Levensstijl en seksualiteit

Iedereen heeft een sexuele voorkeur. Deze kunnen verschuiven tijdens je levensloop. Seksualiteit is belangrijk in onze maatschappij. Zelfs als het niks voor je betekent, ben je een type: asksueel. Aan iedere sexuele voorkeur kleeft een lifestyle. Voor een aseksueel valt dat moeilijk te bepalen. Het kunnen maatschappelijke actieve intellectuelen zijn of stille, liefdevolle huismussen. In ieder geval telt voor een aseksueel dat sex geen prioriteit heeft en achterwege mag blijven.

Inhoud


De illusie van de geaardheid

Het woord geaardheid suggereert dat je nu eenmaal zo bent en er nooit meer van afkomt. Dat is een illusie. Geaardheid bestaat niet omdat in het leven alles kan veranderen. Je kunt een seksuele voorkeur loslaten en een andere aannemen. Door gewoonte en bijpassende levensstijl wordt een seksuele voorkeur vastgeklonken in je systeem, maar door persoonlijke inzichten en ontwikkelingen kun je andere voorkeuren krijgen in een andere levensfase.

Heteroseksueel

Hetero betekent in het Grieks ´verschillend´ of ´andere´. Een heteroseksueel valt op het geslacht dat verschilt, het andere geslacht. Man-vrouw relaties dus. Dit type relatie komt in de natuur het meest voor. Onder de mens is dit ook de meest voorkomende relatietype. Er zijn mensen op de wereld die van mening zijn dat dit normatief gezien de enige juiste relatievorm is. Psychologen menen dat een mens nooit 100% hetero geaard is. Fantasiën over seks met hetzelfde geslacht komen bij vrijwel ieder mens voor. De hetero onderscheidt zich regelmatig van homoseksuele mensen door de voorkeur voor het andere geslacht als publiek gespreksonderwerp te maken. In menig kantine op de werkvloer waar alleen mannen werken hangen posters van blote vrouwen aan de muur. De norm wordt hiermee gezet. Wanneer een mannelijke homoseksueel hetzelfde zou doen met een poster van een blote man zou de verontwaardiging groot zijn. Veel mensen hebben het nodig hun heterosexualiteit keer op keer te benadrukken naar de buitenwereld toe.

Geheime amoureus leven

Het komt ook voor dat seksuele geaardheid verschuift. Iemand kan bijvoorbeeld op latere leeftijd meer neigen tot homoseksualiteit. Wanneer een hetero neigt naar homoseksualiteit kan hij ervoor kiezen om het geheim te houden. Hij leidt een dubbelleven. Een man wil soms aan de ene kant voor vrienden en familie laten zien dat hij getrouwd is en kinderen heeft, maar aan de andere kant bezoekt hij cruising area´s of gaat hij naar gaybars. Een cruising area is een homo-ontmoetingsplek op openbaar terrein zoals een park of natuurgebied. Iemand die een dubbelleven leidt houdt er twee vriendenkringen op na. Het is een leven van geheimhouding, risico op ontdekking en een andere dan alleen erotische spanning. Mensen zijn creatief en kunnen een dubbelleven lang volhouden. Sommigen verzinnen een nieuwe hobby of sport om een alibi te krijgen om zonder argwaan alleen de deur uit te gaan. Meestal vermoedt de partner wel iets. Als de partner daadwerkelijk een serieus vermoeden heeft, komt deze er toch achter. Iemand die een dubbelleven leidt valt uiteindelijk door de mand.

Homoseksueel

Homo betekent in het Grieks ´gelijk´ of ´hetzelfde´. Een homoseksueel valt op hetzelfde geslacht. Mannen die op mannen vallen. Vrouwen die op elkaar vallen zijn ook homoseksueel. Dit wordt meestal lesbisch genoemd. Homoseksualiteit wordt nog steeds niet door iedereen geaccepteerd. Heteroseksuele mannen kunnen lesbische relaties eerder waarderen dan sexrelaties tussen mannen. In onze maatschappij wordt homosexualiteit steeds breder geaccepteerd. Homo´s zijn er in alle soorten en maten. De lifestyle-homo is modebewust, gaat elke week uit, heeft veel losse sexrelaties en heeft veel vriendinnen, maar zelden lesbiennes als vriendin. Gek genoeg heerst er vaak een rivaliteit tussen lesbiennes en homo´s. Lesbiennes vinden soms dat de media teveel vanuit de mannelijke homo praat en het gezichtspunt van de lesbi te weinig aan bod komt. Lesbi´s hebben hun eigen kroegen maar deze zijn minder in aantal dan de homo-uitgaansgelegenheden. Bij het COC ontmoeten ze elkaar. Samen hebben de lesbi´s en homo´s in de hetero een kleine rivaal want het waren hetero´s die homoseksualiteit afkeurden. De lesbi voelt zich als het ware dubbel achtergesteld in dit opzicht. Daarom vindt men veel steun en liefde bij elkaar. Het idee van man/vrouw-rollen omdraaien wordt zowel onder de homo´s als onder de lesbi´s gedaan. Lesbiennes en homo´s hebben van nature geen kinderen. Soms adopteert een stel een kind. Het ontbreken van kinderen zorgt ervoor dat ze veel meer geld over hebben om aan lifestyle te besteden. Lesbiennes hebben plekken op de wereld waar alleen lesbiennes naartoe gaan op vakantie. Homo´s kunnen hun dure uitgaansleven en prachtige outfits betalen door het ontbreken van kinderen. Het culturele hoogtepunt van homo´s en lesbi´s is de jaarlijkse Gay Pride van Amsterdam. De canal parade is een optocht van tientallen bootjes van mensen die hun homoseksuele voorkeur uiten. Je zou kunnen zeggen dat het niet meer nodig is in Nederland. Toch hangen in menig kantine normbepalende posters van schaars geklede dames, is homo een scheldwoord en wordt homo-zijn in menig vriendenkring niet sociaal aanvaard. Amsterdam stelt zich ook ten doel om de Gay Pride als voorbeeld voor de hele wereld te maken. In veel landen is het houden van een Gay Pride verboden, of worden deelnemers belaagd door geweld van heteroseksuele medemensen.

Biseksueel

In het oude Griekenland was het heel gewoon als je getrouwd was, naast je huwelijk een homoseksuele relatie te hebben. Deze Grieken waren dus biseksueel. Bi betekent ´twee´. Biseksuelen vallen zowel op mannen als vrouwen. Sommigen kiezen ervoor om monogaam te blijven. Ze hebben dan sex met één partner. Er kunnen wel fantasiën meespelen over sex met andere mannen of vrouwen. Anderen hebben een vrije sexrelatie waarbij de partner op de hoogte is van de andere zijn of haar sexrelatie(s). Bisexualiteit komt steeds vaker voor, of mensen komen er meer voor uit. Lang is het nog zo geweest dat biseksuelen door zowel homo´s als hetero´s niet serieus werden genomen. Ze zouden niet kunnen kiezen. Tegenwoordig is dat anders; het was een paar jaar terug zelfs in de mode om ´metroseksueel´ te zijn. Daarmee wordt bedoeld een man die er vrouwelijke trekjes op na houdt zoals nagelvijlen en gezichtsmaskers opdoen.

Aseksueel

De aseksueel wil geen sex. Hij doet aan totale onthouding. De aseksueel kan wel verliefd worden op andere mensen maar hij krijgt daar geen seksuele neigingen bij. Op het internet is een Nederlandstalig forum waar aseksuelen contact met elkaar hebben. Sommige aseksuelen stellen het erg op prijs wanneer hun partner ook aseksueel is. Op zich is iedereen wel eens aseksueel, namelijk wanneer je geen zin hebt in sex. Een aseksueel heeft echter nooit zin in sex. De lichamelijke opwinding voelt niet prettig aan. Sommige deskundigen menen dat aseksualiteit een afwijking of stoornis is. Dat ligt heel gevoelig omdat je gelijk iemand veroordeelt als zijnde een patiënt die geholpen moet worden. Homoseksualiteit werd lang als ziekte beschouwd; ditzelfde fenomeen lijkt zich in onze tijd voor te doen voor de aseksueel. Sex is in onze maatschappij overdreven belangrijk geworden. Wie niet meedoet aan de sexhype valt maatschappelijk gezien buiten de boot. Een aseksueel toont moed door niet aan een grote massale beweging mee te doen. Waarom zou je iets doen omdat iedereen het doet? Er zijn belangrijkere dingen dan lichamelijk plezier maken. De aseksueel stelt geestelijke waarden boven lichamelijke genietingen. Een liefdevolle vriendschapsband zonder sex wordt een platonische relatie genoemd. Plato was een Grieks wijsgeer die met veel liefde voor de mensheid zijn boeken schreef. In het boek Symposion behandelt hij het thema liefde. Hierin vertellen enkele vrienden elkaar wat hun ideeën zijn over de oorsprong van de liefde. Het boek is bijna als een novelle geschreven en behoort tot de mooiste filosofische literatuur aller tijden.

Transsexueel

Transseksualiteit is geen seksuele voorkeur. Sexualiteit is voor een transsexueel zo belangrijk dat hij of zij er een chirurgische ingreep voor over heeft om het perfect naar wens uit te voeren. Transsexualiteit is een man die zich meer vrouw voelt of een vrouw die zich meer man voelt. Voor sommige mensen zijn deze gevoelens zo groot dat ze er niet mee kunnen leven; ze ondergaan een geslachtsverandering of geslachtsverminking, het is maar hoe je het bekijkt. De doktoren kunnen niet precies een ander geslacht maken, maar produceren iets wat er op lijkt. Transseksualiteit is een controversieel onderwerp. Je kunt jezelf afvragen of het veranderen van een lichamelijk kenmerk zinvol is. Je bent niet je lichaam. Je identificeert jezelf met je lichaam; dat is wat anders. Wat jou maakt tot wat je bent zijn: je denken, voelen en handelen. Ieder mens is uniek. Uniciteit valt niet te verwerven door een medische operatie.

Gerontoseksueel

Geronto betekent 'oudere'. De gerontoseksueel valt op oudere mensen. Dit komt onder zowel homo's als hetero's voor. Een aantal jaar terug was het erg 'in' om als oudere vrouw een jongere vriend te hebben. Het omgekeerde komt vaker voor. Veel jonge mensen hebben een dubbele houding ten opzichte van oudere mensen. Tegenover elkaar zal vrijwel iedere jongeling volhouden dat sex met ouderen vies is. Aan de andere kant zijn er in de wereld miljoenen voorbeelden van mannen van 70+ of 80+ met een vrouw van 30-. Er moeten genoeg jonge meisjes zijn die het superspannend vinden om met een kerel die kwa leeftijd hun opa had kunnen zijn een relatie aan te gaan. Ik zat eens in de trein en hoorde een meisje van een jaar of 17 zeggen dat ze Berlusconi zo´n lieve man vond die macht uitstraalde, er goed uitzag en ondeugend overkwam. Berlusconi was toen 73. Een leeftijdsverschil van 20 jaar wordt in onze huidige maatschappij sociaal geaccepteerd. Daarboven ligt het iets moeilijker. Mensen met een relatie waarin leeftijdsverschil een rol speelt lopen vaak niet te koop met hun voorkeur omdat men weet dat er giechelig over wordt gedaan. Op de één of andere manier komt het vaak voor bij beroemdheden. Een bekend persoon heeft voor veel mensen een erotische uitstraling. Beroemde mensen kunnen als het ware kiezen wie ze als partner willen en het is voor een partner van een beroemd iemand een soort eer om gekozen te zijn.

Pedoseksueel

Het Griekse woord 'pedo' betekent 'kind'. De pedo valt op kinderen onder de 16. Uitoefening van pedosexualiteit is verboden. Sexualiteit, zo hebben we in onze samenleving afgesproken, is iets wat kinderen in de pubertijd van elkaar leren, of als mensen volwassen zijn. Mensen hebben er recht op om hun seksualiteit bewust te ontwikkelen. Wanneer een kind wordt aangeleerd of gedwongen tot seksuele handelingen dan ontneem je het kind zijn recht op het ontwikkeling. Kinderen kunnen trauma´s krijgen van ongewenste seksuele handelingen. De opvoeding van het kind komt in het geding. Sommige deskundigen menen dat alleen mannen pedoseksueel kunnen zijn. Verschillende rechtszaken geven hun daarin ongelijk. Pedoseksualiteit is een ongewenst vorm van seksualiteit. In de media worden pedoseksuelen als zonderlinge, eenzame figuren afgeschilderd. Toch zijn er veel nieuwsfeiten waaruit blijkt dat in de hoogste kringen voorkomt. Zelfs in Nederland beweren mensen dat er een pedo-netwerk actief is op het hoogste niveau, waar onder meer rechters en officiers van justitie deel van uitmaken. Dezelfde verhalen kwamen ook naar boven bij het Belgische Dutroux-schandaal. Ook in de VS is er eind jaren 80 sprake geweest van een pedo-netwerk onder politici. Eind jaren 80 zou de zwarte politicus Larry King jongens onder de 10 misbruikt hebben. In een documentaire die bij de bronvermeldingen staat leggen jongens uit dat ze als sexslaaf verhuurd zijn aan feestgangers in Het Witte Huis, de zetel van de Amerikaanse president. De uitzending van de documentaire is verboden maar een ruwe montageversie is boven water gekomen en staat op internet. Uit de documentaire komt naar voren dat politici sexfeesten beleven met kinderen als prostituees. Het bekendste pedo-netwerk op hoog maatschappelijk niveau is de katholieke kerk. Bisschoppen en priesters die werken voor deze organisatie maken zich massaal schuldig aan het verrichten van seksuele handelingen met kinderen. Deze criminaliteit gebeurt op wereldwijde schaal. Amerikaanse en Belgische advocaten bereiden eind 2010 een rechtszaak voor tegen de paus, de leider van de katholieke kerk.

Zoöseksueel

De zoöseksueel valt op dieren. De uitoefening van deze vorm van seksualiteit is sinds kort verboden in Nederland. Het is algemeen maatschappelijk aanvaard dat het immoreel is om dieren te trainen tot het uitvoeren van seksuele handelingen. Wie als mens zich wilt onderscheiden van het beest kan beginnen met het onthouden van sex met beesten, of bestialiteit. Sex is een gedragsvorm die bij elk dier terug te vinden is. Mensen die zich overgeven aan hun dierlijke neigingen zijn van alle tijden. Pornografische afbeeldingen uit de oudheid van sexuele handelingen verricht met dieren wordt door dierenminnaars als bewijs gezien dat zoöseksualiteit een menselijk verschijnsel is. Wat de plaatjesmakers en beeldhouwers uit oudere tijden bedoelden te zeggen met deze beelden is: je kunt jezelf overgeven aan dierlijke lusten. Je kunt jezelf gelijk stellen aan het dier door jezelf over te geven aan uitbundige sexuele uitspattingen. Aan de andere kant kun je kwaliteiten ontplooien die dieren ontberen; je verstandelijke vermogens. Je staat op aarde voor de keuze om je energie te richten op wetenschap, studies en de ontwikkeling van geestelijke waarden. Je hebt de vrijheid om jezelf onder te dompelen in lichamelijke genietingen van dierlijke aard. Een zoöseksueel zal niet snel uitkomen voor zijn seksuele voorkeur. Het is maatschappelijk niet geaccepteerd. Er is een discussie gaande of dierensex tegennatuurlijk is. Midas Dekkers is iemand die denkt dat het wel gewoon is. De argumenten zijn echter niet sterk; 6 procent van de mensen heeft het ooit gedaan dus het is gewoon. In dat geval moeten we geweld, diefstal, moord, verkrachting en straatroof ook maar legaliseren, want een klein percentage van de mensen doet het. De levensstijl van de zoöseksueel is er een van geheimhouding. Op het platteland komt bestialiteit meer voor dan in de stad. Het lijkt er daarom op dat zoöseksuelen een menselijke partner missen en uit sexuele armoede zich tot een dier wenden.
© 2010 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Hoe het precies zit met homoseksualiteit en onze genen weten onderzoekers niet, toch blijkt uit meerdere onderzoeken ste…
Roze Zaterdag, acceptatie en tolerantieIeder jaar op de laatste zaterdag van juni word in Nederland de roze zaterdag gehouden: een grootse samenkomst in een fe…
Wat is A-seksualiteit?Wat is A-seksualiteit?A-seksueel, frigide of non-libidoïsme het zijn verschillende benamingen voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben.…

Brede rug en dikke armenEen brede, gespierde rug en spierballen als kanonskogels. De oefening waar dit artikel over gaat is de ideale manier om…
Tandenborstel vaak bron van bacteriën: poeptandenborstelTandenborstel vaak bron van bacteriën: poeptandenborstelDe tandenborstel is vaak een bron van bacteriën die dus ook in de mond voorkomen. Er zitten in heel veel gevallen zelfs…
Bronnen en referenties
  • http://video.google.com/videoplay?docid=671022436591637860#
  • http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/7034883/___Seks___Voor_mij_nooit_meer____.html
  • http://www.styletoday.nl/fashion/nieuws/490/givenchy-cast-transsexueel-voor-campagne.html
  • http://www.francesfarmersrevenge.com/stuff/archive/oldnews2/boystown/
  • Zomoetdat (nl) - Artikel animalseks
  • http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=19546

Reageer op het artikel "Levensstijl en seksualiteit"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

S. E., 11-07-2015 15:26 #2
Hoi, Je artikel verrast me. Transformatie van geaardheid blijft een controversieel onderwerp.
Zelf heb ik een transformatie meegemaakt van homo naar hetero. En, neen, ik behoor niet tot een of andere religieuze beweging. Nu pas besef ik het traject dat ik spontaan afgelegd heb. Voor ik het wist, had ik een deel 'verankeringen' opgelost. Ik was daar niet bewust mee bezig. Voor mij hoefde die transformatie niet. Ik had geen moeite om als homo-man door het leven te gaan.
Maar ik ben wel heel erg gelukkig nu. In mijn relatie. Met mijn vriendin en onze 3 kinderen.
Je vind hier toch vrijwel weinig over op het internet. Ik zou mijn ervaringen eens willen neerschrijven en ben daarom op zoek naar wat randinformatie. Ik ken het boek van Dick Swaab: 'Wij zijn ons brein.' Maar weet jij nog andere interessante boeken of sites over dit onderwerp? Het zou zeer welkom zijn. Dank je. S. Reactie infoteur, 12-07-2015
Goed dat je dit deelt.

Omdat de wetenschap nog meer relatief kort bestaat zijn er weinig boeken van wetenschappers over een gecompliceerd onderwerp als verandering van seksualiteit. Hier weet men gewoon erg weinig over.

Als je er iets over gaat schrijven dan ben je een pionier op dit gebied. Bedenk wellicht het volgende: In hoeverre ben je nu klaar met transformeren? Is niet het hele leven een veranderingsproces, een transformatie die uiteindelijk alle vormen van seksualiteit overstijgt omdat de mens iets anders is dan een dier alleen?

Merle, 16-05-2015 18:32 #1
Alsof de schrijver alle wijsheid in pacht heeft en patent heeft op hoe het allemaal zit. Zo simpel is het niet. Wat een slecht artikel, in de zin van dat niemand hier een antwoord op heeft en hier In dit artikel eigenlijk word uitgedrukt dat seksualiteit een keus en een levensstijl is. Ik wil niet grof zijn, maar wie denk jij dat je bent om dat zo te beweren. Wat een onzin. Waarom ik hier over val omdat ik al jaren lang worstel met mijn geaardheid en weet dat dit geen keus is of levensstijl die dat bepaalt. Je bent wie je bent en hoewel je als mens verandert en in je relaties ook, je seksualiteit verandert niet. Je kan er wel later achter komen dat je seksualiteit nog gecompliceerder blijkt dat je aanvankelijk al dacht ja… maar dat ligt niet aan of je dat wilt en of uitdraagt. Ik laat het los. Ik heb een naam… en dat ben ik. Mensen trek je er niks van aan. We zijn allemaal gewoon seksueel. Met niks ervoor en een punt erachter. Reactie infoteur, 12-07-2015
Heb je wel eens gehoord van wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat pesticiden de sexuele geaardheid van vogels veranderen? Dat staat bv in het boek ´We zijn ons brein´. Als pesticiden onze sexuele geaardheid kunnen veranderen, wie ben jij dan om je persoonlijke identiteit geheel of gedeeltelijk te ontlenen aan je ´toevallige´ geaardheid. Misschien is je geaardheid wel een vorm van genetische verandering door synthetische chemicaliën die van nature niet in onze voedselketen horen te zijn.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!