien als een soort boetedoening om straf in het Hiernamaals te voorkomen.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onthouding van alcohol: onthoudingsverschijnselenOnthouding van alcohol: onthoudingsverschijnselenWanneer men wilt stoppen met drinken zal men een periode van detoxificatie moeten doorstaan, waarbij men moet ontwennen…
Redenen om te vastenRedenen om te vastenWe zitten nu in de 40-dagen tijd voor Pasen, waarin sommige mensen vasten. Waarom kiest iemand om een aantal dagen niet…
Boeddhisme en andere godsdiensten en religies in IndiaBoeddhisme en andere godsdiensten en religies in IndiaIndia kent verschillende culturen. Het gevolg hiervan was dat er ook meerdere talen werden gesproken. India kent ook ver…

Lichaam van een actieheldJean Claude van Damme, Yuri van Gelder, Mark Wahlberg stuk voor stuk mannen van staal met een fysiek die onbereikbaar li…
Anti stress: ontspannen en masserenAnti stress: ontspannen en masserenOntspannen kan je op verschillende wijze doen, dat het een must is om gezond je leven te leiden is een must. Zover zijn…
Bronnen en referenties
  • Aan tafel bij de rabbijn R. Evers/L. Mock
Jehoeda (479 artikelen)
Laatste update: 01-12-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.